Veritabanı Teknolojilerindeki Yenilikler

0
FZ
Veritabanı ve bununla bağlantılı çözümler deyince son 20-25 yıldır çoğunluğun aklına gelen terimler aynıdır : SQL, ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (markadan bağımsız), ODBC ve bunlara C++, Visual Basic, JAVA gibi dillerle erişmek ve sonuç çözümü programlamak.

Markalar değişir, işletim sistemleri değişir, işin içine Internet girer, sistemler biraz daha hızlanır, fiyatlar değişir ama temelde öyle radikal değişiklikler olmaz... diye düşünüyordum ben bugüne kadar ancak bu düşüncemi değiştiren birkaç şirketin web sayfalarına göz atıp bir miktar inceleme yaptıktan sonra öğrendiklerimi sizinle paylaşmaya karar verdim.
Önce ALERI firması ile başlayalım. Genellikle akademik ve askeri bilgi işlem camiasını hatırlatan vektör-bilgi işleme (vector processing) teknolojisi veritabanlarına girmiş durumda. Öncelikle Cray süperbilgisayarlarının belkemiğini oluşturan ve genellikle donanım çözümü olarak uygulanan bu yöntem ticari dünyadaki bilgi işlem camiasında pek tutulmadı ve veritabanları vektör işleme yöntemleri ile hemen hemen hiç haşır neşir olmadı. Ancak bünyesinde 15 matematikçi çalıştıran Aleri şirketi vektör işleme yöntemlerine dair ve yazılım bazında uygulanabilen algoritmaları kendi veritabanı sistemlerinde kullanmaya ve pazarlamaya başladı. Bu kısaca ne demek oluyor? 12 saatte üretilen ve terabytelarca veri üzerinde işlem yapmayı gerektiren bir raporun 12 dakikada üretilmesi demek oluyor! Bu sonuç için 2 yıl boyunca geceli gündüzlü hummalı bir araştırma yapan şirket şimdi pazarın geneline hitap etme çalışmalarına başlamış durumda ve şirketin yatırımcıları arasında vakti zamanında CRAY firmasında satış ve iş ilişkilerinden sorumlu olarak çalışmış John Rollwagen de var.

Korkunç büyüklükteki verileri mevcut hızlardan çok daha yüksek hızlarda işleyebilmek elbette teknolojik ve ticari bakımdan önemli ancak bir de programcıların ve sistem çözümleyicilerin en büyük problemi olan verinin doğru, hızlı ve kolay anlaşılabilir, doğal bir şekilde modellenmesi problemi var öyle değil mi? Çağrışımsal Modelleme (Associative Data Modelling) yöntemini geliştirip aynı zamanda bunu Sentences adlı somut bir ürün şeklinde Lazy Soft firması ise epey ilginç bir iş çıkarmışa benziyor. "Uğraşanlar bilirler uygulamanız karmaşıklaştıkça, müşteri ek özellikler istedikçe veritabanı sisteminize tablo ve alan ekleyip durursunuz, ortalık tablodan geçilmez (söz gelimi SAP R/3 sisteminde 16.000 civarı tablo vardır!) ve bu da yetmiyormuş gibi yazdığınız kaynak kodda da doğal olarak bu yeni tabloları kullanacak şekilde modifikasyonlar yaparsınız. Hayat böyle sürüp gider (fazla mesai! ;-) iddiasına" karşı iddia getiren Lazy Soft firmasının web sitesinde aynı zamanda firma kurucusu olan Simon Williams'ın "Çağrışımsal Veri Modelleme" kitabından 52 örnek sayfa okuyabilir, gerçek dünyadaki problemlerin bu yeni yöntemle nasıl modellenebileceğine göz atabilirsiniz.

Son olarak ismini vermek istediğim firma ise OLAP (OnLine Analytical Processing) konusunda çalışan ve yine yüksek hızda çalışan çözümler geliştirmekle meşgul olan ALTERIAN firması.

Şu anda somut olarak ilgilenmeseniz dahi veritabanı gibi kemikleşmiş, durmuş oturmuş bir teknolojideki önemli kıpırdanmalar, alternatif isimler olarak yukarıdaki isimlere bir göz atmanızda fayda var diyorum ve şimdilik burada bitiriyorum.

Görüşler

0
FZ
Teknik dokümantasyonuna ve örnek vakalarına baktıktan sonra özellikle Lazy Soft'un Associative Modelling mantalitesi çok hoşuma gitti, sanki tablolar tarafından mengene ile sıkıştırılmak durumundan (!) kurtulmak mümkünmüş gibi mi görünüyor ne? ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

100$lık Laptop Projesi, TamTam ve CSound

FZ

One Laptop per Child, nam-ı diğer 100$lık laptop projesi için geliştirilen TamTam müzik yazılımı duyuruldu.

Python/GTK ile geliştirilen yazılım arkaplanda güçlü ve esnek CSound ses sentezleme sistemini kullanıyor ve çocuklara kolay kullanılabilir, eğlenceli bir arayüz sunuyor.

Görülen o ki Dr. Boulanger'nin kısa bir süre önce söylediği "milyonlarca kişi CSound kullanacak" lafı gerçekleşmek üzere.

FM'de daha önce çıkmış bir CSound haberi ile ilgili olarak buraya bakabilirsiniz.

Yapay Zeka Üstadı Sizlere Ömür

FZ

Klasik bir YZ programı olan "Parry"nin yaratıcısı Dr. Kenneth Mark Colby 81 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Yale Üniversitesi'de tıp eğitimini tamamlayan, Amerikan Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışan ve Stanford Üniversitesi'nde de bilgisayar bilimleri profesörü olarak çalışan Colby, "Parry"yi, 1971 yılında Joseph Weizenbaum'un öncü diyalog programı "Eliza"dan yola çıkarak hazırlamıştı. Eliza sisteminden farklı olarak Colby'nin yazılımı kendi konularını önerebiliyor ve diyalog esnasında karmaşık kişilik kalıplar sergileyebiliyordu.

NetLogo 3.0 Çıktı

FZ

Multi-agent programlama ve modelleme için en çok kullanılan yazılım geliştirme ortamlarından biri olan NetLogo'nun 3.0 sürümü duyuruldu.

Bu sürümde üç boyutlu grafikler, Sistem Dinamikleri Modelleme, gelişmiş grafik özellikler mevcut. 3D graphics, a System Dynamics Modeler, improved turtle pens, improved BehaviorSpace, and other enhancements. Here's a complete list of changes. Try it and let us know what you think. Detaylı değişiklik listesine buradan erişebilirsiniz. Ayrıca sistemde kullanılabilen modelleri web tarayıcınızda da görmeniz mümkün. (Dikkat, tüm gününüzü alabilir, dalıp gidebilirsiniz, tehlikeli :)

Ofis Yazılımlarımızı Yükseltelim Lütfen!

conan

Bu ay GNU/Linux dünyasında Ofis yazılımları ayı sanırım! Dün gnomedesktop.org GNOME Office 1.0 sürümünün çıkarıldığının haberini verdi. Bu Ofis sürümünün içindeki AbiWord de böylece 2.0 sürümüne ulaşmış oldu. GNOME Office içinde aynı zamanda GNOME-DB 1.0, Gnumeric 1.2.0 da bulunuyor.

Truva Linux 1.0 RC2 Hazır

atlantis

Türkçe İşletim Sistemi Projesi olan Truva Linux'un 3. deneme sürümü olan Truva Linux 1.0 RC2 download sunuldu.

Uzun süredir yapılan altyapı çalışmaları sonunda meyvesini vermeye başlamıştır. Artık kendi paketlerimizi kolayca hazırlamamıza yardım edecek olan sistem oturmak üzeredir. Tek bir betik yardımı ile programa ait kaynak kodlar indiriliyor, derleniyor ve paket hazırlanıyor. Bu sisteme göre düzenlenen paketler yazılım depolarımız aracılığı ile sizlere ulaştırılacaktır. Bu yıl içerisinde tamamlamayı hedeflediğimiz sistem ile normal bir kullanıcı da istediği zaman kendi paketlerini hazırlayabilecektir.