PostgreSQL 7.3 duyuruldu

0
madness
PostgreSQL Global Development Group, nesne-ilişkisel (object-relational) Veritabanı Yönetim Sistemi (ORDBMS) olan PostgreSQL’ in 7.3 sürümünü duyurdu.

Dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı yönetim sistemi olan PostgreSQL, firmalara ve devlet kurumlarına günümüzde kullanımda olan ve çok gereksinim duyulan uygulamalar için çözümler sunar ve her yıl milyonlarca doların kurumların kasasında kalmasını sağlar.

Aşağıda, PostgreSQL kullanıcılarından bazılarını bu teknoloji hakkında söylediklerini bulabilirsiniz:
“PostgreSQL, çok hızlı büyüyen işimizi mükemmel bir biçimde ölçeklendirmiştir. PostgreSQL’ i diğer tüm veritabanlarına karşı öneriyoruz.”
-- Trust Commerce , California

“PostgreSQL, sales.org’ a diğer ticari veritabanlarının sunduklarına göre, yaratma aşamasında 70,000 dolar, çalıştırma ve bakım sırasında da %70 daha az ödeme imkanı sağladı.”
--sales.org Inc., Toronto

“PostgreSQL bütün standart SQL yapılarını sunar. Yönetim için (göreceli olarak) kolay, hızlı , büyük bir API’ si var ve ODBC’ yi destekliyor. Niye başkasını seçesiniz ki?”
-- Mohawk Software, Massachusetts

Dünya çapındaki PostgreSQL topluluğu, birçok yenilik, düzenleme ve gelişmeyi içeren, 500’ ün üzerinde geliştiricinin desteklediği, 50 ülkeden gönüllü kişilerin denediği 7.3 sürümünü heyecanla karşılamıştır.

PostgreSQL Global Development üyesi olan Neil Conway’ in belirttiği üzere, “PostgreSQL 7.3, SQL ’92 şemaları, hazır ifadeler (prepared statements) ve kayıt kümeleri döndüren stored procedures’ ları destekler. Ayrıca, PostgreSQL’ in “güvenli” bir şekilde, kolonları silme gibi ince gelişmelerini desekleyen bir bağımlılık takip etme sistemi (dependency tracking) getirilmiştir.

PostgreSQL 7.3 sürümündeki gelişmeler ve yeniliklerden bazıları şunlardır:

Şemalar (Schemas)
PostgreSQL ORDBMS’ leri hem enterprise seviyedeki veritabanı yönetimini hem de güvenliğini kullanıcı alanlarının (namespace) kullanımı yoluyla geliştiren SQL ’92 şema spesifikasyonlarını desteklemek için birleştirir.

Tablo Fonksiyonları
PostgreSQL 7.3 sürümü, veritabanı fonksiyonlarında satır ve sütunların sonuç kümeleri (result set) döndürme işlemlerini oldukça basitleştirmiştir. Böylece, PostgreSQL’ de stored procedure kullanımı kolaylaştırılmış ve geliştirilmiştir. Ayrıca, bu yolla Oracle uygulamalarınızı PostgreSQL’ e kolayca aktarabilirsiniz.

Güvenlik
Kullanıcılardan gelen istekler doğrultusunda, PostgreSQL’ e veritabanı yöneticisinin güvenlik açısından granüler kontrolünü arttıran şemalar, fonksiyonlar ile diğer izin ve ayarlar eklenmiştir.

PostgreSQL 7.3 sürümünün içerdiği diğer yenilikler:

-- Karmaşık veritabanları için bağımlılık takibi (dependency tracking)
-- Ortak gereksinimler ve en yüksek seviyede başarım için hazır sorgular
-- Gelişmiş günlük (logging) seçenekleri
-- Uluslararası bir çok karakter setindeki verileri destekler
(UNICODE, EUC_JP, EUC_CN, EUC_KR, JOHAB, EUC_TW, ISO8859-1, KOI8, WIN1256, v.b….)
-- PostgreSQL’ i ORDBMS’ ler arasında lider duruma getirebilmek için yapılmış onlarca başarım geliştirilmesi

Bu sürümün kaynak kodlarına aşağıdaki adresten erişebilirsiniz:

http://advocacy.PostgreSQL.org/download

PostgreSQL hakkında daha fazla bilgi için, Türkçe dahil 9 dile çevrilmiş olan PostgreSQL Tanıtım ve Pazarlama Sitesi’ni ziyaret edebilirsiniz:

http://advocacy.PostgreSQL.org

PostgreSQL 7.3 sürümündeki değişikliklerin tam listesi, dağıtımla birlikte gelen HISTORY dosyasında ya da webde aşağıdaki adreste bulunabilir:

http://advocacy.PostgreSQL.org/changes/73/

PostgreSQL hakkında:

Açık kaynak kodlu yazılımlarla ilgilenen kişiler arasında olan ve dünyanın en cömert ve açık beyinlerinin katkılarıyla geliştirilen PostgreSQL, dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı yönetim sistemidir. Çok uzun zamandan beri desteklenen transactionlar, stored procedurelar, triggerlar, alt sorgular (subquery) gibi enterprise seviyedeki özellikleriyle, PostgreSQL, günümüzdeki tüm işlere, isteklere yanıt vermektedir.

BASF, Red Hat, Afilias Limited (.org ve .info alan adlarının teknik altyapısını destekleyen firma), Cisco, Chrysler ve 3Com gibi şirketler, PostgreSQL’ in çok güçlü başarımına ve geliştirilme işlemlerine güvenmektedirler.

PostgreSQL, ticari ve ticari olmayan kullanımlar için BSD lisansı altındadır.

PostgreSQL hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak ve yazılımı indirmek için, lütfen aşağıdaki adresi ziyaret ediniz:

http://advocacy.PostgreSQL.org

Görüşler

0
FZ
Debian GNU/Linux 3.0 ile birlikte default veritabanı olarak PostgreSQL'in gelmesi de tesadüf değil herhalde. Adamların bir bildiği var yani ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Concept Game

FZ

Concept Game basit ama (bugüne kadar oynayanlara göre) sürükleyici bir oyun. Tek kollu kumar makinelerine benzeyen bir alet size rastgele İngilizce önermeler gösteriyor. Çoğu zaman karşınıza anlamsız önermeler çıkacak. Kazanan durum, anlamlı bir önermenin çıktığı durumlar. Sizin yapmanız gereken anlamlı bir önerme karşınıza çıktığı zaman hak ettiğiniz puanı bir düğmeye basarak talep etmek. Eğer anlamsız bir önerme için puan talep ederseniz ceza olarak puan kaybediyorsunuz. Amacınız 40 saniye içerisinde en yüksek puanı toplamak ya da bir ay içerisinde toplamda en çok puanı toplayan olmak. Her ay sonunda en başarılı üç oyuncu amazon.com'dan ufak hediye çekleri de kazanıyor.

Bilişim`01 Fuarı başladı. Başladı da...

anonim

Her kesimden gözler Bilişim Haftası`na çevirildi. Bilişim Haftası`na katılan şirketler "Biz buradayız, ülkenin geleceği burada ve biz bu gelecekte yer alacağız" derken bu aynı zamanda Türkiye`nin bir başarısını ve geleceğe olan umudunu da yansıtıyor.

FreeBSD ile Tanışmanın Kolay Yolu: PC-BSD

anonim

PC-BSD yeni BSD dağıtımı ve FreeBSD'yi örnek alarak oluşturulmuş bir dağıtımdır.

PC-BSD bir Live CD'le gelen ve CD'sinde Red Hat'ın Anaconda'sına benzer bir installer ile size FreeBSD'yi kolay ve hızlı bir sekilde kurmanıza ve ayarlamanıza yardımcı oluyor.
FreeBSD ile tanışmanın daha kolay bir yolu var artık. Diskimiz de yer mi açsak acaba ?

Ayrıntılı bilgi için

Dağıtımın resmi adresi
PC-BSD'nin son versiyonunu indirmek için

En İyi Teknolojik İş Fikri Yarışması

FZ

Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması Girişimci Öğrencilere Destek Vermeye Devam Ediyor…

75.000TL'lik Teknoloji Ödülü, 50.000TL'lik Savunma Sanayii Özel Ödülü ve 25.000TL'lik OSTİM Özel Ödülü Sahiplerini Arıyor!

ODTÜ ve ODTÜ Teknokent'in, Elginkan Vakfı ana sponsorluğunda gerçekleştirdiği Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nın kayıtları başladı. Teknoloji tabanlı bir iş fikrine sahip girişimci öğrenciler, YFYİ 2009 kapsamında 75.000TL değerindeki 'Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü' için, 50.000TL değerinde 'Savunma Sanayii Müsteşarlığı Özel Ödülü' için ve 25.000TL değerinde 'OSTİM Özel Sanayi Ödülü' için yarışacaklar.

Gödel Teoremi ve Matematik Dışındaki Etkileri

FZ

Boğaziçi Üniversitesi, Matematik Topluluğunun düzenlediği bu ilginç ve heyecan verici seminer John Pym tarafından ``Thoughts Centered on Gödel´s Theorem´´ başlığı altında sunulacak.

Duyuru afişindeki iddiaya göre katılımcılardan herhangi bir matematik ya da sembolik mantık önbilgisi beklenmiyor. Söz konusu teoremin ispatı herkesin anlayacağı şekilde yapıldıktan sonra sıra bu teoremden yola çıkıp çok farklı alanlarda farklı argümanlar geliştiren kişilerin dediklerine gelecek ve söz gelimi Gödel´in teoreminden yola çıkıp ``düşünen makinalar yapmak imkansızdır´´ gibi fikirleri ispatlamaya çalışan bilimadamlarının düşüncelerine yer verilecek.

Yer: Boğaziçi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fak. 3. kat, TB-310 no.lu derslik.
Tarih: 16 Aralık 2003 Salı, 17:00