Windows 2000 Linux’a karşı...

0
X-cise

BBSpot.Com İşletim Sistemi Karşılaştırması...

BBSpot bugüne kadar adil ve dürüst yazılarıyla, büyük bir güven ve saygı kazanmıştır. Donanım ve yazılım tanıtımları ile de aynı geleneği devam ettiriyoruz. Diğer teknik siteler sizleri gereksiz ayrıntılı “teknik detaylar” ile boğarlar. Hatta, test ederken, bahsettikleri programları ve donanımları kesin kullanmışlardır. Burada, BBSpot’da, bu teknik şeyler, kendi düşüncelerimizi eklememizi engellemez.

Bu gün Windows 2000 ve Linux’u kafa kafaya yarıştırıyoruz ve böylece teknik olarak kimin daha mükemmel olduğunu anlamaya çalışıyoruz...

İSİM KARŞILAŞTIRMASI :
Linux, bazı sebeplerden dolayı pek alışamadığım bir isimdir. Bana hep “
eununchs” (hadım edilmiş) kelimesini hatırlatır. Bence bu işletim sistemini Linus değilde kardeşi Malcom yaratmış olsaydı daha mantıklı bir isim bulunabilirdi. Hem de komik bir isim olurdu : Malcomix.
Windows 2000 ise bende “Vay, bu Windows filminin ne kadar çok devamı çekildi” ya da “Bu ismi bulan kişise orjinalliğinden dolayi Pulitzer vermek lazim” gibi düşünceler getiriyor.
Ne yazikki bu kategorinin puanı Windows 2000’e gidiyor...

DOMAIN İSİMLERİ :
Ne komiktir ki Windows2000.com sizi Microsoft’un kendi sitesi altındaki Windows 2000 sayfasına yönlendiriyor. Kendi çıkarttığı işletim sistemi için domaini açık tutmayı beceremeyen bir şirketin ürünlerine, kritik uygulamalarımı teslim etme fikri pek mantıklı gelmiyor doğrusu.
Diğer taraftan Linux.com Microsoftun kaçamağını yeniyor ve domain’i güzelce kullanıyor. İçi bilgi dolu güzel bir site olduğu kesin.
Ama bir dakika bekleyin. Bir de bu işin diğer yüzü var. Mesela Windows2000sucks.com gerçekten kötü görünüşlü bir site, Microsoft cidden hiç bir şeyi düzgün yapamıyor. Fonksiyonel bir görünüşü bile yok. Fakat Linuxsucks.com ise gerçekten güzel bir Linux sitesi.
Bu durumda kategoriyi Linux kazanıyor.

MASKOTLAR :
Linux’un maskotu Tux isimli bir penguen. Sevimli bişi ama ne yazıkki katil balinalara karşı dayanıksız. Bir orca aslında daha güzel bir maskot olabilirmiş demekki.
Windows 2000’in aslında bir maskotu yok. Tabi o uçan dört renkli pencereyi maskottan sayıyorsanız o ayrı.
Pencereyı kırmak biraz kanlı bir duruma sebep olabilir ama eminim ki aptal bir penguen bile bir pencereyi rahatlıkla kırabilir.
Bu durumda kategorinin galibi Linux...

ARAMA MOTORLARI :
“Linux is great” (En büyük Linux) araması Google’da 1,080,000 web sayfası getirdi karşımıza. “Windows 2000 is great” ise 1,050,000 kadar sayfa getirdi.
O kadar da çabuk değil... “Linux Sucks” (Linux berbattır) ise bize 114,000 sayfa getirdi, “Windows 2000 Sucks” 66,700 sayfada kaldı.
Microsoft’da çalışanların sadece bu roundu kazanmak için onbinlerce “Linux Sucks” sayfası hazırladıkları düşüncesini nedense bir türlü kafamdan atamıyorum. Linux çok iyi olmasada, gene de o kadar fazla berbat değil.
Bu kategoriyi Windows 2000 alıyor...

MAGIC EIGHT BALL (Sihirli 8 Nolu Top) :
Daha tarafsız birisinin görüşünü almanın mantıklı olacağına karar verdim. Bir “magic eight ball” dan daha tarafsız ne olabilir ?
Topa “Windows 2000 Linux’dan daha mı iyi?” diye sordum. Aldığım yanıt “KAYNAKLARIM HAYIR DİYOR” oldu. “Linux Windows 2000’den iyi mi?” diye sorduğumda ise, “GÖRDÜĞÜM KADARIYLA EVET” cevabı geldi. Sihirli topun hala Microsoft propogandasının bir aracı olamadığını görmek beni sevindirdi. Kategorinin galibi Linux...

FUCK TESTI !..
Fuck Linux!.. Pek olmadı.
Fuck Microsoft !.. Ah evet işte tam oturdu.
Linux bu kategoriyi de kaptı...

SON DURUM :
Linux : 4
Windows 2000 : 2

Bundan daha açık olamaz. Linux, Windows 2000 den iki kat daha iyi...

Bu yazının orjinali http://bbspot.com/Features/2000/12/os_guide.html adresinde bulunmaktadır.

Görüşler

0
ttk
Çok ciddi bir karşılaştırma olmuş :))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

En Detaylı ve Kategorize Edilmiş Bilgisayar Saçmalıkları

FZ

Değerli FM üyeleri bugüne dek pek çok bilgisayar saçmalığı okumuş, yaşamış ve içlerindeki şiddet duygularını bastırıp mizaha yer vermeye çalışmışlardır.

Bilgisayar saçmalıklarının gayet güzel bir şekilde kategorize edildiği http://rinkworks.com/stupid sitesindeki bazı anekdotlar sizi gülümsetebilir (benim ise sandalyeden düşmeme yol açtı, faturayı site yöneticisine yolluyorum).

World Wide Waste

sundance

Adamın biri bir gün e-bay`de açık arttırmaya koyacak şey bulamamış, sonunda tutmuş `bu açık arttırmayı kazanan kişiyi bizzat evinde ziyaret edip bir güzel eşek sudan gelinceye kadar döveceğim` demiş ve bunu açık arttırmaya koymuş :)

Özellikle şartları okumanızı tavsiye ederim...

Telefonla Çin İşkencesi

FZ

Çin'in birçok bölgesinde çıkartmalarla yasadışı işlerin reklamını yapanlara karşı yönetim yeni bir mücadele yöntemi geliştirdi. Bu tip yasadışı çıkartma ilanlardaki cep telefonları toplanıyor ve bir veritabanına giriliyor. Ardından özel bir yazılım bu telefonlara on binlerce kısa mesaj çekerek iletişimi imkânsız hale geteriyor. Aynı zamanda her 20 saniyede telefon aranarak 'Yasadışı bir reklam yaptınız, en yakın karakola başvurmanız gerekmektedir' şeklinde bir mesaj dinletiliyor. İşe ne kadar yarayacak, o henüz belli değil.

Kaynak: Radikal Gazetesi - Sanal Alem

3. Bilişim Teknolojileri Şenliği (Ama ne şenlik!) ;-)

FZ

Önce Nefise Karatay isimli özel ve güzel mankenimizle bir söyleşi. Ardından kambersiz düğün olur mu düsturu uyarınca Hıncal Uluç. Tabii bununla kalmıyor, o şimdi bilgisayarcı canı neler ister kıvamında bir başka etkinlik: Tuğba Ekinci'nin şarkılarıyla katılacağı (!) bir söyleşi. Daha derin mevzularla ilgileniyorsanız değerli astrolog (!!) Yasemin Boran ile astro yaşam (???) söyleşisi. Tüm bunlara ek olarak da yılın en "has" bilişimcileri ödül töreni, Ziynet Sali'nin katılımları ile...

Hayır hayır MTV, Kral TV, Şamdan, Gala, vs. magazin ödül töreninden bahsetmiyoruz. Kadir Has Üniversitesi 3. Bilişim Teknolojileri şenliği yapıyormuş, o bağlamda bir etkinlik. Şahsen bir "bilişimci" olarak Tuğba Ekinci, Nefise Karatay, Didem Taslan ve diğer katılımcılarla samimi bilişim sohbetleri gerçekleştirmeyi istiyorum, kaçırılmaması gereken bir etkinlik diye düşünüyorum :-P

Pi Sayısını Hesaplamayın!

tongucyumruk

"Bilim adamları pi sayısını .... (buraya irikıyım bir sayı koyun) basamağa kadar hesapladı!". Bu zaman zaman hepimizin haberlerde gördüğü bir başlıktır. Peki hiç merak ettiniz mi? Bilim adamları bu sayının bu kadar çok basamağını hesaplamaya neden bu kadar meraklıdır? Pratik bir amaç için olmadığı kesin, zira insanlığın şimdiye kadar karşı karşıya kaldığı hiçbir problemde pi sayısının bu kadar hassas biçimde hesaplanmasına ihtiyaç olması mümkün gözükmüyor. Tabii bu hesaplamanın daha bilimsel amaçlara hizmet ediyor olması da mümkün. Örneğin pi sayısı içinde bir örüntü bulmayı istiyor olabilirler. Hatta Pi adlı filmdeki gibi dünyayı etkileyecek bazı gizli planları da olabilir. Ya da belki de sadece çok fazla boş vakitleri vardır... Ya da gerçek, sandığımızdan çok daha farklı olabilir...