1. Türkiye`de Linux ve Serbest Yazılım Konferansı

0
sundance
Eveeet, gittik dönüyoruz. Fazlamesai ekibi olarak bilfiil katıldığımız 1. Türkiye'de Linux ve Serbest Yazılım Konferansı dönüşünde trende, patates bira eşliğinde semineri değerlendirip yorumlarımızı toparlıyoruz.
Öncelikle trenin yemekli vagonundaki personele güleryüzlü servisleri ve patateslerin tazeliğinden dolayı teşekkür etmemiz gerekmekte. Gönül isterdi ki bu teşekkürü seminerin altyapısını düzenleyenlere ve katılımda bulunanlara edelim (yine de katılımda bulunan az sayıda kişiye bizi yalnız bırakıp tamamen hüzne boğulmaktan kurtadıkları için teşekkür etmemiz gerekir.)

Öncelikle seminerlerin düzenlendiği ODTÜ gardiyan güvenlik görevlileri ve kapıdaki sorgulamaları nedeniyle bence yanlış bir yer seçimiydi. Dahası seminerin bir üniversite de yapılmasının vermesi gereken en önemli avantaj olan dinamizm ve üniversite öğrencilerinin seminere katılımını sağlamak konusunda gerçekten üzücü bir başarısızlık sözkonusuydu. Zira (salaklığımdan) seminer merkezini ararken dolaştığım Mühendislik Ana Bölümü, Kimya Bölümü, Mimarlık Bölümü, kantinleri ve diğer binalarda seminere dair en ufak bir iz bile bulamadım. Dahası ilk gün seminerle ilgili yegane yazı pek de yolüstü sayılmayan bir yerde bulunan Kongre Merkezi'nin yoldan gözükmeyen kapısının üstünde asılıydı. Otostopçunun Galaksi Rehberinde konu ile ilgili bir paragraf vardır, tarif için oraya bakınız.

Bunun dışında seminere katılım konusunda yine üzücü bir hazırsızlık ve deneyimsizlik izledik. Zira neredeyse boş salonlara yapılan sunumlara rağmen sunumların saatlerinde kısıntıya gidilmiş olması hoş değildi. Burada bahsettiğimiz de kesinlikle kendi sunumumuz değil, zira Basit ve Fazlamesai konusunda anlatabileceğimiz temel mevzular zaten bir saat onbeş dakikaya rahat rahat sığacaktı, sığdı da. Fakat gerek Fatih Özavcı'nın GPL Güvenlik araçları sunumu, gerekse Serdar Hocanın PPP sunucu kurulumu seminerleri oldukça güzel heyecen verici sunumlardı ve gördükleri ilgiye rağmen zaman sıkışması yüzünden hevesimizi kursağımızda bırakmıştı. Hangi zaman sıkışması, kimin neye acelesi var, zaten ortalıkta toplam taş çatlasa elli kişi vardı gibi detayları sıralamama gerek yok sanırım.

Öte yandan seminerdeki sayılı Türk GPL yazılımından ikisi olan Basit ve Efsane'nin Cumartesi günü aynı saatte iki ayrı salonda sunulması, sanki çok GPL yazılımımız var da gelen 40-50 kişi seçim yapmak zorunda bırakılıyor düşüncesini oluşturdu.

Bütün bunlar kimin suçuydu, neden kaynaklandı ? Bence bunlar çok cevap aranması gereken sorular değil. Zira kimsenin iyi niyetinden veya heyecanından çok şüphe duymuyorum kesinlikle. Fakat ortada bir beceriksizlik olduğu da malesef bir gerçek.

Herşeyi bir yana koyduğumuzda ise, bende 'Eve gideyim de bilgisayarla uğraşayım' dan çok 'Eve gideyim de Linux'la uğraşayım' hevesini oluşturan bu seminerin oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum.

Eminim çok daha güzellerini beraberce yapacağız. Bu arada Kaya Oğuz'un Windows XP konulu 'We suck better' WindowMaker desktopına bayıldığımı ve 570 FM üyesinden TonguçYumruk dışında bir tek kişinin bile gelmemesinden dolayı hüzünlendiğimi de belirtmek isterim.

Kalın sağlıcakla...

KIVILCIM Hindistan
a.k.a. Sundance

Görüşler

0
anonim
Duyarlılığından dolayı TonguçYumruk''a ben de teşekkür etmek istiyorum.Bu duyarlılığı tüm FM üyelerinin göstermesini beklerdim.İmkanım olsaydı da bende gelebilseydim.Ne yazık ki Amerikadayım.
0
anonim
Üzmeyin kendinizi bu daha ilk.Mikropsoft gibi bir tekele karşı savaşmak doğaldır ki kolay değil.Katılımın az olmasının nedenlerinden biri de bu olsa gerek.
0
anonim
Valla ben sırf sizinle tanışmak için bile gelirdim.Gel gör ki baya bir zaman kaybedecektik.(Aslında kayıp mı kazanç mı tam olarak belli değil!)Gözü kör olsun vizelerin._Necrodome
0
anonim
abijim gelmek istedik gerçekten de istedik ama Cumartesi günü bile çalışıyoruz,izin alamadık ki :( Kafanıza takmayın . Bu bir tecrübe olur ve adam akıllı birşeyler düzenlemek nasib olur inşaallah.KALIN SAĞLICAKLA...
0
conan
Amerika`dan zor oluo bilio musun :(
0
tongucyumruk
İkinci günün akşamı yapılan değerlendirme toplantısında da bu sorunlar konuşuldu. Bu konferans sadece 2 ay gibi bir sürede yani bir bakıma aceleyle hazırlanmış. Haliyle yeterince duyurulamadı. Bu durumun bir sonraki konferansta nasıl engelleneceği tartışıldı ve bir sonraki konferansın hazırlıklarına şimdiden başlanmasının yararlı olacağı konusunda anlaşıldı. Bu arada sanırım bir snraki konferans İstanbulda Bahçeşehir üniversitesinde olacak. Bu durumun katılımı artırmasını umuyorum.

Diğer bir sorun ise gerçekten sunumlar çok sıkışıktı ben iddia ediyorum konferans bir gün daha uzun olsa Serdar Köylü ppp seminerini daha 8 - 10 saat sürdürebilirdi. Ayrıca gerçekten birçok benzer konuda seminer üstüste geldi. Örneğin ilk gün Windowmaker ve Gelecek linux seminerleri veya Prosoftun Caldera Semineri ile diğer salondaki debian semineri gibi... Bence programı 3 güne yayarak bu durumun üstesinden gelinebilirdi.

Bir başka sorun ise gerçekten kapıda girişin sorun olmasıydı konferansın ücretsi olacağı söylenmişti (ve gerçektende ücretsizdi) ama ilk gün kapıdaki görevli benden davetiye sordu... olmayınca kimlik bırakmam vs... gerekti birde kapıda extradan uğraşmış oldum. İçeri gidince ise davetiyeleri içeride dağıttıklarını gördüm ikinci gün o davetiyeyi kullanarak sorunsuz olarak girdim.

Bu arada ufakta bir haber sanırım LKD benzer bir konferansı (ama sadece Linux konulu olmak üzere) düzenlemeyi düşünüyor. Bence tüm eksikliklerine rağmen bu konferans çok güzeldi.

Not: Kaya Oğuz'un backgrounduna bende hasta oldum...
0
anonim
Merhaba,
570 de 1 iyi bir oran, bence FM in nufusunu cogaltmak üzerine kafa patlatmaliyiz.
Türkiye de evinde Linux CD si olup da fazlamesai yi bilmeyen tonla insan oldugunu iddia ediyorum. Kendim tesadüf sonucu kesfettim FM. Yani herkes bu kadar optimist degildir google turkce freshmeat diye arama girecek kadar...
Cogunlugumuz yabanci siteleri takip ettigimize gore, mesela hepimiz slashdot www.fazlamesai.net bilgisini vererek kaliteli yorumlar girmeliyiz.. Yaw o biraz zor, alakali alakasiz yorumlar girmeliyiz, bir ihtimal turk okurlar uyanip tiklarlar.
Yaw Kadikoy Yazicioglunun onunde VCD kadar Linux CD''si satiliyor bunlarin sayisi 10 binlerde olmali...
0
sundance
Valla sana hoş bir şey söyliyim, Google'dan Internet bilişim Türkiye filan gibi şeyleri arattın mı, %90 ilk 10 search içinde varız :)
0
SHiBuMi
Üniversitelerde olan etkinliklere oldum olası soğukluk duyarım. Tahmin ettiğim gibi yine bir sürü abuk subuk bürokrasi ile karşılaşmış gidenler. Bu bilim yuvalarındaki herkesin her şeyi bir şekilde bilmesi gerektiği mantığını asla çözebilmiş değilim.

Benim gözlemlediğim bir durum var. Üniversite formasyonu almış olanlarla bu işin okuluyla uğraşmayıp kendisini yetiştirenler arasında ciddi düşünce farklılıkları var. Üniversitelerin o kaskatı muhafazakarlığı, değişimin hiç durmadığı bilgisayar alanına dahi nüfuz edebilmiş. Bugün ne yazık ki gücün çok büyük bir kısmı üniversitelerin elinde ve bu nedenle linux dahil uzantısı .org.tr olan bütün domainler ve bunların eylemleri durağanlığa mahkumlar.

Bu katılım azlığına bakıp özgür yazılıma ilgi az zannedilmemeli. İstanbul'da Crea-World'de bu senenin baharında çok başarılı bir serbest yazılım günü düzenlendi. Özellikle Togan Müftüoğlu'nun GPL sunumu çok iyiydi. Ziyaretçiler oldukça kaliteli ve dolulardı. PHP, GPL ve FreeBSD ile ilgili seminerler verildi. Bazı insanlar kendi bilgisayarlarını getirmişler, real-time FreeBSD kurulumu yapıyorlardı :)

Anlatmak istediğim, siz işin şov kısmını es geçip kuru anlatıma takılır, olaya heyecan katamaz, adam toplamak için kapı kapı dolaşmanız gerektiği halde sırf bürokrasi yerine gelsin vatan millet bölünmesin diye bu kışta kıyamette kapınıza kadar gelenlere zorluk çıkartırsanız, başarılı olamazsınız. Bu konuda sundance'ten farklı düşünüyorum. Türkiye'de üniversite kavramı bana dinamizm ve heyecanı değil, durağanlığı ve bürokrasiyi hatırlatıyor, eminim başka birçok kişiye de.
0
sundance
Valla bu noktada birilerinin hakkını yememek lazım. ODTÜ`nün `Yassah Hemşerim (pardon) Hocam` yaklaşımı karikatürlere konu olmuştur (bkz. 1994 Kere Mizah Dergisi). Kapıdaki problem daha çok işgüzarlık. Bunun yanında Linux konusunda özellikle üniversitelerde ciddi bir dinamizm var. Ayrıca da Serbest Yazılım Konferansı kesinlikle, eksi bir şey değildi. Gönül daha iyi olmasını, isterdi, olmadı :) Eminim ikincisi daha iyi olacaktır.
0
SHiBuMi
Bu konu sadece ODTU ile kısıtlı değil. Bu baharda Umut Gökbayrak ve ismini bilmediğim birkaç Ege Ünivlinin çabasıyla Ege üniv.de bir serbest yazılım konferansı yapılacaktı. Uğraştılar, organizasyon yaptılar, seminer günleri belirlendi, peki sonuç ne oldu? Üniversite yönetimi seminere izin vermedi. Neden? Cumartesi-Pazar günleri seminere katılanların başında duracak öğretim görevlisi yok. Neden böyle birilerine ihtiyaç duyuluyor? Seminerdekiler slogan atabilirmiş!

Lütfen bana hala bu zihniyetin yönettiği yerlerde üretimden bahsetmeyin :) Gönül iyi olsun isterdi evet, ben de isterdim, ama iyi dilekler ve iyi niyet, her zaman iyi sonuçlar doğurmuyor maalesef.
0
sundance
Valla bu zihniyetin yönettiği dediğin anda Umut (bildiğim kadarıyla Ege Üniversiteli) ve arkadaşlarını direkt sıfıra indiriyorsun. Çünkü o mekan, o zihniyetin yönettiğinden çok, öğrencilerin canlı kıldığı bir yer

Ne yani bu ülkede ...ya rağmen iş yapmak çok mu yeni bir kavram, ortaokulda hocalarımız kısıtlamıyor muydu her yaptığımızı, lise de kulağımız çekilmiyor muydu, devamlı sayılıp tekbir vermiyor muyduk (biz KAL`da öyleydik :) bildiğim kadarıyla St. Joseph de farklı diildi, ama biz sizi hep döverdik :p)

Bence problem bu değil, mesele bunu bir veri olarak ele alıp, uygun bir hazırlıkla bertaraf etmek. Zira bu (birisi başta olmalı) kuralı yeni bir kural değil ki. Mesele biraz daha hazırlıklı olup, bütün o çalışmayı bu şekilde sonlandırmak.
0
SHiBuMi
Yok siz slogan atarsınız izin veremeyiz diyen adamlara ne yapmalarını bekliyordun yahu :) Zaten son sınıfa gelmiş, iki ay sonra mezun olacak, vatan için seve seve diye gaza gelip olay mı çıkaracaktı, yapma allah aşkına :)

Üniversitelerde nasıl bir dinamizm var bilemiyorum, ama bunca dinamizm en azından bir tane düzgün web sitesi ortaya çıkartamadıysa, bir tane düzgün ürün ortaya koyamadıysa, bir tane düzgün topluluk oluşturamadıysa daha neyi tartışıyoruz onu da merak ediyorum.

Bu arada KAL'in yalnızca son sınıfında SJ'nin toplamı kadar adam vardı, eh SJ'li olmak KAL'li olmaktan çok daha zordu kabul edersin ki ;o)

0
sundance
Tabi canım ben de öyle diyorum, dövsünler hocaları bir dahaki sefere slogan atarlar mı dan çok dayak atarlar mı diye korksunlar :)))

Şaka bir yana, çok basit bir çözümü var, gidersin birazcık bu işlere yatkın bir öğretim görevlisi bulur, onu razı eder yanınızda tutar ve semineri yaparsın.

Eğer niyetin üzüm yemekse...

KAL a gelince, haklısın :) ama adam çıkmaz o ayrı ;)
0
anonim
Konferansın 2 aydan kısa bir sürede hazırlandığı ve duyurulduğu doğrudur. Bu noktada amacımız daha fazla geç kalınmadan en azından toplanacak çekirdek kişiler ile bundan sonra ne yapabileceğimizi tartışmak idi. Son günün akşamı yapılan değerlendirme oturumu ile de bunu yapabildik. Biz de 1000lerce kişinin katılımını beklemiyorduk ama en azından serbestyazılımın Türkiye''deki geleceğine yön veren insanlar oradaydı.

Üniversitelerin bu iş için uygun olmadığına kesinlikle katılmıyorum. IEEE ODTÜ olarak TBD ile ortaklaşa yine ODTÜ KKMde düzenlediğimiz BTIE Konferansına 50bin kişi düzeyinde bir katılım olmakta. Kapıda çıkan sorunların temel nedeni ise olayın onlara yine biraz geç ve tam olarak anlatılamamasıydı.


Fazlamesai ekibine katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum.
--
Bahadır Yağan
serbestyazilim.org.tr
0
anonim
Izmir'de olsa gelirdim.
0
anonim
Yahu şu konferesta bir sürprizimiz olacak! denilmişti. Başkalarını bilmem ama ben aciip meraktayım. Neydi sürpriz?

Ve şu mübarek sunmları bu sene (2001 yılında) izleme şansımız olacam mı? Yoksa htpp://linux.org.tr sitesinin hızında mı yenilenecek?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İNETD Kablosuz Yerel Ağlarda Güvenlik Semineri

adervis

Bu hafta İNETD Teknoloji Seminerlerin'de "Kablosuz Yerel Ağlarda Güvenlik" seminerini Fırat OKAY veriyor. Etkinlik önceden kayıt olmak koşulu ile herkese açık ve ücretsiz.

Seminer: Model View Presenter tasarım kalıbı

anonim

Konu: Model View Presenter tasarım kalıbı
Yer: ODTÜ Teknokent Ikizler Konferans Salonu
Zaman: 7 Nisan Cuma 13:30 Sure 1.5 saat

MVP (Model View Presenter) tasarım kalıbı MVC (Model View Controller) tasarım kalıbının bir varyasyonu ve özellikle Rich Client GUI uygulamalarinda (WinForms, Swing'in, vb. kullanıldığı) View nesnesine ait EventHandler, ActionListener tarzı işlemleri "Presenter"a delege ederek MVC'ye göre iyi bir ayrım sağlıyor. Bu sunumda MVP'ye ait aşağıdaki konuları inceleyecegiz.

Ümraniye 75. Yıl Cumhuriyet Ticaret Meslek Lis., Linux ve Özgür Yazılım Semineri

hcg

İstanbul - Ümraniye, 75. Yıl Cumhuriyet Ticaret Meslek Lisesi Konferans Salonunda, 6 Mayıs Çarşamba günü Enver Altın tarafından GNU/Linux ve Özgür Yazılım başlıklı bir seminer verilecektir.

ilgi duyan herkes davetlidir.

Adres: 75. Yıl Cumhuriyet Ticaret Meslek Lisesi Mithatpaşa cad. No: 43 Ümraniye / İstanbul

Yale CAS ile Single Signon Uygulaması Semineri

anonim

Konu: Yale CAS ile Single Singon
Konuşmacı: Kenan Sevindik
Yer: ODTÜ Teknokent Ikizler Konferans Salonu
Zaman: 28 Nisan Cuma 14:00
Süre: 1.5 saat

Yale CAS kurumsal uygulamalarda çokca karşımıza çıkan "single signon- sso" gereksinimlerini karşılayabilecek açık kaynak kodlu bir ürün. Farklı platformları (.NET, Php, Java, vb) destekliyor ve özellikle sunumda göstereceğimiz Acegi desteği sayesinde Java Web Uygulamalarını için hızlı bir çözüm olanağı sağlıyor. Sunumda CAS ve Acegi ile ilgili aşağıdaki konuları inceleyeceğiz.

Fatih Üniversitesi Bilişim Günleri...

ozmo

Fatih Üniversitesi Bilişim Kulübü ve EMK ortaklığıyla sektörel ve Open Source dünyasını ve gelişmeleri anlatan seminerler dizisi düzenleniyor.

29-30 Nisan, 1 Mayıs ve 05-06-07 Mayıs tarihinde düzenlenecek olan seminerlerin içeriklerini haberin devamında bulabilirsiniz.