Veritabanı Teknolojilerindeki Yenilikler

0
FZ
Veritabanı ve bununla bağlantılı çözümler deyince son 20-25 yıldır çoğunluğun aklına gelen terimler aynıdır : SQL, ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (markadan bağımsız), ODBC ve bunlara C++, Visual Basic, JAVA gibi dillerle erişmek ve sonuç çözümü programlamak.

Markalar değişir, işletim sistemleri değişir, işin içine Internet girer, sistemler biraz daha hızlanır, fiyatlar değişir ama temelde öyle radikal değişiklikler olmaz... diye düşünüyordum ben bugüne kadar ancak bu düşüncemi değiştiren birkaç şirketin web sayfalarına göz atıp bir miktar inceleme yaptıktan sonra öğrendiklerimi sizinle paylaşmaya karar verdim.
Önce ALERI firması ile başlayalım. Genellikle akademik ve askeri bilgi işlem camiasını hatırlatan vektör-bilgi işleme (vector processing) teknolojisi veritabanlarına girmiş durumda. Öncelikle Cray süperbilgisayarlarının belkemiğini oluşturan ve genellikle donanım çözümü olarak uygulanan bu yöntem ticari dünyadaki bilgi işlem camiasında pek tutulmadı ve veritabanları vektör işleme yöntemleri ile hemen hemen hiç haşır neşir olmadı. Ancak bünyesinde 15 matematikçi çalıştıran Aleri şirketi vektör işleme yöntemlerine dair ve yazılım bazında uygulanabilen algoritmaları kendi veritabanı sistemlerinde kullanmaya ve pazarlamaya başladı. Bu kısaca ne demek oluyor? 12 saatte üretilen ve terabytelarca veri üzerinde işlem yapmayı gerektiren bir raporun 12 dakikada üretilmesi demek oluyor! Bu sonuç için 2 yıl boyunca geceli gündüzlü hummalı bir araştırma yapan şirket şimdi pazarın geneline hitap etme çalışmalarına başlamış durumda ve şirketin yatırımcıları arasında vakti zamanında CRAY firmasında satış ve iş ilişkilerinden sorumlu olarak çalışmış John Rollwagen de var.

Korkunç büyüklükteki verileri mevcut hızlardan çok daha yüksek hızlarda işleyebilmek elbette teknolojik ve ticari bakımdan önemli ancak bir de programcıların ve sistem çözümleyicilerin en büyük problemi olan verinin doğru, hızlı ve kolay anlaşılabilir, doğal bir şekilde modellenmesi problemi var öyle değil mi? Çağrışımsal Modelleme (Associative Data Modelling) yöntemini geliştirip aynı zamanda bunu Sentences adlı somut bir ürün şeklinde Lazy Soft firması ise epey ilginç bir iş çıkarmışa benziyor. "Uğraşanlar bilirler uygulamanız karmaşıklaştıkça, müşteri ek özellikler istedikçe veritabanı sisteminize tablo ve alan ekleyip durursunuz, ortalık tablodan geçilmez (söz gelimi SAP R/3 sisteminde 16.000 civarı tablo vardır!) ve bu da yetmiyormuş gibi yazdığınız kaynak kodda da doğal olarak bu yeni tabloları kullanacak şekilde modifikasyonlar yaparsınız. Hayat böyle sürüp gider (fazla mesai! ;-) iddiasına" karşı iddia getiren Lazy Soft firmasının web sitesinde aynı zamanda firma kurucusu olan Simon Williams'ın "Çağrışımsal Veri Modelleme" kitabından 52 örnek sayfa okuyabilir, gerçek dünyadaki problemlerin bu yeni yöntemle nasıl modellenebileceğine göz atabilirsiniz.

Son olarak ismini vermek istediğim firma ise OLAP (OnLine Analytical Processing) konusunda çalışan ve yine yüksek hızda çalışan çözümler geliştirmekle meşgul olan ALTERIAN firması.

Şu anda somut olarak ilgilenmeseniz dahi veritabanı gibi kemikleşmiş, durmuş oturmuş bir teknolojideki önemli kıpırdanmalar, alternatif isimler olarak yukarıdaki isimlere bir göz atmanızda fayda var diyorum ve şimdilik burada bitiriyorum.

Görüşler

0
FZ
Teknik dokümantasyonuna ve örnek vakalarına baktıktan sonra özellikle Lazy Soft'un Associative Modelling mantalitesi çok hoşuma gitti, sanki tablolar tarafından mengene ile sıkıştırılmak durumundan (!) kurtulmak mümkünmüş gibi mi görünüyor ne? ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

300 YTL Ödüllü Metin Seslendirme Programı Yarışması

anonim

www.delphiturk.com sitesinden alıntılanmıştır :

Merhaba,

Uzun süredir Delphi ile ilgilenen ve DelphiTurk' ün kıdemli bir üyesi olarak bir program yarışması başlatmak istiyorum. ( Bu fikrimi sitenin kurucusu sayın Tansu TÜRKOĞLU Bey’ le paylaştığımda oldukça sıcak karşıladı ve yarışma için -gerektiğinde- destek verebileceklerini bildirdi. )

Yeni ve eski birçok programlama meraklısının takip ettiği sitemizde böyle bir yarışmanın mütevazi ödülünün şimdilik 300 ytl. Ödül küçük ama duyuru yapılınca katkıda bulunmak isteyen arkadaşlar çıkabilir diye düşündüm. Belki güzel bir başlangıç olur.

RegExPad

auselen

Eğer kadim bir windows kullanıcısı iseniz düzenli ifadeler (regular expressions) konusu size her zaman yabancı gelmiş olabilir. Uygulama geliştirirken (örneğin web uygulamaları) ya da metin işlerken oldukça işinize yarayabilecek bu konuda biraz pratik yapmak için küçük bir kum havuzu ister misiniz?

R-Project ve Uygulamalı İstatistik

vst

R-Project istatistiksel hesaplama ve grafik işleme için geliştirilmiş bir dil ve programdır. AT&T Laboratuarlarında geliştirilen ve şu anda Lucent Technologies'e ait olan S-Plus'a benzer bu özgür yazılım, dünyanın önde gelen üniversiteleri, araştırma enstitüleri ve kurumları tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Kullanım alanı ise finanstan sosyolojiye, psikolojiden meteorolojiye, tıptan ekonometriye uygulamalı istatistik biliminin kullanıldığı hemen heryerdir.

Augmented Reality: Gerçeklik Anlayışımızda Yeni Bir Boyut

FZ

Önce VR vardı yani Virtual Reality, yani Sanal Gerçeklik, kafaya geçirdiğiniz kask ile tamamen bilgisayar tarafından oluşturulmuş dünya gözlerinizin önüne geliyordu. Şimdi ise yeni bir kavramla yüz yüzeyiz, Augmented Reality. Nasıl tercüme edilir doğru düzgün bilmiyorum ama bu kavramla anlatılmak istenen gerçek dünya görüntüleri üzerine bilgisayar grafiklerini bindirmek ve böylece mevcut algılayışınızı çok öteye götürmek.

Tyler Mitchell´in blogunda anlatılanlara bakılacak olursa Avustralyalı araştırmacılar bir hayli aşama kaydetmiş durumdalar. Fiziksel ortamınızda 3B modelleri nasıl yaratıp onlarla oynayabileceğinizi videolarla gösteren Tinmith Technologies sitesine ve benzer bir teknolojinin kullanıldığı Augmented Reality Quake sitesine göz atmakta fayda var.

Düşünsenize bu Avustralyalı amcaların hazırladığı sırt çantasını ve kaskı giyiyorsunuz, sonra terk edilmiş ve tekinsiz bir binada ilerlemeye başlıyorsunuz, her an koridorun köşesinden korkunç bir canavar çıkabilir ya da belki arkadaşınız sizi vurmaya çalışıyor olabilir. Hangisi gerçek, hangisi hayal? Tabii insanlar bunu coğrafi bilgi sistemleri gibi daha faydalı işler için de kullanmayı düşünüyorlar ;-)

Kızgın Programcılar Ordusuna Bir Üye Daha

TiberiusKirk

CNET news.com'dan...
"Gnutella author Justin Frankel is considering quitting Nullsoft, the company he founded and sold to America Online, following repeated clashes with his corporate parent over software projects."

Justin Frankel, kendi sitesinden yaptığı açıklamada, Nullsoft'tan ayrılma kararı aldığını açıkladı. Geliştirdiği WASTE adlı kriptolu chat ve P2P yazılımının Nulsoft'un sitesinden kaldırılmasını, kararının nedeni olarak açıklayan Frankel, AOL tarafından özgürlüğünün kısıtlandığını belirtti...

Frankel'in açıklaması:
http://www.1014.org