Yakmayan tungsten ampuller

0
m1a2
Malum olduğu üzere günümüzün en yaygın aydınlatma malzemesidir tungsten ampuller. Teknolojik açıdan Edison`dan bu güne çok fazla değişiklik de geçirmemiştir. Aydınlatma vazifesini görürken bir anda bozulan bir ampulü -bir keresinde benim yaptığım gibi- boş bulunup çıplak elle değiştirmeye kalkışırsanız bu teknolojinin en önemli zaafını da zor yoldan öğrenmiş olursunuz. Tungsten ampullerin verimi berbattır. Elektrik enerjisinin %5`ini ışık olarak verir, kalan %95 ise ısıya -oradan da bir `ah yandım!`a- dönüşür :)
Haberi önce Slashdot`tan sonra da kaynağından okudum. Sandia Ulusal Laboratuvarlarındaki araştırmacılar flaman yerine, mikroskopik tungsten çubuklardan oluşturdukları bir tungsten kafes yapısıyla %60`ın üzerinde verim`e sahip ampullerin üretilmesine imkan veren bir buluş gerçekleştirmişler. Söz konusu kafes yapı göreceli olarak olgun ve ucuz bir MEMS (Mikro-Elektro-Mekanik-Sistem) prosesi ile oluşturulabildiğinden bu ampullerin üretim maliyeti de oldukça düşük olacakmış. Haber burada, tungsten kafesin elektron mikroskopu ile çekilmiş görüntüleri de hemen şurada (160K jpeg). Sandia Ulusal Laboratuvarlarının A.B.D.nin nükleer ve nükleer orijinli olmayan enerji araştırmalarında ön planda yer alan yarı-özel bir devlet kuruluşu olduğunu da belirtelim.

Görüşler

0
anonim
off yarinki fizik sinavina calisirken bunu simdi mi diyorsunuz?
ne deyim; biz o kadar ampul direnci, isiya donusen enerji hesapladik bare gelecek nesil biraz daha rahat eder ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eskiden de bilgisayarlar varmış.

larweda

1969 yılında Apollo 11`i aya indiren de bir bilgisayardı. Aslında herkes Neil Armstrong`un "Bu benim için küçük ama insanlık için büyük bir adım." sözünü bilir. Ama Apollo 11`in iniş rutinlerini hesaplayan bilgisayar da kontrol bilimi açısından çok küçük ama büyük bir adım niteliğinde.

Menuetos: Assembler programcısının rüyası

sundance

Eski güzel Amiga zamanlarında Seka ve türevleri vardı. Birsürü coder 68000 işlemcinin inceliklerini tapınırcasına bu programlarla keşfetmeye çalışırdık. O zamanlar MasterSeka gibi bir IDE mucize gibi geliyordu bize.

Zaman geçti, birileri Menuetos adında bir işletim sistemi yaptılar. Ne için ? Assembler programlamak için bir IDE olarak :) Hem de ne IDE... Herşeyden önce Menuetos bir real time OS yani ihtiyaca cevap vermek için minimum işlem yapıp, minimum tepki süresine sahip, deyim yerindeyse zero-fat bir işletim sistemi. Hem de bir tek 1.44 diske sığıyor. Fazla söze ne hacet...

Sabit Sabit Disk

FZ

Bilgisayarlarımızdaki hareketli parça sayısı gittikçe azalıyor. SanDisk 2.5"lik ve 32 GB kapasiteli SSD SATA 5000 sabit diskini duyurdu. Bu sabit diskin özellikle dizüstü bilgisayarlarda ve diğerlerinde geleneksel sabit disklerin yerini alması bekleniyor.

Plug Computer - Yeni Bir Konsept

FZ

2 saniyede cevap verin:

Aşağıda gördüğünüz alet nedir?

Mikroişlemci Üzerinde Yumurta Pişirildi!

FZ

Yanlış okumadınız! İngiltere'deki bir bilgisayar meraklısı, Athlon mikroişlemcisi üzerinde yumurta pişirip, afiyetle yemiş.

11 dakika boyunca çalışan mikroişlemci, yaydığı termal enerjinin büyük bir kısmını üstündeki plakaya aktarmış ve bu sürecin sonunda kızaran işlemci değil yumurta olmuş.