Robocup 2005 Şampiyonu: Türkiye

0
FZ
Boğaziçi Üniversitesi Bilg. Müh.den Prof. Dr. Cem Say'ın "cogsciforum" e-posta listesine son gönderdiği iletiye göre Osaka, Japonya'da düzenlenen Robocup 2005 robot futbol turnuvasını Prof. Dr. Levent Akın yönetimindeki Cerberus ekibi kazanmış. Diğer takımları da burada görebilirsiniz.

Dr. Akın'ı ve öğrencilerini bu başarıdan ötürü kutluyor robotik ile YZ bilimlerinin ülkemizde ve dünyada gelişmesine daha da büyük katkılarda bulunmalarını diliyoruz.

Görüşler

0
libertarian
Gurur verici bir haber.Futbolda başarı elde edlilecekse böyle edilmesi daha doğru sanırsam.
0
FZ
Bir düşünün bakalım Yapay Zekâ, robotik ve multiagent systems alanındaki gelişmeleri test etmek için neden bu oyun seçilmiş.

0
sleytr
Robotlar tarafından oynaması basketbol gibi diğer birçok takım oyununa göre daha kolay olduğundan olabilir mi? 1 [news.nationalgeographic.com] 2 [www.ri.cmu.edu]
0
FZ
Bence sebep dünyadaki en karmaşık oyunlardan biri olması.
0
FZ
Prof. Dr. Cem Say'dan teknik bir düzeltme geldi, FM camiası ile paylaşalım:

"Duyuru için teşekkürler, yalnız FM'deki 'futbol turnuvasını ... kazanmış' cümlesi tam doğru değil. O ligde iki yarışma var: Biri "soccer competition", yani sonucu karşılıklı maçlarla belirlenen bir yarışma. Bizimkiler (esasen eski modeli kullanan tek takım oldukları için) orada iyi bir sonuç almadılar. Ama bir de "technical challenge" var: Robotların sahada (maç ortamında değil) belirlenen (değişken ışıkta penaltı atmak veya sahada hakemin belirlediği bir dizi noktayı kenar sütünlarına bakmadan dolaşmak gibi) üç değişik görevi yerine getirmeleri isteniyor, bunlardan alınan toplam puana göre sıralama yapılıyor. Bu asıl zor olan kısım, çünkü her sene teknolojik sınırları biraz daha zorlayacak görevler çıkıyor. Bana sorarsan o donanımla bizimkilerin maçların birincileri de dahil herkesi geçip o kategorinin şampiyonu olmaları yer saptama ve görme algoritmaları konusunda ne kadar iyi olduklarını (yani "vücut" değil ama "beyin" bakımından) gösteriyor." - Cem Say
0
ekin
Cerberus ekibinin tüm puanları için :

http://www.tzi.de/4legged/bin/view/Website/Results2005

Bu arada, bulabilirseniz yarışmaların filmleri izlemeye çalışın, hatta ekipten tanıdıklarınız varsa, yarışmaları anlattırmayı unutmayın, gerçekten eğlenceli oluyor.. :-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Verimerkezi ile havuz ısıtmak

Betelgeuse

Bir verimerkezindeki sunucuların ürettiği ısı ile neler yapılabilir dersiniz?

HP Compaq`ı satın aldı

tongucyumruk

Slashdot`ta bugün çıkan bir habere göre bilgisayar devi Compaq yine bir başka dev olan HP tarafından satın alındı. Bu yolla HP IBM`den sonra dünyadaki ikinci büyük bilgisayar firması haline geldi.

AMD UMC ile yeni bir fabrika konusunda anlaştı

conan

AMD dünyanın ikinci büyük chip fabrikasını elinde bulunduran UMC şirketi ile Singapur'da bir fabrika açmak konusunda anlaştı. 2005'in ortalarında açılması beklenen fabrika ile AMD önemli bir sorunu olan üretim konusunda yeni bir atağa geçti. Şu anda AMD 2, Intel ise 13 fabrikaya sahip. AMD CEOsu Jarry Sanders'in yaptığı açıklama da komiğime gitti: "Real men have fabs."

Türk Yazılımcılarına Müjde

sametc

Türkiye Bilişim Vakfı, Türkiye’deki yazılım potansiyelini yurtdışına tanıtmak amacıyla bir yazılım portalı oluşturmak üzere kolları sıvadı.

Egzost´lu bilgisayar olur mu demeyin!

conan

Bu da düşünülmüş ve benim gibi bilmem kaç tane bilgisayarı olup fan sesinden delirenler ya da sistem odaları bilgisayarlardan dolayı çok ısınanlar için Bilgisayar Egzostu icat edilmiş. Egzost sistemini bilgisayarı arkasına verip diğer ucunu da duvar boşluğuna monte ediyorsunuz. Yani ise yarar mı bilemiyorum ama yine de ilginç bir görüntü :) Duvara monte edilmiş bilgisayarlar!