Toshibadan Evinize Çok Küçük Bir Nükleer Reaktör

0
zorkun
Toshiba alışılmış örneklerinden 100 kat küçük bir nükleer reaktör geliştirdi. 200 kilowatt üretim gücündeki reaktörün yaklaşık 6x1,8 metrelik boyutları hayli etkileyici. Tamamen arıza çıkarmayacak ve kendi kendine işleyecek bir şekilde üretilmiş. Bu reaktörle üretilen enerjinin maliyeti, kilowatt saati 5 cent olarak hesaplanmış. Ürün 2008 yılında Japon, 2009 yılında ise Amerika ve Avrupa pazarına sunulacak.
Toshiba, birbirinden ayrı apartman ya da şehir bloklarının elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için mikro ölçekli bir santral türü geliştirdi. Boyutları 6 metreye 1,8 metre olan bu reaktör, enerji şirketlerinden ihtiyacını karşılıyan ve enerji gereksinimlerini kontrol etmek isteyen uzak yerleşim birimleri, küçük iş grupları ya da birbirine bağlı komşular için çok şeyi değiştirecek.

200 kilowattlık bu reaktör tam otomatik, aşırı ısınma koruması ve tehlikeli durumlarda koruma modu gibi özelliklerle tasarlanmış. Normal satrallerden farklı olarak yeni reaktör reaksiyonu başlatmak için kontrol çubuğu kullanmıyor. Bu reaktör, nötronları absorbe etmede etkili olan lityum-6 izotopunu kullanıyor. Lityum-6 hazneleri, reaktör çekirdeğine giren dikey bir çubuğa bağlı. Reaktördeki tüm işlem kendini 40 yıla kadar devam ettirebilmekte. Eletrik üretimi ise, kilowatt saati 5 sent yani şebeke elektrik tutarınının yaklaşık yarısı.

Toshiba, bu santrali 2008 de Japonya'da 2009 da ise Avrupa'da satışa sürmeyi planlıyor.

zamazing.org
engadget.com
nextenergynews.com

Görüşler

0
sosgezbir
Yakıtı nasıl elde edeceğiz peki? Jeneratörden daha ucuza gelir mİ?
0
anonim
reaktor kucuk de, yerin uzerindeki eklentisi buyuk...

22 x 16 x 11 m
http://en.wikipedia.org/wiki/Toshiba_4S
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

e-bergi Temmuz Sayısı Çıktı!

anonim

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu olarak, bilgisayar bilimi alanındaki Türkçe kaynak sıkıntısını gidermek amacıyla yayınlamakta olduğumuz elektronik dergi e-bergi , Temmuz 2008 sayısıyla bu ay da sizlerle...

Oracle Berkeley DB'yi Satın Aldı

FZ

Oracle, özellikle açık kodlu yazılım dünyasında çok popüler olan ve Berkeley DB olarak da bilinen yazılımı geliştirmiş olan Sleepycat'i satın aldığını duyurdu.

Hava bedava, su bedava... Hatta IRIDIUM bile bedava!

parsifal

66 ana, 6 yedek uydu ile iletişimi sağlayan bir teknoloji kısaca IRIDIUM (Uydu ömrü 7 ila 9 yıl arasında değişiyor). Karaların %86'ını, okyanusların hepsini kapsayan bir iletişim ağı. Telsiziniz yoksa, telefon şebekesi yoksa veya GSM kapsama alanı dışında iseniz kullanabileceğiniz uydu iletişim sistemlerinden biri. Geçtiğimiz yıl mali destek bulunamadığından uydular yayını kesmiş, tüm dünya uyduların düşürüleceği haberini duyunca şaşırmıştı. En azından ben şaşırmıştım.

Daha sonra 2-3 ay önce tekrar yayına başladı. Tabi bu şehirde yaşayan ve GSM'in nimetlerinden yararlanan çoğu insan için pek anlam taşımıyor belkide...

Formula-G

melitical

TÜBİTAK tarafından organize edilen Formula-G güneş arabaları yarışması 30 Ağustos günü Formula-1 pistinde yapılacak. İlgilenenleri bekliyoruz.

3. Bilgisayar Günleri Yarışması

FZ

"Bilgi'de Bilgisayar Günleri" başlığı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümü tarafından düzenlenen ve tüm lise öğrencilerine açık olan etkinlik iki aşamalı yarışma bölümlerinden oluşacaktır. 22 Nisan 2006 tarihinde yapılacak olan ön eleme aşaması tüm katılımcılara açık olacaktır. Ön eleme sonunda ilk 30'a giren öğrenciler 13-14 Mayıs 2006 tarihlerinde Dolapdere kampüsünde uygulamalı bir dizi eğitimden sonra 2. aşama sınava alınacaklardır. Gelelim koşullara ve ödüllere...