Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölüm Seminerleri

0
coskung
Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kemal Oflazer, 24 Şubat Perşembe günü (bugün) saat 17'de "SmartReader: Etkin ve Etkileşimli Elektronik Kitap Platformu" konulu bir seminer verecektir. İlgilenen herkes davetlidir.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nün haftalık seminerleri yeni eğitim döneminde devam ediyor. Seminerler perşembe günleri saat 17'de, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü Büyük Salon'da yapılıyor. Katılım ücretsiz ve herkese açıktır.

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü Web sitesi

Editörün notu: Konu ile ilgili daha önceki haberimizi buradan okuyabilirsiniz.

Görüşler

0
bm
Springer'a para vermeden bunun yazilisina ulasabilecegimiz bir yer var mi? (Mesela yayinlanmis makalenin teknik rapor olarak genisletilerek nete acildigi bir yer.)

0
coskung
Sanıyorum ki bu Kemal Oflazer Hoca'nın insiyatifinde olan bir konu. Ama en azından bu aksam seminer sırasında bu konuyu kendisine sorabiliriz.
0
FZ
Açık kodlu (BSD tarzı) Türkçe Doğal Dil İşleme projesi Zemberek'in katılımcılarından Ahmet Aksoy'un seminerle ilgili görüşleri:

Merhaba,

Dün, Kemal Oflazer'in Bilgi Üniversitesi'ndeki SmartReader seminerine gittim. Konu geniş ve zaman kısıtlı olduğu için sadece konu başlıklarına değinebildi. Katılım fena sayılmazdı. ( 30-40 kişi vardı sanırım.)

Genel amaç, elektronik ortamdaki kaynakların okunması sırasında karşılaşılan zorlukların azaltılması imiş. Bilinmeyen sözcüklerin karşılıkları; kişi veya yer isimleriyle ilgili hatırlatmalar vb.. Projeyi maddi olarak destekleyen kurumlar varmış. İlave kaynaklar da bekleniyormuş.

İleride gözbebeğinin takibi, seslerin çözümlenmesi gibi yöntemleri de kullanmayı düşünüyorlar. Hedef kitle olarak ilkokullar, hazırlık okulları gibi dil konusunda sıkıntı çeken gruplar ön plandaymış. Yabancılara Türkçe öğretimini de
aynı şekilde dikkate alıyorlar.

Projenin ilk versiyonunu bu Haziran'da çıkaracaklarmış. Programın bu aşamasını bir 4. sınıf öğrencisi 4 ayda tamamlamış. Şimdilik sadece klavye ve mouse yönlendirmesi dikkate alınacakmış. (Bu versiyonda metin özetleme özelliği de olacakmış. Bu işin, tahmin edildiğinin aksine çok basit olduğunu söyledi. Kullanım sıklığı düşük olan kelimelerin fazla tekrarlandığı cümlelerin, önemli bir konuyu vurguladığı varsayımına dayanan bir sistem kullanıyor ve başarılı sonuçlar elde ediyorlarmış. Bana da çok mantıklı geldi.)

Kendilerine hibe edilen büyük bir sözlük kütüphanesi kullanıyorlarmış. Programda kullanıcının beklentilerini tahmin etmek için arka planda paralel çalışan algoritmalar varmış. Gözbebeğinin takip edilerek hedef alanın daraltılması bu konuda özel öneme sahip gibi görünüyor.

Dillerin istatistiksel yöntemlerle çözümlenmesi yaklaşımının artık duvara tosladığını, tekrar geleneksel yaklaşımlara dönüldüğünü söylüyor.

Seminer sonrasında zemberek projesinden haberdar olup olmadığını sordum. Tspell olarak biliyor. Bu konuda pek bir fikir beyan etmedi. Kendi çalışması, StarOffice'in son versiyonuna uygulanmış. Hala o projeyi devredecek birilerini aradığını söyledi. Ama peşinden de bu bilgilerin ticari şirketlerin eline geçmesinden çekindiğini belirtti. Bana, bu nedenle, açık kaynaklı projelere pek fazla sıcak bakmıyorgibi geldi.

Selamlar.

Kaynak: https://zemberek.dev.java.net/servlets/ReadMsg?list=dev&msgNo=112
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

LaTex Semineri

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim görevlilerinden Dr. Harald Schmidbauer 16 Mart 2004 Salı günü 18:00'da LaTex konulu bir seminer verecek, bilimsel makalelerin ve büyük ölçekli belgelerin LaTex isimli TeX makro paketi ile nasıl güzel ve profesyonelce hazırlanabileceğine dair örnekler gösterecek. Söz konusu seminer üniversitenin Dolapdere Kampüsü'nde Z-39 numaralı odada gerçekleştirilecek.

Detaylı bilgi için: http://cs.bilgi.edu.tr/

Muhakeme Yürütme ve Karar Vermede Buluşsal Yöntemler

FZ

Seminer özeti: Klasik rasyonalizm öğretilerini temel alan araştırmalar, insanların zihinsel süreçlerini (muhakeme yürütme ve karar verme) çeşitli matematiksel ve istatistiki modellere dayanarak açıklamaya çalışırlar.

İnsan davranışları ve modeller arasındaki uyuşmazlıkların ise ya modellerin yetersizliği ya da birtakım bilişsel önyargılar sonucu oluştuğu düşünülür. Klasik rasyonel normların altında yatan varsayım, insanın belirli bir durum karşısında doğru karar verebilmesi için, elindeki bütün bilgileri göz önüne alması ve bunları bir şekilde birleştirerek işlemesi gerekliliğidir. Oysa insanların karar verme sürecinde bu kadar detaylı analizler yaptıkları ve insan beyninin kısa sürede bu kadar yüksek miktarda hesaplamalar yapabileceği oldukça şüphelidir.

Bu konuşmada, klasik yaklaşımlardan radikal bir şekilde ayrılan ve zihinsel süreçlerin birtakım buluşsal yöntemler vasıtasıyla gerçeklendiğini savunan yaklaşımlar anlatılacaktır. İnsanlar, içinde bulundukları durumlara bağlı olarak farklı buluşsal yöntemler kullanmaktadırlar. Bunlardan karar verme süreci açısından temel oluşturan bir kaç tanesinin çalışma prensipleri açıklanacak ve çeşitli örneklerle gerçek hayatta da geçerli oldukları gösterilecektir.

Efsane Bilgisayar Bilimci Prof. Rusins Freivalds'ın Boğaziçi'ndeki Semineri

FZ

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Prof. Cem Say bildiriyor:

"Letonya Bilimler Akademisi üyesi ünlü TCS'cı Rusins Freivalds (1975'te olasılıksal algoritmaların deterministik olanlara bir üstünlüğü olduğunun ilk ispatını yaptı, 1981'de sonlu bellekli ve "az hatalı" olasılıksal makinelerin sonlu bellekli deterministik makinelerden daha güçlü olduğunu ispatladı, state sayısı avantajının boyutunu da daha yeni ispatlamış görünüyor,) 17 Kasım Pazartesi günü bölümümüzü ziyaret edecek, sanırım saat 14'te de bir seminer verecek (özet aşağıda). Davetlisiniz."

Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2009: Épilogue et audiovisuels - Part 3

FZ

Birinci ve ikinci bölümden sonra üçüncü bölüm ile sevenlerimizin karşısındayız. Bu seferki konuklarımız bilgi çıkarımı (information retrieval) uzmanı Özgür Yılmazel ve besteci Mehmet Okonşar:

Onbinlerce belge, yazı, ürün ismi, makale, belge, vb. metin üzerinde, Türkçenin inceliklerinden faydalanarak indeksleme ve arama yapmak için ne kullanırsınız? MySQL, PHP ve PostgreSQL sizin yerinize olayı bitirmiş mi? Konu kapanmış mı? Elinizdeki çekiç ile her şey birer çivi gibi mi görünüyor? O halde bir daha düşünün yahut Apache Lucene projesine de katkıda bulunan ve akademik hayat ile sanayi işbirliğinin güzel örneklerini veren Özgür Yılmazel'in Açık Kaynak ve Özgür Yazılım Günleri 2009'daki videosunu izleyin diyoruz:

Linux Semineri : Progress Veritabanı Sunucusu

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, Çarşamba günü Ankara Üniversitesi'nde linux semineri düzenliyor. 18.30'da başlayacak olan seminerde Linux'ta Progress Veritabanı Sunucusu'nun kullanımı ve çalışması anlatılacak. Her zaman olduğu gibi seminer, ilgi duyan herkesin katılımına açık. - Ayrıntılı bilgi -