Veritabanı Teknolojilerindeki Yenilikler

0
FZ
Veritabanı ve bununla bağlantılı çözümler deyince son 20-25 yıldır çoğunluğun aklına gelen terimler aynıdır : SQL, ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (markadan bağımsız), ODBC ve bunlara C++, Visual Basic, JAVA gibi dillerle erişmek ve sonuç çözümü programlamak.

Markalar değişir, işletim sistemleri değişir, işin içine Internet girer, sistemler biraz daha hızlanır, fiyatlar değişir ama temelde öyle radikal değişiklikler olmaz... diye düşünüyordum ben bugüne kadar ancak bu düşüncemi değiştiren birkaç şirketin web sayfalarına göz atıp bir miktar inceleme yaptıktan sonra öğrendiklerimi sizinle paylaşmaya karar verdim.
Önce ALERI firması ile başlayalım. Genellikle akademik ve askeri bilgi işlem camiasını hatırlatan vektör-bilgi işleme (vector processing) teknolojisi veritabanlarına girmiş durumda. Öncelikle Cray süperbilgisayarlarının belkemiğini oluşturan ve genellikle donanım çözümü olarak uygulanan bu yöntem ticari dünyadaki bilgi işlem camiasında pek tutulmadı ve veritabanları vektör işleme yöntemleri ile hemen hemen hiç haşır neşir olmadı. Ancak bünyesinde 15 matematikçi çalıştıran Aleri şirketi vektör işleme yöntemlerine dair ve yazılım bazında uygulanabilen algoritmaları kendi veritabanı sistemlerinde kullanmaya ve pazarlamaya başladı. Bu kısaca ne demek oluyor? 12 saatte üretilen ve terabytelarca veri üzerinde işlem yapmayı gerektiren bir raporun 12 dakikada üretilmesi demek oluyor! Bu sonuç için 2 yıl boyunca geceli gündüzlü hummalı bir araştırma yapan şirket şimdi pazarın geneline hitap etme çalışmalarına başlamış durumda ve şirketin yatırımcıları arasında vakti zamanında CRAY firmasında satış ve iş ilişkilerinden sorumlu olarak çalışmış John Rollwagen de var.

Korkunç büyüklükteki verileri mevcut hızlardan çok daha yüksek hızlarda işleyebilmek elbette teknolojik ve ticari bakımdan önemli ancak bir de programcıların ve sistem çözümleyicilerin en büyük problemi olan verinin doğru, hızlı ve kolay anlaşılabilir, doğal bir şekilde modellenmesi problemi var öyle değil mi? Çağrışımsal Modelleme (Associative Data Modelling) yöntemini geliştirip aynı zamanda bunu Sentences adlı somut bir ürün şeklinde Lazy Soft firması ise epey ilginç bir iş çıkarmışa benziyor. "Uğraşanlar bilirler uygulamanız karmaşıklaştıkça, müşteri ek özellikler istedikçe veritabanı sisteminize tablo ve alan ekleyip durursunuz, ortalık tablodan geçilmez (söz gelimi SAP R/3 sisteminde 16.000 civarı tablo vardır!) ve bu da yetmiyormuş gibi yazdığınız kaynak kodda da doğal olarak bu yeni tabloları kullanacak şekilde modifikasyonlar yaparsınız. Hayat böyle sürüp gider (fazla mesai! ;-) iddiasına" karşı iddia getiren Lazy Soft firmasının web sitesinde aynı zamanda firma kurucusu olan Simon Williams'ın "Çağrışımsal Veri Modelleme" kitabından 52 örnek sayfa okuyabilir, gerçek dünyadaki problemlerin bu yeni yöntemle nasıl modellenebileceğine göz atabilirsiniz.

Son olarak ismini vermek istediğim firma ise OLAP (OnLine Analytical Processing) konusunda çalışan ve yine yüksek hızda çalışan çözümler geliştirmekle meşgul olan ALTERIAN firması.

Şu anda somut olarak ilgilenmeseniz dahi veritabanı gibi kemikleşmiş, durmuş oturmuş bir teknolojideki önemli kıpırdanmalar, alternatif isimler olarak yukarıdaki isimlere bir göz atmanızda fayda var diyorum ve şimdilik burada bitiriyorum.

Görüşler

0
FZ
Teknik dokümantasyonuna ve örnek vakalarına baktıktan sonra özellikle Lazy Soft'un Associative Modelling mantalitesi çok hoşuma gitti, sanki tablolar tarafından mengene ile sıkıştırılmak durumundan (!) kurtulmak mümkünmüş gibi mi görünüyor ne? ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun ve Microsoft Web Servisleri İçin Kapışırken Borland Yapacağını Yaptı

FZ

Sun Microsystems ve Microsoft firmaları en hızlı, en güzel web servisi geliştirme araçlarını ben sunarım şeklinde kapışadursunlar, efsanevi Borland firması gene yapacağını yaptı ve web servisi geliştirmek için araçlar içeren Delphi 6 adlı ürününü piyasaya sürdü.

Adaptec Easy CD Creator sürprizi!

larweda

Adaptec`in kardeş firması Roxio`nun CD yazma programı Easy CD Creator`un yeni versiyonu (5.0) Windows 2000 işletim sürümü üzerinde tam kurulum yapıldığı zaman İşletim sistemini kurtarılamaz bir şekilde dağıtıyormuş.

Adil Bir Yazıcı (Toner) Paylaşım Sistemi (Justice For All)

FZ

Bir ağ ortamı, millet deli gibi yazıcıdan çıktı alıyor falan. Dürüst oyun yani bir nevi fair game istiyorsunuz. Kim yazıcıyı ne kadar kullandı ise o kadar ödesin, limitini geçmesin istiyorsunuz. Fakat biraz daha düşününce görüyorsunuz ki adil olarak hesap yapmak kolay değil, sayfa başına siyah beyaz, dümdüz sade metin basan da var, hayranı olduğu sinema yıldızının milyon renkli posterini basıp iki dakkada tonerin ruhuna evliya okutan da . Çözüm "bir tık" uzağınızda! Okumaya devam edin.

Wikepage 2006.2 Opus 9 Çıktı

anonim

Bir Türk tarafından hazırlanan wiki yazılımı Wikepage'in yeni sürümü çıktı. Bu sürümde 34KB'lık yazılıma, blog özelliği de eklenerek wiki-blog melez bir yapı elde edilmiş. Blog girdilerinizi wiki sayfası gibi kaydedebiliyorsunuz ve blogunuzu istediğiniz bir wiki sayfasında görebiliyorsunuz. Bu sürümde wikepage, wiki ve blog için basit bir RSS çıktıda sunuyor. Bugfixleri ile gittikçe sağlamlaşan Wikepage'i denemeniz dileğiyle.

Not: Wikepage'i Türkçe kullanmak için ayrıca Türkçe zip dosyasını indirip açmanız gerekiyor.

Truva Linux 1.0 RC2 Hazır

atlantis

Türkçe İşletim Sistemi Projesi olan Truva Linux'un 3. deneme sürümü olan Truva Linux 1.0 RC2 download sunuldu.

Uzun süredir yapılan altyapı çalışmaları sonunda meyvesini vermeye başlamıştır. Artık kendi paketlerimizi kolayca hazırlamamıza yardım edecek olan sistem oturmak üzeredir. Tek bir betik yardımı ile programa ait kaynak kodlar indiriliyor, derleniyor ve paket hazırlanıyor. Bu sisteme göre düzenlenen paketler yazılım depolarımız aracılığı ile sizlere ulaştırılacaktır. Bu yıl içerisinde tamamlamayı hedeflediğimiz sistem ile normal bir kullanıcı da istediği zaman kendi paketlerini hazırlayabilecektir.