Wirofon artık özgür!

0
anonim

Bundan birkaç ay önce FFMpeg ile ilgili bir işle uğraşırken, FFMpeg'in Hall Of Shame sayfasına denk geldim. Sayfaya baktığımda gördüm ki, Türk Telekom Wirofon yazılımı da FFMpeg'i lisansına aykırı olarak GPL olmayan bir programa dahil ederek GPL ihlali yapmakla suçlanıyordu. Türk Telekom'dan hiç bir açıklama olmadığı için de bir "fare dağa küsmüş" durumu olduğunu düşündüm.

Aradan birkaç hafta geçti ve GPL ihlali konusu da aradaki koşuşturmaca sırasında aklımdan uçtu gitti. Birkaç hafta sonra ise Wirofon'un geliştiricilerinden biriyle tanışmamla konuyu tekrar hatırlaım ve kendisine FFMpeg sitesindeki bu durumdan bahsettim. Kendisi, ve çalıştığı şirkette durumu ciddiye almış olacak ki bir hafta kadar sonra FFMpeg'in hata takip sisteminde bununla ilgili yazışmalar başladı. İşlerin beni şaşırttığı nokta da bu oldu aslında...

Genelde memleketim şirketlerinden bekleneceği üzere "abi Internet'in bir köşesinde kim görecek ki" diye görmezden gelmek yerine konuya ilgi gösterdiler, FFMpeg geliştiricileri ile iletişime geçip Hall Of Shame'den çıkmak için ne yapmaları gerektiğini sordular. Kendileri de yaptıkları birçok araştırma sonucunda GPL'in viral yapısından kaçış olmayacağını anladılar. Sonuç: Türk Telekom Wirofon artık GPL!

Tabiiki bu Wirofon'un bütün sürümlerinin özgür yazılıma dönüştüğü anlamına gelmiyor. Sadece FFMpeg kütüphanelerini kullanan eski bir sürümü GPL. Ama bu sonuçta bir başlangıç ve Şenol Kormaz'ın (ki kendisi aynı zamanda lisans ihlalini ilk farkeden kişidir) yaptığı analize bakılırsa şu an Wirofon'u GNU/Linux sistemlerde derleyip çalıştırmamak için hiç bir sebep gözükmüyor. Ancak bundan da daha önemlisi, eğer biz, özgür yazılım kullanıcıları, bu koda katkıda bulunabilirsek, yazılımı geliştiren şirkette özgür yazılımın faydasını anlayarak politikasına dahil ederse, asıl başarı o zaman ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum.

Wirofon 0.1.0 Kaynak kodunu Argela Labs'tan indirebilirsiniz.

gnu

Görüşler

0
ayder
Linux için wirofon 'a ihtiyaç yok, TürkTelekom softswitch 'ini tüm sip proxy clientlar kullanılabilir gözüküyor. (Şimdilik) Mesela Linphone deneyiniz.
0
yilmaz
mevzu wirofon değil lisans.
0
senolkorkmaz
Haber ile ilgili ufak bir düzeltme yapmak istiyorum. Haberde lisans ihlalinin ilk benim (Şenol Korkmaz) tarafımdan farkedildiğimi belirten bir kısım var. Fakat benim FFmpeg hata takip sistemindeki girdiden takip edebildiğim kadarıyla ihlali ilk farkeden kişi DivFix++, Meteorite, wxHexEditor gibi yazılımların geliştiricisi olan Erdem U. Altınyurt olmuştur. Benim daha sonradan yazdığım yazı, ihlalin sadece FFmpeg'in lisansı ile sınırlı kalmadığını gösterir nitelikteydi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Apache 2.0 (hatta 2.035) Stable ÇIKTI!

sundance

En sevdiğimiz web sunucusu Apache`nin, yepyeni özelliklerle dolu, tamamen ölçeklenebilir ve çok daha fazla yük kaldırabilir versiyonu 2.0`ın stable hali en sonunda çıktı

Öncelikle yansılardan olmak üzere downloadlar başlasın...

Açık Kod Haberalma Teşkilatı

realist

Alıştığımız kavramlar farklı düşünebilen insanların elinde bambaşka anlamlar kazanıyor. Henüz pek bir işe yarayanını görmediğim IRC botlarını dahi akla gelmeyecek ilginç yeteneklerle donatabiliyorlar.

G-NUT Projesi İlk Meyvesini Verdi

exalted

GNU Türkçe Çeviri Projesi (G-NUT) dün itibariyle www.gnu.org'un anasayfasını türkçe olarak yayımlamış bulunmaktadır. Henüz çok etkili, hızlı ya da "harika" çalış(a)mıyoruz, ancak zamanla düzene gireceğini umuyorum.

Özgür yazılım/Açık kaynak misyonerliği

roktas

Raelyanlar ve Solara'cılardan sonra Bill Gates de atladı uçağına, dayandı kapımıza :-) Peki, kalplere keder veren soru: "biz" ne yapmalıyız? Bakın Ubuntu'yu da çıkaran Canonical Ltd. özgür yazılımın yaygınlaşması misyonuyla neler yapıyor? "HaydiAçıkYazılıma"/ "Goopensource" projesi Güney Afrika havalisinde özgür yazılımın özellikle bilişim profesyoneli olmayanlar nezdinde bir "farkındalık" kazanmasını hedefliyor. Bu kapsamda yürütülen faaliyetler arasında en dikkat çekeni Windows®'da çalışan muhtelif özgür yazılımların derlendiği bir AçıkCD dağıtımı. Dip not: Öğretmenlere dağıtılacak bundle'lar her ne olacaksa böyle birşeyi de araya sıkıştırmak için lobi faaliyeti yürütmek de yarar var.

Açık Kaynak Bildirgesi

loker

Açık kaynak kod bildirgesi imzalanmayı bekliyor. Karar mekanizmalarında özgür yazılımlarla ilgili kamuoyu baskısı oluşturabilmek açısından önemi büyük olan bildirge, üniversiteler, şirketler, gerçek kişiler tarafından imzalanmaya başladı...