Yeni ve Akıllı Bir Paket Yöneticisi: Smart Package Manager

0
FZ
smart: (programming) Said of a program that does the Right Thing in a wide variety of complicated circumstances.

Yukarıdaki alıntı Free Online Dictionary of Computing'den ve Smart Package Manager sistemini tavrını vurguluyor.

Smart Paket Yöneticisi projesi yazılım güncelleme ve kurulum konusuna akıllıca ve taşınabilir algoritmalarla yeni bir yaklaşım getirme iddiasında. Araç şu anda pek çok büyük GNU/Linux dağıtımı ile çalışıyor ve APT, APT-RPM, YUM, URPMI gibi yerel paket yöneticilerine kıyasla bazı avantajlar getiriyor. Smart, diğer dağıtımlardaki paket yöneticilerinden daha iyi bir yönetici olmak iddiasında
Debian GNU/Linux için de paketlenmiş hali bulunan Smart Paket Yöneticisini

    apt-get install smartpm
    smart --gui

şeklinde kurup çalıştırmak mümkün.

Smart Package Manager'ın dikkati çeken özelliklerinden birkaç tanesinden bahsetmek gerekirse*

1- Modüler mantıkla yazılmış olması; backend'de deb, rpm ve slackware paketleriyle çalışabiliyor.

2- Çok zeki bağımlılık çözücü (apt, yum gibi yöneticilere nispetle birçok durumda daha az paket kurabiliyor).

3- Frontend'i de modüler; CLI veya GUI olarak (şimdilik Gtk, Qt de eklenebilir) çalışabiliyor.

Smart Package Maneger sisteminin tam bir özellik listesi buradan takip edilebilir.

* Recai Oktaş ile ile kişisel yazışmadan alıntı.

Görüşler

0
realist
Ubuntu ekibi yıl sonuna doğru çıkacak ve Dapper kadar tutarlı olmayacağını beyan ettikleri Edgy'de Smart sayesinde 32 ve 64 bit paketlerin bir arada bulunabilmesi için çalışıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MyAsist Web Framework

myasist

MyAsist, "web Tabanlı uygulamaların geliştirmesini en verimli halde nasıl yaparız?" sorusuna çözüm arayışlarımızın bir ürünüdür.

Kişisel ve Öğrenim amaçlı kullanımlar için ücretsiz olarak edinilebilir.

Design Patterns: Tasarım Şablonları ve Programlama Dillerinin Kötü Yönleri

FZ

Geçen sene Eylül ayında, Volkan Yazıcı programlama dünyasının sıcak konularından biri olan tasarım şablonlarına yani 'design patterns' konusuna değinmişti:

Merhaba, comp.lang.lisp listesinde "This may be a nonsensical question, but I was wondering if it is idiomatic to apply common design patterns to lisp applications." kaşıntısı ile başlayan bir tartışmalar dizisi oldukça ilgimi çekti -- şüphesiz ki bunda bu dönem almaya başladığım Aspect-Oriented Software Development dersinin de etkisi olmuştur -- ve sizin ile oradan çok ufak bir mesajı paylaşmak istedim.


Tasarım Şablonları, nam-ı diğer Design Patterns mevzusu epey bir süredir sıcak konular arasında. Bu gibi durumlarda sık sık karşılaştığımız gibi konu basit bir teknik konu olmaktan çıkıp pek çok yanlış anlamayı, çok çeşitli felsefi bakış açılarını, alakasız yerlere dallanıp budaklanmayı, düpedüz mantıksal hataları, politik ve ekonomik savaşları bünyesinde barındırmaya başlıyor. Acaba neden?

Oyun Oynamayı Öğrenen Sistem: CogVis

FZ

Yorkshire, İngiltere'deki University of Leeds araştırmacıları tarafından geliştirilen CogVis sistemi "kağıt, makas, taş" oyununu sadece gözlem yaparak oynamayı öğrendi. Sistem kaydettiği video ve ses verisindeki örüntüleri tarıyor ve hipotezler öne sürüp bunları test ederek oyunun kurallarını yavaş yavaş öğreniyor. Sistemde önceden oyuna dair tanımlanmış (hard-coded) herhangi bir kural bulunmuyor.

Kaynak: http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn6914

FM sitesinde daha önce yapay zeka ve bilişsel bilim (cognitive science) ile ilgili yayınlanmış bazı yazılar:

Kullanıcı Tabanınız Kirlenmesin!

emresokullu

Undisposable.org, web sitemdeki 40.000 kişilik kullanıcı tabanının 3%'ünün sahte hesaplardan oluştuğunu farkettikten sonra başladığım bir proje. Hedef, 10minutemail.com, jetable.org, mailinator.com ve bugmenot.com gibi servislerin oluşturduğu kirliliği engellemek.

YazBoz API'nin İlk Sürümü Çıktı

FZ

Daha önce bahsettiğimiz yazboz.com ile ilgili yeni bir gelişmeyi paylaşmak istiyoruz: sistemi kendi uygulamalarında kullanmak isteyen araştırmacılar için bir API hazırlandı.

yazboz.com geliştiricileri Can Altıneller ve Özgür Oktay'ın hazırladığı API belgesinin ilk sürümünü FM takipçisi bilgisayarcılarla paylaşmak istiyoruz:

YazBoz.com'da biriktirdiğiz verileri bilim insanları ve uygulama geliştirmek isteyen herkesle paylaşabilmek için bir API geliştirdik. Bugüne kadar Yazboz'u inceleyen yapay zekâ araştırmacıları, dilbilimciler ve bilişsel bilimciler yazboz verilerinin kendi çalışmalarına önemli katkılarda bulunabileceğini düşündüler. YAZBOZ API’nin bu ilk sürümü ile bilim insanları ve geliştiriciler yeni uygulamalar yapabilecekler. Uygulamalar çoğaldıkça ve geliştikçe biz de YAZBOZ API yi geliştireceğiz.