Wikipedia'nın CD sürümü çıkıyor

0
dkoksal
Özgür ansiklopedi internetten CD'lere geçerek arşivlik bilgi saklamak isteyenler için üretiliyor.
Gönüllü kullanıcılar tarafından yeni geliştirmeler ve hatalar hakkında anında geri bildirim alıp içeriğini güncel ve doğru tutmaya çalışan Wikipedia'da bu sefer farklı bir yaklaşım sergileniyor. İnternetteki bu dinamik içeriğin tam aksine, gönüllüler şimdi bilgilerin CD'de yer alacağı ön hazırlık niteliğinde bir çalışma içerisindeler. Amaç ise Wikipedia'nın, internet bağlantısı olmayan ya da sınırlı kullanım imkanı bulunan kullanıcılara da ulaştırılması.

İnsanların sürekli olarak internette yer alamayacağını düşünen Wikipedia, internette kendi getirdiği içerik girişi mantığına ters bir harekette bulunsa da bu projeyle daha fazla kişiye ulaşma amacını güdüyor.

Kurulduğu 2001 yılından bu yana sadece İngilizce sürümünde 1.7 milyondan fazla makale barındıran ansiklopedinin CD sürümünde ise, coğrafya, edebiyat ve bazı temel konuların yer aldığı 2000 civarında makalenin bulunması düşünülüyor. 14$ civarında satılması beklenen CD sürümü internet üzerinden wikipediaondvd.com adresinde satılacak.

CD sürümünde ayrıca içerik kalitesi ve dilin düzgünlüğü konusunda özellikle daha titiz davranılacak. Böylelikle Wikipedia'nın kaynak olarak kabul edilmediği okul veya üniversitelerde de kullanılabilir olması yine hedefler dahilinde.

Kaynak: java.name.tr

Görüşler

0
Chriseba
çok güzel bir proje, ancak Türkçe de dahil olmak üzere İngilizce haricindeki diğer dilleri de destekleyecek midir?

bir süre önce wikipedia cephesinde maddi sıkıntılardan bahsediliyordu; ya reklam alacaklardı ya da büyük internet şirketlerinden birinin bünyesine katılacaklardı gibi iddialar dolanıyordu. bu proje, maddi kaynak sağlamak için de oldukça mantıklı.

umarım diğer dilleri destekleyen sürümler de kısa bir süre içinde görülür...
0
turgaytosun
2000 civarında makale sadece ingilizce olarakmı yoksa başka dillerdede mevcutmu CD'de.

eğer yok ise her ülke de yerel sürümleri hazırlanacakmı bunların (normal ansiklopedilerin çevirisi gibi).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eğitim Tasarımcısı Ne İş Yapar?

FZ

"Eğitim tasarımcısı (Instructional Designer) ülkemizde yeni yeni kullanılan, oysa yurtdışında uzun zamandır bilinen bir uzman türü. Öyle ki hayatını bir eğitim tasarımcısı olarak sürdüren Reuben Tozman, e-Magazine dergisinde yayınlanan “Yeni Nesil Eğitim Tasarımcıları” isimli bir makale kaleme almış. Ülkemizde daha tam olarak ne işle iştigal ettikleri bilinmezken, bazı coğrafyalarda eski tipte eğitim tasarımından vazgeçilmesi gerektiğine dair bir makele görünce, derhal bu makaleyi okuyup paylaşmak kaçınılmaz oldu.

Google Hack: Sefil ve Başarısız Bush

murat09

Google'da sefil ve başarısız anlamına gelen "miserable failure" kelimelerini birlikte arattığınızda ilk sırada karşınıza Beyaz Saray sitesinde George W.Bush'un özgeçmişi çıkmakta. Ayrıca George Bush diyerek aratma yaparsanız 1-10 arası sonuçlarda Bush ile şempanzelerin benzerliğini konu edinmiş başka bir site daha çıkıyor.

Amazon'un Mekanik Türk'ü

vst

İnsanların (şimdilik) bilgisayarlardan daha iyi ve hızlı bir şekilde yaptığı işleri yapıp para kazanmak ister misiniz? O zaman Amazon'un yeni servisi "Mekanik Türk" ilginizi çekebilir.

Peki biz Türklerin konuyla ilgisi ne ki?

Şifre Giriş Paneli

parsifal

Oturmuş bankacılık işlemlerimi internetten yapıp ömrümü uzatırken...
"aman allahım o da ne?"
İşbankası Şifre Giriş Panelini keşfetmiş...

Bu da nasıl gözüktüğü!
Şu detayı unutmayın! O tuşlara her bastığızda rakamların yerleri değişiyor!
Lütfen çatıda futbol maçı yapmayı bırakın. Cereyanda kalınca kafanız karışıyor!

PCnet, dünyanın en pahalı internet erişimine karşı

saman

PCnet dergisi Türk Telekom'un fiyat politikasını protesto eden bir kampanya başlatmış, sanal ortamda imza topluyorlar. Amaçları hedef kitlelerine sempatik gözükmek mi bilinmez ama yinede topluluk olup sesimizi duyurmak için iyi bir fırsat. İşte detaylar:

Türkiye'nin bilgisayar ve internet dergisi PCnet, Türk Telekom'un ADSL fiyatlandırma politikasını protesto ediyor. Siz de Türk Telekom'un ADSL fiyatlarını düşürmesi gerektiğine inanıyorsanız protesto girişimimize katılabilirsiniz.

http://www.pcnet.com.tr/adsl