TÜBİTAK Elektrikli Otomobil Üretti: Elit-1

0
FZ
Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nce (MAM) üretildi. 'ELİT-1' adı verilen taşıt, çalışıp çalışmadığı anlaşılmayacak kadar sessiz ve yüksek miktarda yakıt tasarrufu sağlıyor. Hem benzin hem de elektrikle çalışan 'hibrid elektrikli taşıt', şu anki düzeneğiyle 90 kilometre hıza ulaşıyor. Elektriği yakıt olarak kullanarak 130 kilometre mesafe kat ediyor. Benzinle çalışan araçlardan yüzde 50 tasarruflu.
TÜBİTAK MAM, 'ELİT-1 Elektrikli Taşıt' projesinde, TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası üretimi olan Doblo marka otomobili, hibrid (iki sistemle birden çalışabilen) elektrikli taşıtadönüştürerek Türkiye'nin prototipini geliştirdi.

Araç için TÜBİTAK MAM'ın Gebze'de faaliyet gösteren merkezinde düzenlenen tanıtıma, FİAT Uluslararası İş Geliştirme Başkanı Jan Nahum, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, TÜBİTAK Enerji Sistemleri ve Çevre Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tırıs ve proje yürütücüleri katıldı.

ELİT-1'i kullanmak üzere direksiyona, Jan Nahum geçti. Aracın etrafını saran basın mensupları, yolu açmak için taşıtın çalışmasını bekliyordu. Ancak ELİT-1 zaten çalışıyordu. Tamamen sessiz çalışan, hiçbir koku yaymayan ve gaz saçmayan taşıt şaşkınlık yarattı. Sessiz ve hızlı bir şekilde tur atan aracı kullanan Nahum, performanstan son derece memnun kaldığını ifade etti.

130 kilometre yol alabiliyor

Taşıt, elektrikli motorun tekerlekleri harekete geçirmesiyle yol alıyor. Şehiriçi sürüş modunda elektrik motoru, sadece otomobildeki 25 bataryayla işliyor, sessiz, emisyonsuz sürüş imkânı sağlıyor. İlk prototipte araç saatte 90 kilometre hıza ulaşıyor ve bataryalarıyla 130 kilometre yol alabiliyor. Vites yerine bir düğme kullanılarak aracın devri belirleniyor. Ancak ELİT-1'in Proje Sorumlusu Azmi Yazar, "Bunun çok daha uzun mesafelerde ve daha hızlı yol alabilecek prototiplerini de üretebilmemiz mümkün" dedi.

TÜBİTAK yetkilileri proje maliyeti konusunda bilgi vermezken, Doç. Dr. Mustafa Tırıs "Elektrikli motorlar Güney Kore'de 1500 dolar (yaklaşık 2 milyar lira). Bu fiyat, seri üretime geçildiğinde elektrikli otomobillerin çok ucuza mal edilebileceğinin göstergesi" dedi. Uzmanlar da 15 yıl sonra dünyada elektrikli otomobiller ve şarj istasyonları gibi altyapı hizmetlerinin tamamlanarak yaygınlaşacağını söyledi.

Çöpten otobüs yakıtı

TÜBİTAK yetkilileri, otobüslerinde günde 50 ton yakıt harcayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin projeyi beğendiğini, elektrikli otobüslerin özellikle çevre kirliliği ve gürültünün yoğun olduğu semtlerde uygulanmasının düşünüldüğünü açıkladı. Çöpten ve doğalgazdan elektrik üretme projeleri olan belediyenin, bu projelerden sağladığı elektrik ile sessiz ve tasarruflu otobüsler kullanmasının çok uzak olmadığı belirtiliyor. Prof. Dr. Naci Görür, hibrid elektrikli bir otobüsü altı ayda hazırlayabileceklerini ifade ediyor.

Detaylı bilgi için kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2003/07/17/haber_81843.php

İlgili Yazılar

Pardus Kurumsal 2 Duyuruldu!

anonim

TÜBİTAK UEKAE bünyesinde geliştirilen ulusal işletim sistemi Pardus Kurumsal 2, kurumsal kullanıcıların gereksinimlerini hızla ve düşük geliştirme maliyetleri ile karşılıyor. Farklı büyüklük ve yapıdaki kurumların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen Pardus Kurumsal 2, birçok yenilik ve avantajı da beraberinde getiriyor.

2. Ulusal Yazılım Mimarisi Konferansı ( UYMK'08 )

niobe

2.Ulusal Yazılım Mimarisi Konferansı (UYMK’08), 11 – 12 Eylül 2008 tarihlerinde Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde yapılacaktır.

XML Yarışması

SHiBuMi

Software AG, herkese açık bir XML proje yarışması düzenliyor. XML'01 adı altında yürütülen yarışmanın ana teması, Software AG'nin ürünü olan Tamino uygulama ortamını kullanarak önceden belirlenmiş e-ticaret, e-pazaryeri ( kulağa garip gelmiyor değil ), e-içerik gibi konulardan birini seçerek ya da kendi konunuzu yaratarak bir uygulama geliştirmek. 6 Haziran akşamına kadar konunuzu belirleyip iletmeniz gerekiyor o nedenle katılmak isteyenlerin acele edip "Tamino Starter Kit" için başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Bu kit içersinde birkaç ufak hediye, XML için başlangıç derecesinde doküman ve üç CD'lik bir uygulama kiti yer alıyor. Bu kit evinize kadar kurye ile getiriliyor. Yarışma sonucunda dağıtılacak ödüller de freelance çiler için oldukça cazip :)
Yarışma ile ilgili daha fazla bilgiye www.softwareag.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Bağımlı basın ve Internet'in farkı

sundance

Dün akşam üzeri, önemli bir olay oldu ve Emin Çölaşan'ın, 22 yıldır çalıştığı Hürriyet'teki görevine son verildi.

Sebepleri, neydi nasıldı tartışmayacağım. Fazlamesai bunun ortamı da değil zaten.

Sadece Türkiye'nin önde gelen gazetelerinin web sayfalarını bir dolaşın. Acaba konu ile ilgili ne sayıda ve nitelikte haber bulabileceksiniz?

Bir de (dağıtım imkanı bulamayıp, sadece Internet'ten yayın yapan) bağımsız haber kaynaklarına bakın

Yoksa biri bize gözetlettiriyor mu?

Matrix´e Doğru Adım Adım

FZ

Birkaç ay sonra beş felçli hasta, merkezi Massachusetts´te bulunan Cyberkinetics firmasının geliştirdiği bir beyin-bilgisayar arayüzünü deneyecek. Şirketin BrainGate isimli bu cihazı hareket yeteneğini yitirmiş hastaların bir bilgisayarı ve/veya bir robotu kontrol etmelerine izin veriyor. Eğer klinik deneyler başarı ile tamamlanırsa sistemin 2007 yılında seri üretimle piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Cyberkinetics, maymunları kullanarak gerçekleştirdiği deneyde bu cihazı kullanarak hayvanları eğitti ve onların ekrandaki imleci sadece düşüncelerini kullanarak hareket ettirmelerini sağladı. Bu teknolojinin sene sonuna dek beş farklı insan üzerinde denenmesi planlanıyor.

ABD´de beyinden gelen sinyalleri anlamlı veriye dönüştürüp bunları bilgisayara aktarmak amaçlı beyin-bilgisayar arayüzü geliştiren başka şirketler ve üniversiteler de mevcut.

Kaynaklar:
- http://www.wired.com/news/medtech/0,1286,61889,00.html
- http://www.cyberkineticsinc.com