A Byte of Python

0
roktas
OSnews sitesinde gezinirken gözüme ilişti. Komple boyutta yeni bir Python kitabı. Yazarının ifadesiyle Python belgelerinin listelendiği sayfada Guido van Rossum´ un Python tutoryalinden hemen sonra ikinci sırada yerini almış.

A Byte of Python

Görüşler

0
tongucyumruk
Kitabı ben de OSNews'te gördüm, indirdim ve aşağı yukarı yarısını şehir içi bir otobüs yolculuğunda okudum. Açıkçası o kadar da hoşuma gittiğini söyleyemem. Görebildiğim kadarıyla fazla detaylara, python'u python yapan inceliklere pek te değinilmemiş. Bana kalırsa kitap daha çok bugüne kadar şöyle böyle programlamayla uğraşmış, şu python'da neymiş diye merak eden insanlara hitap ediyor. Tbabii daha kitabı bitirmedim, umarım ilerleyen bölümlerde bu fikrim değişir. Açıkçası python öğrenmek isteyenler için ben şu üç kaynağı tavsiye edeceğim:

Programlamaya ilk defa başlayanlar için:
How To Think Like A Computer Scientist: Learning With Python [www.ibiblio.org]

Önceden Programlama bilgisi olup ta python öğrenmek isteyenler için:
Python Tutorial [www.python.org]

Python'a yeni başlayan veya Python bilip te Python'un fantastik özellikleri hakkında bilgisini genişletmek isteyenler için:

Dive Into Python [www.diveintopython.com]
0
tongucyumruk
oops... diveintopython.com değil, http://www.diveintopython.org olacaktı...
0
sametc
kitabı okudum :)

bende hala okuyorum ve pythonu iyi sekilde tanıtır.
evet fazla detaylara girmemiş mesela lambda fonksiyonundan bahsetmemiş oysa tadından yenmez :)) ama bu kitap pek bahsetmemiş sanırım :) ornek kod python.orgdan

print (lambda Ru,Ro,Iu,Io,IM,Sx,Sy:reduce(lambda x,y:x+y,map(lambda y,
Iu=Iu,Io=Io,Ru=Ru,Ro=Ro,Sy=Sy,L=lambda yc,Iu=Iu,Io=Io,Ru=Ru,Ro=Ro,i=IM,
Sx=Sx,Sy=Sy:reduce(lambda x,y:x+y,map(lambda x,xc=Ru,yc=yc,Ru=Ru,Ro=Ro,
i=i,Sx=Sx,F=lambda xc,yc,x,y,k,f=lambda xc,yc,x,y,k,f:(k=4.0) or 1+f(xc,yc,x*x-y*y+xc,2.0*x*y+yc,k-1,f):f(xc,yc,x,y,k,f):chr(
64+F(Ru+x*(Ro-Ru)/Sx,yc,0,0,i)),range(Sx))):L(Iu+y*(Io-Iu)/Sy),range(Sy
))))(-2.1, 0.7, -1.2, 1.2, 30, 80, 24)

I LOVE YOU PYTHON ...

not : bu kodu hala anlamaya calışıyorum :).
0
tongucyumruk
Bu kod doğrudan kopi peyst edince çalışmıyor... sanıyorum k=4.0 satırıyla ilgili bir problem. Sanırım kodun orjinali şu:

http://www.python.org/search/hypermail/python-1994q3/0362.html
0
sametc
kodu test etmedim ama bana cok fantastik geldi ;) ve buraya koydum guvendim o kadar python.org adamlarına calışmamış nasıl oluyor ;)..

0
sametc
kodu test etmedim ama bana cok fantastik geldi ;) ve buraya koydum guvendim o kadar python.org adamlarına calışmamış nasıl oluyor ;)..

0
mentat
if (bu kodu yazan eleman benimle ayni yerde calisiyorsa)
if(patronumsa)
yeni bir is aramaya baslarim, bulur bulmaz patronu doverim
else if (bana bagli bir calisansa) // hic boyle biri olmadi ya simdiye kadar o ayri..
doverim sonra kovarim
else if (benimle yanyana calisiyorsa)
doverim

python'a lafim yok, lambda'ya da, sadece bi an midem kalkti kodu gorunce, tutamadim kendimi. dili degil, programciyi dovmek lazim evire cevire bence..
0
tongucyumruk
Eğer kodu çalıştırıp çıktıyı gördüysen bence dövmek değil gidip takdir etmek lazım (kodu çalıştırmayanlar için ne olduğunu söyllemiyorum, süpriz olsun). Daha önemlisi amca burada çok önemli birşeyi ispatlamış: Çok ısrar ederseniz python'la da okunaksız kod yazabilirsiniz.
0
sametc
kodu ikinci kez test ettim ve calıştı :))

gercekten Python'a bir kez daha hayran oldum ;) calıştırın ve cıkan grafiğe bakın ;)surpriz

tongucyumruk'un dediği gibi "eger ısrar ederseniz okunaksız anlamsız kodlar yazabilirsiniz"

I LOVE YOU PYTHON ;)
0
sametc
simdi kimse benim kodumu gorupte python calışmaz :) bu yuzden yeni bir duzeltme yapayım..

if else dongulerinden ornek vereyim:
programlama dili bildiğinizi varsayıyorum ve baslıyorum..

a=5
b=5

if a+b == 10 : print "evet 10 yapar"
else : print "hayır 10 yapmaz"

:) ne kadar kolay değilmi;)
0
tongucyumruk
hmm.. ne yazıkki işgüzar phpNuke'un backslash'leri ve indentation'ı becerememesi sebebiyle çalışmaz... bakalım kurtulabilecekmiyiz:

a, b = 5,5 #multiple assignment diye birşey varken neden 2 satır yazayım ki...

import sys

not(a+b == 10 or sys.stdout.write("eşit değil "))) or sys.stdout.write("eşit ")

tamam... backslash'in gazabından kurtulamadık ama en azından indentation hatasından kurtulduk...
0
sametc
evet bu da bir kolaylık ;) aklıma gelmemişti ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilişsel Bilimler Kılavuzu - II

FZ

Bilgisayarlar düşünebilir mi?: İnsan yanlısı, bilgisayar yanlısı, canlı yanlısı, robot yanlısı, bilişsel bilimciler derneği başkanı, Budacı bilge ve bekçi arasında bir söyleşme.

Giriş

Bu soru, kimilerine çok ilginç gelebilir; bilim-kurgu yapıtlarıyla dolup taşmışlar için ise yine o bildik sorudur. Ancak, burada yer alması, bu iki bakışın da bundan daha temel bir soruyu gözden kaçırmalarından kaynaklanıyor: İnsanlar düşünebilir mi?

İnsanların düşünebiliyor olduğuna eminizdir. Kendimizden biliriz. İçimizdeki seslerin dansı gibidir düşünmek. Dışavurmadan sürdürdüğümüz bir yarım tümcecikler silsilesi. Bizden tanımlanması istendiğinde, "hani var ya! Bunu herkes kendi içinde yaşar" deriz. Peki ama düşündüğümüze emin miyiz?

Phishing Rehberi - Sivrizeka Para Tırtıklama Yöntemleri ve Korunma Şekilleri

FZ

Phishing, günümüzde yaygın olarak kullanılan bir saldırı yöntemidir. Görsel ve yazılı basında son zamanlarda online dolandırıcılık adı altında sık sık haberler duymaktayız. Phishing yönteminde temel kullanıcıyı kandırarak, kullanıcıya ilişkin kredi kartı bilgileri, banka hesap numaralarından bu hesaba ait internet şifresine kadar birçok özel bilgileri ele geçirmektir.

Kullanılan yöntemlerin başında e-posta ile gönderilen sahte mesajlar gelmektedir. Bu e-posta sanki bir ticari kurumdan(bankalar, alışveriş siteleri vb.) geliyormuş gibi bir izlenim yaratır. Bu, kullanıcının kendisine ilişkin bilgilerini girmesi için kuruma ait bağlantıya(link) tıklamasını içeren bir e-posta olabilir. E-posta içeriği kişisel bilgilerin güncellenmesi, sistemdeki yeniliklerin hesabınızda aktif olması için şifrenizi girin gibi mesajlardır.

Bunu gören kullanıcı e-posta ile gelen mesajdaki bağlantıya tıkladığında kurumun web sitesinin birebir kopyası olan başka bir sayfaya yönlendirilir. Burada girilen şifre gibi özel bilgiler artık başkasının eline geçer.

Tacettin Karadeniz'in FM camiası ile paylaştığı yazısının devamını burada okuyabilirsiniz.

Özgür Kitapların Bulunduğu Bir Site

boreas

Programlama, işletim sistemleri, oyun programlama, imaj işleme gibi farklı konularda paylaşımı serbest bırakılmış dokümanların toplandığı bir site: http://www.freetechbooks.com

Computer Programming Using GNU Smalltalk

FZ

Smalltalk, ilk nesne yönelimli dillerden biri olarak pek çok başka platforma da esin kaynağı olmuştur. Bu önemli programlama dili için Canol Gökel tarafından yayınlanan "Computer Programming Using GNU Smalltalk" başlıklı bedelsiz kitabı buradan indirip okuyabilirsiniz.

Free as in Freedom

FZ

Sam Williams'ın GNU hareketi ve Richard Stallman üzerine, bu yılın Mart ayında kaleme aldığı "Free as in Freedom" adlı kitabın tamamına Internet üzerinden de erişebilirsiniz.

Kitabın belki de en zevkli bölümü 1. bölüm: Bu bölümde 80'li yılların başında MIT yapay zekâ laboratuvarında çalışan Stallman'ın bozuk bir XEROX yazıcının yazılımına düzeltmek için müdahale etmek istemesi ama XEROX'un kaynak kodunu vermemesi ve sonrasında gelişen olaylar anlatılıyor. Önce efendi ve nazik bir dille derdini anlatmaya çalışan Stallman, insanların "hadi len, biz burada ticari iş yapıyoruz, yok sana kaynak kod, mod, ne halin varsa gör!" demesi üzerine ufaktan bir şok geçiriyor ve "sizin allahınız, kitabınız var mı üleennn!" diye elini kolunu sıvıyor ve GNU isimli organizasyonu kuruyor. (Ve bugün çoğumuzun bu organizasyona ait olduğunu bilmeden, Linux ve benzeri sistemler üzerinde kullandığımız bir ton çok önemli yazılım geliştirilmeye başlanıyor.)