Veritabanı Teknolojilerindeki Yenilikler

0
FZ
Veritabanı ve bununla bağlantılı çözümler deyince son 20-25 yıldır çoğunluğun aklına gelen terimler aynıdır : SQL, ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (markadan bağımsız), ODBC ve bunlara C++, Visual Basic, JAVA gibi dillerle erişmek ve sonuç çözümü programlamak.

Markalar değişir, işletim sistemleri değişir, işin içine Internet girer, sistemler biraz daha hızlanır, fiyatlar değişir ama temelde öyle radikal değişiklikler olmaz... diye düşünüyordum ben bugüne kadar ancak bu düşüncemi değiştiren birkaç şirketin web sayfalarına göz atıp bir miktar inceleme yaptıktan sonra öğrendiklerimi sizinle paylaşmaya karar verdim.
Önce ALERI firması ile başlayalım. Genellikle akademik ve askeri bilgi işlem camiasını hatırlatan vektör-bilgi işleme (vector processing) teknolojisi veritabanlarına girmiş durumda. Öncelikle Cray süperbilgisayarlarının belkemiğini oluşturan ve genellikle donanım çözümü olarak uygulanan bu yöntem ticari dünyadaki bilgi işlem camiasında pek tutulmadı ve veritabanları vektör işleme yöntemleri ile hemen hemen hiç haşır neşir olmadı. Ancak bünyesinde 15 matematikçi çalıştıran Aleri şirketi vektör işleme yöntemlerine dair ve yazılım bazında uygulanabilen algoritmaları kendi veritabanı sistemlerinde kullanmaya ve pazarlamaya başladı. Bu kısaca ne demek oluyor? 12 saatte üretilen ve terabytelarca veri üzerinde işlem yapmayı gerektiren bir raporun 12 dakikada üretilmesi demek oluyor! Bu sonuç için 2 yıl boyunca geceli gündüzlü hummalı bir araştırma yapan şirket şimdi pazarın geneline hitap etme çalışmalarına başlamış durumda ve şirketin yatırımcıları arasında vakti zamanında CRAY firmasında satış ve iş ilişkilerinden sorumlu olarak çalışmış John Rollwagen de var.

Korkunç büyüklükteki verileri mevcut hızlardan çok daha yüksek hızlarda işleyebilmek elbette teknolojik ve ticari bakımdan önemli ancak bir de programcıların ve sistem çözümleyicilerin en büyük problemi olan verinin doğru, hızlı ve kolay anlaşılabilir, doğal bir şekilde modellenmesi problemi var öyle değil mi? Çağrışımsal Modelleme (Associative Data Modelling) yöntemini geliştirip aynı zamanda bunu Sentences adlı somut bir ürün şeklinde Lazy Soft firması ise epey ilginç bir iş çıkarmışa benziyor. "Uğraşanlar bilirler uygulamanız karmaşıklaştıkça, müşteri ek özellikler istedikçe veritabanı sisteminize tablo ve alan ekleyip durursunuz, ortalık tablodan geçilmez (söz gelimi SAP R/3 sisteminde 16.000 civarı tablo vardır!) ve bu da yetmiyormuş gibi yazdığınız kaynak kodda da doğal olarak bu yeni tabloları kullanacak şekilde modifikasyonlar yaparsınız. Hayat böyle sürüp gider (fazla mesai! ;-) iddiasına" karşı iddia getiren Lazy Soft firmasının web sitesinde aynı zamanda firma kurucusu olan Simon Williams'ın "Çağrışımsal Veri Modelleme" kitabından 52 örnek sayfa okuyabilir, gerçek dünyadaki problemlerin bu yeni yöntemle nasıl modellenebileceğine göz atabilirsiniz.

Son olarak ismini vermek istediğim firma ise OLAP (OnLine Analytical Processing) konusunda çalışan ve yine yüksek hızda çalışan çözümler geliştirmekle meşgul olan ALTERIAN firması.

Şu anda somut olarak ilgilenmeseniz dahi veritabanı gibi kemikleşmiş, durmuş oturmuş bir teknolojideki önemli kıpırdanmalar, alternatif isimler olarak yukarıdaki isimlere bir göz atmanızda fayda var diyorum ve şimdilik burada bitiriyorum.

Görüşler

0
FZ
Teknik dokümantasyonuna ve örnek vakalarına baktıktan sonra özellikle Lazy Soft'un Associative Modelling mantalitesi çok hoşuma gitti, sanki tablolar tarafından mengene ile sıkıştırılmak durumundan (!) kurtulmak mümkünmüş gibi mi görünüyor ne? ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Adil Bir Yazıcı (Toner) Paylaşım Sistemi (Justice For All)

FZ

Bir ağ ortamı, millet deli gibi yazıcıdan çıktı alıyor falan. Dürüst oyun yani bir nevi fair game istiyorsunuz. Kim yazıcıyı ne kadar kullandı ise o kadar ödesin, limitini geçmesin istiyorsunuz. Fakat biraz daha düşününce görüyorsunuz ki adil olarak hesap yapmak kolay değil, sayfa başına siyah beyaz, dümdüz sade metin basan da var, hayranı olduğu sinema yıldızının milyon renkli posterini basıp iki dakkada tonerin ruhuna evliya okutan da . Çözüm "bir tık" uzağınızda! Okumaya devam edin.

MyAsist Web Framework

myasist

MyAsist, "web Tabanlı uygulamaların geliştirmesini en verimli halde nasıl yaparız?" sorusuna çözüm arayışlarımızın bir ürünüdür.

Kişisel ve Öğrenim amaçlı kullanımlar için ücretsiz olarak edinilebilir.

EVPL -->Türkçe Programlama Dili....

Debugger

Bir sabah kalkıp dünyayı değiştirebilir misiniz ? Bir programlama dili yazmaya soyunmaya, dahası paylaşmaya, paylaştırmaya ne dersiniz ?

\r\r \r\r Genç bir arkadaşımızın bu feryadı hakkında sözü olanlar eminim vardır. Umarım o da yaptığı işler hakkında bir URL verir bize ;) (Sundance)

Haiku OS R1 Alfa 1 duyuruldu

madanadam

Openbeos'un devamı olan ve BeOS işletim sistemini geliştirmek amaçlı kurulan Haiku işletim sisteminin ilk resmi sürümü duyuruldu.

DOS: Henüz Ölmedi!

FZ

DOS. Yani MS-DOS. Bugünkü gençlerin büyük bir kısmının dahi bilmediği kadar düşük işlemcili bilgisayarlarda çalışabilen, pek çok öncü yazılımın geliştirilmesine yol açmış, bazılarımızın kolayca küçümseyip aşağılayabileceği bir işletim sistemi. Çoktan öldü, cenazesini kaldırdık diye düşünedurun bazıları pek de öyle düşünmüyor.

Bu makale DOS´a yazılmış bir güzelleme şeklinde ;-) FreeDOS gibi açıkkodlu açık kodlu bir alternatifi bulunan bu ilkel ortamda (!) artık Python ile program yazmanız, MP3 dinlemeniz ve tabii en önemlisi tüm zamanların en güzel oyunlarını oynamanız mümkün ;-) Meraklısı DOSbox ve Interesting DOS Programs sitelerine bir göz atabilir.