Robocup 2005 Şampiyonu: Türkiye

0
FZ
Boğaziçi Üniversitesi Bilg. Müh.den Prof. Dr. Cem Say'ın "cogsciforum" e-posta listesine son gönderdiği iletiye göre Osaka, Japonya'da düzenlenen Robocup 2005 robot futbol turnuvasını Prof. Dr. Levent Akın yönetimindeki Cerberus ekibi kazanmış. Diğer takımları da burada görebilirsiniz.

Dr. Akın'ı ve öğrencilerini bu başarıdan ötürü kutluyor robotik ile YZ bilimlerinin ülkemizde ve dünyada gelişmesine daha da büyük katkılarda bulunmalarını diliyoruz.

Görüşler

0
libertarian
Gurur verici bir haber.Futbolda başarı elde edlilecekse böyle edilmesi daha doğru sanırsam.
0
FZ
Bir düşünün bakalım Yapay Zekâ, robotik ve multiagent systems alanındaki gelişmeleri test etmek için neden bu oyun seçilmiş.

0
sleytr
Robotlar tarafından oynaması basketbol gibi diğer birçok takım oyununa göre daha kolay olduğundan olabilir mi? 1 [news.nationalgeographic.com] 2 [www.ri.cmu.edu]
0
FZ
Bence sebep dünyadaki en karmaşık oyunlardan biri olması.
0
FZ
Prof. Dr. Cem Say'dan teknik bir düzeltme geldi, FM camiası ile paylaşalım:

"Duyuru için teşekkürler, yalnız FM'deki 'futbol turnuvasını ... kazanmış' cümlesi tam doğru değil. O ligde iki yarışma var: Biri "soccer competition", yani sonucu karşılıklı maçlarla belirlenen bir yarışma. Bizimkiler (esasen eski modeli kullanan tek takım oldukları için) orada iyi bir sonuç almadılar. Ama bir de "technical challenge" var: Robotların sahada (maç ortamında değil) belirlenen (değişken ışıkta penaltı atmak veya sahada hakemin belirlediği bir dizi noktayı kenar sütünlarına bakmadan dolaşmak gibi) üç değişik görevi yerine getirmeleri isteniyor, bunlardan alınan toplam puana göre sıralama yapılıyor. Bu asıl zor olan kısım, çünkü her sene teknolojik sınırları biraz daha zorlayacak görevler çıkıyor. Bana sorarsan o donanımla bizimkilerin maçların birincileri de dahil herkesi geçip o kategorinin şampiyonu olmaları yer saptama ve görme algoritmaları konusunda ne kadar iyi olduklarını (yani "vücut" değil ama "beyin" bakımından) gösteriyor." - Cem Say
0
ekin
Cerberus ekibinin tüm puanları için :

http://www.tzi.de/4legged/bin/view/Website/Results2005

Bu arada, bulabilirseniz yarışmaların filmleri izlemeye çalışın, hatta ekipten tanıdıklarınız varsa, yarışmaları anlattırmayı unutmayın, gerçekten eğlenceli oluyor.. :-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Uzun Yaşamak İsteyen Okula Gitsin

FZ

Başlık, ARITeknokent grubundan Memduh Karakullukçu'nun bir e-postasına ait. Konu kısaca uzun ömür ile eğitim süresi arasındaki ilişki:

Karakullukçu'nun alıntıladığı habere göre "ortalama ömür analizlerine bakıldığında, ülkeler arasında en tutarlı pozitif etki yapan faktörun eğitim olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Okulda daha çok zaman geçiren insanların ömürleri daha uzun oluyor ve bu çok sağlam bir ampirik sonuç. Başka hiçbir faktör bu kadar tutarlı pozitif etki göstermiyor.

`Bilgisayar Bilimleri´ eğitim gönüllüleri aranıyor

butch

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri bölümü tarafından, lise öğretmenlerine ve öğrencilerine yönelik programlama eğitimi ve yarışması düzenlenecektir.

Böyle bir girişimde gönüllü olarak yer almak ister misiniz?

Soru: neden biz değiliz?

musshani

Yıllarca İngiliz sömürgesinde yaşadı. Özgürlüğüne kavuştu ancak fakirlik yakasını bırakmadı. Bilişim alanındaki gelişmeler nedeniyle ABD ve Avrupalı şirketler tarafından ikinci kez keşfedildi. ABD uyurken o çalıştı. Yazılım cenneti Hindistan 1990´da kapılarını dış dünyaya açtı ve 10 yılda Silikon Vadisi´nin arka bahçesi oldu. Hindistan´ın kod yazılımı ve veri kaydetme sistemiyle başlayan yazılım macerası artık üretime ve danışmanlığa kayıyor. Ülkede yazılım alanında nitelikli insan kaynağı patlaması yaşanıyor. Her yıl 125 bin yazılım mühendisi yetişiyor. Yetişen insan kaynağı Hindistan´ın kendi ayaklarının üzerinde durabilmesi için yatırım yapıyorlar.

Türk Basını Marvin Minsky'yi Keşfediyor

FZ

Radikal gazetesi yazarlarından İsmet Berkan, Marvin Minsky'nin SOCIETY OF MIND isimli sıradışı ve önemli kitabından bahsetmeye başlamış ve bu hafta da devam ediyor.

Yeni bir kitap değil ancak yapay zekâ, felsefe, zihin felsefesi, düşünce, psikoloji gibi konularla ilgilenenlerin mutlaka okuması gereken türden. Benim de kısa süre önce okuduğum ve vakit bulunca bilişsel bilim bağlamında tekrar okumak istediğim ender kitaplardan.

Büyük Usta Dijkstra`yı Kaybettik (1930 - 2002)

FZ

Bilgisayar bilimlerine ve endüstriye yaptığı katkılarla tanınan Professor Edsger Wybe Dijkstra, uzun süredir sürdürdüğü kanser mücadelesine yenik düşerek 6 Ağustos 2002'de, Hollanda'daki evinde aramızdan ayrıldı.

1930 yılında Rotterdam'da doğan Dijkstra kimyager bir babanın ve matematikçi bir annenin oğlu idi. Üniversitede matematik ve teorik fizik okuyan bilimadamı daha sonra Amsterdam Üniversitesinde bilgisayar bilimleri üzerine doktora yaptı. 1952-1962 yılları arasında Mathematisch Centrum, Amsterdam'da programcı olarak çalışan Dijkstra, daha sonra Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nde matematik profesörü ve 1973-1984 yılları arasında da Burroughs Corporation'da araştırmacı olarak çalıştı. 1984-1999 yılları arasında Texas Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimleri bölümünde görev alan bilimadamı 1999 yılında Emeritus Profesör olarak emekli oldu.....