Wikipedia'nın CD sürümü çıkıyor

0
dkoksal
Özgür ansiklopedi internetten CD'lere geçerek arşivlik bilgi saklamak isteyenler için üretiliyor.
Gönüllü kullanıcılar tarafından yeni geliştirmeler ve hatalar hakkında anında geri bildirim alıp içeriğini güncel ve doğru tutmaya çalışan Wikipedia'da bu sefer farklı bir yaklaşım sergileniyor. İnternetteki bu dinamik içeriğin tam aksine, gönüllüler şimdi bilgilerin CD'de yer alacağı ön hazırlık niteliğinde bir çalışma içerisindeler. Amaç ise Wikipedia'nın, internet bağlantısı olmayan ya da sınırlı kullanım imkanı bulunan kullanıcılara da ulaştırılması.

İnsanların sürekli olarak internette yer alamayacağını düşünen Wikipedia, internette kendi getirdiği içerik girişi mantığına ters bir harekette bulunsa da bu projeyle daha fazla kişiye ulaşma amacını güdüyor.

Kurulduğu 2001 yılından bu yana sadece İngilizce sürümünde 1.7 milyondan fazla makale barındıran ansiklopedinin CD sürümünde ise, coğrafya, edebiyat ve bazı temel konuların yer aldığı 2000 civarında makalenin bulunması düşünülüyor. 14$ civarında satılması beklenen CD sürümü internet üzerinden wikipediaondvd.com adresinde satılacak.

CD sürümünde ayrıca içerik kalitesi ve dilin düzgünlüğü konusunda özellikle daha titiz davranılacak. Böylelikle Wikipedia'nın kaynak olarak kabul edilmediği okul veya üniversitelerde de kullanılabilir olması yine hedefler dahilinde.

Kaynak: java.name.tr

Görüşler

0
Chriseba
çok güzel bir proje, ancak Türkçe de dahil olmak üzere İngilizce haricindeki diğer dilleri de destekleyecek midir?

bir süre önce wikipedia cephesinde maddi sıkıntılardan bahsediliyordu; ya reklam alacaklardı ya da büyük internet şirketlerinden birinin bünyesine katılacaklardı gibi iddialar dolanıyordu. bu proje, maddi kaynak sağlamak için de oldukça mantıklı.

umarım diğer dilleri destekleyen sürümler de kısa bir süre içinde görülür...
0
turgaytosun
2000 civarında makale sadece ingilizce olarakmı yoksa başka dillerdede mevcutmu CD'de.

eğer yok ise her ülke de yerel sürümleri hazırlanacakmı bunların (normal ansiklopedilerin çevirisi gibi).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Güzel Siteler - 5: Info-4-all

parsifal

Oldukça basit bir site Info-4-all
Bir Dünya haritası ve bu harita üzerinde kıtaların isimleri var. Kıta isimleri üzerine gidince ülke listesi çıkıyor. Bu listeden seçtiğiniz ülkenin gazetelerine verilmiş linklere ulaşabiliyorsunuz.
Bilgiyi dağıtın...

Her yerimiz internet olmuş kime ne?

parsifal

Yaklaşık 10 senedir *NET kelimesi ile yaşıyoruz. Ama son 1-2 yıldır bu kelime INTERNET olarak tescillendi. Ve yaşantımızın içinde bir şekilde yerini aldı. Bizle beraber yaşamaya devam ediyor.

Türk Telekom Kablosuz Internet tarifelerini belirledi

talat

Türk Telekom'un 42 ilde 400 noktada sunduğu kablosuz internet erişim ücretleri belirlendi. Yarım saat kablosuz internet TTWinet hizmeti 3.11 YTL olacak.

Paylaşmak O Kadar Kolay Mı?

FZ

Internete bağlı kullanıcılar arasında resim, müzik ve yazılım paylaşımını sağlayan yazılımların popülerleşmesinin ardından karşı mücadele de aynı hızla devam ediyor. Danimarka'da faaliyet gösteren korsan karşıtı grubun geçen hafta yürüttüğü bir çalışma, gelecekte bu ağları kullananların eskisi kadar rahat davranamayacağını gösterdi. En azından Danimarka sınırları içinde. Grup, Kazaa adlı popüler dosya paylaşım yazılımını kullanarak yasadışı film, müzik ve yazılım kopyalayan vatandaşları tespit ederek internet şirketlerinden kişisel bilgilerini ele geçirdi. Ardından para cezası keserek mahkemeye sevk etti. Grup para cezası oranını film başına 60, albüm başına 16 dolar olarak belirledi. Gelişmenin ardından Danimarkalı Kazaa kullanıcıları bıçak gibi kesildi!

Kaynak: Radikal Gazetesi, 2/12/2002

Mathematica'nın Yaratıcısı Şimdi de Telefon Melodisi İşine Girdi

FZ

DDJ'den Michael Swaine'in, derginin son sayısındaki "Programming Paradigms" köşesini okurken dumura uğradım! İngilitere’de, geçen sene telefon melodisi satışları CD satışlarını geçmiş, hem adet hem de ciro olarak. Swaine enteresan bir siteden bahsediyor. İşin içinde Mathematica’nın yaratıcısı dahi Stephen Wolfram var. CA (Cellular Automata) konusuna kafayı takmış olan Wolfram (ki bu konuyu pek çok değişik fenomene uyguladığı tuğla kitabı A New Kind of Science kitabı pek çok hararetli tartışmaya yol açmıştır) bu sefer de "dur hele şu CA algoritmalarını kullanıp bir nevi random, bir nevi kişiye özel, bir nevi kullanıcı dostu, böyle bir nevi çok popüler olabilecek bi cep telefonu melodi üreteci sitesi hazırlayalım, hem meşhuruz, akıllı adam olarak nam saldık alemlerde” deyivermiş. Pekiyi ya sonuç ne olmuş dersiniz?