TÜBİTAK Elektrikli Otomobil Üretti: Elit-1

0
FZ
Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nce (MAM) üretildi. 'ELİT-1' adı verilen taşıt, çalışıp çalışmadığı anlaşılmayacak kadar sessiz ve yüksek miktarda yakıt tasarrufu sağlıyor. Hem benzin hem de elektrikle çalışan 'hibrid elektrikli taşıt', şu anki düzeneğiyle 90 kilometre hıza ulaşıyor. Elektriği yakıt olarak kullanarak 130 kilometre mesafe kat ediyor. Benzinle çalışan araçlardan yüzde 50 tasarruflu.
TÜBİTAK MAM, 'ELİT-1 Elektrikli Taşıt' projesinde, TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası üretimi olan Doblo marka otomobili, hibrid (iki sistemle birden çalışabilen) elektrikli taşıtadönüştürerek Türkiye'nin prototipini geliştirdi.

Araç için TÜBİTAK MAM'ın Gebze'de faaliyet gösteren merkezinde düzenlenen tanıtıma, FİAT Uluslararası İş Geliştirme Başkanı Jan Nahum, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, TÜBİTAK Enerji Sistemleri ve Çevre Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tırıs ve proje yürütücüleri katıldı.

ELİT-1'i kullanmak üzere direksiyona, Jan Nahum geçti. Aracın etrafını saran basın mensupları, yolu açmak için taşıtın çalışmasını bekliyordu. Ancak ELİT-1 zaten çalışıyordu. Tamamen sessiz çalışan, hiçbir koku yaymayan ve gaz saçmayan taşıt şaşkınlık yarattı. Sessiz ve hızlı bir şekilde tur atan aracı kullanan Nahum, performanstan son derece memnun kaldığını ifade etti.

130 kilometre yol alabiliyor

Taşıt, elektrikli motorun tekerlekleri harekete geçirmesiyle yol alıyor. Şehiriçi sürüş modunda elektrik motoru, sadece otomobildeki 25 bataryayla işliyor, sessiz, emisyonsuz sürüş imkânı sağlıyor. İlk prototipte araç saatte 90 kilometre hıza ulaşıyor ve bataryalarıyla 130 kilometre yol alabiliyor. Vites yerine bir düğme kullanılarak aracın devri belirleniyor. Ancak ELİT-1'in Proje Sorumlusu Azmi Yazar, "Bunun çok daha uzun mesafelerde ve daha hızlı yol alabilecek prototiplerini de üretebilmemiz mümkün" dedi.

TÜBİTAK yetkilileri proje maliyeti konusunda bilgi vermezken, Doç. Dr. Mustafa Tırıs "Elektrikli motorlar Güney Kore'de 1500 dolar (yaklaşık 2 milyar lira). Bu fiyat, seri üretime geçildiğinde elektrikli otomobillerin çok ucuza mal edilebileceğinin göstergesi" dedi. Uzmanlar da 15 yıl sonra dünyada elektrikli otomobiller ve şarj istasyonları gibi altyapı hizmetlerinin tamamlanarak yaygınlaşacağını söyledi.

Çöpten otobüs yakıtı

TÜBİTAK yetkilileri, otobüslerinde günde 50 ton yakıt harcayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin projeyi beğendiğini, elektrikli otobüslerin özellikle çevre kirliliği ve gürültünün yoğun olduğu semtlerde uygulanmasının düşünüldüğünü açıkladı. Çöpten ve doğalgazdan elektrik üretme projeleri olan belediyenin, bu projelerden sağladığı elektrik ile sessiz ve tasarruflu otobüsler kullanmasının çok uzak olmadığı belirtiliyor. Prof. Dr. Naci Görür, hibrid elektrikli bir otobüsü altı ayda hazırlayabileceklerini ifade ediyor.

Detaylı bilgi için kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2003/07/17/haber_81843.php

İlgili Yazılar

SGK 103 Adet Sozlesmeli Yazilimci Alacaktir

sadettinpolat2

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü birimlerinde 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi, 06/06/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan esaslar ile ek ve değişikliklerine göre istihdam edilmek üzere; 2008 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) (B) grubu puan sıralaması (70 puan ve üzerinde alanlardan) esas alınmak suretiyle 103 adet sözleşmeli Programcı alınacaktır. detaylar icin buraya ya da ilan icin buraya (PDF) bakabilirsiniz.

İTÜ Doğal Dil İşleme Takımı Web Sayfaları Yayında

tahiroglu

İTÜ DDİ Takımının Internet sitesi yenilenmiş biçimiyle bir süredir yayında. Sitede DDİ terimleri, çalışma alanları, DDİ bağlantıları, projeler ve yazılımlarla Türkçeyle ilgili belge ve bağlantıların bulunduğu bölümler yer almakta.

Adres: http://ddi.ce.itu.edu.tr/

Kuralları bilinmeyen yapay zeka yarışması

butch

Bir Slashdot haberine göre yapay zeka üzerine çalışmalar yapan bir İsrail şirketi kuralları konulmamış çeşitli oyunları, değişik rakiplere karşı oynayacak bir program için yarışma başlatmış. Amaç en fazla puanı toplamak. Oyun sırasında programın sahip olacağı bilgiler yapabileceği hamleler, bunları ne zaman yapabileceği ve rakibinin yaptığı hamleler. Programlama platformu serbest.
Haberin aldığı yorumlardan biri böyle bir programın yazılmasının tehlikeli olabileceği, çünkü İsrail Hükümetinin bunu nerede kullanacağı şüpheli şeklinde... Bence diğer yorumlara da bir göz atın :)

OpenGL 2.0

mentat

OpenGL 2.0! Nihayet! Siggraph 2004'de resmi olarak duyuruldu. Destekleyen kart sürücüleri ne zaman çıkar bilinmez.

Beyond3D'den resmi basın açıklamasına ulaşabilirsiniz.

Yeni Digg ve Wikipedia Özgürlük Kısıtlaması

anonim

Internet kullanıcıların hayatına son zamanlarda en fazla giren sitelerden biri olan digg.com'un yeni ürünü digg spy göz atılmaya değer. Artık zamanımızın uzun bir kısmını alan digg, reddit, damn interesting, 180n gibi siteler (şahsen ben bu siteleri incelerken inanılmaz keyif alıyorum) böyle güzel yenilikler yaparak zamanımızın daha çoğunu çalmaya niyetliler galiba.

Bir haber'de wikipedia camiasından; wikipedia adminleri bugünden itibaren semi-protection diye bir koruma yöntemini devreye soktular, George W. Bush, Hitler, and Jesus Christ semi-protection kapsamına ilk giren wikipedia sayfaları. Semi-protection detaylı açıklaması için buraya bakabilirsiniz.

Tabii burdan çıkan soru şu, bu kısıtlama wikipedia gibi özgür bir platformun sonuna geldiğine mi işaret ediyor?