Tamarin projesi (JavaScript2'ye giden yol)

0
roktas
Mozilla grubunca bugün yapılan duyuruya göre Adobe® firması Flash® oynatıcıda kullanılan ActionScript™ betik diline ait AVM2 isimli yeni nesil sanal makineyi Mozilla'ya bağışladı. ECMAScript sürüm 3 uyumlu bu sanal makine Firefox 1.5 ve 2 sürümlerinde de yer alan bazı yeni Javascript özelliklerini de destekleyen bir eşzamanlı derleyici (JIT) içeriyor¹.
Yapılan anlaşma uyarınca Mozilla ve Adobe Tamarin kod adlı bir projeyle AVM2'yi birlikte geliştirecekler. AVM2'nin 2008 yılına kadar, Mozilla ürünlerinde gömülü "SpiderMonkey" JavaScript yorumlayıcıyla tümleştirilmesi ve o tarihten itibaren Firefox da dahil bütün Mozilla yazılımlarında kullanılması planlanmış.

Hamiş: Bu olumlu gelişme Flash®'ın "özgürleşmesi" anlamını taşımıyor; Flash canlandırmalarını hazırlamak için yine Adobe firmasından temin edilecek araçlar ve tabii Flash'ın kendisi gerekmekte.

¹ Bu yeni özelliklerin 2007'de (?) resmîleşmesi beklenen ECMAScript sürüm 4 (=~ JavaScript2)'de de büyük olasılıkla yer alacağını hatırlatalım.

Görüşler

0
roktas
Bazı notlar:
  • AVM2 kodunun yaklaşık olarak 130KLoc olduğu belirtilmiş. Benzer katkılarla kıyaslanamayacak ölçüde büyük olan bu rakam, Mozilla grubuna kuruluşundan bu yana yapılmış en büyük kaynak kod katkısı.
  • Gerçi haberde dikkatli bir dil kullandım, aksi anlam çıkmaz ama yine de bir Flash geliştiricisinin web günlüğünden alıntıyla bir noktayı açık kılalım. AVM2'nin implement ettiği ActionScript 3, gayr-ı resmî ECMAScript 4 ile tam uyumlu. Resmileşmesine ramak kalmış bu tip standartlarda 1 yıl içerisinde sadece minör değişiklikler olacağı hesaba katılırsa şu an Mozilla CVS'inde bulunan kodun neredeyse JavaScript2 olduğu varsayılabilir.
  • Bir başka okunası web günlüğü Mozilla direktörlerinden Frank Hecker'in günlüğü. Bu gelişmenin (gerek AVM2'nin vadettiği x[2-10]'luk AJAX performansı, gerekse dilin yeni özellikleriyle) Web'in geleceği açısından ne denli önemli olduğu çok güzel anlatılmış; "disruptive innovations vs sustaining innovations" ayrımına dikkat.
0
ripper
Şuan bile java/j/script ile yeterince uyumsuzluk problemi çekiyoruz. Bu gelişme daha standartlaşmış bir dile neden olucaksa niye olmasin.
Ama yadaha fazla uyumsuzluk getirecekse?
Benim bir diğer çekincem de istemci üzerinde calisan bu dilin getirebileceği güvenlik açıkları, eğer sandbox gibi sistemle destekleyeceklerse güzel,yoksa yeni nesil virüslere kendimizi hazırlayalım derim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mozilla 1.0´ın Win32 OS´lar için eksikleri tamamlandı

crematorium

Bildiğiniz gibi Mozilla 1.0 çıktı ve FZ'nin söylediği ve benim deneyip gördüğüm kadarıyla Win32 OS Kullanıcıları için önemli iki eksiklik var birisi FLASH Plug-in'i diğeri ise Java Plug-in'i. Bu iki plug-in'i bulup kurdum artık Mozilla 1.0 kusursuz ve sorunsuz olarak çalışmakta hepinize hayırlı olsun... :)

Plug-In'leri aşağıdaki linklere tıklayarak indirebilirsiniz...
Java Plug-In
FLASH Plug-In

Hepinize Kolay Gelsin
"Crematorium"

Mozilla´dan daha hafifi: Phoenix!

tongucyumruk

Mozilla'nın browser olarak yetenekleri tartışılmaz. Ama bildiğiniz gibi ailemizin browser'ı Mozilla sadece browser değil. Sadece öntanımlı kurulumda bile Mozilla Mail'den tutun da ChatZilla'ya birçok paket içeriyor. Tabiiki bu kadar eklenti ve özelliğin de herşey gibi bir bedeli var. Sonuçta Mozilla oldukça iri kıyım bir browser haline geliyor. Sırf bu nedenle Mozilla yerine son derece hafif olan Opera'yı kullanan insanlar mevcut (kullansınlar tabii Opera'da sevdiğimiz bir browserdır). Mozilla projesinin kendi içinde de bundan yakınan arkadaşlar olacakki yine Gecko motorunu kullanan ama Mozlla'nın gereksiz olarak gördükleri bütün yükünden arındırılmış bir browser hazırlamaya başlamış, adını da Phoenix koymuşlar.

Firefox için Yahoo Toolbar

e2e

Yahoo, Firefox için Yahoo! Toolbar Beta sürümünü yayınladı.

Beta sürümü sadece Windows üzerinde, Firefox 1.0 ile çalışıyor.

Mozilla Thunderbird

butch

Mozilla bölünerek çoğalmaya devam ediyor. Daha önce de Firebird projesi Mozilla'nın diğer yüklerinden arındırılıp hızlı, hafif ve amacına uygun bir tarayıcı olması amacıyla başlatılmıştı. Bu kez Mozilla'nın diyet sebebi bir mail istemcisi. Projenin adı Thunderbird. Amaçlar Firebird ile benzer. Bir deneyin derim. Ama uyarayım Mozilla'nın tamamı 11 MB'ken, Thunderbird 9 MB.

Android için Firefox Focus!

tongucyumruk

Siz de benim gibi Android cihazınızda Firefox kullanıp da "keşke biraz daha hafif, biraz daha göze hitap eden bir tarayıcı olsa" diyenlerden misiniz? O zaman tam yerine geldiniz. Mozilla'nın geçtiğimiz yıl iOS cihazlar için duyurduğu Firefox Focus web tarayıcısı artık Android için de var! Peki bildiğimiz Firefox dururken neden Firefox Focus?

Firefox Focus, baştan itibaren...