Wikipedia'nın CD sürümü çıkıyor

0
dkoksal
Özgür ansiklopedi internetten CD'lere geçerek arşivlik bilgi saklamak isteyenler için üretiliyor.
Gönüllü kullanıcılar tarafından yeni geliştirmeler ve hatalar hakkında anında geri bildirim alıp içeriğini güncel ve doğru tutmaya çalışan Wikipedia'da bu sefer farklı bir yaklaşım sergileniyor. İnternetteki bu dinamik içeriğin tam aksine, gönüllüler şimdi bilgilerin CD'de yer alacağı ön hazırlık niteliğinde bir çalışma içerisindeler. Amaç ise Wikipedia'nın, internet bağlantısı olmayan ya da sınırlı kullanım imkanı bulunan kullanıcılara da ulaştırılması.

İnsanların sürekli olarak internette yer alamayacağını düşünen Wikipedia, internette kendi getirdiği içerik girişi mantığına ters bir harekette bulunsa da bu projeyle daha fazla kişiye ulaşma amacını güdüyor.

Kurulduğu 2001 yılından bu yana sadece İngilizce sürümünde 1.7 milyondan fazla makale barındıran ansiklopedinin CD sürümünde ise, coğrafya, edebiyat ve bazı temel konuların yer aldığı 2000 civarında makalenin bulunması düşünülüyor. 14$ civarında satılması beklenen CD sürümü internet üzerinden wikipediaondvd.com adresinde satılacak.

CD sürümünde ayrıca içerik kalitesi ve dilin düzgünlüğü konusunda özellikle daha titiz davranılacak. Böylelikle Wikipedia'nın kaynak olarak kabul edilmediği okul veya üniversitelerde de kullanılabilir olması yine hedefler dahilinde.

Kaynak: java.name.tr

Görüşler

0
Chriseba
çok güzel bir proje, ancak Türkçe de dahil olmak üzere İngilizce haricindeki diğer dilleri de destekleyecek midir?

bir süre önce wikipedia cephesinde maddi sıkıntılardan bahsediliyordu; ya reklam alacaklardı ya da büyük internet şirketlerinden birinin bünyesine katılacaklardı gibi iddialar dolanıyordu. bu proje, maddi kaynak sağlamak için de oldukça mantıklı.

umarım diğer dilleri destekleyen sürümler de kısa bir süre içinde görülür...
0
turgaytosun
2000 civarında makale sadece ingilizce olarakmı yoksa başka dillerdede mevcutmu CD'de.

eğer yok ise her ülke de yerel sürümleri hazırlanacakmı bunların (normal ansiklopedilerin çevirisi gibi).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GreaseMonkey: Maymunun Gözü Açıldı

FZ

Bugüne kadar pek çok Firefox eklentisi ile, "plug-in"i ile karşılaşmıştım ancak hiçbiri beni GreaseMonkey kadar heyecanlandırmamıştı. Hiçbirini bu kadar güçlü bir araç olarak görmemiştim. Hiçbiri benim gibi bir programcıya çok fazla hitap etmemişti. Hiçbirinin bu kadar fark yaratacağını düşünmemiştim.

Internet´in Gelişme Hızına Dair Rakamlar

FZ

Birleşmiş Milletler'in ülkeler arasındaki internet kullanım farkını ortaya koymak için yürüttüğü çalışmanın sonuçlarına göre internet hizmetlerini kullananların sayısı 655 milyonu geçmiş durumda. Gelişmekte olan ülkelerin toplamı bu rakamın üçte birini oluşturuyor. Geçtiğimiz senenin online nüfusunun 500 milyon olduğu hatırlandığında kullanım oranının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 30 artış gösterdiği ortaya çıkıyor. Kullanım artışındaki dağılıma bakıldığında Asya yüzde 44'lük bir oranla lider durumda. Afrika yüzde 43, Latin Amerika yüzde 33, Avrupa yüzde 33'lük bir artış göstermiş. Araştırmanın en ilginç sonucu Kuzey Amerika'da internet kullanımının sadece yüzde 10 oranında arttığı. Buna karşılık e-ticaretin üçte biri ABD ve Kanada'da gerçekleşiyor.

Kaynak: Radikal Gazetesi, 2/12/2002

Sezer siyaset meydanlık ünlü Rtük yasasını iade etti

sidar

TC Cumhurbaşkanı Sezer, siyaset meydanlarında Ovakışla köylüleri ile tartışılan Türk İnternet'inin (!) önüne set koyacak ünlü Trük (Rtük/türk/tükr) yasasını iade etti. Yorum yapmadan iade gerekçesini yazıyorum:
"İletişim teknolojisinde bir devrim niteliğindeki internet yayıncılığının en baskın yönü, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünün, özgün kanaat oluşumunun günümüzdeki en etkin kullanım alanı olmasıdır.

İnternet ortamındaki yayıncılıkta, hukukun üstün kılınması, kişilik haklarının korunması ve bunun yanında da yayın yoluyla düşünce ve ifade özgürlüğü gibi duyarlı alanların dengelenmesi sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlar ancak, ifade özgürlüğü esas alınarak ve yayınlar üzerindeki denetim yargıya bırakılarak sağlanabilir.

İnternet yayıncılığına ilişkin ilkelerin ve öteki düzenlemelerin özel bir yasa ile yapılması en doğru yol olacaktır. Bu yola gidilmeyerek, yayınların düzenlenmesinin tümüyle kamu otoritelerinin takdirine bırakılması ve Basın Yasası'na bağlı kalınması internet yayıncılığının özelliği ile bağdaşmamaktadır. "

Internet B*ktur!

FZ

Siber yaşam yeni bir kültür yarattı ama herkes için aynı sonucu doğurduğunu söylemek mümkün değil. İşte 11 alternatif bakış açışı. Bakalım bu garip ve radikal manifestoya ne tür tepkiler gelecek:

80 yıllık yasa Internet'e yasak getirdi

urxalit

Vatan gazetesi muhabirlerinden Ercan İnan, geçtiğimiz haftasonu kahvaltı yapmak ve biraz da dolaşmak üzere Beyoğlu'na geldi. Yanında dizüstü bilgisayarı vardı ve İstiklal Caddesi'ndeki kablosuz internet lüksünden yararlanacağı için mutluydu. Ancak hiç te öyle olmadı...