Yakmayan tungsten ampuller

0
m1a2
Malum olduğu üzere günümüzün en yaygın aydınlatma malzemesidir tungsten ampuller. Teknolojik açıdan Edison`dan bu güne çok fazla değişiklik de geçirmemiştir. Aydınlatma vazifesini görürken bir anda bozulan bir ampulü -bir keresinde benim yaptığım gibi- boş bulunup çıplak elle değiştirmeye kalkışırsanız bu teknolojinin en önemli zaafını da zor yoldan öğrenmiş olursunuz. Tungsten ampullerin verimi berbattır. Elektrik enerjisinin %5`ini ışık olarak verir, kalan %95 ise ısıya -oradan da bir `ah yandım!`a- dönüşür :)
Haberi önce Slashdot`tan sonra da kaynağından okudum. Sandia Ulusal Laboratuvarlarındaki araştırmacılar flaman yerine, mikroskopik tungsten çubuklardan oluşturdukları bir tungsten kafes yapısıyla %60`ın üzerinde verim`e sahip ampullerin üretilmesine imkan veren bir buluş gerçekleştirmişler. Söz konusu kafes yapı göreceli olarak olgun ve ucuz bir MEMS (Mikro-Elektro-Mekanik-Sistem) prosesi ile oluşturulabildiğinden bu ampullerin üretim maliyeti de oldukça düşük olacakmış. Haber burada, tungsten kafesin elektron mikroskopu ile çekilmiş görüntüleri de hemen şurada (160K jpeg). Sandia Ulusal Laboratuvarlarının A.B.D.nin nükleer ve nükleer orijinli olmayan enerji araştırmalarında ön planda yer alan yarı-özel bir devlet kuruluşu olduğunu da belirtelim.

Görüşler

0
anonim
off yarinki fizik sinavina calisirken bunu simdi mi diyorsunuz?
ne deyim; biz o kadar ampul direnci, isiya donusen enerji hesapladik bare gelecek nesil biraz daha rahat eder ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilgiyasayar Endüstrisinin Şu Anki Kötü Çocuğu Kim?

anonim

Eğer Microsoft veya Apple veya Google diyorsanız yanılıyorsunuz. Kim mi? Devamını okuyun...

En Eski PC Bulundu

tdeveci

Intel ve HP uzun zamandır sürdürdükleri bir arayışta sona ulaştılar. Halen kullanılmakta olan en eski PC'yi arayan ikili, aradığını Hollanda kökenli PHI Data adlı bir firmada buldu. Firmanın ödülüyse daha önceden duyurulan 18 bin Euro oldu. Sonuca göre şu anda çalışır durumda olan en eski PC, IBM'in Intel 8088 tabanlı 5160 modeli. 1983 yılında imal edilen bu bilgisayar yine IBM'in nokta matris yazıcısını kullanıyor. HP ve Intel, bu bilgisayarı hala kullanan Hollandalı firmaya 5 yeni Intel tabanlı HP bilgisayar hediye etmeyi de ihmal etmedi. Aynı yarışmayı 1999 yılında ABD'de gerçekleştiren Dell, 1960 model bir Altair 8800b'nin kullanıldığını bulmuş ve bizim gibi şoke olmuştu.

Kaynak : Radikal 19 ocak 2004

LIRC İle GNU/Linux´a Uzaktan Kumanda Edin

FZ

GNU/Linux çalıştıran sisteminiz üzerinde müzik dinlerken bir uzaktan kumanda ile ona hükmetmeye ne dersiniz? Peki ya elinizdeki uzaktan kumandayı fare gibi kullanmaya? Bilgisayarınızın sadece IR sinyalleri almakla yetinmeyip aynı zamanda bunları gönderebileceğini de biliyor muydunuz?

Kalbi daha hızlı çarpmaya başlayanların yapması gerekenler belli: Önce LIRC (Linux Infrared Remote Control) sitesi ziyaret ediliyor. Oradaki dokümantasyon hatmediliyor. Ardından da `seri porta bağlayacağım bir IR alıcı devresini nasıl yaparım?´ sorusuna verilmiş en güzel cevaplardan biri olan bu site ziyaret ediliyor. (Sitenin Cocoon ile hazırlanmış sürümü biraz daha şık). Fazla söze ne hacet. Bir yandan program derlenirken diğer yandan havyayı lehim işleri için ısıtmaya başlayın ;-)

Kuantum Noktaları ve Programlanabilir Madde

FZ

Başlık yeterince garip geldi ve dikkat çekti ise okumaya devam: "Programlanabilir madde," birkaç hareketle "kurşun" gibi davranan sonra yine birkaç parametresini değiştirebileceğiniz ve "altın" gibi davranmasını sağlayabileceğiniz bir madde. Bütün bunlar malzeme bilimleri ile ilgili ve kuantum mekaniği ile elektroniğin arakesitinde yer alıyor.

21. yüzyıla hoşgeldiniz! Kuantum noktaları etrafındaki küçük elektrik alanlarını kontrol ederek elektronlar içeri ya da dışarı pompalanabiliyor, birer birer, ikişer ikişer ya da bir seferde binlercesi. Bunların oluşturduğu bulutların boyunu ve şeklini kontrol etmek dahi mümkün. Böylece söz konusu yapının doğal atomları taklit etmesi sağlanabiliyor ya da doğada mevcut olmayan yapay maddeler oluşturmak mümkün olabiliyor.

Bu dudak uçuklatıcı makaleyi okuduktan sonra FAQ: Quantum Dots and Programmable Matter sayfasına göz atabilir ve Hacking Matter: Levitating Chairs, Quantum Mirages, And The Infinite Weirdness Of Programmable Atoms isimli kitabı ısmarlayabilirsiniz. Tüm bunlardan sonra da Wil McCarthy´nin O´Reilly bünyesinde vereceği konferansa katılabilir ve bu yüzyılı şekillendirecek teknolojilerden birini daha yakından tanıyabilirsiniz.

Hardisk kapasitesi nasıl 10 kat genişletilir?

zentoo

Hitachi 2007 de 1TB disk üretmeyi planladığını açıklamıştı. Şimdi de bunu nasıl yapacağını bir flash animasyonla anlatmış. :-]