Wirofon artık özgür!

0
anonim

Bundan birkaç ay önce FFMpeg ile ilgili bir işle uğraşırken, FFMpeg'in Hall Of Shame sayfasına denk geldim. Sayfaya baktığımda gördüm ki, Türk Telekom Wirofon yazılımı da FFMpeg'i lisansına aykırı olarak GPL olmayan bir programa dahil ederek GPL ihlali yapmakla suçlanıyordu. Türk Telekom'dan hiç bir açıklama olmadığı için de bir "fare dağa küsmüş" durumu olduğunu düşündüm.

Aradan birkaç hafta geçti ve GPL ihlali konusu da aradaki koşuşturmaca sırasında aklımdan uçtu gitti. Birkaç hafta sonra ise Wirofon'un geliştiricilerinden biriyle tanışmamla konuyu tekrar hatırlaım ve kendisine FFMpeg sitesindeki bu durumdan bahsettim. Kendisi, ve çalıştığı şirkette durumu ciddiye almış olacak ki bir hafta kadar sonra FFMpeg'in hata takip sisteminde bununla ilgili yazışmalar başladı. İşlerin beni şaşırttığı nokta da bu oldu aslında...

Genelde memleketim şirketlerinden bekleneceği üzere "abi Internet'in bir köşesinde kim görecek ki" diye görmezden gelmek yerine konuya ilgi gösterdiler, FFMpeg geliştiricileri ile iletişime geçip Hall Of Shame'den çıkmak için ne yapmaları gerektiğini sordular. Kendileri de yaptıkları birçok araştırma sonucunda GPL'in viral yapısından kaçış olmayacağını anladılar. Sonuç: Türk Telekom Wirofon artık GPL!

Tabiiki bu Wirofon'un bütün sürümlerinin özgür yazılıma dönüştüğü anlamına gelmiyor. Sadece FFMpeg kütüphanelerini kullanan eski bir sürümü GPL. Ama bu sonuçta bir başlangıç ve Şenol Kormaz'ın (ki kendisi aynı zamanda lisans ihlalini ilk farkeden kişidir) yaptığı analize bakılırsa şu an Wirofon'u GNU/Linux sistemlerde derleyip çalıştırmamak için hiç bir sebep gözükmüyor. Ancak bundan da daha önemlisi, eğer biz, özgür yazılım kullanıcıları, bu koda katkıda bulunabilirsek, yazılımı geliştiren şirkette özgür yazılımın faydasını anlayarak politikasına dahil ederse, asıl başarı o zaman ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum.

Wirofon 0.1.0 Kaynak kodunu Argela Labs'tan indirebilirsiniz.

gnu

Görüşler

0
ayder
Linux için wirofon 'a ihtiyaç yok, TürkTelekom softswitch 'ini tüm sip proxy clientlar kullanılabilir gözüküyor. (Şimdilik) Mesela Linphone deneyiniz.
0
yilmaz
mevzu wirofon değil lisans.
0
senolkorkmaz
Haber ile ilgili ufak bir düzeltme yapmak istiyorum. Haberde lisans ihlalinin ilk benim (Şenol Korkmaz) tarafımdan farkedildiğimi belirten bir kısım var. Fakat benim FFmpeg hata takip sistemindeki girdiden takip edebildiğim kadarıyla ihlali ilk farkeden kişi DivFix++, Meteorite, wxHexEditor gibi yazılımların geliştiricisi olan Erdem U. Altınyurt olmuştur. Benim daha sonradan yazdığım yazı, ihlalin sadece FFmpeg'in lisansı ile sınırlı kalmadığını gösterir nitelikteydi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU/Linux Windows'dan pahalı mı?

sundance

GNU/Linux'u savunanların argümanlarından biri de "(ısmarlanmış) bira gibi bedava" olmasıdır malum. Karşı çıkanların da cümlelerine "Tamam bu bedava olabilir ama..." diye başlaması adet olmuştur.

Görünen o ki artık bu değişiyor. Yoo, yanlış anlamayın GPL kapsamındaki Linux'lara satın alınma zorunluluğu gelmiyor. Sadece bazı üreticiler Windows kurulu sattıkları laptopları, Windows'suz almak isteyenlerden "Windows uninstall" parası (£50-£60) istiyorlarmış.

FreeBSD 5.0

sundance

Birçoklarının sandığının aksine Linux´un yegane kayda değer rakibi (ve dostu:) Free BSD'nin yeni versionu canavar gibi özellikleri ile ortalığı ısıtmak üzere geldi.

Bayanlar baylar, huzurlarınızda uzun süredir beklenen FreeBSD 5.0

- UFS2, ikinci jenerasyon dosya sistemi; 1TB sınırı tarih oldu
- Arkaplanda dosya sistemi kontrolü ve snapshotlar
- GEOM, (genişletilebilir depolama ağı)

Özgür yazılım nereye?

anonim

Özgür Yazılım hareketi "döndü" mü? Yoksa aslında hiçbir zaman adam olma potansiyeli taşımadı mı? Özgür yazılım bir başkaldırı mıdır? Yoksa zamanla egemen olana ayak uyduracak geçici bir çıkış mı? Özgür Yazılım hakkında gün geçtikçe daha kuşku dolu yaklaşımların gelişmesi çok anlaşılır.

Her geçen gün büyük yazılım örgütleri ve vakıflarında katılımcı isimlerin baş sıralarında IBM, HP, ve Intel'in yerleşmesine alışıldı bile. Zaman zaman Microsoft'la bile birlikte "iş yapar" oldu bu camia.

Alper İltekin'in makalesi için: http://www.soldergisi.com

DotGNU Ortaklaşa Kodlama Yarışması Başladı

FZ

Free Software Foundation, bünyesindeki GNU projesinin bir parçası olan DotGNU Projesi kapsamında uluslararası ve tüm programcılara yönelik ödüllü bir yarışma düzenliyor.

Yarışmaya katılan programcılar DotGNU Portable.NET System.Windows.Forms C# sınıfları bölümünü tamamlamak için yarışacaklar. Yarışmanın hedefi kapalı kodlu olan kitaplığın açık kodlu ve her sistemde çalışabilir halini somut olarak hayata geçirmek.

GNU HURD-L4 çekirdeği üzerinde ilk program çalıştırıldı

FZ

/. sitesindeki habere göre: GNU Projesi 1990'ların başından beri GNU Mach mikroçekirdeğine dayanan HURD isimli bir işletim sistemi çekirdeği üzerinde çalışıyordu. Ancak HURD-Mach bir GKA (Grafik Kullanıcı Arayüzü) ve bir tarayıcı (browser) çalıştırmışken yazılım geliştiriciler sıfırdan başlamaya ve projeyi yüksek performanslı L4 mikroçekirdeği üzerine taşımaya karar verdiler. Bunun yüzünden geliştirme bir anda aşırı yavaşladı, proje yıllarca gecikti. Ancak kısa süre önce HURD geliştiricilerinden Marcus Brinkmann tarihi bir adım attı ve süreç başlatma kodunu bitirdi. Bu sayede HURD-L4 üzerindeki ilk yazılımı çalıştırmak için gerekli altyapı tamamlanmış oldu. Brinkmann, 'Artık sistemi istediğimiz gibi geliştirebilir ve yepyeni şeyleri deneyebiliriz. Ana yemek hazır' dedi.