Tcpdump kullanarak Ağ trafiği izlemek

0
honal
Ağ Trafiği nedir? Trafiği izleyerek ne elde edebiliriz, ya da hangi sorunlarımıza çözüm bulabiliriz?

Sniffer olarak adlandırılan ve ağ trafiğini izlemek amacıyla yazılan birçok program vardır, bunlardan UNIX/Linux dünyası için en bilineni ve sık kullanılanı tcpdump’tır.
İlk olarak UNIX sistemler için yazılan ve sonrasında NRG (Network Research Group) tarafından Windows’a da port edilen TCPDUMP hakkında, detaylı bir yazıyı, www.huzeyfe.net adresinde bulabilirsiniz..

Not: Birçok GNU/Linux sürümünde kurulu olan TCPDUMP'ın en son versionunu www.tcpdump.org'dan, Windows sürümünü ise bu adres'den indireceğiniz Wincap sürücüsünü kurup, WINDUMP'ı indirerek kullanabilirsiniz.

Görüşler

0
everestk
yazıdan alıntı:
HUB ile bağlanmış 4 adet makinemiz var,şimdi şöyle bir senaryo üretelim A makinesi ile B makinesi gizlice haberleşmek istiyor ve A makinesi B ile iletişime geçiyor, A makinesindeki Temel Reis B makinesindeki Safinaz'a seni seviyorum mesajı yolluyor bu arada C makinesinin yöneticisi olan Kaba Sakal da Temel Reis ile Safinaz arasındaki geçen muhabbeti izlemek istiyor.
Kaba sakal bulundukları ortamın hub olduğunu bildiği için Ethernet kartını promisc moda geçiriyor ve Temel Reis ile Safinaz arasındaki trafiği dinliyor ve internette yaptığı kısa bir araştırma neticesinde Temel Reis ile Safinazın iletişiminde araya girerek Temel Reisin Safinaza yolladığı paketleri istediği gibi değiştirebiliyor. Temel Reis Safinazı kaba sakala kaptırdıktan sonra kendini Ağ güvenliğine adıyor ve yaptığı araştırmalar sonucu sağlam bir switch üzerinde çeşitli kurallar yazarak trafiğini dinlenemeyecek hale getiriyor;)

:)
0
bm
Elinize saglik. Baskasi duz tercume yapip insanlarin kafasini karistirmadan su 'promiscuous mode'a bir karsilik bulsak diyorum? Cevrisimli bagdasitirci gibi buna da "motor olmus kart' yahut 'yoldan cikmis ag bilmemnesi' filan denir diye korkuyorum.
0
Sijiero
huzeyfe kardeş ellerine sağlık.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux yarışması başladı!

FZ

Bugün başlayan ve 15 gün boyunca sürecek olan IBM Roadshow kapsamındaki Linux Başarı Öyküleri 2002, bu konuda iddia sahibi projeleri bekliyor.

8 ilde 21 üniversitede gerçekleştirilecek olan etkinliğe bugün Sabancı Üniversitesi'nde başlandı. Kazanan üniversitenin ödülüyse IBM tarafından kurulacak olan bir bilgisayar laboratuvarı olacak. Dereceye giren ilk 10 kişi de yurtiçi ve yurtdışında en az 8 hafta staj imkânı ve Linux on Intel seti kazanacak.

INTEL: Linux, 32 İşlemcili Sunucularda Çok İyi

anonim

INTEL 32 işlemcili Itanium sunucularında yaptığı veritabanı performans testlerinde denediği Linux´un Windows ve Unix ile yarıştığını gördü.

INTEL, Linux'un geniş veritabanlarını işlemedeki performansını ölçmek için yaptığı testlerde saniyede 600.000 hareket (transaction) ile diğerlerine göre genç sayılabilecek bir işletim sisteminin büyük rakiplerinden hiç de aşağı kalır yanı olmadığını açıkladı.

GNU/Linux'un önlenemez yükselişi

anonim

Dünya sunucu pazarı raporuna göre Linux cirosu, Linux sunucu satışlarının üstünde büyüyor. Microsoft ve x86 tabanlı sunucularda adetler artarken, cirolar adet artışının altında kalıyor.

Kaynak: BTdünyası

Linux Kernel 2.6: Nasıl buraya gelindi ?

sundance

On yılı aşkın yolculuğunda 2.6 kernel ile önemli bir aşamaya gelen Linux, ticari Unixlerden ileri olan ve şirketlerin önemli ihtiyaçlarına cevap veren özellikleriyle (64Gb Ram adresleme, terabytelarca dosya alanı vs.) ölçeklenme problemini de geride bırakmışa benziyor.

Taş gibi sağlam 2.2, yepyeni özellikleri ile 2.4 derken sunucu piyasasına olduğu kadar masaüstüne yönelik yenilikleri de bünyesinde barındıran 2.6 kernel nasıl geliştirilmiş, öncekilerden farklı ne gibi araçlar ve yöntemler uygulanmış konusunda IBM DeveloperWorks yine muhteşem bir makale hazırlamış.

Gebze Belediyesi GNU/Linux'u Tercih Etti

talat

Gebze de belediye kendi kullandığı masaüstü ve sunucu bilgisayar sistemlerinde Windows'tan Linux'a geçme kararı aldı. Sistem Debian kullanılacak.Linux dağıtımı web için Firefox, ofis uygulamaları için Open Office, masaüstü içinse GNOME arabirimini kullanıyor. Hayırlısı diğer belediyelere