Supermemo

0
m1a2
Öğrenmek sizin için bir tutku haline gelmiş fakat "öğreniyorum, unutuyorum" çevriminden şikayetçi iseniz bu programa bakmanızı öneririm. Supermemo Polonyalı bir (moleküler) biyolog olan Dr. Piotr Wozniak tarafından, teorik temelleri bir lisansüstü tezinde ortaya çıkan bir program. Dr. Wozniak yüksek lisans çalışmasında `Unutma` olayının kimyasını inceleyerek `Active Recall` olarak adlandırdığı bir `optimum tekrarlama` şeması ve matematiksel model geliştirmiş. Modeli geliştirmekle kalmamış `dur bakayım, ben bunu bir program haline de getireyim` diyerek Supermemo programını yazmış.
Yapılan şu: Önce öğrenmeniz gereken materyali `Öğrenmede bilgiyi formüle etmenin 20 Kuralı`na uymak suretiyle formüle ediyorsunuz ve bunları bir dizi `Soru-Cevap` halinde programa giriyorsunuz. Malzeme girildikten sonra test`e geçiliyor ve program, girmiş olduğunuz soruları (`shuffle` ederek -veya etmeyerek) size soruyor -yani bir tür flash card- ve vermiş olduğunuz `bu doğru, bu yanlış, bu da doğru ama biraz zor hatırladım` türünden bir A-F harf notlamasıyla cevabınızın kalitesini bildiriyorsunuz. Programın gerçek katkısı bu noktada başlıyor. `Optimum repetition` algoritması devreye girerek `şimdi bu vatandaş şu sorulardan şunları hemen hatırladığını, şunları zor hatırladığını ve bunları ise hiç hatırlamadığını söylüyor. Hımmm... O zaman kardeşim sen bugün git, falanca ayın falanca günü tekrar gel ben bunları sana tekrar soracam` diyor. Bu şekilde -atıyorum-; 5 gün sonra, 15 gün sonra, 1 ay, 2 ay, 6 ay, 1 yıl gibi aralıklarda, -verdiğiniz cevapların kalitesine ve programa girilen bir `unutma faktörüne` (forgetting index) bağlı olarak hesaplanan optimum aralıklarda- tekrar yapıyorsunuz. Bu optimum aralıkları bir kondansatörün -yani içindeki bilgilerle (yük) birlikte belleğinizin- şarj/deşarjı gibi düşünebilirsiniz.

Kısa (!) tanıtım bu. Dikkat edilmesi gereken noktalara gelince... Programın sihirli bir dokunuşla her şeyi öğrenmenizi sağladığını düşünerek mucize beklememeniz gerekiyor. Yani ortada çok gelişkin bir AI falan yok, hatta öğrenme de yok. Sadece, zaten öğrenmiş olduğunuz (eski tabirle künhüne vakıf olduğunuz) bilgierin tekrarlanarak unutulmaması söz konusu. Hatta optimum tekrar aralıklarını sıkıcı bir süreçten geçerek kağıt-kalem kullanarak da hesaplayabilirsiniz. Şu 2 kurala uymanız şart:

(1) Bilgiyi doğru formüle edeceksiniz. Yani belleğinizde aynı anda bir çok şeye access etmek yerine bilgiyi atomlarına ayırarak minimum hale getireceksiniz: `Ölü denizin özellikleri nelerdir?` yerine bilgiyi `Ölü denizin tuzluluk oranı ...dır.(boşluğu doldur)` `Ölü denizin maksimum derinliği kaç metredir?` türünden bir dizi soruya ayrıştırmanız gerekiyor.
(2) Tekrar disiplinine uymanız şart. Optimum etki için 12 saatte bir alınması gereken antibiyotik gibi.

Programın Windows, Windows CE ve Palm versiyonları var. Linux versiyonu fırında (Kylix`le geliştiriliyor) ve Wine emulasyonu gayet yerinde. .Net versiyonunun çıkması için sitedeki .Net tartışmalarının bitmesi bekleniyor :) En yeni sürümden önceki sürümler full özellikleriyle download edilebilir. Ben -size çaktırmadan ;)- bir,iki yıldır Palm versiyonunu kullanıyorum (Iııh, Windows olmaz), gerçekten her yönüyle farklı bir üretkenlik aracı . Özellikle sitedeki makalelere bir göz atın derim. Fazlamesaiciler için uyku tavsiyeleri ve sınav geceleri sabahlayarak `günü kurtaran` öğrenciler için faideli Supermemo bilgileri mevcut. Üff yoruldum, `Sn. doktor bak programını CNET bile bu kadar ayrıntılı tanıtmamıştı. 1000$`dan aşşaa olmaz dedim, bak yazıyı geri çekecem... aha da çekiyorum... çekemiyorum, gittiii` ;)

Görüşler

0
m1a2
Ooopps.. Palm link`i yanlış olmuş. www.maple.com değil www.mapletop.com olacaktı. Direk screenshot`lara götüren link`te bu oluyor.
0
butch
düzelttim
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Olmazsa olmaz (Windows)

butch

Windows altında çalışmaya alışmış bir insansınız. Ama gereğinden fazla yer kaplayan ve işlevi olan (süslü) programları sevmiyorsunuz. Sizi daha çok programların hızı ve işlevi ilgilendiriyor. Ben böyle biriyim ve bir süredir bana bunları sağlayacak, mümkünse tek dosyadan oluşan, freeware(bedava)programların peşindeyim. Kendimce birşeyler toparladım ve bunu sizlerle paylaşmak istedim. Aşağıda listelenen programları şiddetle tavsiye ediyorum...

Contiki İşletim Sistemi ve Masaüstü Ortamı

FZ

1 Mhz saat frekansında çalışan 8 bitlik 6510 mikroişlemcisi ve 64 KB ana hafızası olan bir Commodore-64 üzerinde bir Multi-tasking kernel, temaları ile oynayabileceğim bir pencere yöneticisi, Internet'e RS-232/SLIP ya da Ethernet üzerinden bağlanmamı sağlayan bir TCP/IP stack'i, buna doğal ek olarak hazır bağlanmışken web sayfalarını görüntüleyebileceğim bir Internet tarayıcısı, bir web sunucu ve bir de uzaktan sistemlere erişim için bir Telnet istemcisi istesem herhalde bana gülersiniz ve "saçmalama olur mu öyle şey!" dersiniz değil mi? Hmm, ama belki de demezsiniz ;-)

İlginç Bir Röportaj

FZ

1995 yılında kuruldu. Şu anda bünyesinde 70 kişiyi istihdam ediyor. Geliştirdikleri ve şirketle aynı isimle anılan açık kaynak kodlu yazılım 4.000.000 yerde kurulu ve sorunsuz olarak çalışıyor. Kendileri ile ticari olarak iş yapan 4.000 müşterileri mevcut. Yahoo! 400 adet gerçek zamanlı, görev kritik uygulamasında bu şirketin yazılımını kullanıyor. Yahoo UK ise tamamen bu yazılıma güveniyor. FIFA World Cup sitesi de aynı yazılımdan faydalanıyor. Bu başarı öyküsünün başındaki adam yani şirketin genel müdürü de Linus Torvalds gibi Finlandiya'lı (ancak Linus'tan farklı olarak Helsinki Teknik Üniversitesi'ne gitmiş, Linus'un Helsinki Üniversitesi'ne gidişini yanlış bir karar olarak değerlendiriyor ve bu iki üniversite arasındaki farkı Berkeley ve Stanford arasındaki farka benzetiyor).

Anahtar sözcüğü hala bulamayanlar bu röportaja göz atabilirler.

Yapay Zeka Üstadı Sizlere Ömür

FZ

Klasik bir YZ programı olan "Parry"nin yaratıcısı Dr. Kenneth Mark Colby 81 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Yale Üniversitesi'de tıp eğitimini tamamlayan, Amerikan Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışan ve Stanford Üniversitesi'nde de bilgisayar bilimleri profesörü olarak çalışan Colby, "Parry"yi, 1971 yılında Joseph Weizenbaum'un öncü diyalog programı "Eliza"dan yola çıkarak hazırlamıştı. Eliza sisteminden farklı olarak Colby'nin yazılımı kendi konularını önerebiliyor ve diyalog esnasında karmaşık kişilik kalıplar sergileyebiliyordu.

EnderUNIX'den 11. yerli yazılım

honal

EnderUNIX VoIPong, bağlı olduğu ağda, bütün trafiği görebilen bir noktaya yerleştirildiğinde, o anda aktif olan bütün VoIP çağrılarını tespit edebilmekte ve G711 algoritması ile sıkıştırılmış olanları (örneğin Microsoft Netmeeting görüşmeleri) PC'lerin "de facto" ses dosyalama standardı WAVE dosya formatında (.wav) diske kaydedebilmektedir. Sonradan, bu görüşmeler standart bir ses ortam yürütücüsü (örneğin Linux play, Windows Media Player) ile açılıp dinlenebilmektedir.