Web 2.0: Pasif Sörfçüden Aktif Internet Katılımcısına Geçiş

0
FZ
Dün akşamki FM TV programında "Web 2.0" kavramının nelere karşılık geldiğinden bahsediyorduk. İzleyicilerden de gelen fikirler bir araya getirildiğinde ortaya çıkan kavramlardan biri de "sitelerin içeriğini katılımcıların gayet kolayca belirleyebildiği, kolektif bilinç oluşturma" yapısı idi.

Bu durumun ve Web 2.0 dalgasının örneklerinden biri de Squidoo. Söz konusu taze sitenin sloganı Everyone's an expert on something (herkesin uzman olduğu bir konu vardır). Görülen o ki yakında Lens ve Lens Master kavramlarını daha sık duyacağız ve belki birileri Lens Master olarak para kazanmaya başlayacak...

Görüşler

0
darkhunter
Web 2.0, aktif kullanıcı, pasif kullanıcı, mavi istiridye bar...
Çağrışımlar, çağrışımlar... :p
0
ae
Mavi istirdyenin meledisi unutulmaz, dın dının dının dıııınnn :)
0
ttk
Tamam o zaman "fırlama" ve "uyuz" kullanıcılar diyelim :)
0
ttk
ne olduğu anlaşılmıyor ama yanlış da anlaşılmaz yani :)
0
darkhunter
Benim çağrışımlarım bir yana, Web 2.0 denince aklıma daha farklı şeyler geliyor. Haber'de de örneğini gördüğümüz, bilgi veren ve bilgi alan kullancı kavramları Web 1.0'da (kesin bir sınırı varsa bu kavramın) yer buldu kendine: wiki var, ek$i var, FM var... Kabaca bunların hepsinde, içerik yaratan ve içeriğe ulaşanları ayırmak mümkün. Bunlar kendi içlerinde bir değişim içerisindeler sürekli, muhtemelen bu gelişim 2.0'a da bir yerden etki edecek...

Benim aklıma browser'ın önemini iyiden iyiye yitirdiği bir NET ortamı geliyor Web 2.0'ı düşündüğümde. Bunu buralarda da zaman zaman gördüm, konuştum : Dosya sistemimiz Web'e doğru kayar, ta ki işletim sistemi Web'in ta kendisi olana kadar. Ayrıntılar hakkında çok fazla spekilasyon yaratmadan, bilginin lokal disklerden çıkıp Net'e ulaşması, bana bunu düşündürüyor (resim, blog, link paylaşım sistemleri, lastfm v.s.) diyebilirim. Birer siber gözlük takıp (yada bir yerimize bir port) dosyalar arasında osmanlı silleleri atarak gezmeyi becerdiğimizde tamamdır bu iş. Artık bu Web, kaç sıfır olur bilemem tabi :)
0
FZ
Squidoo bünyesindeki "Lens" kavramı epey ilgimi çekti ve bazı bakımlardan da başarılı gibi görünüyor. Tabii ki Internet üzerinde pek çok platformda bilgi alışverişi yapıyoruz ancak bunun pek derli toplu olduğu söylenemez. Biri bana bir şey sorduğunda artık "git filanca Lens Master'ın şu Lens'ine bak" ya da "filanca squidoo Lens'inde konuyla ilgili değerli bilgiler" var deme alternatifinin oluşması sevindirici. (Mercek Ustası ve Mercek mi desek acep? Bize bazı önemli bilgi alanlarını düzgün ve faydalı şekilde gösteren "mercekleri" tasarlayan mercek ustaları filan?)

Squidoo bu konuda diğer platformlara kıyasla daha bir odaklanmış gibi göründü bana. Tutar mı, bunu zaman gösterir.

Bu arada sitenin ismine en yakışan Lens Master da bu beyefendi gibi göründü bana ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Nokia Series 60 ürünleri için Açık Kaynak Kodlu Browser geliştiriyor.

ae

Basın duyurusunda ve e-posta grubunda belirtildiği üzere, Nokia KDE'nin Konqueror'ının içerisindeki KHTML ve KJS yi temel kabul eden yeni bir mobil gezgin geliştirdiğini açıkladı.

Apple ile de ortak giden çalışmalar sonucunda yeni Series 60 internet gezgini, Apple'ın Safari gezgininde de kullanılan, açık kaynak kod uygulama bileşenleri olan WebCore/KHTML ve JavaScriptCore/KJS yi kullanacak.

e-öğrenme: Online Educa Berlin 2008′in Ardından

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi eMBA yazılım geliştirme ekibinin lideri ve uzaktaneğitim blogu yazarlarından Memduh Er ile, 1 ay kadar önce katıldığı ve dünyanın en büyük uzaktan internet tabanlı eğitim konferanslarından biri olan Online Educa Berlin hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik,e-öğrenme dünyasının bugünü ve yarını hakkında konuştuk, teknolojik ve pedagojik açıdan nereye doğru ilerlediğimizi anlamaya çalıştık.

Hollywood - Bittorrent el ele!

larweda

Sürekli tüm P2P kullanıcılarını korsan olarak etiketleyen ve internet paylaşımına savaş açan hollywood, Warner Bros ile bittorrent dünyası ile barış yapmaya hazırlanıyor.
Önümüzdeki yaz sunulacak yeni servisi ile Warner Home Video, DVD olarak piyasaya sürdüğü filmleri aynı zamanda da bittorrent üzerinden yaklaşık olarak DVD fiyatına satışa sunacağı duyuruldu.
Büyük medya devleri fikrini değiştirip akıntıya karşı yüzmekten vazgeçiyor olabilirler mi? Kaynaklar: Forbes news.com news.com slyck.com techdirt

Yeni ADSL tarifeleri açıklandı ..

euler

Turk Telekom, 01.11.2005 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni ADSL tarifelerini açıkladı.

Yeni tarifelerle beraber, bundan sonra başvuru yapılabilecek en düşük hız 512Kpbs oldu.
Editör'ün notu: Tarifenin html formatı için buraya bakabilirsiniz.

Acaba Pirate Bay hangi ülkeyi SATIN ALACAK?

sundance

Alexa'nın listesinde 362. olan dünyanın en büyük Torrent sitesi Pirate Bay polis müdahalelesinden kurtulmak için bir ÜLKE satın almaya karar verdi!

2004 yılında İsveç'de kurulan Pirate Bay, kısa zamanda yoğun bir ilgi toplaması, torrent meraklılarının gözdesi olmasının yanısıra, Fransa, Belçika, İtalya, Avusturya ve Amerika'da kurulan telif hakları karşıtı Korsan Partileri'nin de ilkinin kurulmasına zemin hazırlamıştı.