Saatlerinizi Ayarlayın:Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri Başlıyor

0
FZ
İstanbul Bilgi Üniversitesi olarak 2003 yılında başlattığımız ve bir gelenek haline getirdiğimiz, yurtiçinden ve yurtdışından özgür yazılımla ilgili değerli konukları ağırladığımız Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri etkinliğinin altıncısı 17 Nisan Cuma günü yani yarın sabah başlıyor.
Bu sene Linux ve Özgür Yazılım Şenliğine de ev sahipliği yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin salonlarında, sınıflarında ve koridorlarında birbirinden ilginç ve heyecan verici konuşmalar, sunumlar, atölye çalışmaları, yarışmalar ve örnek vaka analizleri etkinliğin en önemli bölümlerini oluşturacak.

Bilgi Üniversitesi'nin Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günlerine katılacak kişileri acaba bu sene neler bekliyor? Bir hayli geniş bir yazılım ve teknoloji yelpazesine sahip etkinlikte JavaScript ve web programlamanın en önemli otoritelerinden, 'JavaScript: The Good Parts' kitabının yazarı, Yahoo çalışanı Douglas Crockford belki de tüm zamanların en yanlış anlaşılmış, alçakgönüllü ve sessiz sedasızca milyonlarca web uygulamasının, web arayüzünün arkasındaki JavaScript teknolojisinin az bilinen yönlerinden bahsedecek ve açık kaynak dünyasında gittikçe hızlanan web arayüzleri ile tarayıcı rekabetini ele alacak, Yahoo'nun açık kaynak stratejilerini ve katkılarını tartışacak. Etkinliğin diğer yabancı ve değerli ismi, Google Chromium (Chrome web tarayıcısının arkasındaki açık kod sistemi) program yöneticisi Jon Conradt'ın Cumartesi günkü konuşması da bu bağlamda tam yerine oturacak gibi görünüyor. Conradt, Google'ın açık kaynak stratejisinden ve web ortamında Chrome ile getirdiği yeniliklerden bahsedecek. Bunların yanısıra Summer of Code organizasyonuna dair bilgi verecek ve tüm dünyadan bilgisayarla ilgili öğrencileri açık kodlu projelere nasıl yönlendirdiklerini anlatacak.

Yine Cuma günü, Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünden Doç. Dr. Stefan Koch açık kodlu yazılım geliştirme süreçlerinin ekonomik açıdan ne kadar etkin olduğunu, maliyetlerini, bunların alternatif süreçlere göre avantajlarını ve dezavantajlarını vurgulayacak, somut rakamlar üzerinden 2009 yılı itibari ile açık kaynaklı iş modellerinin vardığı konumu değerlendirecek.

Cuma günkü bir başka ilginç sunum ise Debian geliştiricileri Murat Demirten ve Dr. Recai Oktaş tarafından verilecek. Bu seminerde Debian ve türevi dağıtımların geliştirilmesinde etkin rol oynayan Cdbs, Debhelper, Pbuilder gibi klasik paket geliştirme araçlarının yanısıra Debian tabanlı "Çalışan CD" üretmekte kullanılabilecek Livehelper ve özelleştirilmiş Debian dağıtımlarını belirli bir çatı altında toplamayı hedefleyen "Debian Pure Blends" projesi üzerinde durulacak.

Aynı gün Dr. Özgür Yılmazel tarafından verilecek "Türkçe Metin Arama Sistemlerinde Bilgi Erişim Sistemleri ve Veritabanlarının Karşılaştırılması" sunumu ise veri indeksleme ve metin arama sistemlerinde MySQL, PostgreSQL, MS SQL Server ve Oracle gibi veri tabanı sistemlerinin çok daha ötesine geçmek isteyen yazılım profesyonellerine ve sektörden uzmanlara hitap ediyor olacak. Eğer kullandığınız içerik sistemlerindeki Türkçe arama işlevinden memnun değilseniz, Türkçe e-ticaret sitelerindeki arama mekanizmalarının yeterli olmadığını düşünüyorsanız, bunları 50 kat hızlandırmak istiyorsanız yahut Türkçe metin madenciliği (text mining) konusunda varılan son noktayı görmek, açık kodlu Apache Lucene sistemi temel alınarak yapılanlardan haberdar olmak istiyorsanız bu sunum tam size göre olacak.

Etkinliğin ilk günü açık kodlu sistemler ve bunların sanat dünyasındaki yeri olacak. Piyanist, besteci, programcı Mehmet Okonşar canlı (real-time) müzik uygulamaları ve GNU/Linux işletim sistemi bağlığı altında tümleşik (integrated) çoklu-ortam (multimedia) GNU/Linux sürümlerinden kısaca bahsedecek ve ardından açık yazılımların, ticari yazılımlar karşısındaki güncel durumlarını şu açılardan ele alacak: HDD kayıt uygulamaları, 'MIDI-audio sequencing', 'software-synthesizers'. Okonşar, tüm platformlarda çalışabilen ve 'kapalı kodlu' hemcinslerine göre büyük tasarım ve yazılım kalitesi üstünlükleri gösteren uygulamalardan da örnekler verecek: Common Music (algoritmik bestecilik), Keykit (deneysel, gerçek zamanlı MIDI), Lilypond (nota yazım) ve Csound (elektronik müzik).

Ardından Koray Löker, 'Özgür Yazılımdan Kültür Endüstrisine Şık Bir Pas: Copyleft' başlıklı konuşmasında yazılım dünyasında filizlenip gelişen paylaşım kavramının sanat ve eğlence dünyasındaki yansımalarını ele alacak. Bu biçimde genel bir çerçeve çizildikten sonra bugün Copyleft kavramı çerçevesinde dönen tartışmalar ve bunlara ilişkin eleştiri ve sorular üretilmeye ve tartışılmaya çalışılacak. Sunum boyunca kavramları somutlaştırmak için Blender Vakfı'nın özgür filmleri Elephants Dream ve Big Buck Bunny, Vikipedi ve Creative Commons lisansıyla, kullanıldığı alanlardan yararlanılması planlanmaktadır.

Daha fazla sözü uzatmaya gerek yok, eğer yukarıdakiler ilginizi çekti ise ve bunlara ek olarak KDE4, Ruby, Python, Qt, Django, Robotik, UPnP, biyoinformatik, JBoss, PostgreSQL gibi konularda dünya standartlarında iş yapan uzmanları dinlemek ve gelişmeleri sıcağı sıcağına takip etmek istiyorsanız tek yapmanız gereken Cuma ve Cumartesi günlerini İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere kampüsünde geçirmek.

Not: Bir de tabii buraya yazmaya kıyamadağımız, sürpriz faktörünü sonuna dek kullanacağımız bazı etkinlikler ve oluşumlar söz konusu. Neler olduğunu görmek isteyenler... ne yapacağınızı biliyorsunuz! ;-)

Görüşler

0
FZ
9:30'da kayıt başlıyor diye yazmıştık, 9:15 civarı etraf tıklım tıklımdı ve yaklaşık 1 saat sonra başlayan Douglas Crockford konuşmasında BS1 (Büyük Salon 1) tamamen doldu, içeri epey bir ekstra sandalye taşındı izleyiciler için, simülatene çeviri kulaklıkları yetmedi, soru-cevap kısmı damardan muhabbetlerle uzadıkça uzadı (misal: JavaScript uzmanı Douglas Crockford'un tercih ettiği web tarayıcısı Firefox ve ilk yüklediği plug-in de JS çalıştırmayı engelleyen noscript plug-in'i ;-)

Bunun dışında daha üzerine yazmaya değer pek çok ilginç nokta gerçekleşti, sürpriz etkinliklerimiz devreye girdi lakin şu anda hepsinden bahsetmeye takatim kalmadı (bilgisayar başına gece 11 civarı oturabildim!)

Yarın sabah Google'dan Jon Conradt ile başlayacak olan etkinliğin ikinci günü çok daha yoğun geçecek diye tahmin ediyoruz. Uzun lafın kısası, gelmeyeni dövüyoruz... tabiri caizse (caiz mi, bilmiyorum, ulemaya sormam lazım ;-)
0
FZ
Sunum dosyaları da gelmeye başladı: http://open.bilgi.edu.tr/freedays/index.php?p=program
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Semineri : Samba ile Linux/Windows Entegrasyonu

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, Ankara'da Çarşamba günü (18 Şubat 2004) bir seminer düzenliyor. Saat 18:30'da başlayacak olan seminerde, Samba ve SMB protokolünün yanı sıra Samba 3 ile gelen yenilikler anlatılacak. Uygulamalı olarak bir Windows Domain Kontrolcüsü'ne Active Directory üzerinden katılım sağlanacak; Kerberos, Active Directory, PAM, NTLM, SMB gibi terimlerin yanı sıra Samba ile "basit" ağlarda temel dizin ve yazıcı paylaşımlarından da bahsedilecek. -Ayrıntılı Bilgi-

Uydu İletişiminde Yeni Eğilimler

adervis

İNETD tarafından düzenlenen "Uydu İletişiminde Yeni Eğilimler" isimli seminer 11 Kasım 2006 tarihinde IBM Linux Merkezinde yapılacak.

7D5 Demoscene Partisi - 17/18 Eylül

Ragnor

Artık gelenekselleşen 7DX demo partileri serisi bu yıl da 7D5 ile devam edecek. 17-18 Eylül tarihlerinde İstanbul Maltepe Üniversitesi - Maltepe Eğitim Köyünde yapılacak olan partiye bu yıl Teknoloyi Televizyonu sponsorluk yapacakmış.

Linux Semineri : Qmail Sunucusu

anonim

Linux Kullanıcıları Derneği, güvenliği ile ön plana çıkan ve hızla yaygınlaşan Qmail sunucusu semineri düzenliyor. Çarşamba günü saat 18.30`da Ankara Üniversitesi`nde başlayacak olan seminerin konuşmacısı Qmail için bir log analiz programı ve bir ldap yöneticisi yazan İsmail Yenigül.
http://www.linux.org.tr/

3. Ulusal Dijital Tasarım Sempozyumu ve Sergisi

mentat

24-26 MAYIS 2005 tarihlerinde, Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryum'unda 3. Ulusal Dijital Tasarım Sempozyumu Ve Sergisi düzenleniyor. Detaylı bilgi ve seminer programına buradan ulaşabilirsiniz.