HP, Türkiye'de PC üretecek

0
FZ
Hewlett-Packard (HP) ve Foxconn Teknoloji Grubu (Foxconn), Orta Doğu'daki talep artışını karşılamaya yönelik olarak Türkiye'de PC üretimine geçecek. Yaklaşık 60 milyon dolar yatırımla Çorlu'da faaliyete geçecek bölgesel üretim tesisinde 2 bin kişiye istihdam fırsatı sunacak. Tesisleri, Foxconn işletecek.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) ile ortak açıklama yapan şirketlerden HP, yeni Foxconn tesisinin en büyük PC müşterilerinden biri olmayı hedeflediğini, aynı zamanda Türkiye, Orta Doğu ve bazı Avrupa pazarları için ayda ortalama 200 bin adet masaüstü bilgisayar sevk etmeyi planladığını kaydetti.
HP'nin, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi (EMEA) Kişisel Sistemler Grubu'ndan Sorumlu Başkan Yardımcısı Eric Cador, "En son çıkan PC teknolojisine olan talep çok hızlı bir şekilde artıyor. Bu ortamda, HP olarak Türkiye'deki bireysel ve kurumsal kullanıcıların giderek artan ilgisini gözlemlemekteydik. PC üretiminin Türkiye'den yapılacak olması HP'nin dünyanın hızla büyümekte olan bölgelerindeki artan tüketici talebine karşılık verme stratejisinin önemli bir parçasıdır." dedi.

HP, Türkiye pazarına ilk kez 20 yıl önce İstanbul'da ilk ofisini açarak girmişti. Bugün, HP'nin ülke çapında 41 hizmet noktası bulunuyor. Eric Cador, "Bu yatırımın HP'ye; Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesileri'ne yapılacak ihracatlarında destek olacağından ve daha da güçlendireceğinden eminiz." şeklinde konuştu.

Foxconn Başkan Yardımcısı Jim Chang de, "Türkiye'de Çorlu'da kurulacak fabrika, Foxconn tarafından yönetilen ve bilgisayarların üretileceği yeni bir üretim tesisi olacak. Türkiye, zengin ve yetkin iş gücü, stratejik konumu ve hükümetin desteği ile talep edilen ürünleri en hızlı ve en rekabetçi yollarla sunmamız için ideal bir ülkedir." İfadelerini kullandı.

Her iki şirkette Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'na projeyi gerçekleştirme aşamalarındaki özel desteği dolayısıyla minnettar olduklarını dile getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a böylesine etkin bir kurum kurduğu için teşekkür eden iki şirketin yetkilisi, Başbakanlık Yatırım Ajansı'nın özellikle yatırıma karar verme sürecindeki yardımlarının ne kadar önemli olduğunun da altını çizdi.

"8 AYDIR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORDUK"

Türkiye'nin dünyanın en büyük 15. Ekonomisi durumunda olduğunu aktaran Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, AB'ye üye 27 ülkeyle karşılaştırıldığında da en büyük ekonomiler arasında 6. sırada ve yatırımcılar için çok büyük fırsatlar barındırdığına vurgu yaptı. Küresel ekonomik kriz ortamında Türkiye'nin, potansiyel yatırımcılara ideal koşullar sunduğuna dikkat çeken Korkmaz şunları söyledi:

"Foxconn gibi çevreye duyarlı ve sosyal sorumluluk sahibi firmaların HP'yi desteklemek için bölgede bir yatırım yapma kararı almasından dolayı çok memnunuz. Küresel ekonomik karmaşaya rağmen Türkiye'de yatırım yapmayı bir fırsat olarak gören şirketler, mevcut krizden çok daha güçlü bir şekilde çıkacaktır. Yaptıkları yatırımlar özellikle istikrar yeniden sağlandığında meyvelerini verecek ve yatırımlarının karşılığını fazlasıyla alacaktır. Üretim şirketleri ayrıca yeni çıkan AR-GE yasasından da faydalanma şansına sahip olacaktır."

Ajans olarak dünyada var olan kriz gündemine rağmen, 8 aydır üzerinde çalıştıkları; katma değerli, yüksek teknoloji yatırımının gerçekleşmesinde rol oynadıkları için mutluluk duyduklarını sözlerine ekleyen Korkmaz; "Hewlet Packard gibi dünya markası teknolojik bir şirketin, böylesi bir dönemde, bu kadar önemli bir yatırımla, üretim merkezi için ülkemizi seçmiş olması ve üretim ortağının yaratacağı yaklaşık 2 bin istihdam, global arenada da yankı uyandıracak son derece önemli bir gelişmedir." şeklinde konuştu.

Kaynak: SABAH

Görüşler

0
Dite
Monte edecek... Tıpkı Aziz Nesin'nin "Düdüklü Tencere Fabrikası" gibi ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

4 Temmuz, Özgürlük ve Bir Bilim Adamının Bireysel İtaatsizliği

FZ

Bugün 4 Temmuz, Amerika Birleşik Devletleri'nin Bağımsızlık Günü. Bu önemli günde pek çok ABD'liye 2 yıl önce iki bilimadamı arasındaki önemli bir mektuplaşmanın adresi gidiyor.

Taraflardan biri: Prof. Dr. Daniel J. Amit. Diğeri ise saygın bir bilimsel dergi olan Physical Review adına Prof. Dr. Martin Blume.

Konu: Dr. Amit'in Physical Review ya da herhangi bir ABD kurumu (bilimsel ya da başka türlü) ile işbirliği yapmayı reddetmesi ve bunun sorumlusu olarak ABD'nin, sahip olduğu gücü kötüye kullanan en büyük ve zarar verici ülke oluşunu göstermesi. Dr. Blume her ne kadar mektuplarında bilimin uluslararası, tarafsız ve politikaya mesafeli bir kurum olması belirtse de Dr. Amit, bilimin modern dünyada tarafsız kalamayacağını, 1939'da bilimin ne kadar tarafsız olabileceğinin herkes tarafından görüldüğünü belirtiyor, gelecekte torunlarına hesap verebilmek için bireysel olarak bu kararı aldığını, bireysel olarak pek bir gücü olmasa da bu bireysel itaatsizliğinin önemli olduğunu vurguluyor.

2005 Yılının En İyi 100 Ürünü

Skeleton

PC World 2005 yılının en iyi ürünlerini seçmiş. Listeye buradan ulaşabilirsiniz.

GIF Artık Özgür(?)

conan

Bugün GIFte kullanılan sıkıştırma formatı LZW'nin patentinin son kullanma tarihi! :) Artık GIF kullanırken Unisys arkamızda mı diye dönüp bakmamıza gerek yok :) Zira patentin süresinin dolmasıyla birlikte sahibi Unisys sirketinin de bu sıkıştırmanın kullanılması üzerinde hiçbir hakkı kalmıyor. Slashdot'da belirtildiği gibi Adobe gibi şirketlerin Unisys'e ödedikleri patent ücretleri kalkacağından belki resim işleyici programlarda da bir fiyat düşmesi beklemeliyiz (mi?) Neyse artık gönül rahatlığı ile gif kullanabileceğiz :)

CISCO Öğrenci Proje Yarışması

FZ

CISCO´nun (Türkiye) üniversite öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirdiği proje yarışması başladı. Üzerinde proje geliştirilmesi istenen konular şunlar:

ESA Web Sitesi ve Lisanslı Yazılımın Cilveleri

RoR

16.05 gecesi ESA'nın (Avrupa Uzay Ajansı) web sitesinde bir problem vardı (belki hala var...), problemin içeriği incelendiğinde akla ilk gelen acaba açık kaynak kullanılsaydı bu olurmuydu?!

http://inosci.blogspot.com/2007/05/esa-web.html

ESA: http://www.esa.gov