Web 2.0: Pasif Sörfçüden Aktif Internet Katılımcısına Geçiş

0
FZ
Dün akşamki FM TV programında "Web 2.0" kavramının nelere karşılık geldiğinden bahsediyorduk. İzleyicilerden de gelen fikirler bir araya getirildiğinde ortaya çıkan kavramlardan biri de "sitelerin içeriğini katılımcıların gayet kolayca belirleyebildiği, kolektif bilinç oluşturma" yapısı idi.

Bu durumun ve Web 2.0 dalgasının örneklerinden biri de Squidoo. Söz konusu taze sitenin sloganı Everyone's an expert on something (herkesin uzman olduğu bir konu vardır). Görülen o ki yakında Lens ve Lens Master kavramlarını daha sık duyacağız ve belki birileri Lens Master olarak para kazanmaya başlayacak...

Görüşler

0
darkhunter
Web 2.0, aktif kullanıcı, pasif kullanıcı, mavi istiridye bar...
Çağrışımlar, çağrışımlar... :p
0
ae
Mavi istirdyenin meledisi unutulmaz, dın dının dının dıııınnn :)
0
ttk
Tamam o zaman "fırlama" ve "uyuz" kullanıcılar diyelim :)
0
ttk
ne olduğu anlaşılmıyor ama yanlış da anlaşılmaz yani :)
0
darkhunter
Benim çağrışımlarım bir yana, Web 2.0 denince aklıma daha farklı şeyler geliyor. Haber'de de örneğini gördüğümüz, bilgi veren ve bilgi alan kullancı kavramları Web 1.0'da (kesin bir sınırı varsa bu kavramın) yer buldu kendine: wiki var, ek$i var, FM var... Kabaca bunların hepsinde, içerik yaratan ve içeriğe ulaşanları ayırmak mümkün. Bunlar kendi içlerinde bir değişim içerisindeler sürekli, muhtemelen bu gelişim 2.0'a da bir yerden etki edecek...

Benim aklıma browser'ın önemini iyiden iyiye yitirdiği bir NET ortamı geliyor Web 2.0'ı düşündüğümde. Bunu buralarda da zaman zaman gördüm, konuştum : Dosya sistemimiz Web'e doğru kayar, ta ki işletim sistemi Web'in ta kendisi olana kadar. Ayrıntılar hakkında çok fazla spekilasyon yaratmadan, bilginin lokal disklerden çıkıp Net'e ulaşması, bana bunu düşündürüyor (resim, blog, link paylaşım sistemleri, lastfm v.s.) diyebilirim. Birer siber gözlük takıp (yada bir yerimize bir port) dosyalar arasında osmanlı silleleri atarak gezmeyi becerdiğimizde tamamdır bu iş. Artık bu Web, kaç sıfır olur bilemem tabi :)
0
FZ
Squidoo bünyesindeki "Lens" kavramı epey ilgimi çekti ve bazı bakımlardan da başarılı gibi görünüyor. Tabii ki Internet üzerinde pek çok platformda bilgi alışverişi yapıyoruz ancak bunun pek derli toplu olduğu söylenemez. Biri bana bir şey sorduğunda artık "git filanca Lens Master'ın şu Lens'ine bak" ya da "filanca squidoo Lens'inde konuyla ilgili değerli bilgiler" var deme alternatifinin oluşması sevindirici. (Mercek Ustası ve Mercek mi desek acep? Bize bazı önemli bilgi alanlarını düzgün ve faydalı şekilde gösteren "mercekleri" tasarlayan mercek ustaları filan?)

Squidoo bu konuda diğer platformlara kıyasla daha bir odaklanmış gibi göründü bana. Tutar mı, bunu zaman gösterir.

Bu arada sitenin ismine en yakışan Lens Master da bu beyefendi gibi göründü bana ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FreeWiFi - Özgür Network

anonim

Uzun zamandır niyetim vardı ve stallman.org'da yapılan çağrıyı da görmem üzerine freewifi.sometwo.net 'i açtım. Kısa sürenin çalışması olduğu için yanlışları olabilir (olacaktır). Desteğinizi ve mevcut hatalar için düzeltmelerinizi bekliyor.

Yubnub: İnternet için (sosyal) komut satırı

darkhunter

"İnternet üzerinden kullanılan bir komut satırı" denince akla Ajax'la yapılmış, uyduruk Web OS'lar gelse de Yubnub'un konusundaki ciddiyetini görmek için kullanılabilir komutların listesine bakmak yeterli... Hatta bir adım daha öteye geçip kendi komutlarınızı da yaratabilirsiniz ;)

Vikipedi İçin Daha Kaliteli ve Geniş İçerik

anonim

Vikipedi'de yapılan aramaların çoğunluğu, o konuda yeterli bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından, o konuyu öğrenmek veya o konu hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla yapılmaktadır. Zaten konu hakkında yeterli ve hatta gerçekten kaliteli içerik oluşturacak kadar nitelikli bilgiye sahip kişilerin, bilgi sahibi oldukları konu hakkında en azından Vikipedi içerisinde araştırma yapmak ihtiyacı hissetmeyecekleri göz önüne alınırsa, içerik geliştirme işinin, o konu hakkında daha az bilgili ve içerik geliştirme konusunda cesaretleri kırılmaya daha meyilli kişilerin eline kaldığı söylenebilir. Bu, Vikipedi ve daha genel konuşursak Wikipedia'nın en büyük problemlerinden biridir bence.

İşyerinde maksimum verimsizlik için

sundance

Online video siteleri çıktı mertlik bozuldu diye mi düşünüyorsunuz? Zaten digg ve reddit ile başedemiyordum, şimdi de bütün gün videoya mı dalıyorum diyorsunuz?

O zaman bu haber size göre değil. Zira Video Bomb isimli bir site, digg ile youtube'ü çok fena melezlemiş. All your bases are belong to them.

Google´den email servisi

sametc

‘Gmail’ adını taşıyacak olan yeni email hizmetinin içinde, gönderilen ve gelen email metinlerini tarayacak bir arama motoru bulunacak. Gmail kullanıcılara 1 gigabyte ücretsiz alan sağlayacak. Bu rakam yaklaşık 500 bin email sayfasını tutabiliyor.
Google, Gmail servisinin finansmanını alışılmadık bir şekilde sağlayacak. Google arama motoru, email metinlerinde geçen konulara ilişkin reklem linklerini emaillere iliştirecek. Örneğin, iletişim kuran iki kullanıcının gitmeyi planladıkları bir konserin bilet satışına dair internet linki email ile beraber gelecek. Google ilk etapta imtiyazlı kullanıcılara açılacak olan deneme servisinin ardından, Gmail’i bir kaç hafta içerisinde internete taşıyacak.
devamı: www.ntvmsnbc.com