Toshibadan Evinize Çok Küçük Bir Nükleer Reaktör

0
zorkun
Toshiba alışılmış örneklerinden 100 kat küçük bir nükleer reaktör geliştirdi. 200 kilowatt üretim gücündeki reaktörün yaklaşık 6x1,8 metrelik boyutları hayli etkileyici. Tamamen arıza çıkarmayacak ve kendi kendine işleyecek bir şekilde üretilmiş. Bu reaktörle üretilen enerjinin maliyeti, kilowatt saati 5 cent olarak hesaplanmış. Ürün 2008 yılında Japon, 2009 yılında ise Amerika ve Avrupa pazarına sunulacak.
Toshiba, birbirinden ayrı apartman ya da şehir bloklarının elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için mikro ölçekli bir santral türü geliştirdi. Boyutları 6 metreye 1,8 metre olan bu reaktör, enerji şirketlerinden ihtiyacını karşılıyan ve enerji gereksinimlerini kontrol etmek isteyen uzak yerleşim birimleri, küçük iş grupları ya da birbirine bağlı komşular için çok şeyi değiştirecek.

200 kilowattlık bu reaktör tam otomatik, aşırı ısınma koruması ve tehlikeli durumlarda koruma modu gibi özelliklerle tasarlanmış. Normal satrallerden farklı olarak yeni reaktör reaksiyonu başlatmak için kontrol çubuğu kullanmıyor. Bu reaktör, nötronları absorbe etmede etkili olan lityum-6 izotopunu kullanıyor. Lityum-6 hazneleri, reaktör çekirdeğine giren dikey bir çubuğa bağlı. Reaktördeki tüm işlem kendini 40 yıla kadar devam ettirebilmekte. Eletrik üretimi ise, kilowatt saati 5 sent yani şebeke elektrik tutarınının yaklaşık yarısı.

Toshiba, bu santrali 2008 de Japonya'da 2009 da ise Avrupa'da satışa sürmeyi planlıyor.

zamazing.org
engadget.com
nextenergynews.com

Görüşler

0
sosgezbir
Yakıtı nasıl elde edeceğiz peki? Jeneratörden daha ucuza gelir mİ?
0
anonim
reaktor kucuk de, yerin uzerindeki eklentisi buyuk...

22 x 16 x 11 m
http://en.wikipedia.org/wiki/Toshiba_4S
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

2001'de piyasaya sürülen bir yazılım(!!!)

maat

Sabahleyin ofiste bir arkadaşım ülkemizin ulusal bir gazetesinde yer alan ve biz bilgisayarcıların ilgisini çekebilecek bir linke tıkladı. Bolca resimli,yazılı kısmı geçtikten sonra bu güzel kısma geldiğinde yüzümüzde acı birer gülümseme belirdi. Bizce herkes 2001 yılında çıkan bu yazılımdan haberdar olmalı dedik :) Tabi bu noktaya gelmeden verilen bilgilerde başka güzellikler(!) de mevcut.

Commodore 64 Orkestrası Eylül 2006'daki Konser İçin Provalara Başladı

FZ

C64 Orkestrası, Eylül 2006 tarihinde verecekleri konser için provalara başladı.

Orkestranın prova videolarından birini buradan izlemek mümkün.

Cox Communications da MySQL Kullanmaya Başladı

acemi_

ABD'nin en büyük dördüncü kablo TV firması Cox Communications, veri ambarı uygulamasının büyük bir kısmında MySQL kullanmaya başladı. Bu uygulama, gelecekle ilgili iş kararlarının alınmasında ve müşteri memnuniyetinin sağlanmasında önemli rol üstleniyorlar.

Birlikte çalışan 27 sunucu üzerine kurulu veritabanı uygulamasında, 3600 MySQL tablosu bulunmakta. Şu an 2 milyar kaydın yer aldığı veritabanına, her iki saatte bir 4 milyon yeni kayıt ekleniyor.

UNIX Olmayan İşletim Sistemlerinin Tarihi

Soulblighter

UNIX olmayan işletim sistemlerinin doğuşu ve batışı :) Hepsi bu belgede çizelge şeklinde sunulmuş...

Bilim Adamları Yuvarlak Masada

cderici

ACM İstanbul Bölümü (ACM Istanbul Chapter) dahilinde aylık olarak düzenlenecek toplantıların ilki 3 Kasım'da gerçekleştiriyor; duyunuz, duyurunuz!