Supermemo

0
m1a2
Öğrenmek sizin için bir tutku haline gelmiş fakat "öğreniyorum, unutuyorum" çevriminden şikayetçi iseniz bu programa bakmanızı öneririm. Supermemo Polonyalı bir (moleküler) biyolog olan Dr. Piotr Wozniak tarafından, teorik temelleri bir lisansüstü tezinde ortaya çıkan bir program. Dr. Wozniak yüksek lisans çalışmasında `Unutma` olayının kimyasını inceleyerek `Active Recall` olarak adlandırdığı bir `optimum tekrarlama` şeması ve matematiksel model geliştirmiş. Modeli geliştirmekle kalmamış `dur bakayım, ben bunu bir program haline de getireyim` diyerek Supermemo programını yazmış.
Yapılan şu: Önce öğrenmeniz gereken materyali `Öğrenmede bilgiyi formüle etmenin 20 Kuralı`na uymak suretiyle formüle ediyorsunuz ve bunları bir dizi `Soru-Cevap` halinde programa giriyorsunuz. Malzeme girildikten sonra test`e geçiliyor ve program, girmiş olduğunuz soruları (`shuffle` ederek -veya etmeyerek) size soruyor -yani bir tür flash card- ve vermiş olduğunuz `bu doğru, bu yanlış, bu da doğru ama biraz zor hatırladım` türünden bir A-F harf notlamasıyla cevabınızın kalitesini bildiriyorsunuz. Programın gerçek katkısı bu noktada başlıyor. `Optimum repetition` algoritması devreye girerek `şimdi bu vatandaş şu sorulardan şunları hemen hatırladığını, şunları zor hatırladığını ve bunları ise hiç hatırlamadığını söylüyor. Hımmm... O zaman kardeşim sen bugün git, falanca ayın falanca günü tekrar gel ben bunları sana tekrar soracam` diyor. Bu şekilde -atıyorum-; 5 gün sonra, 15 gün sonra, 1 ay, 2 ay, 6 ay, 1 yıl gibi aralıklarda, -verdiğiniz cevapların kalitesine ve programa girilen bir `unutma faktörüne` (forgetting index) bağlı olarak hesaplanan optimum aralıklarda- tekrar yapıyorsunuz. Bu optimum aralıkları bir kondansatörün -yani içindeki bilgilerle (yük) birlikte belleğinizin- şarj/deşarjı gibi düşünebilirsiniz.

Kısa (!) tanıtım bu. Dikkat edilmesi gereken noktalara gelince... Programın sihirli bir dokunuşla her şeyi öğrenmenizi sağladığını düşünerek mucize beklememeniz gerekiyor. Yani ortada çok gelişkin bir AI falan yok, hatta öğrenme de yok. Sadece, zaten öğrenmiş olduğunuz (eski tabirle künhüne vakıf olduğunuz) bilgierin tekrarlanarak unutulmaması söz konusu. Hatta optimum tekrar aralıklarını sıkıcı bir süreçten geçerek kağıt-kalem kullanarak da hesaplayabilirsiniz. Şu 2 kurala uymanız şart:

(1) Bilgiyi doğru formüle edeceksiniz. Yani belleğinizde aynı anda bir çok şeye access etmek yerine bilgiyi atomlarına ayırarak minimum hale getireceksiniz: `Ölü denizin özellikleri nelerdir?` yerine bilgiyi `Ölü denizin tuzluluk oranı ...dır.(boşluğu doldur)` `Ölü denizin maksimum derinliği kaç metredir?` türünden bir dizi soruya ayrıştırmanız gerekiyor.
(2) Tekrar disiplinine uymanız şart. Optimum etki için 12 saatte bir alınması gereken antibiyotik gibi.

Programın Windows, Windows CE ve Palm versiyonları var. Linux versiyonu fırında (Kylix`le geliştiriliyor) ve Wine emulasyonu gayet yerinde. .Net versiyonunun çıkması için sitedeki .Net tartışmalarının bitmesi bekleniyor :) En yeni sürümden önceki sürümler full özellikleriyle download edilebilir. Ben -size çaktırmadan ;)- bir,iki yıldır Palm versiyonunu kullanıyorum (Iııh, Windows olmaz), gerçekten her yönüyle farklı bir üretkenlik aracı . Özellikle sitedeki makalelere bir göz atın derim. Fazlamesaiciler için uyku tavsiyeleri ve sınav geceleri sabahlayarak `günü kurtaran` öğrenciler için faideli Supermemo bilgileri mevcut. Üff yoruldum, `Sn. doktor bak programını CNET bile bu kadar ayrıntılı tanıtmamıştı. 1000$`dan aşşaa olmaz dedim, bak yazıyı geri çekecem... aha da çekiyorum... çekemiyorum, gittiii` ;)

Görüşler

0
m1a2
Ooopps.. Palm link`i yanlış olmuş. www.maple.com değil www.mapletop.com olacaktı. Direk screenshot`lara götüren link`te bu oluyor.
0
butch
düzelttim
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dijital Resmi Belge Yönetim Sistemi: BelgeTurk

dilencikahin

Aranan dosyaların bulunamadığı evrak depoları ve tozlu arşivler tarihe karışıyor. Bunun yerine tıpkı arama motoru Google gibi tek tık'la yıllar öncesine ait her türlü yazılı evrak ve belgeye ulaşılabilecek bir sistem hazırlanıyor.

Genç Yazılımcılara Abilik Yapacak

anonim

Hamdi Koçoğlu'nun, 1999 yılında kurduğu 'İzinternet' adlı firma, Anadolu'da internet üzerinden iş yapmak isteyen ve İngilizce içerik karşısında zorlanan firmalara hizmet veriyor. Şirket, Türkçe olarak geliştirip sattığı yazılımlarla Anadolu'da önemli bir pazar yakalamış durumda. 2004 yılında 2 milyon doları muhasebe yazılımından olmak üzere 5 milyon dolarlık satışa ulaşan İzinternet, şimdi de yazılım konusunda yeni bir yapılanmaya gidiyor.

Xynth 0.8.40 ve Java

darkhunter

Xynth surum 0.8.40'i yayınladik. Bu sürümde yeni özellik getirilmemesine rağmen birçok kücük hata düzeltildi ve alt yapı da iyileştirilme yapıldı, özellikle de server tarafında hızlanma sağlandı. Bununla birlikte, paketle birlikte gelen çeşitli kütüphane ve program patchleri de iyileştirildi. changelog'a buradan ulaşabilirsiniz.

Nokia: Python Kullanmak İçin Bir Sebep Daha

FZ

Cep telefonu üreticisi Nokia, S60 serisi cep telefonlarının artık Python ile programlanabileceğini duyurdu. Açık kodlu olarak geliştirilen bu proje ile cep telefonlarını programlamak çok daha kolay hale gelmiş durumda. Bir kıyaslama yapmak gerekirse Hello World in C++, Epoc style (for Symbian OS) koduna bakılabilir. Benzer işi yapan bir Python programı ise 4-5 satır uzunlukta. (C++ linki için Hakan Latifaoğlu'na teşekkürler.)

Yapay Zekâ ve Müzik Üstüne

FZ

Bu makale sizi müzik ve yapay zekâ alanlarının arakesitinde kısa bir yolculuğa çıkaracaktır. Uygulamalar, yöntemler ve algoritmalar kısaca sunulacak ve tarihsel gelişim ele alınacaktır. Makale içindeki bağları verilmiş olan örnek müzik dosyaları ve videoları, günümüzde varılan noktaya dair ipuçları içermektedir.

Makale, 2004-2005 eğitim dönemi, güz yarıyılında, Boğaziçi Üniversitesi, Bilgisayar Müh. yüksek lisansı programında Doç. Dr. Levent Akın tarafından verilmiş olan Principles Of Artificial Intelligence (Yapay Zekâ Prensipleri) dersi için bir literatür taraması (literature survey report) olarak hazırlanmış olan makalenin Türk diline çevrilmiş, kısaltılmış ve düzenlenmiş halidir. Makalenin hazırlanmasında eleştirileri ile bana destek veren kardeşim Ergin Sevinç'e, Bülent Murtezaoğlu'na ve comp.ai sakinlerine teşekkürü bir borç bilirim. Makalenin orjinali http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=ai-music.html adresindedir.