TÜBİTAK Elektrikli Otomobil Üretti: Elit-1

0
FZ
Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nce (MAM) üretildi. 'ELİT-1' adı verilen taşıt, çalışıp çalışmadığı anlaşılmayacak kadar sessiz ve yüksek miktarda yakıt tasarrufu sağlıyor. Hem benzin hem de elektrikle çalışan 'hibrid elektrikli taşıt', şu anki düzeneğiyle 90 kilometre hıza ulaşıyor. Elektriği yakıt olarak kullanarak 130 kilometre mesafe kat ediyor. Benzinle çalışan araçlardan yüzde 50 tasarruflu.
TÜBİTAK MAM, 'ELİT-1 Elektrikli Taşıt' projesinde, TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası üretimi olan Doblo marka otomobili, hibrid (iki sistemle birden çalışabilen) elektrikli taşıtadönüştürerek Türkiye'nin prototipini geliştirdi.

Araç için TÜBİTAK MAM'ın Gebze'de faaliyet gösteren merkezinde düzenlenen tanıtıma, FİAT Uluslararası İş Geliştirme Başkanı Jan Nahum, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, TÜBİTAK Enerji Sistemleri ve Çevre Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tırıs ve proje yürütücüleri katıldı.

ELİT-1'i kullanmak üzere direksiyona, Jan Nahum geçti. Aracın etrafını saran basın mensupları, yolu açmak için taşıtın çalışmasını bekliyordu. Ancak ELİT-1 zaten çalışıyordu. Tamamen sessiz çalışan, hiçbir koku yaymayan ve gaz saçmayan taşıt şaşkınlık yarattı. Sessiz ve hızlı bir şekilde tur atan aracı kullanan Nahum, performanstan son derece memnun kaldığını ifade etti.

130 kilometre yol alabiliyor

Taşıt, elektrikli motorun tekerlekleri harekete geçirmesiyle yol alıyor. Şehiriçi sürüş modunda elektrik motoru, sadece otomobildeki 25 bataryayla işliyor, sessiz, emisyonsuz sürüş imkânı sağlıyor. İlk prototipte araç saatte 90 kilometre hıza ulaşıyor ve bataryalarıyla 130 kilometre yol alabiliyor. Vites yerine bir düğme kullanılarak aracın devri belirleniyor. Ancak ELİT-1'in Proje Sorumlusu Azmi Yazar, "Bunun çok daha uzun mesafelerde ve daha hızlı yol alabilecek prototiplerini de üretebilmemiz mümkün" dedi.

TÜBİTAK yetkilileri proje maliyeti konusunda bilgi vermezken, Doç. Dr. Mustafa Tırıs "Elektrikli motorlar Güney Kore'de 1500 dolar (yaklaşık 2 milyar lira). Bu fiyat, seri üretime geçildiğinde elektrikli otomobillerin çok ucuza mal edilebileceğinin göstergesi" dedi. Uzmanlar da 15 yıl sonra dünyada elektrikli otomobiller ve şarj istasyonları gibi altyapı hizmetlerinin tamamlanarak yaygınlaşacağını söyledi.

Çöpten otobüs yakıtı

TÜBİTAK yetkilileri, otobüslerinde günde 50 ton yakıt harcayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin projeyi beğendiğini, elektrikli otobüslerin özellikle çevre kirliliği ve gürültünün yoğun olduğu semtlerde uygulanmasının düşünüldüğünü açıkladı. Çöpten ve doğalgazdan elektrik üretme projeleri olan belediyenin, bu projelerden sağladığı elektrik ile sessiz ve tasarruflu otobüsler kullanmasının çok uzak olmadığı belirtiliyor. Prof. Dr. Naci Görür, hibrid elektrikli bir otobüsü altı ayda hazırlayabileceklerini ifade ediyor.

Detaylı bilgi için kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2003/07/17/haber_81843.php

İlgili Yazılar

Enixma ilk sayı çıktı

GoksinAkdeniz

Bir grup gönüllü tarafından hazırlanan EniXma e-derginin ilk sayısı çıktı. Linux ve açık kaynak kodlu yazılımları ve işletim sistemlerinin tanıtılması ve kullanımının yaygınlaşmasını sağlamak amacı güdülüyor.

1. Dünya Siber Oyun Olimpiyatları Başladı !

redogre

Tesadüfen girdiğim Worldcybergames.com sitesinin sloganı şu: Atina size ilk olimpiyatı hatırlatıyorsa Seul de size ilk siber olimpiyatı hatırlatsın!
Ön elemeleri geçen 30 ülkeden 400 yarışmacı 5 Aralık 2001 den itibaren toplam 300.000 $ lık bir ödül için yarışacak.
Maalesef yarışan ülkeler arasında Türkiye yok ama belki de Fazlamesai yol göstericiliğinde önümüzdeki yıl biz de yerimizi alırız...

Internet Ansiklopedileri Başabaş

gunebakan

Jimmy Wales'in lideriliğindeki Wikipedia ansiklopedisinin bilimsel yazılardaki gerçekliği Britannica ile çok yakın çıktı. Haftalık bilimsel dergi Nature'ın yaptığı araştırmaya göre bilimsel makalelerdeki yazı başına yanlışlık Wikipedia'da 4 iken Britannica'da 3 olarak tespit edildi.

Güney Kore'de Okullar GNU/Linux'a Geçiyor

FZ

Güney Koreli uzmanlar tarafından geliştirilen açık kaynak işletim sistemi halen başkent Seul’de 190 okulda birden denenmeye başladı. Güney Kore, böylece kendi ulusal Linux sistemini okullarında yaygınlaştırmış oluyor. Güney Kore Bilişim Dairesi (KIPA) Başkanı Jin Ko Hyun, Linux’un Güney Kore versiyonunun başarısına inandıklarını açıkladı.

Hyun, yeni sistemin yazılım devi Microsoft’a karşı bir hamle olmadığını, ülkenin kendi ulusal yazılım ve donanım teknolojisini geliştirmede bir adım olduğunu vurguladı. Hyun, ayrıca güvenlik sorunlarının ve maliyetin kendileri için önem taşıdığının altını çizdi. Hyun, yerli sistemlerin kullanılmasının yerli yazılımcıların etkinliğini artıracağını ve yerli endüstrinin güçlenmesinin yolunu açacağını belirtti.

Cep telefonunuza ne istersiniz?

conan

NEC sirketi Japon Konami oyuncak firması ile anlaşarak uzaktan kumandalı araba oynayabileceğiniz cep telefonları çıkarmaya başlayacağını açıkladı. Kontrolleri kizil ötesi ile olacak arabalar da fotoğrafta görüldüğü üzere F1 arabaları olacakmış. Ne diyeyim, telefon oldu oyuncak; oyuncak olamadı telefon...