Wikipedia'nın CD sürümü çıkıyor

0
dkoksal
Özgür ansiklopedi internetten CD'lere geçerek arşivlik bilgi saklamak isteyenler için üretiliyor.
Gönüllü kullanıcılar tarafından yeni geliştirmeler ve hatalar hakkında anında geri bildirim alıp içeriğini güncel ve doğru tutmaya çalışan Wikipedia'da bu sefer farklı bir yaklaşım sergileniyor. İnternetteki bu dinamik içeriğin tam aksine, gönüllüler şimdi bilgilerin CD'de yer alacağı ön hazırlık niteliğinde bir çalışma içerisindeler. Amaç ise Wikipedia'nın, internet bağlantısı olmayan ya da sınırlı kullanım imkanı bulunan kullanıcılara da ulaştırılması.

İnsanların sürekli olarak internette yer alamayacağını düşünen Wikipedia, internette kendi getirdiği içerik girişi mantığına ters bir harekette bulunsa da bu projeyle daha fazla kişiye ulaşma amacını güdüyor.

Kurulduğu 2001 yılından bu yana sadece İngilizce sürümünde 1.7 milyondan fazla makale barındıran ansiklopedinin CD sürümünde ise, coğrafya, edebiyat ve bazı temel konuların yer aldığı 2000 civarında makalenin bulunması düşünülüyor. 14$ civarında satılması beklenen CD sürümü internet üzerinden wikipediaondvd.com adresinde satılacak.

CD sürümünde ayrıca içerik kalitesi ve dilin düzgünlüğü konusunda özellikle daha titiz davranılacak. Böylelikle Wikipedia'nın kaynak olarak kabul edilmediği okul veya üniversitelerde de kullanılabilir olması yine hedefler dahilinde.

Kaynak: java.name.tr

Görüşler

0
Chriseba
çok güzel bir proje, ancak Türkçe de dahil olmak üzere İngilizce haricindeki diğer dilleri de destekleyecek midir?

bir süre önce wikipedia cephesinde maddi sıkıntılardan bahsediliyordu; ya reklam alacaklardı ya da büyük internet şirketlerinden birinin bünyesine katılacaklardı gibi iddialar dolanıyordu. bu proje, maddi kaynak sağlamak için de oldukça mantıklı.

umarım diğer dilleri destekleyen sürümler de kısa bir süre içinde görülür...
0
turgaytosun
2000 civarında makale sadece ingilizce olarakmı yoksa başka dillerdede mevcutmu CD'de.

eğer yok ise her ülke de yerel sürümleri hazırlanacakmı bunların (normal ansiklopedilerin çevirisi gibi).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Web tasarımcıları için sunucu taraflı optimizasyon

mow

Bir web projesinde CSS/XHTML/Javascript ve benzeri işleri siz yapıyorsanız burada anlatılanlar tam size göre. Evet siz doğrudan ne betik dili ile yazılmış bölümlere ne de sunucu ayar dosyalarına ulaşmıyor ve onları kullanmıyor olsanızda sunucu taraflı optimizasyonda sizlerin doğrudan katkısı sandığınızın aksine çok büyük.

Ruh halinize göre müzik

sundance

Herne kadar RIAA engellemeye çalışsa da halihazırda birçok Internet radyosundan sadece web browserınızı kullanarak müzik dinlemeniz mümkün.

Fakat insan bazen de "yahu bir ruh halime göre müzik dinleyeyim" dediğinde seçim yapmakla uğraşmak zor gelebiliyor.

Eğer derdiniz buysa Musicover tam size göre.

WebObject´i bilir misiniz ?

anonim

Apple in bir ürünü olan WebObjects $55.000 lık fiyatını 799$`a düşürdü, bu fiyatın içinde development ve deployment lisansı dahil etti. Developer´da 50 deployment da ise unlimited kullanıcı desteklemekte. WebObjects'le dinamik web sayfaları hazırlamaya yarayan bir uygulama sunucusu (PHP, Cold Fusion, ASP gibi). WebObjects uygulamalarını gene WebObjects uygulama sunucusu üzerinde çalıştırabilirsiniz. Oracle, Informix, Sybase, Progress ve Frontbase database serverlarla çalışmaktadır. WebObjects SunSolaris, HP-Unix, AIX ve MacOS X Server üzerinde koşmaktadır. Development ise MacOS X Server ve MS NT üzerinde yapılmaktadır. Detaylı bilgi için http://www.apple.com/webobjects/

Cahilliğin Böylesi: MySQL Tescilli Microsoft Ürünüdür Diyen Hosting Firması!

redogre

Bu haber Hafif.org dan alıntıdır aman gözden kaçmasın diye buraya yazmak istedim.

Hürriyet'e haber olmuş arkadaşlar ama sayfalarında MySQL Microsoft ürünüdür diyecek kadar cahiller: "Gri Hosting database olarak ASP ve PHP'yi sorunsuz destekleyen, Microsoft Corporation Tescilli Markası MySQL database ile MSSQL teknolojisini kullanmaktadır."

Sanal alemde gerçek müşteri temsilcisi

SHiBuMi

Internet'te amaçsızca o link senin bu link benim dolaşırken, yolum epeydir uğramadığım rackspace.com'a düştü. Acaba Linux dedicated serverlar ne kadardan başlıyor diye merak edip fiyatların olduğu sayfaya geçtim. Sayfa açıldıktan birkaç saniye sonra çat bir applet açıldı, tepesinde gülen suratlı bir tip, altında bir chat ekranı ve kendisinin LIVE sales consultant olduğunu ve bana nasıl yardımcı olabileceğini soran biri beliriverdi! Önce bunu herkese standart çıkan bir pencere olarak algıladım ama sonra LIVE'daki vurgudan adamın kanlı canlı karşımda olduğunu anladım.