Projeleri Yarım Kaldı!

0
parsifal
Dünya biliminde "yeşil polimer"i bularak büyük yankı yaratan bilim insanı Gürsel Sönmez'i 37 yaşında trafik kazasında yitirdik. Buluşu dünyanın önde gelen dergilerine kapak olan, Sönmez'in yeni projeleri de vardı: Biri "süper kapasitörler" ile ilgili, diğeri, elektrokromik polimerlerin (elektrik akımı ile renk değiştirebilen polimerler) veri saklama kapasitesi ile ilgili.
Kaynak: O. Bursalı, Cumhuriyet Gazetesi, 18 Ocak 2005, s.1, s.7
Dünya biliminde "yeşil polimer"i bularak büyük yankı yaratan genç bilim insanımız Gürsel Sönmez'i 37 yaşında elim bir trafik kazasında kaybettik. Dünyanın önde gelen kimya bilimi Chemical Communication'da buluşu kapak olan, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi ve araştırmacısı Yard. Doç. Dr. Gürsel Sönmez, son yıllarda çok verimli ve başarılı çalışmalarıyla dikkatleri üzerinde toplamış ve ödüller almıştı.

Dün üniversitesinde yapılan törenle yurdu Çanakkale-Biga'ya gönderilerek toprağa verilen Sönmez, özellikle elektrik alımı ile renk değiştiren polimer maddeler üzerinde uzmandı. Dünyada bu tip polimerler sadece mavi ve kırmızı temel renkler ve bunların tonlarında renk veriyordu. Gürsel Sönmez, "yeşil renkli polimer"i de bularak, teknolojik uygulamalarda yepyeni bir alan açmıştı ve bu buluşuyla da dünya biliminde kendine yer edinmişti. Dünyada çeşitli ödülleriyle birlikte, Türkiye Bilimler Akademisi'nin Genç Bilimciler Ödülü'nü de alan Sönmez'in planladığı yeni çalışmaları da bulunuyordu. Temel bilimci niteliğini, uygulamalara yönelik araştırmacı kişiliğiyle bütünleştiren Sönmez çok önemli iki proje züerinde daha çalışıyordu: Biri yüksek hızda enerji depolayan, bir tür akü yerine geçecek "süper kapasitörler" ile ilgili. Diğeri, elektrokromik polimerlerin veri saklama kapasitesi ile ilgili. Bu alanda dünyada yapılan araştırmaları da aşacak fikirlere sahipti ve bunları ülkemizde gerçekleştirmek için hazırlıklarını da yapmış ve projesine destek için DPT'ye başvurmuştu. Gürsel Sönmez, doktorasını 2002 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Bölümü'nde tamamladı. Doktora sonrası araştırmalarını, ABD'de Kaliforniya Üniversitesi'nde (UCLA) sürdürdü. Yeni polimerik elektromikler, düşük band aralıklı polimerler ve yeni konjuge moleküler, temel çalışma alanlarıydı. California Nano-Systems Institute (CNSI) "Postdoktora Ödülünü" ve "UCLA Kimya ve Biyokimya Bölümü Post-doktora Mükemmel Araştırmacı Ödülü" almıştı. Sönmez'İn bir dünya patenti ve 35'in üzerinde ulaslararası bilimsel dergide basılmış makalesi vardı. 1968 doğumlu Sönmez, evli ve bir çocuk babasıydı.

Görüşler

0
resilence
Böyle nadide insanları kaybetmek, çok üzücü.
0
ttk
Allah (CC) rahmet eylesin, ailesine sabır ve yardım ihsan etsin.
Nedense böyle stratejik araştırmalar yapan, yapabilecek kapasitedeki insanların özellikle de günümüzdeki şartlar içerisinde kazalarda vefat etmesi bana hiç de normal görünmüyor, umarım bir kasıt yoktur.
0
anonim
Ben böyle düşünmemiştim. Yeşil polimerin ya da uğraştığı projelerin ne kadar stratejik öneme sahip olduğunu kestiremediğim için dediğinin ne kadar doğru olacabileceğini bilemiyorum. Öte yandan umarım sadece şanssızlık, bir kader oyunudur başına gelen. Allah rahmet eylesin...
0
eyyubcan
:'( ateş düşdüğü yeri yakıyor ülkemiz için büyük bir kayıp ailesine başsağlığı dilerim.
0
anonim
Büyük buluş . basit son! Ne yaman çelişki böyle :'(
0
yetgin

Trafik kazalarında bu kadar niyazi veren bir ülkede belki böyle düşünmek ayıp ama niyeyse bana şunu hatırlattı.

Zor zar yetiştiriyor, sonra da ya kaçırıyor yada öldürüyoruz.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Geleceğin Medyası

redogre

Geleceğin Medyası

2006 SourceForge.net Community Choice Awards

anhanguera

"2006 SourceForge.net Community Choice Awards"´a 14 farklı katagoride toplam 40 adet proje sourceforge tarafından aday gösterilmiş ve 17 Martta sonuçlanan ilk ön eleme gerçekleştirilmişti. Şimdi sıra asıl oylamada.

Aday gösterilen 40 proje arasında Türkiye`den iki adet proje de yer alıyor, Xynth, ve F4L.

8 saat sonra görüşmek üzere...

FZ

Yaklaşık 8 saat sonra Türkiye'deki en önemli uluslararası açık kaynak ve özgür yazılım etkinliği başlıyor.

FM ortamından tanıdığımız pek çok isim ve ekip tam kadro yerlerini almak üzere hazırlar.

Herkesi bekliyoruz. Çok sıkı bir 48 saatlik maraton olacak!

fazlamesai.net'e soralım: Özgürlük mü, kaliteli yazılım mı?

FZ

Günlüğüme girmiştim ama FM camiası ile de paylaşmadan edemedim.

Bu aralar iki yazılım kurcalıyorum iş için: Confluence ve JIRA. Her ikisi de kapalı kodlu, kaliteli ticari lisanslı yazılımlar.

Fark ettim ki ticari bir yazılım olan JIRA'yı Apache Foundation da tercih ediyor ve yoğun olarak kullanıyor. Neden tercih ettiklerini burada açıklamış. Gelelim FM camiasına sormak istediğime:

FM.net RSS Okuyucusu

vst

Dedik ki; Fazlamesai.net'in bir RSS okuyucusu olsun. Hatta sadece RSS okumasın, daha başka işler de becerebilsin. Ve hatta, bunu bir güzel hep beraber yapalim :)
Buradan hem kaynak koda hem de halihazırda QT kütüphanesi olan FMcilerin çalıştırabileceği bir ikili dosyaya ulaşabilirsiniz.