Tamarin projesi (JavaScript2'ye giden yol)

0
roktas
Mozilla grubunca bugün yapılan duyuruya göre Adobe® firması Flash® oynatıcıda kullanılan ActionScript™ betik diline ait AVM2 isimli yeni nesil sanal makineyi Mozilla'ya bağışladı. ECMAScript sürüm 3 uyumlu bu sanal makine Firefox 1.5 ve 2 sürümlerinde de yer alan bazı yeni Javascript özelliklerini de destekleyen bir eşzamanlı derleyici (JIT) içeriyor¹.
Yapılan anlaşma uyarınca Mozilla ve Adobe Tamarin kod adlı bir projeyle AVM2'yi birlikte geliştirecekler. AVM2'nin 2008 yılına kadar, Mozilla ürünlerinde gömülü "SpiderMonkey" JavaScript yorumlayıcıyla tümleştirilmesi ve o tarihten itibaren Firefox da dahil bütün Mozilla yazılımlarında kullanılması planlanmış.

Hamiş: Bu olumlu gelişme Flash®'ın "özgürleşmesi" anlamını taşımıyor; Flash canlandırmalarını hazırlamak için yine Adobe firmasından temin edilecek araçlar ve tabii Flash'ın kendisi gerekmekte.

¹ Bu yeni özelliklerin 2007'de (?) resmîleşmesi beklenen ECMAScript sürüm 4 (=~ JavaScript2)'de de büyük olasılıkla yer alacağını hatırlatalım.

Görüşler

0
roktas
Bazı notlar:
  • AVM2 kodunun yaklaşık olarak 130KLoc olduğu belirtilmiş. Benzer katkılarla kıyaslanamayacak ölçüde büyük olan bu rakam, Mozilla grubuna kuruluşundan bu yana yapılmış en büyük kaynak kod katkısı.
  • Gerçi haberde dikkatli bir dil kullandım, aksi anlam çıkmaz ama yine de bir Flash geliştiricisinin web günlüğünden alıntıyla bir noktayı açık kılalım. AVM2'nin implement ettiği ActionScript 3, gayr-ı resmî ECMAScript 4 ile tam uyumlu. Resmileşmesine ramak kalmış bu tip standartlarda 1 yıl içerisinde sadece minör değişiklikler olacağı hesaba katılırsa şu an Mozilla CVS'inde bulunan kodun neredeyse JavaScript2 olduğu varsayılabilir.
  • Bir başka okunası web günlüğü Mozilla direktörlerinden Frank Hecker'in günlüğü. Bu gelişmenin (gerek AVM2'nin vadettiği x[2-10]'luk AJAX performansı, gerekse dilin yeni özellikleriyle) Web'in geleceği açısından ne denli önemli olduğu çok güzel anlatılmış; "disruptive innovations vs sustaining innovations" ayrımına dikkat.
0
ripper
Şuan bile java/j/script ile yeterince uyumsuzluk problemi çekiyoruz. Bu gelişme daha standartlaşmış bir dile neden olucaksa niye olmasin.
Ama yadaha fazla uyumsuzluk getirecekse?
Benim bir diğer çekincem de istemci üzerinde calisan bu dilin getirebileceği güvenlik açıkları, eğer sandbox gibi sistemle destekleyeceklerse güzel,yoksa yeni nesil virüslere kendimizi hazırlayalım derim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Thunderbird 1.0 hazır

mos

Mozilla ekibi tarafından geliştirilen e-posta, USENET (News), istemcisi Mozilla Thunderbird 1.0 sürümü inidirmeye hazır.

Konuyla ilgili duyuruya bakılırsa artık RSS ve Blog takip etmek icin Thunderbird bize yetecek.

Editörün Notu: MS Outlook, MS Outlook Express, vb. programları kullanan arkadaşlarınıza ve akrabalarınıza yardımcı olmanın ve onları aydınlatmanın zamanı geldi! Başarı öykülerinizi bizimle paylaşmamanız için mantıklı bir sebep göremiyoruz, siz görebiliyor musunuz? ;-)

Davos Mozilla dedi

avukatahmetusta

Dünya Ekonomik Forumu 2007'nin teknoloji öncülerini açıkladı.

Bilgi teknolojisi dalında seçilenlerden birisi de Mozilla oldu.

Mozilla'nın CEO'su ve başkanı Mitchell Baker ile konu ile ilgili yapılan röpörtajı buradan okuyabilirsiniz.

Mozilla Firefox 0.8

Soulblighter

"Ne zaman yeni sürüm çıkacak?" diye söyleniyordum kendime. Siz de benim gibi yeni sürüm manyağıysanız, hemen Mozilla Firebird'ünüzü güncelleyin ve yepyeni, çevik Mozilla FireFox´a kavuşun.

Mozilla 1.0´ın Win32 OS´lar için eksikleri tamamlandı

crematorium

Bildiğiniz gibi Mozilla 1.0 çıktı ve FZ'nin söylediği ve benim deneyip gördüğüm kadarıyla Win32 OS Kullanıcıları için önemli iki eksiklik var birisi FLASH Plug-in'i diğeri ise Java Plug-in'i. Bu iki plug-in'i bulup kurdum artık Mozilla 1.0 kusursuz ve sorunsuz olarak çalışmakta hepinize hayırlı olsun... :)

Plug-In'leri aşağıdaki linklere tıklayarak indirebilirsiniz...
Java Plug-In
FLASH Plug-In

Hepinize Kolay Gelsin
"Crematorium"

SpreadFirefox.com'a saldırı

Soulblighter

Firefox'un pazarlama sitesi olan SpreadFirefox.com'a saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda üyelerin bir kısmının kişisel bilgilerinin çalınmış olabileceği belirtiliyor. Sitenin bir kaç gün kapalı kalmasına neden olan saldırıdan sonra Mozilla Vakfı, Spread Firefox üyelerine e-posta ile durumu bildirdi.