Web 2.0: Pasif Sörfçüden Aktif Internet Katılımcısına Geçiş

0
FZ
Dün akşamki FM TV programında "Web 2.0" kavramının nelere karşılık geldiğinden bahsediyorduk. İzleyicilerden de gelen fikirler bir araya getirildiğinde ortaya çıkan kavramlardan biri de "sitelerin içeriğini katılımcıların gayet kolayca belirleyebildiği, kolektif bilinç oluşturma" yapısı idi.

Bu durumun ve Web 2.0 dalgasının örneklerinden biri de Squidoo. Söz konusu taze sitenin sloganı Everyone's an expert on something (herkesin uzman olduğu bir konu vardır). Görülen o ki yakında Lens ve Lens Master kavramlarını daha sık duyacağız ve belki birileri Lens Master olarak para kazanmaya başlayacak...

Görüşler

0
darkhunter
Web 2.0, aktif kullanıcı, pasif kullanıcı, mavi istiridye bar...
Çağrışımlar, çağrışımlar... :p
0
ae
Mavi istirdyenin meledisi unutulmaz, dın dının dının dıııınnn :)
0
ttk
Tamam o zaman "fırlama" ve "uyuz" kullanıcılar diyelim :)
0
ttk
ne olduğu anlaşılmıyor ama yanlış da anlaşılmaz yani :)
0
darkhunter
Benim çağrışımlarım bir yana, Web 2.0 denince aklıma daha farklı şeyler geliyor. Haber'de de örneğini gördüğümüz, bilgi veren ve bilgi alan kullancı kavramları Web 1.0'da (kesin bir sınırı varsa bu kavramın) yer buldu kendine: wiki var, ek$i var, FM var... Kabaca bunların hepsinde, içerik yaratan ve içeriğe ulaşanları ayırmak mümkün. Bunlar kendi içlerinde bir değişim içerisindeler sürekli, muhtemelen bu gelişim 2.0'a da bir yerden etki edecek...

Benim aklıma browser'ın önemini iyiden iyiye yitirdiği bir NET ortamı geliyor Web 2.0'ı düşündüğümde. Bunu buralarda da zaman zaman gördüm, konuştum : Dosya sistemimiz Web'e doğru kayar, ta ki işletim sistemi Web'in ta kendisi olana kadar. Ayrıntılar hakkında çok fazla spekilasyon yaratmadan, bilginin lokal disklerden çıkıp Net'e ulaşması, bana bunu düşündürüyor (resim, blog, link paylaşım sistemleri, lastfm v.s.) diyebilirim. Birer siber gözlük takıp (yada bir yerimize bir port) dosyalar arasında osmanlı silleleri atarak gezmeyi becerdiğimizde tamamdır bu iş. Artık bu Web, kaç sıfır olur bilemem tabi :)
0
FZ
Squidoo bünyesindeki "Lens" kavramı epey ilgimi çekti ve bazı bakımlardan da başarılı gibi görünüyor. Tabii ki Internet üzerinde pek çok platformda bilgi alışverişi yapıyoruz ancak bunun pek derli toplu olduğu söylenemez. Biri bana bir şey sorduğunda artık "git filanca Lens Master'ın şu Lens'ine bak" ya da "filanca squidoo Lens'inde konuyla ilgili değerli bilgiler" var deme alternatifinin oluşması sevindirici. (Mercek Ustası ve Mercek mi desek acep? Bize bazı önemli bilgi alanlarını düzgün ve faydalı şekilde gösteren "mercekleri" tasarlayan mercek ustaları filan?)

Squidoo bu konuda diğer platformlara kıyasla daha bir odaklanmış gibi göründü bana. Tutar mı, bunu zaman gösterir.

Bu arada sitenin ismine en yakışan Lens Master da bu beyefendi gibi göründü bana ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

VII. Türkiye´de İnternet Konferası Yaklaşıyor

adervis

VII. Türkiye'de İnternet Konferası, inet-tr 2002'ye İkibin Kişinin Katılması Bekleniyor!

Bu yıl 19-21 Aralık tarihlerinde İstanbul Harbiye'deki Askeri Müze'de gerçekleştirilecek olan Türkiye'de Türkiye'de internet Konferans'larının sekizincisi inet-tr 2002 Türkiye internetin önünü açacak fikirlerin paylaşılacağı ve tartışılacağı bir platform olmaya devam ediyor.

Google Hızlanmak İçin Bilgisayar Bilimcilerine Güveniyor

FZ

Stanford Üniversitesi bilgisayar bilimi araştırmacılarının çabaları meyvelerini verdiğinde Google kısa bir süre Internet´i şimdikinin 5 katı daha yüksek bir hızda indeksleyebilir hale gelecek!

Stanford´daki araştırmacılardan Sepandar Kamvar´a göre "Google´ın şu anda kullandığı PageRank algoritması korkunç veri miktarı yüzünden zorlanmaya başladı. 3 milyar sayfayı indekslemek PageRank ile günler alabiliyor. Belli bir bireye göre kişiselleştirilmiş bir indeksleme ise paralel çalışan 5000 bilgisayarın yaklaşık 5 gününü alabilir. Bu kabul edilebilir bir süre değil."

Pandora: Size Uyum Sağlayan Radyo

wizzyfx

Pandora ilginç bir Internet radyosu. Yine aynı şirketin yürüttüğü Genome isimli proje ile paralel olarak çalışıyor.

Edge.Org :: Bilgi'nin Sınırı

SHiBuMi

"Dünyadaki bilginin sınırlarına ulaşmak için en karmaşık ve sofistike beyinleri bul, hepsini aynı odaya koy ve herbirinin kendi kendine sorduğu soruları diğerine sormasını sağla"

Edge.Org sitesinin temasını özetleyen cümle bu. Siteye Julian Barbour isimli fizikçinin zaman ile ilgili yazıları hakkında araştırma yaparken rastladım. Sitede birçok bilimadamının katkısıyla oluşturulmuş bilimsel ve felsefi belgeler, söyleşiler var.

Siteye ulaşmak için adres: www.edge.org

Yeni Bir Harita Sitesi

FZ

Bilgiye benzersiz ve rakipsiz erişim alternatifleri sunan internetin gözde konu başlıklarından biri de haritalar. Google ve Microsoft başta olmak üzere birçok hizmet sağlayıcı web sitelerine eklediği uydu destekli haritalarla dünyanın neredeyse her köşesini birkaç tıklama uzağımıza kadar taşıdı. Ancak ABD dışındaki hemen hiçbir ülkede bu haritalar yerel bilgilerle donanmış değil.

İki Nokta ve Orsa adlı iki Türk bilişim şirketinin ortaklığıyla geliştirilen haritasitesi.com bu boşluğu doldurmayı başarıyor. Türkiye'yi sokak sokak, şehirden köylere kadar kapsayan hizmet benzer hizmetlerle hemen hemen aynı arayüze sahip. Dilediğiniz yeri sokak ismi girerek 'Haritada Bul' başlığı altında arayabildiğiniz gibi 'Nokta Bul' başlığında Türkiye genelinde ya da odaklandığınız noktadaki belediye binası, itfaiye amirliği, vergi dairesi, hastane, pastane gibi özel ilgi alanlarını da bulabiliyorsunuz.

Kaynak: Radikal