A Byte of Python

0
roktas
OSnews sitesinde gezinirken gözüme ilişti. Komple boyutta yeni bir Python kitabı. Yazarının ifadesiyle Python belgelerinin listelendiği sayfada Guido van Rossum´ un Python tutoryalinden hemen sonra ikinci sırada yerini almış.

A Byte of Python

Görüşler

0
tongucyumruk
Kitabı ben de OSNews'te gördüm, indirdim ve aşağı yukarı yarısını şehir içi bir otobüs yolculuğunda okudum. Açıkçası o kadar da hoşuma gittiğini söyleyemem. Görebildiğim kadarıyla fazla detaylara, python'u python yapan inceliklere pek te değinilmemiş. Bana kalırsa kitap daha çok bugüne kadar şöyle böyle programlamayla uğraşmış, şu python'da neymiş diye merak eden insanlara hitap ediyor. Tbabii daha kitabı bitirmedim, umarım ilerleyen bölümlerde bu fikrim değişir. Açıkçası python öğrenmek isteyenler için ben şu üç kaynağı tavsiye edeceğim:

Programlamaya ilk defa başlayanlar için:
How To Think Like A Computer Scientist: Learning With Python [www.ibiblio.org]

Önceden Programlama bilgisi olup ta python öğrenmek isteyenler için:
Python Tutorial [www.python.org]

Python'a yeni başlayan veya Python bilip te Python'un fantastik özellikleri hakkında bilgisini genişletmek isteyenler için:

Dive Into Python [www.diveintopython.com]
0
tongucyumruk
oops... diveintopython.com değil, http://www.diveintopython.org olacaktı...
0
sametc
kitabı okudum :)

bende hala okuyorum ve pythonu iyi sekilde tanıtır.
evet fazla detaylara girmemiş mesela lambda fonksiyonundan bahsetmemiş oysa tadından yenmez :)) ama bu kitap pek bahsetmemiş sanırım :) ornek kod python.orgdan

print (lambda Ru,Ro,Iu,Io,IM,Sx,Sy:reduce(lambda x,y:x+y,map(lambda y,
Iu=Iu,Io=Io,Ru=Ru,Ro=Ro,Sy=Sy,L=lambda yc,Iu=Iu,Io=Io,Ru=Ru,Ro=Ro,i=IM,
Sx=Sx,Sy=Sy:reduce(lambda x,y:x+y,map(lambda x,xc=Ru,yc=yc,Ru=Ru,Ro=Ro,
i=i,Sx=Sx,F=lambda xc,yc,x,y,k,f=lambda xc,yc,x,y,k,f:(k=4.0) or 1+f(xc,yc,x*x-y*y+xc,2.0*x*y+yc,k-1,f):f(xc,yc,x,y,k,f):chr(
64+F(Ru+x*(Ro-Ru)/Sx,yc,0,0,i)),range(Sx))):L(Iu+y*(Io-Iu)/Sy),range(Sy
))))(-2.1, 0.7, -1.2, 1.2, 30, 80, 24)

I LOVE YOU PYTHON ...

not : bu kodu hala anlamaya calışıyorum :).
0
tongucyumruk
Bu kod doğrudan kopi peyst edince çalışmıyor... sanıyorum k=4.0 satırıyla ilgili bir problem. Sanırım kodun orjinali şu:

http://www.python.org/search/hypermail/python-1994q3/0362.html
0
sametc
kodu test etmedim ama bana cok fantastik geldi ;) ve buraya koydum guvendim o kadar python.org adamlarına calışmamış nasıl oluyor ;)..

0
sametc
kodu test etmedim ama bana cok fantastik geldi ;) ve buraya koydum guvendim o kadar python.org adamlarına calışmamış nasıl oluyor ;)..

0
mentat
if (bu kodu yazan eleman benimle ayni yerde calisiyorsa)
if(patronumsa)
yeni bir is aramaya baslarim, bulur bulmaz patronu doverim
else if (bana bagli bir calisansa) // hic boyle biri olmadi ya simdiye kadar o ayri..
doverim sonra kovarim
else if (benimle yanyana calisiyorsa)
doverim

python'a lafim yok, lambda'ya da, sadece bi an midem kalkti kodu gorunce, tutamadim kendimi. dili degil, programciyi dovmek lazim evire cevire bence..
0
tongucyumruk
Eğer kodu çalıştırıp çıktıyı gördüysen bence dövmek değil gidip takdir etmek lazım (kodu çalıştırmayanlar için ne olduğunu söyllemiyorum, süpriz olsun). Daha önemlisi amca burada çok önemli birşeyi ispatlamış: Çok ısrar ederseniz python'la da okunaksız kod yazabilirsiniz.
0
sametc
kodu ikinci kez test ettim ve calıştı :))

gercekten Python'a bir kez daha hayran oldum ;) calıştırın ve cıkan grafiğe bakın ;)surpriz

tongucyumruk'un dediği gibi "eger ısrar ederseniz okunaksız anlamsız kodlar yazabilirsiniz"

I LOVE YOU PYTHON ;)
0
sametc
simdi kimse benim kodumu gorupte python calışmaz :) bu yuzden yeni bir duzeltme yapayım..

if else dongulerinden ornek vereyim:
programlama dili bildiğinizi varsayıyorum ve baslıyorum..

a=5
b=5

if a+b == 10 : print "evet 10 yapar"
else : print "hayır 10 yapmaz"

:) ne kadar kolay değilmi;)
0
tongucyumruk
hmm.. ne yazıkki işgüzar phpNuke'un backslash'leri ve indentation'ı becerememesi sebebiyle çalışmaz... bakalım kurtulabilecekmiyiz:

a, b = 5,5 #multiple assignment diye birşey varken neden 2 satır yazayım ki...

import sys

not(a+b == 10 or sys.stdout.write("eşit değil "))) or sys.stdout.write("eşit ")

tamam... backslash'in gazabından kurtulamadık ama en azından indentation hatasından kurtulduk...
0
sametc
evet bu da bir kolaylık ;) aklıma gelmemişti ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İnce bir LaTeX2ε Elkitabı

innaw

Mustafa Akgül Hoca'mız, linux-sohbet listesine geçtiği ileti ile Tobias Oetiker'in ünlü The not so short intro to Latex isimli kitapçığının Prof. Dr. Bekir Karaoğlu tarafından Türkçe'ye çevirildiğini duyurdu. Kitapçığa buradan erişebilirsiniz.

Açık Akademi'den qmail kitabı!

anonim

FreeBSD İşletim Sistemi kitabı ile yayın hayatına başlayan Açık Akademi Yayınevi, ikinci kitabı "qmail, E-Posta Sunucusu" nu çıkardı. qmail e-posta sunucusu hakkında başlangıçtan ileri düzeye hemen her konunun yer aldığı kitap, EnderUNIX Yazılım Geliştirme Grubu üyeleri İsmail Yenigül, Barış Şimşek ve Huzeyfe Önal tarafından kaleme alınmıştır. qmail hakkında tek türkçe kaynak olan kitap 25 YTL'den satışa sunulmuştur.

http://www.acikakademi.com

Matematik Dünyası Yaz 2003 Sayısı Çıktı!

FZ

Dolu dolu 112 sayfa olarak çıkan son sayı tüm matematik ve bilgisayar bilimi meraklılarının ilgisini çekecek türden.

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ali Nesin, derginin bu son sayısının tanıtımı için şunları yazıyor:

Matematik Dünyası dergisinin 2003 Yaz sayısı çıktı. Matematik dolu 112 sayfa... İçeriğini aşağıda bulacaksınız. Biçimiyle, biçemiyle, diliyle, içeriğiyle, derinliğiyle, her şeyiyle çok heyecanlı bir dergi oldu. Fiyatı 4 milyon. Abonelik 15 milyon. Toplu abonelikler 10 milyon. Geçen sayı 5 bin sattı. Bu sayının satışının 7 bin olacağını umuyoruz. Matematik Dünyası öncelikle gençlere yöneliktir, ama matematiğin evrenselliği sayesinde profesyonel matematikçilerin de büyük keyifle okuduğu bir dergi oldu.

Port Tarayıcıların Tehlikeleri, Yöntemleri, Karşı Savunma Stratejileri

FZ

Bilindiği gibi internet üzerindeki cihazların birbirleriyle konuşmasını sağlayan protokol ailesi TCP/IP'dir. Bu protokol grubunu düşündüğünüzde, asla herkese açık bir ağ üzerinden gizli bilgiyi gönderilmek amacıyla tasarlanmadığını görülür. Tasarlandığı dönemde, her zaman iletişimin özel ve güvenli hatlar üzerinde olacağı düşünüldüğünden bu yönden her hangi bir geliştirme düşünülmemiştir.

Serbülent ``Nightwalker´´ Ünsal´ın bu çalışmasında, bu gerçeği en ustaca kullanan araçlardan biri, port tarayıcılar incelenmiştir. Ancak burada şunu belirtmek gerekir ki; konun çok geniş bir kapsamı olması sebebiyle makalede büyük ağların ve ana bilgisayarların değil, genel olarak son kullanıcıların ve kişisel sistemler ile küçük ağların bu tehdit karşısındaki durumları incelenmiştir.

Qooxdoo JavaScript / AJAX Framework İle Merhaba Dünya'dan Biraz Öteye

muhuk

Aşağıdaki eğitsel burada yayınlanan (İngilizce) aslından çeviridir. Gerek benim yeteneksizliğim gerekse Türkçe'nin bilişim terimleri konusunda zayıf olması sebebiyle kötü bir çeviri olmuştur. Çeviri için özür diliyor ve mümkünse aslını okumanızı rica ediyorum.

Qooxdoo özellikle masaüstü benzeri GKA'lar yaratmakta kuvvetli bir AJAX çatısı. Tkinter veya GTK gibi, ama daha çok swing'e benziyor. İyi hazırlanmış belgeler ve temiz bir API ile geliyor. Yapılandırma ve ilklendirme için küçük bir Python programı var. Çok geniş bir kütüphaneye sahip olduğu için geliştirme sürecinde kısmen derlenmiş kaynak üzerinde çalışıp, bitirdiğinizde yine bu programı kullanıp tek (aslında iki, bir de yükleyici oluşturuyor), az yer kaplayan bir dosya oluşturabilirsiniz.