Tamarin projesi (JavaScript2'ye giden yol)

0
roktas
Mozilla grubunca bugün yapılan duyuruya göre Adobe® firması Flash® oynatıcıda kullanılan ActionScript™ betik diline ait AVM2 isimli yeni nesil sanal makineyi Mozilla'ya bağışladı. ECMAScript sürüm 3 uyumlu bu sanal makine Firefox 1.5 ve 2 sürümlerinde de yer alan bazı yeni Javascript özelliklerini de destekleyen bir eşzamanlı derleyici (JIT) içeriyor¹.
Yapılan anlaşma uyarınca Mozilla ve Adobe Tamarin kod adlı bir projeyle AVM2'yi birlikte geliştirecekler. AVM2'nin 2008 yılına kadar, Mozilla ürünlerinde gömülü "SpiderMonkey" JavaScript yorumlayıcıyla tümleştirilmesi ve o tarihten itibaren Firefox da dahil bütün Mozilla yazılımlarında kullanılması planlanmış.

Hamiş: Bu olumlu gelişme Flash®'ın "özgürleşmesi" anlamını taşımıyor; Flash canlandırmalarını hazırlamak için yine Adobe firmasından temin edilecek araçlar ve tabii Flash'ın kendisi gerekmekte.

¹ Bu yeni özelliklerin 2007'de (?) resmîleşmesi beklenen ECMAScript sürüm 4 (=~ JavaScript2)'de de büyük olasılıkla yer alacağını hatırlatalım.

Görüşler

0
roktas
Bazı notlar:
  • AVM2 kodunun yaklaşık olarak 130KLoc olduğu belirtilmiş. Benzer katkılarla kıyaslanamayacak ölçüde büyük olan bu rakam, Mozilla grubuna kuruluşundan bu yana yapılmış en büyük kaynak kod katkısı.
  • Gerçi haberde dikkatli bir dil kullandım, aksi anlam çıkmaz ama yine de bir Flash geliştiricisinin web günlüğünden alıntıyla bir noktayı açık kılalım. AVM2'nin implement ettiği ActionScript 3, gayr-ı resmî ECMAScript 4 ile tam uyumlu. Resmileşmesine ramak kalmış bu tip standartlarda 1 yıl içerisinde sadece minör değişiklikler olacağı hesaba katılırsa şu an Mozilla CVS'inde bulunan kodun neredeyse JavaScript2 olduğu varsayılabilir.
  • Bir başka okunası web günlüğü Mozilla direktörlerinden Frank Hecker'in günlüğü. Bu gelişmenin (gerek AVM2'nin vadettiği x[2-10]'luk AJAX performansı, gerekse dilin yeni özellikleriyle) Web'in geleceği açısından ne denli önemli olduğu çok güzel anlatılmış; "disruptive innovations vs sustaining innovations" ayrımına dikkat.
0
ripper
Şuan bile java/j/script ile yeterince uyumsuzluk problemi çekiyoruz. Bu gelişme daha standartlaşmış bir dile neden olucaksa niye olmasin.
Ama yadaha fazla uyumsuzluk getirecekse?
Benim bir diğer çekincem de istemci üzerinde calisan bu dilin getirebileceği güvenlik açıkları, eğer sandbox gibi sistemle destekleyeceklerse güzel,yoksa yeni nesil virüslere kendimizi hazırlayalım derim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mozilla´dan daha hafifi: Phoenix!

tongucyumruk

Mozilla'nın browser olarak yetenekleri tartışılmaz. Ama bildiğiniz gibi ailemizin browser'ı Mozilla sadece browser değil. Sadece öntanımlı kurulumda bile Mozilla Mail'den tutun da ChatZilla'ya birçok paket içeriyor. Tabiiki bu kadar eklenti ve özelliğin de herşey gibi bir bedeli var. Sonuçta Mozilla oldukça iri kıyım bir browser haline geliyor. Sırf bu nedenle Mozilla yerine son derece hafif olan Opera'yı kullanan insanlar mevcut (kullansınlar tabii Opera'da sevdiğimiz bir browserdır). Mozilla projesinin kendi içinde de bundan yakınan arkadaşlar olacakki yine Gecko motorunu kullanan ama Mozlla'nın gereksiz olarak gördükleri bütün yükünden arındırılmış bir browser hazırlamaya başlamış, adını da Phoenix koymuşlar.

Mozilla´da dev güvenlik açığı!

tongucyumruk

Severek kullandığımız ailemizin browser'ı Mozilla'nın 0.9.7 sürümünden başlayıp 1.0rc1'e kadar gelen tüm versiyonlarında dev bir güvenlik açığı keşfedildi. Bu açığı kullanarak kötü niyetli webmasterlar mozillayı o sırada çalıştıran kullanıcının erişebildeği bütün dosyalara (/etc/passwd gibi) erişebiliyorlar.

Mozilla Labs'tan Cep Telefonu Tasarımı

tongucyumruk

Mozilla Labs konsept serileri dahilinde yeni cep telefonu tasarımları olan Seabird'ü duyurdu. Sistem tek başına bakıldığıda üzerinde Firefox yüklü olan sıradan bir Android yüklü smartphone'a benzese de bazı kritik özellikleri ile sıradan telefonlardan ayrılıyor.

Mozilla 0.9.9 çıktı

anonim

Yeni sürümde MathML standart olarak eklenmiş durumda. Ayrıca Unix sürümlerinde True Type font ve font anti-aliasing desteği var. Mükemmel bir browser, mail-news reader, HTML editor ve IRC Client'dan oluşan bu paketi hala denemeyen varsa çok şey kaçırıyorlar demektir.
Release notes..
Download..

Android için Firefox Focus!

tongucyumruk

Siz de benim gibi Android cihazınızda Firefox kullanıp da "keşke biraz daha hafif, biraz daha göze hitap eden bir tarayıcı olsa" diyenlerden misiniz? O zaman tam yerine geldiniz. Mozilla'nın geçtiğimiz yıl iOS cihazlar için duyurduğu Firefox Focus web tarayıcısı artık Android için de var! Peki bildiğimiz Firefox dururken neden Firefox Focus?

Firefox Focus, baştan itibaren...