TÜBİTAK Elektrikli Otomobil Üretti: Elit-1

0
FZ
Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nce (MAM) üretildi. 'ELİT-1' adı verilen taşıt, çalışıp çalışmadığı anlaşılmayacak kadar sessiz ve yüksek miktarda yakıt tasarrufu sağlıyor. Hem benzin hem de elektrikle çalışan 'hibrid elektrikli taşıt', şu anki düzeneğiyle 90 kilometre hıza ulaşıyor. Elektriği yakıt olarak kullanarak 130 kilometre mesafe kat ediyor. Benzinle çalışan araçlardan yüzde 50 tasarruflu.
TÜBİTAK MAM, 'ELİT-1 Elektrikli Taşıt' projesinde, TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası üretimi olan Doblo marka otomobili, hibrid (iki sistemle birden çalışabilen) elektrikli taşıtadönüştürerek Türkiye'nin prototipini geliştirdi.

Araç için TÜBİTAK MAM'ın Gebze'de faaliyet gösteren merkezinde düzenlenen tanıtıma, FİAT Uluslararası İş Geliştirme Başkanı Jan Nahum, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, TÜBİTAK Enerji Sistemleri ve Çevre Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tırıs ve proje yürütücüleri katıldı.

ELİT-1'i kullanmak üzere direksiyona, Jan Nahum geçti. Aracın etrafını saran basın mensupları, yolu açmak için taşıtın çalışmasını bekliyordu. Ancak ELİT-1 zaten çalışıyordu. Tamamen sessiz çalışan, hiçbir koku yaymayan ve gaz saçmayan taşıt şaşkınlık yarattı. Sessiz ve hızlı bir şekilde tur atan aracı kullanan Nahum, performanstan son derece memnun kaldığını ifade etti.

130 kilometre yol alabiliyor

Taşıt, elektrikli motorun tekerlekleri harekete geçirmesiyle yol alıyor. Şehiriçi sürüş modunda elektrik motoru, sadece otomobildeki 25 bataryayla işliyor, sessiz, emisyonsuz sürüş imkânı sağlıyor. İlk prototipte araç saatte 90 kilometre hıza ulaşıyor ve bataryalarıyla 130 kilometre yol alabiliyor. Vites yerine bir düğme kullanılarak aracın devri belirleniyor. Ancak ELİT-1'in Proje Sorumlusu Azmi Yazar, "Bunun çok daha uzun mesafelerde ve daha hızlı yol alabilecek prototiplerini de üretebilmemiz mümkün" dedi.

TÜBİTAK yetkilileri proje maliyeti konusunda bilgi vermezken, Doç. Dr. Mustafa Tırıs "Elektrikli motorlar Güney Kore'de 1500 dolar (yaklaşık 2 milyar lira). Bu fiyat, seri üretime geçildiğinde elektrikli otomobillerin çok ucuza mal edilebileceğinin göstergesi" dedi. Uzmanlar da 15 yıl sonra dünyada elektrikli otomobiller ve şarj istasyonları gibi altyapı hizmetlerinin tamamlanarak yaygınlaşacağını söyledi.

Çöpten otobüs yakıtı

TÜBİTAK yetkilileri, otobüslerinde günde 50 ton yakıt harcayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin projeyi beğendiğini, elektrikli otobüslerin özellikle çevre kirliliği ve gürültünün yoğun olduğu semtlerde uygulanmasının düşünüldüğünü açıkladı. Çöpten ve doğalgazdan elektrik üretme projeleri olan belediyenin, bu projelerden sağladığı elektrik ile sessiz ve tasarruflu otobüsler kullanmasının çok uzak olmadığı belirtiliyor. Prof. Dr. Naci Görür, hibrid elektrikli bir otobüsü altı ayda hazırlayabileceklerini ifade ediyor.

Detaylı bilgi için kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2003/07/17/haber_81843.php

İlgili Yazılar

Dizüstü Bilgisayar Sonunda Cebe Girdi

anonim

Sony firmasının ürünü olan Vaio U101, kişisel bilgisayarların en küçüğü. 600 MHz işlemci, 256 MB RAM, 30 GB disk kapasitesi, 7.1'' ekran ve 5 saatlik pil ömrü gibi özelliklere sahip. Ürünün ABD'deki satış fiyatı 1900 $. www.vaio.sony.co.jp
Kaynak: BİLİM ve TEKNİK dergisinin ARALIK sayısı Sayfa 27
Editörün Notu: İngilizce web sayfasında bu ürün olmadığından Japonca sayfasına link verilmiştir. Arayışlarımız sürüyor...

Turing Günleri 2004: Kuantum Bilgi İşlem

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümü tarafından düzenlenen Turing Günleri 2004 etkinliğinin bu seneki konusu kuantum bilgi işlem. Yerli ve yabancı pek çok uzman ve araştırmacının katılacağı bu beyin fırtınası için yerinizi şimdiden ayırtın.

FM sitesinde daha önce kuantum bilgi işlemle ilgili önemli haberler yayınlanmıştı:

- QCL Programlama Dili (Bunu geliştiren sıkı Özgür Yazılım taraftarı Dr. Oemer de etkinlik davetlileri arasında ;-)
- Kuantum noktaları ve programlanabilir madde
- Pratik kuantum şifreleme
- Shor Algoritması NMR yöntemi ile gerçekleştirildi

Etkinlik programı ise şöyle:

Türkiye'de Site Kapatmalarının Hukuki Altyapısı

FZ

Az önce bize önce telefon ile ulaşan ve ardından e-posta yazan bir Türk Telekom haberleşme mühendisi FM okurunun mesajını olduğu gibi paylaşıyoruz.

"Türkiye’de Site Kapatmalarının Hukuki Altyapısı

Merhaba yeni bilişim DEV´i...

elrond

Evet beklenen gelişme oldu ve HP-Compaq birleşmesinin nasıl şekilleneceğine dair ilk resmi açıklamalar geldi. Ürün aileleri aşağıdaki gibi şekilleniyor. Yok abi ben sabredemem direk olayı birinci ağızdan inceleyeceğim derseniz Buraya buyrun...

ZümrüdüFramework

lifesdkver0_1

Java 5.0 vs C# 2.0 gibi tartışmalar alemde yapıla dursun; programlama dillerinin parlayan yeni çocuğu, Japonya'nın gururu Ruby'nin 1.8.2 preview2 sürümü ay başında duyuruldu.

Bundan öte ilgi çekici olan, tamamen Ruby ile yazılmış ilk web framework'ün duyurulması. Rails, MVC'deki her harfe düşen işi karşılayan bir framework. Kurulumu - ayarları kolay, kullanımı kolay. Proje yönetim aracı BaseCamp ve Wiki klonu Instiki bu frameworkün ilk ürünleri.

İstenilen her yapının herhangi bir programlama dilinde hazırlanması mümkün hale gelmişken bu işin sonu nereye varacak?
Sun piyasadan çekilse Java'ya ne olurdu?
C#'a ihtiyacımız var mı?
Perl rahiplerinin gizli amacı ne?
Diller arası savaş, her akşam ekranınızda. Israrla izleyiniz...