VoxForge Türkçe yayında: Açık kodlu ses tanıma sistemlerine Türkçe desteği

0
FZ
Geçen seneki çabalarım nihayet meyvesini verdi ve VoxForge sitesi Türkçeyi de desteklemeye başladı. Yardımcı olmak isterseniz http://www.voxforge.org/tr/read adresini ziyaret ederek ya da ana sayfada sağ taraftaki 'Submit Speech Using Computer' başlıklı grafiğe tıklayarak ses kaydınızı yollayabilirsiniz:
VoxForge Linux, Windows ve Mac üzerinde çalışan özgür ve açık kodlu ses tanıma motorlarında kullanılmak üzere ses kayıtları toplamak için geliştirilmiş bir sistemdir.

Derlediğimiz tüm ses dosyalarını GPL lisansı altında herkesle paylaşacağız ve sonra da bunları Sphinx, ISIP, Julius ve HTK gibi açık kodlu ses tanıma sistemlerinde kullanılmak üzere akustik modeller olarak 'derleyeceğiz' (HTK'nin dağıtım kısıtlamalarına dikkat edin).

Neden GPL Lisanslı Konuşma Kayıtlarına İhtiyacımız Var?

Açık kodlu konuşma tanıma (konuşmayı metne dönüştürme) sistemleri tarafından kullanılan akustik modellerin çoğu 'kapalı kaynak' şeklindedir. Yani o akustik modelleri oluşturmak için kullanılmış olan ses kayıtlarına ve metinlerine (örn. konuşma derlemi) serbestçe erişmeniz mümkün değildir.

Bunun sebebi açık ve özgür kodlu projeleri, büyük konuşma malzemelerini kısıtlayıcı lisanslarla satın almaya zorlamaktır. Her ne kadar akustik model oluşturmak için kullanılabilecek birkaç küçük özgür lisanslı konuşma derlemi olsa da iyi bir akustik model oluşturmak için kullanılan geniş kapsamlı içerik halen kısıtlayıcı lisanslar ile satın alınmak durumundadır.

Kaynak: ileriseviye.org

İlgili Yazılar

Herkese Açık Tamamen Türkçe ve Video Destekli Programlama Eğitimi Başladı

FZ

Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümü herkese ama özellikle de hevesli ortaokul ve lise öğrencilerine açık, tamamen Türkçe, zengin video destekli bir "programlamaya giriş" ve "bilgisayar bilimleri" dersi hazırladı.

IBM tarafından global olarak verilen Fakülte Ödülü'ne layık görülen bu eşsiz uzaktan eğitim projesinden faydalanmak isteyen öğrencilerin tek yapması gereken http://kleene.cs.bilgi.edu.tr/learn/ adresindeki uzaktan eğitim sunucusuna bağlanıp Bilgisayar Kulüpleri bağlantısına tıklayıp sonra da Yeni Hesap Oluştur düğmesine basmak.

Toshibadan Evinize Çok Küçük Bir Nükleer Reaktör

zorkun

Toshiba alışılmış örneklerinden 100 kat küçük bir nükleer reaktör geliştirdi. 200 kilowatt üretim gücündeki reaktörün yaklaşık 6x1,8 metrelik boyutları hayli etkileyici. Tamamen arıza çıkarmayacak ve kendi kendine işleyecek bir şekilde üretilmiş. Bu reaktörle üretilen enerjinin maliyeti, kilowatt saati 5 cent olarak hesaplanmış. Ürün 2008 yılında Japon, 2009 yılında ise Amerika ve Avrupa pazarına sunulacak.

Osliving.com - Açık Kaynak Yazılım Arşivi

parsifal

Henüz dokuz gün önce kurulmuş olmasına rağmen itinalı bir çalışmanın ürünü olduğu belli olan Open Source Living adlı sitede, birçok açık kaynak, kaliteli ve bedava yazılım tanıtımını bulabilirsiniz.

Özellikle windows işletim sistemi kullanıyor olup açık kaynağın tadına bakmak isteyen bilgisayar kullanıcıları için güzel bir arşiv. Zira hala pekçok kullanıcı açık kaynağın sadece GNU/Linux sistemlerine özgü olduğunu sanıyor.

HP Compaq`ı satın aldı

tongucyumruk

Slashdot`ta bugün çıkan bir habere göre bilgisayar devi Compaq yine bir başka dev olan HP tarafından satın alındı. Bu yolla HP IBM`den sonra dünyadaki ikinci büyük bilgisayar firması haline geldi.

Haber Maratonu koşalım koşalım....

conan

- Motorola'nın araba için Bluetooth teknolojisi 2002 baharına hazır gözüküyor. Cep telefonunuzu çantanızda taşırkan arabanızdaki car kitten konuşma yapabilir misiniz? [Motorola], [ZDNet UK]
- 1984`ten beri çıkan Internet Week (İlk adı Communications Week) yayınını durdurmuş. Üzüldüm, severek de okurdum.[ZDNeT]
- Online chat'te Microsoft .NET ile J2EE platformlarının karşılaştırılması. 15 Ocak 2002 TR saati ile 21:00 [java.sun.com]
- Microsoft güvenlik testlerinden geçemiyor mu? (yazıdaki chief hacking officer lafı gülmekten koparttı beni) [ZDNet]
- Macworld`de bir penguen. Bir linux kullanıcının bakış açısından MacWorld (Yazıyı okumadım) [Linux Journal]