Robocup 2005 Şampiyonu: Türkiye

0
FZ
Boğaziçi Üniversitesi Bilg. Müh.den Prof. Dr. Cem Say'ın "cogsciforum" e-posta listesine son gönderdiği iletiye göre Osaka, Japonya'da düzenlenen Robocup 2005 robot futbol turnuvasını Prof. Dr. Levent Akın yönetimindeki Cerberus ekibi kazanmış. Diğer takımları da burada görebilirsiniz.

Dr. Akın'ı ve öğrencilerini bu başarıdan ötürü kutluyor robotik ile YZ bilimlerinin ülkemizde ve dünyada gelişmesine daha da büyük katkılarda bulunmalarını diliyoruz.

Görüşler

0
libertarian
Gurur verici bir haber.Futbolda başarı elde edlilecekse böyle edilmesi daha doğru sanırsam.
0
FZ
Bir düşünün bakalım Yapay Zekâ, robotik ve multiagent systems alanındaki gelişmeleri test etmek için neden bu oyun seçilmiş.

0
sleytr
Robotlar tarafından oynaması basketbol gibi diğer birçok takım oyununa göre daha kolay olduğundan olabilir mi? 1 [news.nationalgeographic.com] 2 [www.ri.cmu.edu]
0
FZ
Bence sebep dünyadaki en karmaşık oyunlardan biri olması.
0
FZ
Prof. Dr. Cem Say'dan teknik bir düzeltme geldi, FM camiası ile paylaşalım:

"Duyuru için teşekkürler, yalnız FM'deki 'futbol turnuvasını ... kazanmış' cümlesi tam doğru değil. O ligde iki yarışma var: Biri "soccer competition", yani sonucu karşılıklı maçlarla belirlenen bir yarışma. Bizimkiler (esasen eski modeli kullanan tek takım oldukları için) orada iyi bir sonuç almadılar. Ama bir de "technical challenge" var: Robotların sahada (maç ortamında değil) belirlenen (değişken ışıkta penaltı atmak veya sahada hakemin belirlediği bir dizi noktayı kenar sütünlarına bakmadan dolaşmak gibi) üç değişik görevi yerine getirmeleri isteniyor, bunlardan alınan toplam puana göre sıralama yapılıyor. Bu asıl zor olan kısım, çünkü her sene teknolojik sınırları biraz daha zorlayacak görevler çıkıyor. Bana sorarsan o donanımla bizimkilerin maçların birincileri de dahil herkesi geçip o kategorinin şampiyonu olmaları yer saptama ve görme algoritmaları konusunda ne kadar iyi olduklarını (yani "vücut" değil ama "beyin" bakımından) gösteriyor." - Cem Say
0
ekin
Cerberus ekibinin tüm puanları için :

http://www.tzi.de/4legged/bin/view/Website/Results2005

Bu arada, bulabilirseniz yarışmaların filmleri izlemeye çalışın, hatta ekipten tanıdıklarınız varsa, yarışmaları anlattırmayı unutmayın, gerçekten eğlenceli oluyor.. :-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yurtdışı Internet Çıkışlarında Sorun

FZ

Türk Telekom, denizaltı fiberoptik kabloların bu sabah kopmasından kaynaklanan yurtdışı internet çıkışlarında yaşanan sorun nedeniyle, hizmeti alternatif yollardan verecek.

Türk Telekom Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, saat 08.20'den itibaren Türk Telekom'a ait sea-me-we3 denizaltı fiberoptik kablolarda meydana gelen kopmadan dolayı, Türkiye'nin yurtdışı internet bağlantılarında aksamalar yaşanıyor. Problemin kaynağının tespiti ve kısa sürede giderilmesi için çalışmaların sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, hizmetin geçici olarak alternatif yollardan verileceği ve gelişmelerden kamuoyunun bilgilendirileceği kaydedildi.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/01/04/haber_101242.php

Hava bedava, su bedava... Hatta IRIDIUM bile bedava!

parsifal

66 ana, 6 yedek uydu ile iletişimi sağlayan bir teknoloji kısaca IRIDIUM (Uydu ömrü 7 ila 9 yıl arasında değişiyor). Karaların %86'ını, okyanusların hepsini kapsayan bir iletişim ağı. Telsiziniz yoksa, telefon şebekesi yoksa veya GSM kapsama alanı dışında iseniz kullanabileceğiniz uydu iletişim sistemlerinden biri. Geçtiğimiz yıl mali destek bulunamadığından uydular yayını kesmiş, tüm dünya uyduların düşürüleceği haberini duyunca şaşırmıştı. En azından ben şaşırmıştım.

Daha sonra 2-3 ay önce tekrar yayına başladı. Tabi bu şehirde yaşayan ve GSM'in nimetlerinden yararlanan çoğu insan için pek anlam taşımıyor belkide...

Asal Sayılarla İlgili Önemli Gelişme!

FZ

İki matematikçi, asal sayılarla ilgili çok önemli bir gelişmeye yol açabilecek teoremlerini ispatladılar.

Pek çok matematikçiye göre bu gelişme onyıllardır matematik alanında karşılaşılan en önemli haber.

Boğaziçi Üniversitesi'nden Cem Yıldırım ve San Jose Devlet Üniversitesi'nden Dan Golston bu önemli haberin kahramanları olma onurunu taşıyorlar. İkili, çalışmalarını kısa bir süre önce Almanya'da düzenlenen Algoritmik Sayılar Teorisi konulu konferansta kamuya sundu.

ABD Medya Edebiyat (ya da Anna Karenina nasıl çok satar?)

FZ

Aldığımız haberlere göre ABD´deki en popüler talkshow programlarından birinin sunucusu Oprah Winfrey programında Anna Karenina´dan bahsedip ve bu kitabın aslında o kadar zor bir kitap olmadığını, güzel bir kitap olduğunu belirtince Anna Karenina´nın satışları bir anda patladı.

961.030 yeni kopya için baskıya giren Penguin Yayınları yetkilileri bu talep karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler.

TV programcısı Winfrey´e göre bu kitap biraz kalın bir kitap olmakla birlikte aslında o kadar da zor değil ve insanların gerçek edebiyatla uğraşmaları lazım bazen. 1 numarada yer alan kitabını ve yer alma sebebini üstad Leo Tolstoy görseydi acaba ne derdi?

Bu fantastik haber karşısında şaşkınlığımızı gizleyemiyor, TV, medya, kitaplar, edebiyat, garip bağlantılar üzerine bir kez daha derin bir tefekküre dalıyor, dumurlararası bir gezintiye çıkıyoruz.

Hayallerinizde ki Projenin Gerçekleşmesini İster misiniz?

opheus

Sun Microsystem girişimcilik, NetBeans Innovators Grants programı ile geliştiricilere cağrıda bulunarak, fikirlerini belirli tarihler arasında kendilerine ulaştırmanızı istemekte ve ödül toplamda 1 milyon dolar.