VIA´nın DRM´li ESP7000 işlemcisi piyasaya sürüldü

0
murat09
VIA 19 Ağustos günü gömülü sistemler için x86 temelli yeni işlemcisi Eden ESP7000´i duyurdu. 733 Mhz saat hızında çalışan işlemci fansız çalışıyor ve set-top box, satış noktası terminali ve ince istemciler için dizayn edildi. En fazla 6W güç harcayan işlemciye genelde 1W yetiyor.

VIA nın Nenemiah işlemci çekirdeği temel alınarak geliştirilen ESP7000, donanımdan rasgele sayı üreticisi içeriyor. Bu Via PadLock data şifreleme sistemi, içerik için DRM (Digital Rights Management) kullanılarak yazılımlara donanımdan kilit oluşturmak isteyen üreticilerin işine yarıyor.

Çip, 64kb L2 cache bellek içeriyor ve Intel SSE multimedya komut setlerini de bulunduruyor.

İlgili Yazılar

İlk Pocket PC Süperbilgisayarı (!)

FZ

Spb Software House dünyada bir ilki gerçekleştirdi ve 12 Pocket PC bilgisayarı birbirine bağlayarak bir PDA "kümesi" (cluster) kurdu. Söz konusu PDA bilgi işlem kümesinin performansı bir masaüstü P-II bilgisayar ile kıyaslandı.

Söz konusu deney dağıtık bilgi işlemle uğraşan uzmanların da dikkatini çekti ve pek çok yoruma yol açtı.

Not: Bu fantastik deneyden beni haberdar eden değerli FM editörü ve PDA, Bluetooth, vs. sevdalısı butch´a teşekkürler.

Guns, Lots of Guns (ama nereye kadar?)

parsifal

Teknolojiyi takip etmenin en üzücü özelliklerinden biride devamlı yenisinin çıkması ve elinizdekinin bir şekilde demode olmasıdır. TV alırsınız, hedelisi çıkar. Fotoğraf makinesi alırsınız hödölüsü çıkar.

Günümüzde ise bunu en çok çep telefonlarında yaşıyoruz. O kadar çok marka ve o kadar çok çeşit çıkar ki almaya kalktığınızda karşılaştıracak onlarca model ile karşı karşıya kalırsınız. Kamera, flaş, bluetooth, java, vs vs... Üstüne az biraz daha ekleseniz kolaylıkla dizüstü bilgisayar alacak kadar pahalıya satılan pek çok model.

Garibanın Wireless Projesi!

sundance

Son zamanların gözde konusu wireless ağlar ilginizi mi çekiyor? İki sokak ötedeki arkadaşınızla wireless bağlantı kurmak mı istiyorsunuz?

Bunun en kolay yolu, yaklaşık $100-$150 değerinde çekim gücü yüksek bir wireless kart almak.

Fakat kim buna bu kadar para ayırır ki? Bir usb wireless adaptör alıp, kendi antenini yapmak ve belki de kilometreler ötesi ile iletişime geçmek varken.

Sabit Sabit Disk

FZ

Bilgisayarlarımızdaki hareketli parça sayısı gittikçe azalıyor. SanDisk 2.5"lik ve 32 GB kapasiteli SSD SATA 5000 sabit diskini duyurdu. Bu sabit diskin özellikle dizüstü bilgisayarlarda ve diğerlerinde geleneksel sabit disklerin yerini alması bekleniyor.

While My Guitar Gently Beeps

FZ

Intel®/Fender Telecaster® gitarı ile kulaklığınızı gitarınıza takıp favori parçalarınızı dinleyebilir, demo kayıtlarınızı anında arkadaşlarınıza yollayabilir, Internet'e bağlanıp istediğiniz parçaların notalarını indirebilir, arkadaşlarınızla anında mesajlaşabilir ve webcam ile hayranlarınıza seslenebilirsiniz.

Ve tabii blues, rock filan da çalmanız mümkün bunların yanısıra ;-) Daha detaylı bilgiye INTEL basın duyurusundan erişebilirsiniz. (Haber için Ercümend'e teşekkürler.)