ASP.NET için MATRIX çıktı!

0
FZ
ASP.NET topluluğu tarafından ASP.NET yazılım geliştiricileri için geliştirilmiş Web Matrix yazılım geliştirme aracı bedava olarak kullanıma ve download'a açıldı!

Visual Studio.NET'i hantal bulanlar, daha ufak tefek, hafif ve doğrudan Web'e yönelik uygulama geliştirmek isteyen yazılımcılar 1.2 MB'lık bu paketi çektiklerinde ASP.NET yazılımları geliştirmek için Visual Studio.NET'e çok benzeyen bir arabirim ile karşılaşacaklar. Bu yazılımın öncelikli olarak göze çarpan özellikleri şunlar:
- Görsel ASP.NET Sayfa Tasarımı: Her türlü dizayn ayarlamasını buradan yapabilir, Toolbox'tan seçtiğiniz server kontrollerini sayfanın üzerinde istediğiniz yere yerleştirebilir ve bunlar tarafından tetiklenecek olaylara fonksiyon yazabilirsiniz.
- SQL ve MSDE Entegrasyonu: Sayfalarınızda kullanacağınız veritabanı tablolarını doğrudan Web Matrix içinden edit edin, tablo ekleyin, içini görün, doldurun, vs. Bunun için Web Matrix'ten çıkmanıza gerek yok!
- Databound Grid UI: ASP.NET sayfalarınızın üzerine istediğiniz veritabanı tablosunu sürükleyip bırakın, gerekli ayarlamaları yapın.
- XML Web Servis Desteği: Kolayca SOAP tabanlı web servisi geliştirin ya da mevcut web servislerinden veri çekebilen uygulamaları geliştirin.
- Gömülü Web Server Desteği: Geliştirdiğiniz ASP.NET sayfalarını hemen test etmek mi istiyorsunuz ama makinanızda IIS Web Sunucu yok! Üzülmeyin çünkü bu paketin içinde bir tane de hafif bir web sunucu var! Tüm ASP.NET kodunu ve XML Web Servis kodunu lokal olarak test edebilirsiniz.
- ASP.NET Community Entegrasyonu: Web Matrix IDE'sinin dışına çıkmadan, entegre bir şekilde doğrudan ASP.NET topluluğuna bağlanın, ilgili web sitelerini gezin ASP.NET Forumlarını ve Newsgroup'ları tarayıp takıldığınız konularda yardım alın.

Biraz garip, fantastik ve de inanılmaz gelmiş olabilir ama doğru olup olmadığını anlamanın, ne kadar işe yaradığını görmenin tek bir yolu var!

Deneyenlerin yorumlarını, test sonuçlarını bekliyorum.

Görüşler

0
anonim
acikcasi asp.net'e gittigimde ilk isim ekrandaki sshot'a tiklamak oldu (ekran goruntuleri hep cok cekici gelmistir bana)
soyle linux'a yeni baslayan tayfalardan sayilabilecek biri olarak hayal kirikligimi ve uzgunlugumu belirtmek istiyorum. (asagida yazacaklarimin hepsi sahsi gorsulerimdir, yanlislarimi duzeltirseniz mutesekkur kalacagim)

soyle bir aklima getirdim windows'un web icin gelistirme araclarini: homesite, front page, dreamweaver vs vs
peki linux icin wysiwyg kac tane web editoru var?
benim bildigim 3 tane: amaya, mozilla/ns composer, ibm websphere. tum bunlari gectim bu 3'u bir araya gelse bir frontpage yada dreamweaver edemez...
ayrica bildigim kadari ile linux'da ui'ye sahip hem wysiwyg hemde server sided language destekli hicbir editor yok (m$'de buna ornek su asp.net'deki program var)
kendi adima konusacak olursam kod yazmaktan usenen biri yerine hayli zevk alan biriyim
hele soz konusu html olunca agzimin sulari akmaya baslar
ama ne bileyim yarim saat form yaratip buton vs text box ekleyene kadar bir iki tiklama ile butonlarim gelse hic de fena olmazdi...

diyelimki kendi fatura programimi yazmak istiriyorum, belirledigim kriterler dogrultusunda bende veri alip pdf/ps olarak kaydedecek ve elbette bir ui olacak
bu programi ise yeni baslamis biri olarak windows'da yazmaya kalkissam kullanabilecegim araclar yaklasik olarak sunlar visual basic, delphi. ve maksimum proje tamamlanma sureci 1 hafta
ayni seyi linux icin ele alirsam kullanabilecegim ui'ler glade, qdesigner veya kylix oe. ve maksimum bu projenin tamamlanma sureci 2-3 hafta hatta 4 haftaya kadar uzayabilir
simdi bilen amcalarim hemen bir iki comment ile konu uzerine elestirilerini bildireceklerdir sen yapamiyorsun diye. ama soylemek istedigim bir sey daha var. tum bu bahsettiklerim bir newbie olarak fikirlerim
ve yanlis oldugumu falanda zannetmiyorum

ama ben her seye ragmen linux'u cok seviyorum, biz m$'sin bir kac on yilda yaptiklarini 4-5 yilda cok cok daha iyi bir sekilde gerceklestirdik. ben daha genc bir cocugum (;) herhalde bi 4-5 yil daha beklemek beni cok etkilemez

eger saygida bir kusur ettiysem affola
nice linux'lu (gun/sene)lere
0
FZ
1)Web Editör ile yani tasarımcıların kullandığı görsel editörlerle programcıların kullandığı editörleri birbirine karıştırmamalısın. Karıştırmamalısın diyorum çünkü bu haberde bahsettiğimiz Web Matrix tam olarak tasarımcıların kullandığı türden bir web editör, yani HomeSite ya da Dreamweaver gibi bir şey değil, daha çok programcılara yönelik, ASP.NET programcılarına, ancak tabii ki WYSWYG modunda çalışıyor ve programlamaya yoğunlaşmaya çalışan programcıları görsel elementleri tek tek HTML kodu ile düzenlemekten kurtarıyor. Bir nevi Visual Studio.NET gibi yani.

2) IBM WebSphere bildiğim kadarı ile bir Java Uygulama Sunucusu yani editör değil. IBM'in webe yönelik ve JAVA'yı hedefleyen yazılım geliştirme aracı ise yine bildiğim kadarı ile Visual Age.

3) Eğer Linux'taki KYLIX, Windows'daki DELPHI gibi bir şeyse, bir kere öğrendikten sonra çok hızlı proje üretebileceğini tahmin ediyorum.

4) Linux'u bilmem ama genel olarak UNIX içi illa ki JSP sayfalarının görsel ve kod bölümlerini görsel olarak tasarlamanı sağlayan yazılımlar vardır, ancak maalesef bilmediğim için somut bir ürün adı söyleyemiyorum.

5) Muhtemelen bundan 5 yıl sonra, yani 2007 yılında Linux ve MS-Windows tahmin edemeyeceğimiz şekilde evrim geçirmiş olacaklar, tabii yazılım geliştirme araçları da öyle :)
0
FZ
Aklıma gelmişken, herhangi bir işletmenin herhangi bir muhasebe/faturalama vs. sistemini halleden bilgisayar programını herhangi bir işletim sisteminde herhangi bir yazılım aracı ile 1 haftada (!) sorunsuz olarak tamamlayabilecek kapasitede isen direkt SAP'ye ya da büyük bir yazılım şirketine başvur, 4-5 yıl boşuna bekleme derim :)
0
anonim
2-3 tane veri alip bunu yazdirmak ne kadar zor olabilir anlayamadim ;)

tas catlasa 30 entry
5 textbox
10-15 buton
3-4 dialog
basit bir gui
yaklasik 5 sayfa kod ;)

yani boyle ufak seyler icin bu kadar da dalga gecilir mi :D

bu arada ibm websphere wyiswyg bir html editoru halen bildigim kadari ile
freshmeat.net'de arama sonucu:

IBM WebSphere Homepage Builder
A WYSIWYG HTML editor for beginners and experts.
0
FZ
1) IBM WebSphere nedir merak ediyorsan IBM WebSphere sayfasına bakabilirsin. Bir editörden değil çok detaylı ve kapsamlı bir Java uygulama sunucu söz konusu. Senin bahsettiğin ürün muhtemelen WebSphere için kod üretilmesini sağlayan bir editördür, ikisi çok ama çok farklı şeyler.

2) Arama tarama için google.com'u ya da ilgili ürünün resmi sitesini tavsiye ederim.

3) Ciddi ciddi son kullanıcıya yönelik iş programları/ticari programlar yazmaya başladığın zaman benim dediklerimi hatırlayacaksın ve yüzünde bir gülümse belirecek, FZ dediydi diyeceksin.

4) Seninle dalga geçmiyorum. Sadece bazen biraz esprili bir dille dahi olsa iletişim kurmaya çalışıyorum, hepsi bu. Umarım bir yanlış anlamaya mahal vermemişimdir.
0
anonim
Hmm M$ falan ama mobil aletler için destek koymaları hoşuma gitti doğrusu... Aslında web development olayında php/pico dan vazgeçmem ama bu programıda indirelim dursun arşivde... İnsanın ne zaman ASP.NET'e ihtiyacı olacağı belli olmaz... (Misal access veritabanı kullanan bir DivX, mp3 vs... arşiv programı geliştiriyorum bu aralar birde asp trader eklemekten zarar gelmez...)
0
FZ
Sen hele bunu da bir dene, belli olmaz, bakarsın bu da vazgeçilmezler kategorisine giriverir ;-)
0
FZ
Şu anda Web Matrix ASP.NET görsel geliştirme yazılımını ofiste ufaktan denemeye ve test etmeye başladık.

1.2 MB'lik programı çekmek 1 dakikadan az sürdü, yüklenmesi de öyle. Programın arabirimi çok rahat, kullanışlı ve hemen kullanılabilir nitelikte, (daha önce birazcık dahi DELPHI, VB, VC++ kullandıysanız ya da genel görsel programlama kavramlarına aşinalığınız varsa programcı olarak) çabucak kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

ASP.NET için gereken tüm özelliklere ek olarak Calendar, DataGrid gibi bir sürü bileşen de hazır olarak geliyor ve Toolbox'tan kolayca sayfaya eklenebiliyor, tüm tasarım görsel olarak yapıldıktan sonra görsel elementlerin özellikleri (property) ile oynanabiliyor ve bunlara bağlı olaylara (event) kod yazılabiliyor. Kod ve HTML tasarımı farklı sayfalarda görünüyor.

Elveda VBScript, hoşgeldin Visual Basic. Elveda adım adım JavaScript'le form validation kodu yazmak, hoşgeldin RequiredFieldValidor nesnesi, elveda HTML table, hoşgeldin DataGrid nesnesi, bunlar ilk aklıma gelenler.

Tabii Web Matrix ile geliştirilmiş .aspx dosyaları yani ASP.NET dosyaları, kullanıcı (yani client) tarafında ASP.NET ile ilgili herhangi bir şey gerektirmiyor görüntülenmek için. Kullanıcılarınızın bir adet standart web tarayıcılarının olması geliştirdiğiniz ASP.NET uygulamalarını görüp kullanabilmeleri için yeterli.

RRWAD (Really Rapid Web Application Development) dünyasına hoşgeldiniz :)

Keşfettiğimiz diğer özellikler konusunda sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz (az önce bir yazılım geliştirme uzmanı arkadaşımız, ASP.NET XML bileşeni ile bir dakikadan daha kısa bir süre içinde bir XML dosyasını parse edip, bunu estetik bir tablo formatında sunup aynı zamanda yeni XML kaydı ekleme ve XML dosyasına yazma işini yapan bir web sayfası tasarladı :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Windows 98SE için resmi olmayan service pack

sundance

Slashdotda yeralan habere göre, Alper Coşkun isimli bir geliştirici, Windows 98SE için 70 kadar Microsoft yamasından oluşan bir service pack çıkarttı

Görünüşe göre Microsoft bu konuda bir itiraz belirtmemiş, sadece Microsoft yamalarının Microsoft sitelerinden indirilmesini tavsiye ediyor.

Microsoft Winternals'ı satın aldı!

sundance

Sonunda olan oldu, Micros~1, muhtemelen Windows'u en iyi tanıyan kişi diye geçen (eski Unix'ci ;) Mark Russinovich'in kurucusu olduğu Winternals'ı satın aldı.

Russinovich'i özellikle forensics konusunda çalışan uzmanlar, muhteşem freeware sistem yazılımlarının adresi olan SysInternals'dan ya da geçen sene Ekim ayında ortaya çıkan Sony Rootkit rezaleti'nden hatırlayacaklardır.

Hobicilere Açık Mektup

yilmaz

Daha önce FM TV'de de bahsedilen ve sanırım milletin Bill Gates'e gıcık olmaya başladığı mektup bu: 3 Şubat 1976 tarihli "Hobicilere Açık Mektup"...

Modern Bilgi İşlemede 10 Temel Aksiyom

coskung

PC Magazine dergisi yazarlarından John C. Dvorak günümüzde bilgisayar kullanımına dair 10 temel aksiyomdan bahsetmiş:

http://www.pcmag.com/article2/0,1759,1706572,00.asp

MSN Maps ile Haugesund'dan Trondheim'e Çılgın Bir Yolculuk!

resilence

Biraz önce http://planet.gnome.org sitesinde okuduğum bir MSN komedisini paylaşayım dedim. Olayı canlı canlı yaşayıp derin derin gülmek için:

1- http://mappoint.msn.com/DirectionsFind.aspx adresine gidin

2- Başlangıç noktası (start) Norway, City: Haugesund girin.

3- Bitiş noktası (end) Norway, City: Trondheim girin.

4- "Get Directions" tuşuna bastığınızda karşınıza gelen harita gerçekten programcılığın son harikası!

Buradan da ulaşabileceğiniz süper harita akıllara zarar güzellikte...