Rakun XML Uygulama Platformu projesi 0.3.1 sürümünü çıkardı

0
evolution

İTÜ Yazılım Geliştirme Merkezi'nde 4 kişilik bir ekip tarafından yürütülen proje 0.3.1 sürümüne ulaştı. Web üzerinden uygulama tasarımı için tamamıyla XML kuralları kullanan platform arayüzler konusunda da kurumsal ihtiyaçları karşılayabilmek için AJAX yöntemini benimsemiştir.

Proje hakkında daha detaylı bilgi almak için http://www.rakun.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Proje üzerinde geliştirilmiş MRP demo uygulaması için http://mrp.rakun.org adresini ziyaret edebilirsiniz. Uygulama demosunda kullanacağınız kullanıcı adı ve şifre "demo" dur.

Görüşler

0
tongucyumruk
Merak edenler için, ayrıca sitede Plone kullanımı ve Zope içinde AJAX teknolojilerinin kullanımı konulu iki ekran yayını (screencast) mevcut. Henüz sadece AJAX videosunu izledim, ufak bir eleştiri, aradaki kodlar çok hızlı gelip geçiyor (sanki copy/paste yapılıyormuş gibi). Bunun yerine kodları satır satır yazarsanız yapılan işin anlaşılması açısından daha iyi olacağını düşünüyorum. Gerçi görüntüyü dondurup okuyup sonra tekrar takip etmek mümkün fakat bence bu dikkati dağıtabiliyor. Bir de görüntülere ses ekleme imkanı varsa belgelerin sağladığı faydayı katlayarak artırır diye düşünüyorum. Gerek bu güzel yazılım, gerekse eğitici görüntüler için teşekkürler.
0
evolution

Öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim. Bildiğiniz üzere Zope ve Plone teknolojileri yurtdışında çok popüler olmasına rağmen ülkemizde pek bilinmiyorlar. Biz de Türkiye'de bu teknolojilerin nimetlerinden yararlanmak ve onları kullanarak çeşitli projeler yapmak için yaklaşık 4 senedir çalışıyoruz. Henüz incelettiğimiz kişilerden altyapıya yönelik olumsuz bir tepki gelmedi. Bu da dolayısıyla bizi mutlu ediyor. Videolar konusuna gelince, copy-paste konusunda haklısın, öyle yaptım. Çünkü sunum sırasında yazılışı beklemek bazılarını sıkıyordu, ben de o kısımları ayıkladım.

0
evolution
İTÜ'de geliştirdiğimiz bu altyapıyı kullanarak çeşitli gruplarla kurumsal projeler yapmak istiyoruz. Bu konuda önerileriniz, proje fikirleriniz varsa lütfen yazın, tartışalım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

POCO C++ Kütüphanesi Örnekleri

mustafa_

POCO C++ kütüphanesi açık kaynak kodlu, daha basit ve hızlı olarak ağ merkezli(network-centric) portatif uygulamalar geliştirmeyi sağlar.

C++ dilinin geliştiricisi Bjarne Stroustrup'un belirttiği gibi:
"İyi bir kütüphane olmadan,çoğu ilginç görevlerin C++'da yapılması zordur, ancak iyi bir kütüphane ile hemen hemen herhangi bir görevin yapılması kolaydır."

Açık Kodlu Özgür Bir Yazılım Projesi: FlightGear Uçuş Simülatörü

FZ

1995 yılında havacılık simülasyonları konusunda uzmanlaşmış Curtis Olson isimli bir mühedis Microsoft Flight Simulator´a bir eklenti (add-on) yapmaya çalışırken vaktinin büyük bir kısmını asıl iş yerine bu yazılımın dosya formatlarını, iç yapısını, işleyişini, vs. anlamak için enerji harcayarak geçirdiğini fark etti. Ve kendine şöyle dedi: Oturup kendi uçuş simülatörümü yazmaya başlasam, bunu açık kodlu ve GPL lisanslı olarak kamuoyuna sunsam ve sonra...

Olson´un bu çabası ABD´de çılgın bir mühendisin delidolu idealizmi olarak algılanmadı tahmin edebileceğiniz gibi. Proje başladıktan kısa bir süre NASA´daki uzay mekiği programının önemli mühendislerinden biri olan Jon Berndt de projeye destek vermeye başladı. Bu katılımı takiben, bir başka mühendis Tony Peden de projeye katılmakta tereddüt etmedi. Ve gerisi büyük hızla geldi.

FlightGear isimli bu özgür yazılım projesine destek veren deneyimli programcı ve mühendislerin yaş ortalaması 35´in üstünde. Hepsi de kendi alanlarındaki mühendislik ve fizik konularında usta isimler. Geliştirdikleri sistem uç noktadaki havacılık mühendisliği modellerini, grafik (OpenGL) ve ağ programlama tekniklerini kullanıyor. Herkesi sistemlerini incelemeye ve katkıda bulunmaya davet ediyorlar.

Dillo 0.6.5

m1a2

200 KB civarı kilosuyla çok işler yapabilen minik browser`ınız yeni sürümüyle karşınızda. Sun Sparc`tan iPAQ`e kadar bir çok platform`da çalışan Dillo`nun Fazlamesai`nin yorum alanlarında kaybolmaması için yeni sürümü de fırsat bilerek şöyle bir vitrine koymak güzel olur diye düşündük. Hemen şuradan indirip, derleyelim ve deneyelim. Bu işlem için harcayacağımız vakit ayrıntılı bir tanıtımı okumaya ayrılacak süreden daha kısa olacaktır kanaatimizce ;) Yeni sürümün flash özelliğini belirtelim ama. 0.6.5 çerez (cookie) desteğiyle geliyor ve tabii olmazsa olmaz bugfix`lerle.

Yazılım temalı Türkçe soru/cevap kardeşliğine davet

coskung

Yazılım dünyasında olup da Stackoverflow’u (SO) bilmeyen yoktur. Yazılım konusunda Google’da yapacağınız her aramada mutlaka SO’dan birkaç sonuç çıkacaktır. SO, yaklaşık 3.3 milyon soru, 6.6 milyon cevap ve 1.2 milyon kullanıcıya sahip devasa bir soru cevap sitesi. Şu anda dünyadaki tüm yazılımcıların itibar ettiği en önemli bilgi merkezlerinden birisi. Günde 4 milyondan fazla ziyaretçi çekiyor. SO, yalnız başına bir site değil, kocaman bir ağın en popüler parçası. Stackexchange (SX) ağı, aşçılıktan fiziğe, elektronikten bisiklete farklı birçok konuda soru/cevap sitesine sahip.

wxWidgets ile bir uygulama: wxCar

mustafa_

wxCar, wxWidgets/C++ ile yazılan oto kiralama/satış firmalarına hitap eden küçük bir uygulamadır.

Serialization olarak Boost kütüphanesi kullanılmıştır.