Wirofon artık özgür!

0
anonim

Bundan birkaç ay önce FFMpeg ile ilgili bir işle uğraşırken, FFMpeg'in Hall Of Shame sayfasına denk geldim. Sayfaya baktığımda gördüm ki, Türk Telekom Wirofon yazılımı da FFMpeg'i lisansına aykırı olarak GPL olmayan bir programa dahil ederek GPL ihlali yapmakla suçlanıyordu. Türk Telekom'dan hiç bir açıklama olmadığı için de bir "fare dağa küsmüş" durumu olduğunu düşündüm.

Aradan birkaç hafta geçti ve GPL ihlali konusu da aradaki koşuşturmaca sırasında aklımdan uçtu gitti. Birkaç hafta sonra ise Wirofon'un geliştiricilerinden biriyle tanışmamla konuyu tekrar hatırlaım ve kendisine FFMpeg sitesindeki bu durumdan bahsettim. Kendisi, ve çalıştığı şirkette durumu ciddiye almış olacak ki bir hafta kadar sonra FFMpeg'in hata takip sisteminde bununla ilgili yazışmalar başladı. İşlerin beni şaşırttığı nokta da bu oldu aslında...

Genelde memleketim şirketlerinden bekleneceği üzere "abi Internet'in bir köşesinde kim görecek ki" diye görmezden gelmek yerine konuya ilgi gösterdiler, FFMpeg geliştiricileri ile iletişime geçip Hall Of Shame'den çıkmak için ne yapmaları gerektiğini sordular. Kendileri de yaptıkları birçok araştırma sonucunda GPL'in viral yapısından kaçış olmayacağını anladılar. Sonuç: Türk Telekom Wirofon artık GPL!

Tabiiki bu Wirofon'un bütün sürümlerinin özgür yazılıma dönüştüğü anlamına gelmiyor. Sadece FFMpeg kütüphanelerini kullanan eski bir sürümü GPL. Ama bu sonuçta bir başlangıç ve Şenol Kormaz'ın (ki kendisi aynı zamanda lisans ihlalini ilk farkeden kişidir) yaptığı analize bakılırsa şu an Wirofon'u GNU/Linux sistemlerde derleyip çalıştırmamak için hiç bir sebep gözükmüyor. Ancak bundan da daha önemlisi, eğer biz, özgür yazılım kullanıcıları, bu koda katkıda bulunabilirsek, yazılımı geliştiren şirkette özgür yazılımın faydasını anlayarak politikasına dahil ederse, asıl başarı o zaman ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum.

Wirofon 0.1.0 Kaynak kodunu Argela Labs'tan indirebilirsiniz.

gnu

Görüşler

0
ayder
Linux için wirofon 'a ihtiyaç yok, TürkTelekom softswitch 'ini tüm sip proxy clientlar kullanılabilir gözüküyor. (Şimdilik) Mesela Linphone deneyiniz.
0
yilmaz
mevzu wirofon değil lisans.
0
senolkorkmaz
Haber ile ilgili ufak bir düzeltme yapmak istiyorum. Haberde lisans ihlalinin ilk benim (Şenol Korkmaz) tarafımdan farkedildiğimi belirten bir kısım var. Fakat benim FFmpeg hata takip sistemindeki girdiden takip edebildiğim kadarıyla ihlali ilk farkeden kişi DivFix++, Meteorite, wxHexEditor gibi yazılımların geliştiricisi olan Erdem U. Altınyurt olmuştur. Benim daha sonradan yazdığım yazı, ihlalin sadece FFmpeg'in lisansı ile sınırlı kalmadığını gösterir nitelikteydi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Uluslararası Özgür Yazılım Ödülleri - 2002

FZ

FSF (Free Software Foundation) ve GNU (Gnu is Not Unix) projeleri bu seneki (2002) FSF Özgür Yazılım Geliştirme Ödülü için sizden aday isimler bekliyor. Söz konusu ödülün Özgür Yazılım konusunda büyük katkılar yapmış olması gerekiyor.

Bu Bilgiyi Barkodlasak da mı Saklasak, Barkodlamasak da mı Saklasak?

barbaros

Arkadaşlarınızla gezerken bir pastaneye uğradınız. Yediğiniz pasta o kadar lezizdi ki, aşçıdan tarifini isteme gafletinde bulundunuz. O da haklı olarak bu işten para kazandığını, tarifi size verirse aç kalacağını söyledi. Damak zevkinize bir yenilik daha katacaktınız, ama olmadı.

Günümüzde bilginin en büyük dağılım kanallarından biri, şüphesiz internet. İnternet ile bir şekilde ilişkisi olan herkes, reklam amacıyla ücretsiz sağlanan e-posta adresleri, ücretsiz web alanları gibi birkaç istisna alan dışında bir çok hizmetin, bilgisayarda kişisel ya da ticari kullanım amacıyla edinilen programların, fotoğraf ve haber arşivi gibi "aslî" bilgi kaynaklarının ücrete tabî olduğunu bilmektedir. Okumakta olduğunuz yazı, bu örnekler arasında yer alan "ücret karşılığı kullanılan program"ı kendisine konu edindi. İnternet üzerinde, her ay çıkan bilgisayar dergilerinin cd eklerinde, çeşitli kitapların yanında verilen cdlerde bir çok program bulunmakta, ancak bu programların yaklaşık %95'i, aslında belli bir ücret karşılığı satılmakta olup, bu ücret ödenip programın kaydı yapılana kadar belirli sayıda, belirli gün kısıtlamasıyla, belirli fonksiyonların devre dışı kalması zorunluluğuyla kullanılabilme gibi kısıtlamalarla dağıtılan reklam sürümleridir.

Ghost for Linux

LeChuck

Açık kaynak kodu ve özgür yazılım camiası gücünü bir kez daha gösterdi, Yıllardır kendi alanında rakipsiz lider olarak kabul edilen yazılımlardan biri olan Norton Ghost'a çok daha yetenekli, "bedava", açık kaynak kodlu bir rakip geldi. 5 MBlık bir bootable CD ISOsu halinde http://g4linux.tripod.com adresinden indirilebilecek Ghost for Linux geniş donanım desteği (özellikle GBit Ethernetler) ve ağabeyinde olmayan bazı özellikleriyle ön plana çıkıyor (bir ftp sunucuya image alabilmesi ya da bir ftp serverdaki imagedan restore yapabilmesi gibi.)

GNU 22 Yaşında...

darkhunter

"FM tarihinde bugün" de tongucyumruk'un 2003 yılında geçtiği haber gözüme çarptı... Tekrar hatırlamakta fayda var : Xerox , Stallman, ve GNU...
İyiki doğdun GNU !

`Open Source´ nelere kadir...

butch

Blender'ın open source olması yolunda önemli adımlar atıldığından daha önce bahsetmiştik. Amaç bir "Blender Vakfı" kurulması ve bundan sonra blender'ın açık kodlu olarak geliştirilmesiydi. Fakat bunun için 100.000 dolar toplanması gerekiyordu. 7 Eylül'de http://www.blender3d.com 'da yapılan açıklamaya göre toplanması hedeflenen miktar tamamlanmış. Yani çok yakında GPL lisanslı Blender'a kavuşacağız. Görün bakın "Open Source " nelere kadir.