Supermemo

0
m1a2
Öğrenmek sizin için bir tutku haline gelmiş fakat "öğreniyorum, unutuyorum" çevriminden şikayetçi iseniz bu programa bakmanızı öneririm. Supermemo Polonyalı bir (moleküler) biyolog olan Dr. Piotr Wozniak tarafından, teorik temelleri bir lisansüstü tezinde ortaya çıkan bir program. Dr. Wozniak yüksek lisans çalışmasında `Unutma` olayının kimyasını inceleyerek `Active Recall` olarak adlandırdığı bir `optimum tekrarlama` şeması ve matematiksel model geliştirmiş. Modeli geliştirmekle kalmamış `dur bakayım, ben bunu bir program haline de getireyim` diyerek Supermemo programını yazmış.
Yapılan şu: Önce öğrenmeniz gereken materyali `Öğrenmede bilgiyi formüle etmenin 20 Kuralı`na uymak suretiyle formüle ediyorsunuz ve bunları bir dizi `Soru-Cevap` halinde programa giriyorsunuz. Malzeme girildikten sonra test`e geçiliyor ve program, girmiş olduğunuz soruları (`shuffle` ederek -veya etmeyerek) size soruyor -yani bir tür flash card- ve vermiş olduğunuz `bu doğru, bu yanlış, bu da doğru ama biraz zor hatırladım` türünden bir A-F harf notlamasıyla cevabınızın kalitesini bildiriyorsunuz. Programın gerçek katkısı bu noktada başlıyor. `Optimum repetition` algoritması devreye girerek `şimdi bu vatandaş şu sorulardan şunları hemen hatırladığını, şunları zor hatırladığını ve bunları ise hiç hatırlamadığını söylüyor. Hımmm... O zaman kardeşim sen bugün git, falanca ayın falanca günü tekrar gel ben bunları sana tekrar soracam` diyor. Bu şekilde -atıyorum-; 5 gün sonra, 15 gün sonra, 1 ay, 2 ay, 6 ay, 1 yıl gibi aralıklarda, -verdiğiniz cevapların kalitesine ve programa girilen bir `unutma faktörüne` (forgetting index) bağlı olarak hesaplanan optimum aralıklarda- tekrar yapıyorsunuz. Bu optimum aralıkları bir kondansatörün -yani içindeki bilgilerle (yük) birlikte belleğinizin- şarj/deşarjı gibi düşünebilirsiniz.

Kısa (!) tanıtım bu. Dikkat edilmesi gereken noktalara gelince... Programın sihirli bir dokunuşla her şeyi öğrenmenizi sağladığını düşünerek mucize beklememeniz gerekiyor. Yani ortada çok gelişkin bir AI falan yok, hatta öğrenme de yok. Sadece, zaten öğrenmiş olduğunuz (eski tabirle künhüne vakıf olduğunuz) bilgierin tekrarlanarak unutulmaması söz konusu. Hatta optimum tekrar aralıklarını sıkıcı bir süreçten geçerek kağıt-kalem kullanarak da hesaplayabilirsiniz. Şu 2 kurala uymanız şart:

(1) Bilgiyi doğru formüle edeceksiniz. Yani belleğinizde aynı anda bir çok şeye access etmek yerine bilgiyi atomlarına ayırarak minimum hale getireceksiniz: `Ölü denizin özellikleri nelerdir?` yerine bilgiyi `Ölü denizin tuzluluk oranı ...dır.(boşluğu doldur)` `Ölü denizin maksimum derinliği kaç metredir?` türünden bir dizi soruya ayrıştırmanız gerekiyor.
(2) Tekrar disiplinine uymanız şart. Optimum etki için 12 saatte bir alınması gereken antibiyotik gibi.

Programın Windows, Windows CE ve Palm versiyonları var. Linux versiyonu fırında (Kylix`le geliştiriliyor) ve Wine emulasyonu gayet yerinde. .Net versiyonunun çıkması için sitedeki .Net tartışmalarının bitmesi bekleniyor :) En yeni sürümden önceki sürümler full özellikleriyle download edilebilir. Ben -size çaktırmadan ;)- bir,iki yıldır Palm versiyonunu kullanıyorum (Iııh, Windows olmaz), gerçekten her yönüyle farklı bir üretkenlik aracı . Özellikle sitedeki makalelere bir göz atın derim. Fazlamesaiciler için uyku tavsiyeleri ve sınav geceleri sabahlayarak `günü kurtaran` öğrenciler için faideli Supermemo bilgileri mevcut. Üff yoruldum, `Sn. doktor bak programını CNET bile bu kadar ayrıntılı tanıtmamıştı. 1000$`dan aşşaa olmaz dedim, bak yazıyı geri çekecem... aha da çekiyorum... çekemiyorum, gittiii` ;)

Görüşler

0
m1a2
Ooopps.. Palm link`i yanlış olmuş. www.maple.com değil www.mapletop.com olacaktı. Direk screenshot`lara götüren link`te bu oluyor.
0
butch
düzelttim
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PostgreSQL 7.4 sürümü duyuruldu

madness

PostgreSQL Global Development Group (PGDG), PostgreSQL Nesne İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi'nin (ORDBMS) 7.4 sürümünü duyurdu.
Detaylı bilgi için: Basın Bülteni

NetBeans 6.0 Türkçe Çeviri Grubu

anonim

NetBeans 6.0'ın kararlı sürümünün duyurulmasına az bir zaman kala çeviri işlemlerine hız verildi. Çeviri yapılacak dillerden biri de Türkçe. İyi bir organizasyon eşliğinde bu editöre Türkçe desteği kazandırmak için Türkçe Çeviri Grubu'na yardım edecek arkadaşlar aranıyor.

Herhangi Bir Metnin Hangi Dilden Olduğunu Hızlıca Anlama

FZ

Yapay zekâ dersim için Prolog ile boğuşurken ve comp.lang.prolog haberleşme/tartışma grubunu mesaja boğarken oraya katkıda bulunan bir hocanın, Gertrand Van Noord'un enteresan bir çalışması dikkatimi çekti.

Perl ile yazılmış bir tür dil kategorizasyon programı. Yani bir GİRDİ'ye bakıp, "hmm bu Türkçe" diyor, başka bir girdiye bakıp "hmm, bu da Portekizce" diyor ve bunu kısa sürede, yüksek başarım oranı ile, 69 farklı dil için yapıyor. Açık kodlu, özgür yazılım kategorisinde alan TextCat'in bir de web demosu var.

Van Noord, TextCat'in ticari ve ticari olmayan rakiplerini de sıralamış. Kendi yazılımına dil sayısı olarak en çok yaklaşan yazılım XEROX Language Identifier ticari bir yazılım ve 40 civarı dil ayırt edebiliyor.

Hep birlikte tekrarlıyoruz: Özgür Yazılımı Seviyoruz! :)

PC Sistemlerinde Bellek Miktarının Bulunması

FZ

Daha önce Linux sistemlerde bellek yönetimi başlangıcına dair uzun ve detaylı bir makalesi ile tanıdığımız Bora Şahin'in PC Sistemlerinde Bellek Miktarının Bulunması başlıklı makale meraklı `hacker´ların hizmetine sunulmuştur.

Editörün Notu: Birkaç saat sonra askere gideceğine dair haberini aldığım Bora Şahin arkadaşımızın askerliğinin olabildiğince sorunsuz geçmesini diliyorum. Umarım bir an önce aramıza döner ve yazdığı makalelerle bizleri aydınlatmaya devam eder.

Sistem yöneticileri için Açık Kodlu Hesap Yöneticisi

hakankucuk

Sistem yöneticilerinin çoğunun problemidir; yüzlerce kullanıcıya ait kullanıcı adlarını yada şifrelerini bir yerlerde depolamak. Ve bu depodan istenildiği anda istenilen hesaba ait kaydı bulmak. Hatta tüm şirketin (şubeler dahil) kullandığı server, router, switch, network yazıcı vb. cihazların şifrelerini kayıt altına almak. Bu program tüm bu problemlere çözüm olabiliyor.