A Byte of Python

0
roktas
OSnews sitesinde gezinirken gözüme ilişti. Komple boyutta yeni bir Python kitabı. Yazarının ifadesiyle Python belgelerinin listelendiği sayfada Guido van Rossum´ un Python tutoryalinden hemen sonra ikinci sırada yerini almış.

A Byte of Python

Görüşler

0
tongucyumruk
Kitabı ben de OSNews'te gördüm, indirdim ve aşağı yukarı yarısını şehir içi bir otobüs yolculuğunda okudum. Açıkçası o kadar da hoşuma gittiğini söyleyemem. Görebildiğim kadarıyla fazla detaylara, python'u python yapan inceliklere pek te değinilmemiş. Bana kalırsa kitap daha çok bugüne kadar şöyle böyle programlamayla uğraşmış, şu python'da neymiş diye merak eden insanlara hitap ediyor. Tbabii daha kitabı bitirmedim, umarım ilerleyen bölümlerde bu fikrim değişir. Açıkçası python öğrenmek isteyenler için ben şu üç kaynağı tavsiye edeceğim:

Programlamaya ilk defa başlayanlar için:
How To Think Like A Computer Scientist: Learning With Python [www.ibiblio.org]

Önceden Programlama bilgisi olup ta python öğrenmek isteyenler için:
Python Tutorial [www.python.org]

Python'a yeni başlayan veya Python bilip te Python'un fantastik özellikleri hakkında bilgisini genişletmek isteyenler için:

Dive Into Python [www.diveintopython.com]
0
tongucyumruk
oops... diveintopython.com değil, http://www.diveintopython.org olacaktı...
0
sametc
kitabı okudum :)

bende hala okuyorum ve pythonu iyi sekilde tanıtır.
evet fazla detaylara girmemiş mesela lambda fonksiyonundan bahsetmemiş oysa tadından yenmez :)) ama bu kitap pek bahsetmemiş sanırım :) ornek kod python.orgdan

print (lambda Ru,Ro,Iu,Io,IM,Sx,Sy:reduce(lambda x,y:x+y,map(lambda y,
Iu=Iu,Io=Io,Ru=Ru,Ro=Ro,Sy=Sy,L=lambda yc,Iu=Iu,Io=Io,Ru=Ru,Ro=Ro,i=IM,
Sx=Sx,Sy=Sy:reduce(lambda x,y:x+y,map(lambda x,xc=Ru,yc=yc,Ru=Ru,Ro=Ro,
i=i,Sx=Sx,F=lambda xc,yc,x,y,k,f=lambda xc,yc,x,y,k,f:(k=4.0) or 1+f(xc,yc,x*x-y*y+xc,2.0*x*y+yc,k-1,f):f(xc,yc,x,y,k,f):chr(
64+F(Ru+x*(Ro-Ru)/Sx,yc,0,0,i)),range(Sx))):L(Iu+y*(Io-Iu)/Sy),range(Sy
))))(-2.1, 0.7, -1.2, 1.2, 30, 80, 24)

I LOVE YOU PYTHON ...

not : bu kodu hala anlamaya calışıyorum :).
0
tongucyumruk
Bu kod doğrudan kopi peyst edince çalışmıyor... sanıyorum k=4.0 satırıyla ilgili bir problem. Sanırım kodun orjinali şu:

http://www.python.org/search/hypermail/python-1994q3/0362.html
0
sametc
kodu test etmedim ama bana cok fantastik geldi ;) ve buraya koydum guvendim o kadar python.org adamlarına calışmamış nasıl oluyor ;)..

0
sametc
kodu test etmedim ama bana cok fantastik geldi ;) ve buraya koydum guvendim o kadar python.org adamlarına calışmamış nasıl oluyor ;)..

0
mentat
if (bu kodu yazan eleman benimle ayni yerde calisiyorsa)
if(patronumsa)
yeni bir is aramaya baslarim, bulur bulmaz patronu doverim
else if (bana bagli bir calisansa) // hic boyle biri olmadi ya simdiye kadar o ayri..
doverim sonra kovarim
else if (benimle yanyana calisiyorsa)
doverim

python'a lafim yok, lambda'ya da, sadece bi an midem kalkti kodu gorunce, tutamadim kendimi. dili degil, programciyi dovmek lazim evire cevire bence..
0
tongucyumruk
Eğer kodu çalıştırıp çıktıyı gördüysen bence dövmek değil gidip takdir etmek lazım (kodu çalıştırmayanlar için ne olduğunu söyllemiyorum, süpriz olsun). Daha önemlisi amca burada çok önemli birşeyi ispatlamış: Çok ısrar ederseniz python'la da okunaksız kod yazabilirsiniz.
0
sametc
kodu ikinci kez test ettim ve calıştı :))

gercekten Python'a bir kez daha hayran oldum ;) calıştırın ve cıkan grafiğe bakın ;)surpriz

tongucyumruk'un dediği gibi "eger ısrar ederseniz okunaksız anlamsız kodlar yazabilirsiniz"

I LOVE YOU PYTHON ;)
0
sametc
simdi kimse benim kodumu gorupte python calışmaz :) bu yuzden yeni bir duzeltme yapayım..

if else dongulerinden ornek vereyim:
programlama dili bildiğinizi varsayıyorum ve baslıyorum..

a=5
b=5

if a+b == 10 : print "evet 10 yapar"
else : print "hayır 10 yapmaz"

:) ne kadar kolay değilmi;)
0
tongucyumruk
hmm.. ne yazıkki işgüzar phpNuke'un backslash'leri ve indentation'ı becerememesi sebebiyle çalışmaz... bakalım kurtulabilecekmiyiz:

a, b = 5,5 #multiple assignment diye birşey varken neden 2 satır yazayım ki...

import sys

not(a+b == 10 or sys.stdout.write("eşit değil "))) or sys.stdout.write("eşit ")

tamam... backslash'in gazabından kurtulamadık ama en azından indentation hatasından kurtulduk...
0
sametc
evet bu da bir kolaylık ;) aklıma gelmemişti ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

belgeler.org 1.3.1

yalcink01

belgeler.org sitesi güncellendi. Man sayfaları çevirilerine http://www.belgeler.org/man/manpages.html adresinden erişebilirsiniz. Sisteminize kurmak için gerekli paketleri http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=61526 adresinden elde edebilirsiniz. Dağıtımlar içinden çıkacak Türkçe kılavuz sayfaları dileğiyle.

İleti Kuyrukları İle Daha Etkin ve Performanslı Programlama

malkocoglu

Programlararası bilgi göndermeğe yardımcı olan ileti kuyrukları (message queue) bilgi işlemcilerin elindeki önemli silahlardan biridir. Özellikle bilgi alışverişi yapan sistemler farklı amaçlarla, zamanlarda, ve programcılar tarafından kurulmuş sistemler olunca, bağlantıyı kurmak için ileti kuyrukları daha uygun oluyor. IBM MQ Series üzerinden anlattığımız bu konunun yararlı olacağını umuyoruz.

MQ Series - İleti Kuyruğu

MQ Series Nasıl Kurulur

Dünya ile Rekabet Edecek Zehir Gibi Bir Bilgisayar Şirketi Kurmak

FZ

30 yıl maaşla çalışıp didinmek yerine zehir gibi bir bilgisayar şirketi kurup birkaç yıl geceli gündüzlü çalışıp çok zengin olmak... Herkese parmak ısırtacak çözümler sunmak... Rakipleri çatlatmak... İyi güzel ama nereden başlanır, nasıl başlanır? Ne gibi tehlikeler, tuzaklar vardır? Herkes o tür bir bilgisayar şirketi kurabilir mi? Bu işlere kaç yaşında başlanır? Şirketinize nasıl "hacker" seçersiniz? Peki ya parayı nereden bulacaksınız? Kısa sürede gelir elde etmeye nasıl başlarsınız? 100.000$ yeter mi? Ne kadar süreliğine? Geliştirdiği Viaweb'i birkaç yıl sonra Yahoo'ya 40.000.000$'a satan usta bir "hacker"ın deneyimlerini merak ediyor musunuz? O halde buyrun:

Bu belge Paul Graham'ın 2005 yılının Mart ayında yayınladığı "How To Start A Startup" başlıklı makalesinin çevirisidir. Çeviri Gülsün Arıkan tarafından gerçekleştirilmiş, son düzeltmeler Emre Sevinç ve Bülent Murtezaoğlu tarafından yapılmıştır. Paul Graham'a yazısının Türkçe çevirisini yayınlamamıza izin verdiği için teşekkür ederiz. Belgenin özgün adresi burasıdır.

Python Paradoksu

FZ

Paul Graham, geçenlerde (2004 Ağustos'unda) kısa bir makale yazmış, bakalım ne demiş:

"Kısa bir süre önce gerçekleştirdiğim bir konuşmada pek çok insanı hayalkırıklığına uğratan bir laf ettim: Python tabanlı bir proje için bulabileceğiniz programcılar, Java tabanlı bir projeye çekebileceğiniz programcılardan daha zeki olacaktır.

Kast ettiğim Java programcılarının aptal olduğu değil. Kast ettiğim şey, Python programcılarının daha akıllı olduğu. Yeni bir programlama dilini sıfırdan öğrenmek çaba gerektirir. Ve insanlar Python'u yeni bir iş bulabilirler diye öğrenmiyorlar; insanlar Python'u öğreniyor çünkü gerçekten programlamayı seviyorlar ve halihazırda kullandıkları dillerden memnun değiller.

EnderUNIX ten 1000 tane Türkçe ipucu

hbilgil

Dünyanın en büyük ipucu arşivi haline gelen EnderUNIX ipucu sitesi türkçe ipuclarında 1000. ipucunu devirmiştir. Evet, tam olarak 1000 türkçe ve 200 e yakın ingilizce ipucu sizlerin de destekleri ile yayınlanmaktadır. Haberin linkine buradan Siteye ise buradan ulaşabilirsiniz.