Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölüm Seminerleri

0
coskung
Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kemal Oflazer, 24 Şubat Perşembe günü (bugün) saat 17'de "SmartReader: Etkin ve Etkileşimli Elektronik Kitap Platformu" konulu bir seminer verecektir. İlgilenen herkes davetlidir.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nün haftalık seminerleri yeni eğitim döneminde devam ediyor. Seminerler perşembe günleri saat 17'de, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü Büyük Salon'da yapılıyor. Katılım ücretsiz ve herkese açıktır.

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü Web sitesi

Editörün notu: Konu ile ilgili daha önceki haberimizi buradan okuyabilirsiniz.

Görüşler

0
bm
Springer'a para vermeden bunun yazilisina ulasabilecegimiz bir yer var mi? (Mesela yayinlanmis makalenin teknik rapor olarak genisletilerek nete acildigi bir yer.)

0
coskung
Sanıyorum ki bu Kemal Oflazer Hoca'nın insiyatifinde olan bir konu. Ama en azından bu aksam seminer sırasında bu konuyu kendisine sorabiliriz.
0
FZ
Açık kodlu (BSD tarzı) Türkçe Doğal Dil İşleme projesi Zemberek'in katılımcılarından Ahmet Aksoy'un seminerle ilgili görüşleri:

Merhaba,

Dün, Kemal Oflazer'in Bilgi Üniversitesi'ndeki SmartReader seminerine gittim. Konu geniş ve zaman kısıtlı olduğu için sadece konu başlıklarına değinebildi. Katılım fena sayılmazdı. ( 30-40 kişi vardı sanırım.)

Genel amaç, elektronik ortamdaki kaynakların okunması sırasında karşılaşılan zorlukların azaltılması imiş. Bilinmeyen sözcüklerin karşılıkları; kişi veya yer isimleriyle ilgili hatırlatmalar vb.. Projeyi maddi olarak destekleyen kurumlar varmış. İlave kaynaklar da bekleniyormuş.

İleride gözbebeğinin takibi, seslerin çözümlenmesi gibi yöntemleri de kullanmayı düşünüyorlar. Hedef kitle olarak ilkokullar, hazırlık okulları gibi dil konusunda sıkıntı çeken gruplar ön plandaymış. Yabancılara Türkçe öğretimini de
aynı şekilde dikkate alıyorlar.

Projenin ilk versiyonunu bu Haziran'da çıkaracaklarmış. Programın bu aşamasını bir 4. sınıf öğrencisi 4 ayda tamamlamış. Şimdilik sadece klavye ve mouse yönlendirmesi dikkate alınacakmış. (Bu versiyonda metin özetleme özelliği de olacakmış. Bu işin, tahmin edildiğinin aksine çok basit olduğunu söyledi. Kullanım sıklığı düşük olan kelimelerin fazla tekrarlandığı cümlelerin, önemli bir konuyu vurguladığı varsayımına dayanan bir sistem kullanıyor ve başarılı sonuçlar elde ediyorlarmış. Bana da çok mantıklı geldi.)

Kendilerine hibe edilen büyük bir sözlük kütüphanesi kullanıyorlarmış. Programda kullanıcının beklentilerini tahmin etmek için arka planda paralel çalışan algoritmalar varmış. Gözbebeğinin takip edilerek hedef alanın daraltılması bu konuda özel öneme sahip gibi görünüyor.

Dillerin istatistiksel yöntemlerle çözümlenmesi yaklaşımının artık duvara tosladığını, tekrar geleneksel yaklaşımlara dönüldüğünü söylüyor.

Seminer sonrasında zemberek projesinden haberdar olup olmadığını sordum. Tspell olarak biliyor. Bu konuda pek bir fikir beyan etmedi. Kendi çalışması, StarOffice'in son versiyonuna uygulanmış. Hala o projeyi devredecek birilerini aradığını söyledi. Ama peşinden de bu bilgilerin ticari şirketlerin eline geçmesinden çekindiğini belirtti. Bana, bu nedenle, açık kaynaklı projelere pek fazla sıcak bakmıyorgibi geldi.

Selamlar.

Kaynak: https://zemberek.dev.java.net/servlets/ReadMsg?list=dev&msgNo=112
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde PostgreSQL Semineri, 30 Ekim 17.00

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Linux Kullanıcıları Derneği ortak çalışması bir seminer. Devrim Gündüz'ün vereceği seminerin başlığı:
PostgreSQL'de transaction log kavramı ve transaction log ile warm/hot standby

Özgür Yazılım ve Linux Günleri: Postludium

tongucyumruk

Eskiden Özgür Yazılm günleri veya Linux Şenliği gibi etkinliklerin ardından uzun uzun yazılar yazar, olan biteni, konuşmacıların anlattıklarını anlatır, tartışırdık. Genişleyen bantlar, canlı yayınlanan sunumlar derken bir geleneğimiz daha korkarım yok olmanın eşiğinde. Biz de zamana uyuyoruz ve işte, ilgilenen, ilgilenmeyen herkes için Özgür Yazılım ve Linux Günleri'nin videoları... Diğer videolar için, bizi izlemeye devam edin.

Linux Semineri : Linux Çekirdeği

anonim

13 Mart Çarşamba günü Linux Kullanıcıları Derneği, GNU/Linux işletim sisteminin kalbini oluşturan linux çekirdeğinin (kernel) yapısını anlatan bir seminer düzenliyor. Ankara Üniversitesi Kırmızı Salon'daki seminer saat 18.30'da başlıyor. seminer.linux.org.tr

Gelemeyen arkadaşlar için küçük bir resim albümü

anonim

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından düzenlenen 2. Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri´ne gelemeyen arkadaşlar için küçük bir albüm. Etkinlikte GNU projesinin kurucusu Richard STALLMAN ve Debian GNU/Linux kurucusu Ian MURDOCK konuklarımız arasında idi:

http://www.linux34.com/freedays.php

Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2007 - Duyuru

butch

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü, gelenekselleştirdiği Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri'nin, bu yıl beşincisine ev sahipliği yapıyor. 2003 yılından bu yana düzenlenen etkinliğe, her yıl özgür yazılım dünyasının tanınmış isimleri konuşmacı olarak katılıyor. Etkinliğin bu yılki konukları arasında Ubuntu Topluluk Yöneticisi Jono Bacon ile Özgür Yazılım Vakfı genel danışmanı, Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi'nin kurucusu ve başkanı Eben Moglen'de bulunuyor.