Toshibadan Evinize Çok Küçük Bir Nükleer Reaktör

0
zorkun
Toshiba alışılmış örneklerinden 100 kat küçük bir nükleer reaktör geliştirdi. 200 kilowatt üretim gücündeki reaktörün yaklaşık 6x1,8 metrelik boyutları hayli etkileyici. Tamamen arıza çıkarmayacak ve kendi kendine işleyecek bir şekilde üretilmiş. Bu reaktörle üretilen enerjinin maliyeti, kilowatt saati 5 cent olarak hesaplanmış. Ürün 2008 yılında Japon, 2009 yılında ise Amerika ve Avrupa pazarına sunulacak.
Toshiba, birbirinden ayrı apartman ya da şehir bloklarının elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için mikro ölçekli bir santral türü geliştirdi. Boyutları 6 metreye 1,8 metre olan bu reaktör, enerji şirketlerinden ihtiyacını karşılıyan ve enerji gereksinimlerini kontrol etmek isteyen uzak yerleşim birimleri, küçük iş grupları ya da birbirine bağlı komşular için çok şeyi değiştirecek.

200 kilowattlık bu reaktör tam otomatik, aşırı ısınma koruması ve tehlikeli durumlarda koruma modu gibi özelliklerle tasarlanmış. Normal satrallerden farklı olarak yeni reaktör reaksiyonu başlatmak için kontrol çubuğu kullanmıyor. Bu reaktör, nötronları absorbe etmede etkili olan lityum-6 izotopunu kullanıyor. Lityum-6 hazneleri, reaktör çekirdeğine giren dikey bir çubuğa bağlı. Reaktördeki tüm işlem kendini 40 yıla kadar devam ettirebilmekte. Eletrik üretimi ise, kilowatt saati 5 sent yani şebeke elektrik tutarınının yaklaşık yarısı.

Toshiba, bu santrali 2008 de Japonya'da 2009 da ise Avrupa'da satışa sürmeyi planlıyor.

zamazing.org
engadget.com
nextenergynews.com

Görüşler

0
sosgezbir
Yakıtı nasıl elde edeceğiz peki? Jeneratörden daha ucuza gelir mİ?
0
anonim
reaktor kucuk de, yerin uzerindeki eklentisi buyuk...

22 x 16 x 11 m
http://en.wikipedia.org/wiki/Toshiba_4S
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

.tr Web Sunucuları İşletim Sistemi Tesbit Çalışması

conan

Bu adresten İlker Temir'in hazırlamış olduğu Türkiye'nin İşletim Sistemi profili çıkarma çalışmasına ulaşabilirsiniz. Ocak/Şubat 2002 tarihli çalışmadan çıkan sonuçlar oldukça güzel. nmap ile incelenen 34.594 sunucudan 14.501'inin işletim sistemi tahmin edilebilmiş. Bu sonuçlara göre dağılım şöyle: %50,51 Windows, % 26,18 Linux, %13.72 Solaris, %3,77 SCO-Unix, %3,14 Dg-UNIX, %0.90 BSD, %0,33 MacOS, %0,54 AIX, %0,23 HP-UX, %0,47 IRIX ve %0,21 de diğerleri.

Türkiye, tarihinde ilk kez 'Dünya Süperbilgisayar' listesine girdi

ess

Hürriyet'in haberinde, Dünyanın en güçlü bilgisayarını kullanan ülkeler arasında artık Türkiye de var. İstanbul Teknik Üniversitesi (İ.T.Ü) ve DPT tarafından kurulan Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi’ndeki süperbilgisayar, önceki gün açıklanan TOP 500’de 353'üncü oldu.

ixir kapandı :)

anonim

ixir, bireysel internet erişimi pazarından çekildiğini ve mevcut abonelerini superonline`a devredeceğini açıkladı. Ntvmsnbc`de yer alan habere göre kararın, "internet pazarının karlı ve verimli bir sektör haline gelmesi yönünde önemli bir adım olması" bekleniyormuş :-)

haberler: ixir , ntvmsnbc

802.11g Artık Bir Standart

murat09

Kablosuz yerel ağlarda yeni standartın adı 802.11g. Beklendiği gibi yeni standart olarak olarak ilan edilen 802.11g, kablosuz ağları 54Mbps hızla tanıştıracak.

Enixma'nın Şubat Sayısı Çıktı

erika

Dergiyi http://www.enixma.org adresinden indirebilirsiniz.