Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölüm Seminerleri

0
coskung
Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kemal Oflazer, 24 Şubat Perşembe günü (bugün) saat 17'de "SmartReader: Etkin ve Etkileşimli Elektronik Kitap Platformu" konulu bir seminer verecektir. İlgilenen herkes davetlidir.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nün haftalık seminerleri yeni eğitim döneminde devam ediyor. Seminerler perşembe günleri saat 17'de, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü Büyük Salon'da yapılıyor. Katılım ücretsiz ve herkese açıktır.

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü Web sitesi

Editörün notu: Konu ile ilgili daha önceki haberimizi buradan okuyabilirsiniz.

Görüşler

0
bm
Springer'a para vermeden bunun yazilisina ulasabilecegimiz bir yer var mi? (Mesela yayinlanmis makalenin teknik rapor olarak genisletilerek nete acildigi bir yer.)

0
coskung
Sanıyorum ki bu Kemal Oflazer Hoca'nın insiyatifinde olan bir konu. Ama en azından bu aksam seminer sırasında bu konuyu kendisine sorabiliriz.
0
FZ
Açık kodlu (BSD tarzı) Türkçe Doğal Dil İşleme projesi Zemberek'in katılımcılarından Ahmet Aksoy'un seminerle ilgili görüşleri:

Merhaba,

Dün, Kemal Oflazer'in Bilgi Üniversitesi'ndeki SmartReader seminerine gittim. Konu geniş ve zaman kısıtlı olduğu için sadece konu başlıklarına değinebildi. Katılım fena sayılmazdı. ( 30-40 kişi vardı sanırım.)

Genel amaç, elektronik ortamdaki kaynakların okunması sırasında karşılaşılan zorlukların azaltılması imiş. Bilinmeyen sözcüklerin karşılıkları; kişi veya yer isimleriyle ilgili hatırlatmalar vb.. Projeyi maddi olarak destekleyen kurumlar varmış. İlave kaynaklar da bekleniyormuş.

İleride gözbebeğinin takibi, seslerin çözümlenmesi gibi yöntemleri de kullanmayı düşünüyorlar. Hedef kitle olarak ilkokullar, hazırlık okulları gibi dil konusunda sıkıntı çeken gruplar ön plandaymış. Yabancılara Türkçe öğretimini de
aynı şekilde dikkate alıyorlar.

Projenin ilk versiyonunu bu Haziran'da çıkaracaklarmış. Programın bu aşamasını bir 4. sınıf öğrencisi 4 ayda tamamlamış. Şimdilik sadece klavye ve mouse yönlendirmesi dikkate alınacakmış. (Bu versiyonda metin özetleme özelliği de olacakmış. Bu işin, tahmin edildiğinin aksine çok basit olduğunu söyledi. Kullanım sıklığı düşük olan kelimelerin fazla tekrarlandığı cümlelerin, önemli bir konuyu vurguladığı varsayımına dayanan bir sistem kullanıyor ve başarılı sonuçlar elde ediyorlarmış. Bana da çok mantıklı geldi.)

Kendilerine hibe edilen büyük bir sözlük kütüphanesi kullanıyorlarmış. Programda kullanıcının beklentilerini tahmin etmek için arka planda paralel çalışan algoritmalar varmış. Gözbebeğinin takip edilerek hedef alanın daraltılması bu konuda özel öneme sahip gibi görünüyor.

Dillerin istatistiksel yöntemlerle çözümlenmesi yaklaşımının artık duvara tosladığını, tekrar geleneksel yaklaşımlara dönüldüğünü söylüyor.

Seminer sonrasında zemberek projesinden haberdar olup olmadığını sordum. Tspell olarak biliyor. Bu konuda pek bir fikir beyan etmedi. Kendi çalışması, StarOffice'in son versiyonuna uygulanmış. Hala o projeyi devredecek birilerini aradığını söyledi. Ama peşinden de bu bilgilerin ticari şirketlerin eline geçmesinden çekindiğini belirtti. Bana, bu nedenle, açık kaynaklı projelere pek fazla sıcak bakmıyorgibi geldi.

Selamlar.

Kaynak: https://zemberek.dev.java.net/servlets/ReadMsg?list=dev&msgNo=112
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eskişehir´de Linux Seminerleri Başladı!

anonim

Linux Kullanıcıları Derneği'nin bu kez Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı linux seminerleri büyük bir katılımla başladı. 200 kişilik salonun tamamını dolduran linux severler, iki gün sürecek olan etkinliğe büyük ilgi gösteriyor. Etkinlik aynı zamanda Osmangazi Üniversitesi tarafından bu adreste canlı olarak internetten yayınlanıyor.

Yeditepe Üniversitesi Linux ve Özgür Yazılım Semineri

coskung

Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu ve LKD Seminer Çalışma grubu işbirliğiyle; 26 Şubat 2009 Perşembe günü, 14-16 saatleri arasında "Linux ve Özgür Yazılım" semineri düzenleniyor. Enver Altın'ın vereceği seminer, Yeditepe Üniversitesi Kayışdağı Kampüsü'nde, Mühendislik ve Mimarlik Fakültesi Binası, B310 numaralı sınıfta. Katılım her zaman olduğu gibi ücretsiz.

Linux Semineri : Delphi/Kylix ile cross-platform yazilim gelistirme

anonim

Linux Kullanıcıları Derneği bugün saat 18.30'da Borland Kylix/CLX'i avantajlari ve dezavantajlari ile tartışılacağı, Delphi ile geliştirdiğiniz uygulamaların, Borland Kylix/CLX kullanarak Linux'a port etmenin yollari konusunda edinilen bilgilerin paylaşılacağı bir linux semineri düzenliyor. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'ndeki seminer, her zaman olduğu gibi herkesin katılımına açık ve ücretsiz.
- Ayrıntılı bilgi -

Linux Semineri : Tekno-Wall Internet Duvarı

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, Ankara'da Çarşamba günü bir linux semineri düzenliyor. Teknowall, Internet kaynaklarının paylaşıldığı bir proxy (windows domain destekli) , temel firewall gereksinimlerinin karşılandığı bir güvenlik duvarıdır. Teknowall, bir Türk Özgür Yazılım projesidir. Seminerde Teknowall'ın özellikleri, kurulumu ve web arayüzü anlatılacaktır. Ayrıca proje hakkında da bilgiler verilecektir. -Ayrıntılı Bilgi-

Kolmogorov Karmaşıklığı Semineri

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri bölümü tarafından kamuya açık olarak düzenlenen haftalık seminerlerin bu haftaki konusu Kolmogorov Karmaşıklığı, Coşkun Gündüz tarafından sunulacak. 18 Mayıs 2006 Perşembe günü, Dolapdere Kampüsündeki Mahkeme Salonunda saat 17:00'da gerçekleştirilecek konuşmaya ilgilenen herkes davetlidir.