Var mısınız optik bir network kurmaya ?

0
sundance
10Mbit Optik Network kuruyoruz!\r\r

\r\r 1Km`lik görüş alanındaki makinaları birbirine 10Mbit bir Network ile bağlamayı hedef almış bu proje doğrultusunda var mısınız nodelar oluşturup kendi FM networkümüzü kurmaya ?

Gerek teknik bilgi olarak gerekse mevzunun hukuki yanı konusunda her türlü yardıma açığız, kimbilir belki yeni yılın ilk haftalarında Galatasaray nodunu hayata geçirebiliriz...

\r \r
Ek:

Biraz daha açıklamakta fayda var anladığım kadarıyla. Sözkonusu makale iki nokta arasında optik araçlar kullanarak (gözle görülür/görülmez ışık hüzmeleri) 10Mbit bir network kurmayı ve bunu da basit elektronik bilgisine sahip herkese yaptırabilmeyi ve bütün bu projeyi çok ucuza malettirmeyi hedeflemekte.

Normalde bu işler lazer vasıtasıyla yapılmakta ve çok pahalıya malolmakta, fakat bu projenin temel hareket noktası bunu ucuza maletmek.

Bizim de bu konuda uzun süreden beri heyecanımızı ayakta tutan bir projemiz var. Öncelikle İstanbul çapında ($200`dan pahalıya gelmeyeceğine inandığımız) bu yapıda nodlar oluşturup, böyle bir alternatif network oluşturmak. Çğğumuzun max 128K hatlarla Internet`e baglandığı gözönüne alınırsa bu alternatif networkün ciddi kullanım alanları olabilir.

Bu konuda gerekli elektronik bilgisi ortaya konulabilirse, herbir nodda yeralacak bir 386 ayarında bilgisayar ile gatewaylik yapılabilir ve onun ötesindeki kullanımları hayal bile edemiyorum :))

-24 saat network bağlantısı,
-Node kullanıcıları arasında kesintisiz TCP/IP telefon bağlantısı
-Düşük gecikmeli super bir oyun hattı :))

Vs. vs. vs.

Görüşler

0
anonim
Sisli, yagmurlu, karli havalarda menzil baya dusuyor olmali.

- Nete baglanamiyorum.
- Neden?
- Sis var..
0
anonim
evet millet, goruyorsunuz, aramizda ne kadar heyecanli, cosku dolu insanlar var,

aaa ne kadar iyi bir fikir, boyle bir network gercekten olusturabilir miyiz demenin ne kadar esprili yollarini bulabiliyorlar. Dahasi yillardir kullanilan optik networkler konusunda hickimsenin de aklina gelmemis bir acik buluveriyorlar hemen.

boyle adamlar varken gozunuzu seviyim FMciler, siz aman fazladan mesailerinizi aksatmayin, cunku gorunuse gore ekstra caba gostermeniz gerekecek
0
anonim
Sanirim yaptigim 1 nolu yorum uzerine yanlis anlasilma olmus. Ben boyle bir Galatasaray networku icin ne kadar heyecanlansam bos cunku birakin Galatasaray''i Istanbul''da bile degilim. Ayrica haberi FM''den once Slashdot''dan okudum ve hemen dokumanlari indirip inceledim. Bahsettigim kisitlamalarin herkesin aklina gelebileceginden suphem yok. Sadece pratik kullanimda ortaya cikabilecek (bana gore ilginc) bir durumu esprili bir sekilde aktarmaya calismistim. Emoticon kullanmadigim icin sanirim yanlis anlasilmis. Olayi ciddiye alan obsesif kompulsif arkadisimin hevesini kirdigim icin uzgunum...
0
anonim
Bir düzeltme yapmakta yarar var sanırım bahsedilen Galatasaray Nodundan kasıt coğrafi yerleşim olarak Galatasaraydı. Yoksa Galatasaraylılar networkü değil...
0
anonim
vallah ben sizin isten hicbise annamadim. biras ingiliscem de vardir. linke gittim ama havami aldim...
0
anonim
Buraya bir elektronikcinin el atmasi gerekiyordu.. Ben atayim bari..

Isik ile veri iletisiminde karsilasilan sorunlar iki yonludur.

1. Isik uzaga gittikce zayiflar.
2. Parazit etkiler cok yogundur.

Uzaga gittikce zayiflama icin yapilabilecek onlemlerin basinda gucu artirmak gerekir. Bu efektif huzme gucunu artirmakla saglanir. Bu da optik tertibatlarla isigi odaklayarak yapilir. Canak antenler de ayni prensibi kullanir.

PArazit etkileri onlemek icin, dogal ortamda az bulunan isik turleri secilir. Gorunur isik disindaki hemen hepsi uygundur.

Asil sorun saniyede 10Mbit tasiyacak kadar hizli acilip kapanabilen guclu lambalar bulmaktir. Bu guc ancak Laserler tarafindan saglanir, fakat onlarin kotu huyu, hep ayni yone gitmeleridir. Yani sokak lambasi gibi her tarafa broadcast yapmak zordur. Karisik bir optik gerekir, guc ihtiyaci artar.

Sorunlari bilince cozumleri bulmak kolay olur. BU sorunlarin olmasi bu is imkansiz demek degildir.

Benim, 300 KBit kadar veriyi, 1 KM kadar oteye iletebilen Infrared bir uygulamam vardi. Fakat Gunduz mesafe 400m ye dusuyordu. Daha otesi icinde calismak lazim.

Gerekenler,

Bir manchester kodlayici.
Guclu bir LED.
Iyi bir kac mercek.

Kompanzasyonlu, tercihan sozde gerilim uretici modunda calisan optik alici.
Iyi mercekler..
Manchester kodu cozucu.

Kodlayici ve cozuculer, 10MBit icin kolay. Bir ethernet karti yeterli. Guclu lamba ? 500W bir halojen ampul ? Maalesef, 1 saniyede 10M kez sonup yanamiyor. Isil ataleti buna engel oluyor. Bu guc icin mesela 10W'lik bir pulse laseri is gorebilir. Benim mesafe olcmek icin kullandigim, RLT980-10W Yi kullanabiliriz.. Ama su anda elimde yok. Avusturyadan getirtmek lazim. Tek alinca 200$ filandi fiyati. 100 ns filan pulse suresi olabiliyordu. Daha dusuk fiyatlarla da bir seyler bulunabilir.




0
anonim
Tabi hemen bir network kuralım fakat;
bu tip optik cihazların TGM ve Telekom izinlerine bağlı olduğunu ve Türkiyede kullanılan bu tip cihazların önemli bir kısmının kaçak olduğunu biliyor musunuz?
Ayrıca yasal yollardan getirmeye kalktığınızda yaşayacağınız sıkıntılara ne demeli?
Diyelim bi şekilde kurdunuz bu sistemi ve bir süre sonra farkedildi.
İlk önce Turk Telekom ve belki ondan önce Askeriye yakanıza yapışabilir.
Yok ben fm değilde laser kullanıcam dediniz(accık pahalı ama) bir çok aygıt beyaz lase kullanıyor bu da martılar tarafından görülür.
Sonra mı ne olur?
Işık hüzmesinin etrafında dolanan onlarca kuş ve 2 gün sonra kapınızı çalan askere durumu anlatmak zorunda kalırsınız!
Başka bir bilgi daha vereyim buna benzer broadband ve wireless çözümlerinin (lmds ve mmds gibi) TT tarafından lisanslanması bir ara gündeme geldi (min 100k $) fakat bir takım siyasi oyunlarla geçiştirildi. Diyeceğim şu dur ki 2003'e kadar(tt'nin özelleşmesi) bu ülkede Telekomünikasyon adına bişi yapılamaz.(en azından yasal olarak :)

mail adresim nocturnal@softhome.net ve
ertyil@yahoo.com
0
anonim
Selamlar..

TT boyle bir durumda hic bir hak iddia edemez. Yasal bosluk, han kapisi filan kadar buyuk. Buna bir hak iddia etmeye cikarsa, pencereden karsi komsuya gel isareti yapmaniza da mudahale edebilir.

Sebep, siz insanlarin ortak kullanimina ayrilmis bir bandi kullaniyorsunuz. Ustelik bandi isgal de etmiyorsunuz. Tasiyici bir ortaminiz (lisansli bir bant olarak) yok.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Slashdot CSS Tasarım Yarışması Sonuçlandı

bio

Geçen ay duyurulan Slashdot CSS tasarım yarışması sonuçlandı. Kazanan tasarım yine koyu yeşil tonlarda, eski tasarımı aratmayacak betlikte. Tasarımcı Alex Bendiken ödül olarak bir laptop, ikinci gelen tasarımın sahibi Peter Lada da ThinkGeek'ten 250$'lık hediye çeki kazandı.

VII. Türkiye´de İnternet Konferası Yaklaşıyor

adervis

VII. Türkiye'de İnternet Konferası, inet-tr 2002'ye İkibin Kişinin Katılması Bekleniyor!

Bu yıl 19-21 Aralık tarihlerinde İstanbul Harbiye'deki Askeri Müze'de gerçekleştirilecek olan Türkiye'de Türkiye'de internet Konferans'larının sekizincisi inet-tr 2002 Türkiye internetin önünü açacak fikirlerin paylaşılacağı ve tartışılacağı bir platform olmaya devam ediyor.

Free Software Magazine

yuxel

Free Software Magazine, yazarları arasında Richard Stallman'ın da bulunduğu yeni bir e-dergi. Dergi html ve pdf formatlarında okunabiliyor.

Ergonomik bilgisayar kullanım kılavuzu

sundance

Eve gitsem de bilgisayarla uğraşam diyenlerin acaba ne kadarı saatlerce bilgisayar kullanmanın ergonomik olarak yaratabileceği sorunlardan haberdar. Kaçımız Bilgi'de sunum yaparken Stallman'ın taktığı bilekliğin Carpal Tunnel Sendromu ile ilgili olduğunu ve bunun kalıcı zararlara yol açabildiğini biliyor?

Bu konuda birçok soruya cevap veren, çok güzel bir döküman HP'nin sitesinde yer almakta. Türkçe si de bulunan bu 58 sayfalık dökümanı, bilgisayar başında günde dört saatten fazla zaman geçiren herkese öneriyorum.

Efsane film 2001 Uzay Macerası`na Yeni Bir Bakış

anonim

Kubrick üstadın efsanevi filmi 2001 Uzay Macerası filmini seyretmiş olabilirsiniz. Seyretmekle kalmayıp üzerine bir ton makale, eleştiri okumuş ve kendiniz de fikir üretmiş olabilirsiniz. Bütün bunları yapmış olsanız dahi bu filme bir de şu FLASH animasyonunun sunduğu perspektiften bakmayı bir deneyin diyorum. Bir şey kaybetmezsiniz ama bir şeyler kazanabilirsiniz.

Filmi seyretmeyenler ise sanırım bu animasyonu izledikten sonra filmi bulup izlemek için ellerinden geleni yapacaklardır ;-)