TÜBİTAK Elektrikli Otomobil Üretti: Elit-1

0
FZ
Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nce (MAM) üretildi. 'ELİT-1' adı verilen taşıt, çalışıp çalışmadığı anlaşılmayacak kadar sessiz ve yüksek miktarda yakıt tasarrufu sağlıyor. Hem benzin hem de elektrikle çalışan 'hibrid elektrikli taşıt', şu anki düzeneğiyle 90 kilometre hıza ulaşıyor. Elektriği yakıt olarak kullanarak 130 kilometre mesafe kat ediyor. Benzinle çalışan araçlardan yüzde 50 tasarruflu.
TÜBİTAK MAM, 'ELİT-1 Elektrikli Taşıt' projesinde, TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası üretimi olan Doblo marka otomobili, hibrid (iki sistemle birden çalışabilen) elektrikli taşıtadönüştürerek Türkiye'nin prototipini geliştirdi.

Araç için TÜBİTAK MAM'ın Gebze'de faaliyet gösteren merkezinde düzenlenen tanıtıma, FİAT Uluslararası İş Geliştirme Başkanı Jan Nahum, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, TÜBİTAK Enerji Sistemleri ve Çevre Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tırıs ve proje yürütücüleri katıldı.

ELİT-1'i kullanmak üzere direksiyona, Jan Nahum geçti. Aracın etrafını saran basın mensupları, yolu açmak için taşıtın çalışmasını bekliyordu. Ancak ELİT-1 zaten çalışıyordu. Tamamen sessiz çalışan, hiçbir koku yaymayan ve gaz saçmayan taşıt şaşkınlık yarattı. Sessiz ve hızlı bir şekilde tur atan aracı kullanan Nahum, performanstan son derece memnun kaldığını ifade etti.

130 kilometre yol alabiliyor

Taşıt, elektrikli motorun tekerlekleri harekete geçirmesiyle yol alıyor. Şehiriçi sürüş modunda elektrik motoru, sadece otomobildeki 25 bataryayla işliyor, sessiz, emisyonsuz sürüş imkânı sağlıyor. İlk prototipte araç saatte 90 kilometre hıza ulaşıyor ve bataryalarıyla 130 kilometre yol alabiliyor. Vites yerine bir düğme kullanılarak aracın devri belirleniyor. Ancak ELİT-1'in Proje Sorumlusu Azmi Yazar, "Bunun çok daha uzun mesafelerde ve daha hızlı yol alabilecek prototiplerini de üretebilmemiz mümkün" dedi.

TÜBİTAK yetkilileri proje maliyeti konusunda bilgi vermezken, Doç. Dr. Mustafa Tırıs "Elektrikli motorlar Güney Kore'de 1500 dolar (yaklaşık 2 milyar lira). Bu fiyat, seri üretime geçildiğinde elektrikli otomobillerin çok ucuza mal edilebileceğinin göstergesi" dedi. Uzmanlar da 15 yıl sonra dünyada elektrikli otomobiller ve şarj istasyonları gibi altyapı hizmetlerinin tamamlanarak yaygınlaşacağını söyledi.

Çöpten otobüs yakıtı

TÜBİTAK yetkilileri, otobüslerinde günde 50 ton yakıt harcayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin projeyi beğendiğini, elektrikli otobüslerin özellikle çevre kirliliği ve gürültünün yoğun olduğu semtlerde uygulanmasının düşünüldüğünü açıkladı. Çöpten ve doğalgazdan elektrik üretme projeleri olan belediyenin, bu projelerden sağladığı elektrik ile sessiz ve tasarruflu otobüsler kullanmasının çok uzak olmadığı belirtiliyor. Prof. Dr. Naci Görür, hibrid elektrikli bir otobüsü altı ayda hazırlayabileceklerini ifade ediyor.

Detaylı bilgi için kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2003/07/17/haber_81843.php

İlgili Yazılar

EnderUNIX Logo Yarışması Düzenliyor

honal

Değerli Açık kod severler,

6 yıldır sizlerin sevgi ve destekleri ile bugünlere geldik. Yıllar geçtikçe daha da büyüdük. 200 civarında doküman yazıldı, 14 proje geliştirildi, 400 kişiyi barındıran mail listemiz oldu, 3000 kişi bizden haber almak için kayıt yaptırdı. Çok az insanın ilgi duyduğu konular üzerine çalışmamıza rağmen günlük yaklaşık 2000, aylık 25000 tekil ziyaret ve toplamda aylık 70.000 sayfa gösterimine ulaştık.

Bu büyüme ile birlikte misyonumuz aynı kalmak üzere vizyonumuzu da değiştirdik. Bu nedenle alıştığınız FreeBSD'yi ima eden logomuzu da değiştirmek istiyoruz. Sizlerin katılımını sağlamak için bir yarışma açmayı uygun gördük.

Bilgi Üniversitesi – Novell İşbirliği

sametc

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Novell'in Türkiye'deki tek Yetkili Test ve Eğitim Merkezi oluyor. Bu işbirliğiyle Novell'in tüm sertifika sınavları ve eğitimleri İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından verilecek.

Türkçe Robot Topluluğu

anonim

Robot meraklılarına ve "Her Eve Robot Gireceğine" inanan herkes için Türkçe içerikli yeni bir robot topluluğu. İsterseniz evinizdeki elektrik süpürgesini programlayın isterseniz bu işe sardırıp millete endüstriyel robot geliştirin. Yeni bir topluluk ama gönüllüleri ile ilerleyip ülkemizinde robot işlerinde ilerlemesine katkıda bulunur umarım. http://roboticsnedir.com/ ilgi ve bilgilerinize.

Postmodern Müzik

FZ

Konsere gidiyorsunuz. Başlangıç saati diyelim 19:00 ama herkes 18:00'da orada. Neden? Hazırlık yapmanız gerekiyor. Önce bir kiosk'a başvurup cep telefonu ve koltuk numaralarınızı veriyorsunuz. Evet, bu işi web'den de yapabilirsiniz, o zaman erken gitmeniz gerekmez. Neyse, salonda yerinizi alıyorsunuz. Ve bilin bakalım neler oluyor?

Herkes oturduktan sonra sahnedeki müzisyenler bir takım düğmelere basıp,bütün seyircilerin cep telefonlarına melodiler yüklüyorlar. Sonra da numaraları arayarak sizi çalıyorlar. Ve dünya tarihinde ilk defa müzik aletleri yerine seyircinin (cep telefonlarının) çalındığı bir konser gerçekleştiriliyor. Şaşarsınız ama ortaya dinlenebilir şeyler çıkıyor. Sitede mp3'ler var: Dialtones: a telesymphony.

Türk Lise Öğrencileri Haritada Türkiye'yi Bulamadı

mos

Liselileri kapsayan raporda 'öğrencilerin Türkiye'nin yerini bilmedikleri ve dinlerini tanımadıkları' ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı, kamuoyunda LGS olarak bilinen, "2004 Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı"na ilişkin bir analiz raporu hazırladı. "8. sınıf öğrencilerinin ülkelerinin harita üzerindekini yerini bilmediği ve dinlerini tanımadığı" sonucu çıkan raporda, ezberciliğe alışan öğrencilerin kavrama yeteneği kazanamadığı da vurgulandı.