Beta olmak ya da olmamak

0
redogre
Ya da bir projeyi Beta olarak yayınlarken yapılmaması gerekenler.

Malum Fm wars büyük bir gazla yayına başladı ama birçok hata yüzünden haftalardır oynayan yok. Ben kısaca yaptığım hataları sıralayacağım, eksik gördüklerinizi eklersek şahane bir "Ne yapmalı ne yapmamalı" olabilir...

1- İnsanlar görmek ister, gelecekte ne kadar "cool" özelliklere sahip olacak bir projeniz olması bu özellikler gözükmüyorsa ancak insanların ilgisini kısa bir süre çekebilir.

2-Güvenlik herşeyden önemlidir. Nasıl olsa iki güne hallederim diye yayınladığınız beta 24 saat içinde kırıldıktan sonra kullandığınız sistem/alt yapı/dilin bu güvenliği %100 sağlayamadığını öğrenirseniz kilitlenip kalabilirsiniz.

3-Her seferinde küçük güncellemeler başta ilgi çekici olabilir ama bir yerden sonra kullanıcı "yeni" şeyler görmek ister.

4-Daha tam sürümü yayınlamadan kullanıcıları sıkarsanız sonuçta gerçekten büyük bir şey yapmanız gerekir.

5-Bence sonuncusu ve en önemlisi, bütün bu şartlar kullanıcıları bezdirirken, sonunda sizi de bezdirip projeden soğutursaaa... İşte o zaman vay halinize.

Not: Ben fmwars dan sıkılmadım, gerçekten büyük değişiklikler yapmayı planlıyorum, sadece iş yoğunluğu, ve programın daha kararlı olması için baştan yazmaya başlamamdan dolayı bir durgunluk içinde.

Görüşler

0
yilmaz
oyunun ne kadar kaliteli kodlandığı veya ne kadar güvenli olduğundan ziyade oyunun oynanışı ve sunuluşu önemli. mesela oyunun hangi tuşlarla oynandığı yada hangi versiyonu olduğu direk karşımıza çıkmamalı zaten boyle bir oyunun joystickle oynanmayacağı ortada. bir buton koyarsınız isteyen butona tıklar nası oynanacağını öğrenir. bunun yerine ilgi çeken bir resim koyarsınız. mesela uzay gemisimidir nedir o şey onun önden görünümü, belki içinde kafayı sıyırmış bi rpenguen. oyundaki kahramanın biz olmadığını hissetmedikten sonra pek de oynamak istemez kimse.
0
redogre
ASlında benim amacım oyun bazlı değil program bazlı bir yazıydı. Konu oyun olunca birçok farklı parametre giriyor işin içine..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yapay Zeka ve GAWK

FZ

Neden Yapay Zekâ için GAWK?

YZ programlama sınıfında kullandığımız programlama dilinin GAWK olduğunu duyan insanların çoğu epey şaşırıyor. Bunu anlayabiliyorum. Evet, GAWK kullanıyoruz. GAWK, Aho, Weinberger ve Kerninghan tarafından geliştirilmiş ve pek çok kişi tarafından programlama dili olarak bile kabul edilmeyen şu eski kalıp tanıma dilinin Gnu versiyonudur. PERL veya TCL örneklerinde olduğu gibi pek çok kişi bu dili "scripting dili" olarak ele alır. İçinde nesneler yoktur, fonksiyonel değildir, gömülü olarak mantık programlama öğelerini barındırmaz. İnsanların şaşkınlığı şunları duyunca tam bir kafa karışıklığına dönüşüyor: (a) her ne kadar öğrenciler projelerinde istedikleri dili kullanma hakkına sahip olsalar da; (b) sadece tek bir istisna hariç, en iyi sonuca ulaşan öğrenciler GAWK ile proje geliştirenler (not: söz konusu istisnanın sahibi PASCAL kullanmış olan bir programcı, kendisi şu anda NSF bursu ile Harvard'da matematik doktorası yapıyor.) C, C++ ve LISP programcıları GAWK ile çalışanların performanslarına yaklaşamadılar (PROLOG ve JAVA kullanarak proje yapan bir öğrencimiz çıkmadı henüz).

Ch: C/C++ Yorumlayıcısı

Tarık

Ne kadar başarılı olduğu tartışılır fakat C/C++ programlama dillerini kullanarak yorumlanabilir programlar yaratma fikri oldukça ilginç olsa gerek. Zira birçok yorumlanabilir dilin C dilinden esinlenerek geliştirildiğini ama C dilinin yapı itibariyle yerli çalıştırılabilir dosya (native executable) üretmeye daha yatkın olduğunu düşünürsek.

Özgür Dünya ve Müzik Eğitimi: GNU Solfege

FZ

Son kiii üç dört!

GNU Solfege, GNU/Linux ve MS Windows sistemler üzerinde çalışan bir solfej ve kulak eğitimi yazılımı.

Melodik ve armonik aralıklarını tanımak, aralık boylarını kıyaslamak, bilgisayarın gösterdiği aralıkları söylemek, akorları tanımak, akorları söylemek gibi konularda kullanıcıyı eğitmeyi amaçlayan program sonsuz sabırlı bir müzik eğitmeni olarak görevini yerine getirmeye çalışıyor.

Yazılımın dokümantasyonunu okuyup daha çok bilgi sahibi olabilir, ekran görüntülerine bakabilir ya da UNIX Review dergisinden Marcel Gagné'nin GNU Solfege eleştirisine göz atabilirsiniz.

JavaScript 1.7

FZ

Şu anda Firefox 2 BETA içinde kullanılan ve JavaScript Shell içinden de test edilebilen JavaScript'in yeni sürümü olan JavaScript 1.7 programlama dili pek çok yeni ve güçlü özellikle birlikte geliyor.

Perl, Python ve Türk gençliğinin zihnini bulandırmak üzere hazırlanan global komplonun bir parçası olan ismi lazım değil bazı dillerin güçlü özelliklerini alan JavaScript 1.7 Internet programcılarının işlerini daha da kolaylaştıracağa ve JavaScript'in pazar payını artıracağa benziyor.

GNU/Linux Üzerinde Streaming Media

FZ

Neden değerli hard diskimi yığınla MP3/Ogg Vorbis ile doldurayım (ya da bir sürü CD yazıp bunları kataloglamak ile uğraşayım)? Bulunduğum ağ üzerinde birileri bir sunucu kursa ve ben de misal XMMS ile doğrudan oraya bağlanıp paşa paşa müziğimi, radyomu, vs. canlı bağlantı üzerinden dinlesem diyenlerdenseniz ve böyle bir müzik sunucusunun nasıl kurulacağını merak ediyorsanız şu lezzetli makale tam ağzınıza göre: Streaming Audio the Icecast Way