7DX Demo party 8 Mayıs Cumartesi İstanbul'da

0
sundance
80´li yıllarda C-64 ve Amiga üstünde fırtına gibi esen demo rüzgarı, Bronx´un düzenlediği 7d4 Party ile yeniden alevleniyor.

C-64 (1Mhz) ve Amiga (7.14Mhz) gibi günümüze göre oldukça güçsüz makinalarda, bilgisayarın sınırlarını zorlayarak görüntü ve ses kurgularından oluşan demolar, bir zamanlar bilgisayar gruplarının becerilerini ispatlamalarının en yaygın yöntemiydi. Accuracy, Clique ve Bronx gibi Türk grupların da sesini duyurduğu bu scene Amiga´nın gözden düşmesi ile nispeten etkinliğini kaybetse de, benzer organizasyonlar yurtdışında sık sık düzenlenmekte.
Demo, bilgisayarla uğraşan kişilerin diğer insanlara programlama,müzik,çizim ve 3D modellemeyi birleştirerek neler yapabileceğini göstermenin eğlenceli yollarından biridir. Demoların klasik animasyonlardan farkı, hesaplamaların gösterim sırasında eşzamanlı olarak yapılıyor olmasıdır.

Günümüzde demolar coğunlukla 2D ve 3D efektlerle desteklenmiş animasyonlar şeklinde tasarlanmaktadır.

Demo Scene tüm dünyadaki insanların demo yapma ve bununla ilgili konulardaki tutkularını paylaştığı bir topluluktur. Genelde 15-30 yaş arası, bilgisayar ve bilgisayara bağlı uygulamalarla yakından ilgilenen erkeklerden oluşmaktadır.

Her platformun (Atari, Amstrad, Spectrum, Sinclair, Commodore, Amiga, PC v.b) kendine ait bir scene'i vardır. Commodore 64 Scene, Spectrum Scene, PC Scene gibi. Bu scene'ler çeşitli alt gruplara ayrılırlar. Mesela Türkiye'deki Commodore 64cülerin oluşturduğu scene'e Turkish C64 Scene denir.

Scene kesinlikle ticari kaygı içermez. Tamamen eğlence ve rekabet ortamıdır. Scene iş değil, hobidir. Scener, bir scene'de yer alan kişidir. Programcı, grafiker, müzisyen, kapak tasarımcısı vb. nitelikte herhangi bir bilgisayar kullanıcısı olabilir. Scener'lar kodlarını mükemmelleştirmek için bilgisayar karşısında uzun zaman geçiren, büyük bir kısmı da aynı zamanda öğrenci olan kişilerdir. Genelde hiçbiri gerçek isimleri ile anılmak istemez. Kendi karakterlerine uygun gördükleri takma adlara sahiptirler.

Demo yapım aşaması uzun bir süreci kapsar. Bu yüzden bir demoyu meydana getiren parçaları oluştururken farklı nitelikteki scener'lar arasında işbölümü yapılır. Müzikle, program kodlarıyla, grafiklerle ayrı ayrı insanlar uğraşır. Zamanla, birlikte demo yapmayı hayat tarzı haline getiren demo grupları ortaya çıkar.

Demo Scene Party, farklı demo gruplarının bir araya gelerek genelde 2 -3 günlük bir süre içinde bütün yeteneklerini ortaya koydukları bir organizasyondur. Organizasyon demo, intro, module ve gfx yarışmaları şeklinde düzenlenmektedir. Ayrıca disket, disk , sabit sürücü, hatta bilgisayar fırlatma yarışmalarının yapıldığı görülmüştür. Bilinen en büyük organizasyonlar Finlandiya'da yapılan Assembly, Danimarka'da yapılan The Party ve Norveç'te yapılan The Gathering'dir. Bu tür organizasyonlar 2000 - 5000 arası insanın katılımıyla gerçekleşmektedir.

Demo Scene Party'de, demolar çeşitli kategoriler oluşturulur:

-intro 4k : dosya boyutu olarak 4 kbyte ile sınırlı ve müziksiz.

-intro 64k : dosya boyutu olarak 64 kbyte ile sınırlıdır ancak başka sınırlama uygulanmaz.

-demo : Görsel olarak herhangi bir sınırlama yoktur.

Sınırlamalar yarışmadan yarışmaya ve programların üzerinde çalıştırıldıkları makinelerin kapasitesine göre değişmektedir. Genelde demolar kişisel bilgisayarlar üzerinde çalıştırılmak üzere hazırlanmaktadır. Geçmiş yıllarda C64, Atari, Amiga üzerinde yoğunlaşma bulunmaktaydı. TO7, BeBox, RISC, PC, Macintosh, Amstrad CPC, Gameboy, Playstation üzerinde de çalışacak demolar hazırlanmaktadır.

7DX partileri yurtiçindeki ve yurtdışındaki scenerların bir araya gelmesi, birbirleriyle tanışma ve yarışma imkanı bulmaları, ve bol bol eğlenmeleri için düzenlenen scene etkinliğidir. 7D4 de ilki 2002 yılında organize edilen bu partilerin üçüncüsüdür.

7DX adını 2002'nin 16'lık sayı sistemindeki karşılığı $7D2 sayısından aldı. Bunu takip eden yıllardaki partiler 7D3, 7D4, 7D5... şeklinde devam edeceğinden, bu partilerin bütününe 7DX Partileri dendi.

7DX partileri son senelerdeki tek scene parti aktivitesi Aynı zamanda yarışmalı ilk scene partisi oldu. 7DX ticari bir organizasyon değildir. Bugüne kadar katılımcılardan hiçbir ücret talep edilmemiştir. 7D4'de de bu aynen devam etmektedir. Geçen senelere göre daha büyük ve parti için daha uygun bir mekan ayarlandı. Peki bu sene yapılacak partide neler var?

Bu partiye bütün scene grupları, scene'e ilgi duyan, merak eden, bilgisayarlarıyla oyun oynamak dışında bir şeyler yapan veya yapmaya çalışan herkes davetlidir.

Partide;

-Demo, 4KB Demo, 256 Byte, pixel grafik, render grafik, render animasyon, chip-mod müzik, scripting, illustration, dallarında yarışmalar,

-Bu yarışmalar haricinde benzer kategorilerde parti esnasında yapılan ürünlerin yarıştığı on the fly yarışma,

-Klasik oyun turnuvaları (International Karate, Wizard Of Wor gibi)

-Klasikleşmiş makineleri (Atari 1040 ST, Commodore 64, Commodore 128, Amiga 500, Amiga 600, Amiga 1200 v.s) tanıma, kullanma imkanı

-Tecrübeli programcı, grafiker, müzisyenlerle tanışma imkanı (Commodore, 64'ler, Amiga Dünyası v.s dergilerin bazı yazarları da katılımcılar arasında)

-Yurtdışı partilerde derece almış demoların dev ekran gösterimleri yer alacaktır.

7DX partilerinin organizasyonu Bronx grubu tarafından yapılmaktadır. Grup, organizasyona yardımcı olmak isteyen her kişi ve kuruluşun önerisine açıktır.

8 Mayıs Cumartesi

11:00 Açılış - Bilgisayar Kurulumu - Tanışma

12:00 Eski yeni makinelerle ilgili bilgilendirme

13:00 International Karate - Wizard Of Wor

Turnuvaları Kayıtları 13:30 International Karate Turnuvası - Wizard Of Wor Turnuvaları

Kullanılan Standart Ekipman

3 x Commodore 64 1 x Disk Drive 3 x 1084 Monitör 6x Joystick

(Not: Turnuvalarda antreman süresi yoktur. Evde iyi çalışın:)

Max katılım 32 kişi (16 Kişi International Karate'ye - 16 Kişi Wizard Of Wor'a katılacak) 32 - 16 - 8 - 4 - 2 - 1

Max Maç sayısı: 29

Max maç süresini 4 dakika hesaplarsak : 116 dakika sürüyor 15:30 Ara

16:00 Demo Gösterimi - Commodore 64

16:45 Demo Gösterimi - Amiga

17:30 Demo Gösterimi - Pc

18:15 Ara

18:30 On the Fly compo Başlangıç

18:45 Eğlenceli Yarışmalar:

-En şişman kişi

-En özsüz söz (Maximum 5 kelime - En anlamsız, imasız, işe yaramayan cümleyi kuran - Küfürsüz:)

-En hızlı 5,25 disk kenarı kesen (Makas ile)

-Ve diğer yarışmalar (Görüşe açık:)

20:00 Gece boyu maksimum geyik:)

9 Mayıs Pazar

11:00 7D2 ve 7D3'den video gösterimleri

12:00 Ara

13:00 Compo makinelerinin test amaçlı açılışı

16:00 E-mail'le katılım süresinin sonu

18:00 Yarışmalara katılım süresinin sonu

18:30 Yarışmaların Başlaması

21:00 Yarışmaların bitişi

22:00 Partinin bitişi

Demo ve Demo Scene konusunda görsel bilgi alınabilecek web sitesi adresleri:

http://www.7dx-party.org/7d4 ( 7D4 partisinin web sitesi)

http://www.farb-rausch.de (Çeşitli yarışmalarda derece elde etmiş demoların bulunduğu bir web sitesi)

http://www.assembly.org, (Finlandiya'da yapılan dünyanın en büyük demoscene organizasyonlarından biridir. Assembly 2004'un sponsorları arasında ASUS,NVIDIA, NOKIA, HP, SONY, ZYXEL gibi endüstri devleri bulunmaktadır.)

http://www.assemblytv.net/media/ (Assembly 2003 organizasyonunda çekilen fotoğraflar, katılımın boyutu görülebilir)

http://www.assembly.org/party_program/invtro (Assembly organizasyonun demo şeklinde sunulan davetiyesi)

http://breakpoint.untergrund.net (Almanya'da yapılan demoscene party'si breakpoint'in web sitesi)

http://breakpoint.untergrund.net/bin/bp04invi.zip (Breakpoint 2004 partisinin demo şeklinde sunulan davetiyesi)

http://www.bronxwhq.org ( Bronx grubunun web sitesi)

http://www.ojuice.org (Demoscene ve demo organizasyonları ile ilgili her gelişmenin yayınlandığı, demoscene partylerinin takip edilmesine aracı olan, demoscene için önemli bir portal)

Görüşler

0
SHiBuMi
Ah o eski günler :) 64ler ile Amiga Dünyası'nın tadı hala damağımda. Ruh taşıyan dergilerdi bunlar. Yazarları Adventure oynayıp metal dinlerdi :) Bir MAC vardı, tüm dergi bir yana, o bir yana. Amiga Dünyası'nda bir Utopia (oyun) yazısı yayınlanmıştı, muhteşemdi. Sırf 64ler'deki Civilization yazısı için Amigamı satıp PC almıştım.

Bugün bilgisayarla her anlamda bir şey yapmak o döneme kıyasla çok kolay, ama sanırım işin bütün sırrı çabalayıp bin dereden su getirip başarmaktaymış. Amigamdan aldığım keyfi, hiçbir zaman P4ten alamadım...
0
lifesdkver0_1
eğer bu demo tadını, cep telefonlarında da yakalamak istiyorsanız, J2ME [java.sun.com]ye atın. kod yazmayı c64 günlerine döndürüyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

17-18 Nisan Etkinlik Programı

butch

Bildiğiniz gibi bu yıl Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri ve Linux ve Özgür Yazılım Şenliği etkinlikleri birlikte düzenleniyor. Ortak etkinliğin bugün duyurulan programına bu adresten ulaşabilirsiniz.

Akademik Bilişim 2003 Konferansı`nda Linux Seminerleri

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, 3-5 Şubat 2003 tarihlerinde Adana Çukurova Üniversitesi'nde yapılacak olan Akademik Bilişim Konferansı'nda her yıl olduğu gibi tüm konferans boyunca linux seminerleri düzenliyor. İleri düzey ağ yönlendirmeden, disksiz terminallere; masaüstü uygulamalarından başarı öykülerine kadar birçok konu ele alınacak. - Ayrıntılı Bilgi -

2006: Bir Şenlik Hikayesi

tongucyumruk

Radyonun çalan alarmıyla uyandım. "N'olur 5 dakika daha" düğmesine mucidini utandıracak kadar çok sayıda tekrar tekrar bastıktan sonra kafamdaki jeton ağır ağır hareketlenmeye başladı ve bir "ping" sesi eşliğinde düşmesi gereken yere düştü. Bir anda ayın 11'i olduğunu ve şimdiden açılış konuşmasını kaçırdığımı farkettim!

Trabzon´da Akademik Bilişim Konferansı´nda Linux Seminerleri

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, her sene farklı bir şehirde düzenlenen Akademik Bilişim Konferansı'nda gene tüm konferans boyunca seminerler düzenliyor. Trabzon'da 11-13 Şubat tarihleri arasında OpenOffice'ten Tek Disketlik Linux'a, PL/pgSQL'den Yedekleme Sistemleri'ne kadar birçok konu ele alınacak. - Ayrıntılı Bilgi -

Muhakeme Yürütme ve Karar Vermede Buluşsal Yöntemler

FZ

Seminer özeti: Klasik rasyonalizm öğretilerini temel alan araştırmalar, insanların zihinsel süreçlerini (muhakeme yürütme ve karar verme) çeşitli matematiksel ve istatistiki modellere dayanarak açıklamaya çalışırlar.

İnsan davranışları ve modeller arasındaki uyuşmazlıkların ise ya modellerin yetersizliği ya da birtakım bilişsel önyargılar sonucu oluştuğu düşünülür. Klasik rasyonel normların altında yatan varsayım, insanın belirli bir durum karşısında doğru karar verebilmesi için, elindeki bütün bilgileri göz önüne alması ve bunları bir şekilde birleştirerek işlemesi gerekliliğidir. Oysa insanların karar verme sürecinde bu kadar detaylı analizler yaptıkları ve insan beyninin kısa sürede bu kadar yüksek miktarda hesaplamalar yapabileceği oldukça şüphelidir.

Bu konuşmada, klasik yaklaşımlardan radikal bir şekilde ayrılan ve zihinsel süreçlerin birtakım buluşsal yöntemler vasıtasıyla gerçeklendiğini savunan yaklaşımlar anlatılacaktır. İnsanlar, içinde bulundukları durumlara bağlı olarak farklı buluşsal yöntemler kullanmaktadırlar. Bunlardan karar verme süreci açısından temel oluşturan bir kaç tanesinin çalışma prensipleri açıklanacak ve çeşitli örneklerle gerçek hayatta da geçerli oldukları gösterilecektir.