Projeleri Yarım Kaldı!

0
parsifal
Dünya biliminde "yeşil polimer"i bularak büyük yankı yaratan bilim insanı Gürsel Sönmez'i 37 yaşında trafik kazasında yitirdik. Buluşu dünyanın önde gelen dergilerine kapak olan, Sönmez'in yeni projeleri de vardı: Biri "süper kapasitörler" ile ilgili, diğeri, elektrokromik polimerlerin (elektrik akımı ile renk değiştirebilen polimerler) veri saklama kapasitesi ile ilgili.
Kaynak: O. Bursalı, Cumhuriyet Gazetesi, 18 Ocak 2005, s.1, s.7
Dünya biliminde "yeşil polimer"i bularak büyük yankı yaratan genç bilim insanımız Gürsel Sönmez'i 37 yaşında elim bir trafik kazasında kaybettik. Dünyanın önde gelen kimya bilimi Chemical Communication'da buluşu kapak olan, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi ve araştırmacısı Yard. Doç. Dr. Gürsel Sönmez, son yıllarda çok verimli ve başarılı çalışmalarıyla dikkatleri üzerinde toplamış ve ödüller almıştı.

Dün üniversitesinde yapılan törenle yurdu Çanakkale-Biga'ya gönderilerek toprağa verilen Sönmez, özellikle elektrik alımı ile renk değiştiren polimer maddeler üzerinde uzmandı. Dünyada bu tip polimerler sadece mavi ve kırmızı temel renkler ve bunların tonlarında renk veriyordu. Gürsel Sönmez, "yeşil renkli polimer"i de bularak, teknolojik uygulamalarda yepyeni bir alan açmıştı ve bu buluşuyla da dünya biliminde kendine yer edinmişti. Dünyada çeşitli ödülleriyle birlikte, Türkiye Bilimler Akademisi'nin Genç Bilimciler Ödülü'nü de alan Sönmez'in planladığı yeni çalışmaları da bulunuyordu. Temel bilimci niteliğini, uygulamalara yönelik araştırmacı kişiliğiyle bütünleştiren Sönmez çok önemli iki proje züerinde daha çalışıyordu: Biri yüksek hızda enerji depolayan, bir tür akü yerine geçecek "süper kapasitörler" ile ilgili. Diğeri, elektrokromik polimerlerin veri saklama kapasitesi ile ilgili. Bu alanda dünyada yapılan araştırmaları da aşacak fikirlere sahipti ve bunları ülkemizde gerçekleştirmek için hazırlıklarını da yapmış ve projesine destek için DPT'ye başvurmuştu. Gürsel Sönmez, doktorasını 2002 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Bölümü'nde tamamladı. Doktora sonrası araştırmalarını, ABD'de Kaliforniya Üniversitesi'nde (UCLA) sürdürdü. Yeni polimerik elektromikler, düşük band aralıklı polimerler ve yeni konjuge moleküler, temel çalışma alanlarıydı. California Nano-Systems Institute (CNSI) "Postdoktora Ödülünü" ve "UCLA Kimya ve Biyokimya Bölümü Post-doktora Mükemmel Araştırmacı Ödülü" almıştı. Sönmez'İn bir dünya patenti ve 35'in üzerinde ulaslararası bilimsel dergide basılmış makalesi vardı. 1968 doğumlu Sönmez, evli ve bir çocuk babasıydı.

Görüşler

0
resilence
Böyle nadide insanları kaybetmek, çok üzücü.
0
ttk
Allah (CC) rahmet eylesin, ailesine sabır ve yardım ihsan etsin.
Nedense böyle stratejik araştırmalar yapan, yapabilecek kapasitedeki insanların özellikle de günümüzdeki şartlar içerisinde kazalarda vefat etmesi bana hiç de normal görünmüyor, umarım bir kasıt yoktur.
0
anonim
Ben böyle düşünmemiştim. Yeşil polimerin ya da uğraştığı projelerin ne kadar stratejik öneme sahip olduğunu kestiremediğim için dediğinin ne kadar doğru olacabileceğini bilemiyorum. Öte yandan umarım sadece şanssızlık, bir kader oyunudur başına gelen. Allah rahmet eylesin...
0
eyyubcan
:'( ateş düşdüğü yeri yakıyor ülkemiz için büyük bir kayıp ailesine başsağlığı dilerim.
0
anonim
Büyük buluş . basit son! Ne yaman çelişki böyle :'(
0
yetgin

Trafik kazalarında bu kadar niyazi veren bir ülkede belki böyle düşünmek ayıp ama niyeyse bana şunu hatırlattı.

Zor zar yetiştiriyor, sonra da ya kaçırıyor yada öldürüyoruz.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Görüntü işlemede ünlü bir yüz: Lenna

GtG

Görüntü işleme ile uğraşmış olanlar bu yüzü mutlaka görmüşlerdir. Yeterince meraklılar ise resmin sahibinin isminin Lenna olduğunu ve gerçekte bir playboy yıldızı olduğunu da öğrenmişlerdir.
Peki bir playboy yıldızı nasıl oldu da akademik dünyanın kapılarını aralayıp görüntü işleme laboratuvarlarına misafir oldu? İşte ufak bir araştırma sonucu ulaştığım cevap:
The Lenna Story

Online Business'in En Aptal 10 Fikri

anonim

Aptalca gibi görünen ama fikir sahiplere yüklüce para kazandıran fikirler: http://weirdtechnewshub.blogspot.com/

Zırvalık mı, dahiyane mi, ekonomik akıl mı, yoksa başka bir şey mi? Siz karar verin.

FM`de yeni bir editör!

sundance

Kurulduğu günden beri Fazlamesai.net`in en büyük destekçilerinden olan, yazarlar sıralamasında ikinci, yorumlar sıralamasında açık ara birinci olan, sevgili arkadaşımız, değerli insan, cryptoloji aşığı matematikçimiz, FZ; bugünden itibaren, Fazlamesai.net`in editörlerinden biri olmuştur.

Kendisine bir kez daha hoşgeldin diyor, arkadaşlığından dolayı tekrar teşekkür ediyoruz.

Paylaştıkça daha eğlenceli hale gelen fazlamesailerimiz için...

fazlamesai.net'e soralım: Mahremiyetimiz pamuk ipliğine mi polise mi bağlı?

FZ

Son günlerde bazı haberler Türkiye'de Internet ve özellikle Internet kafeler ile ilgili gelişmelere işaret ediyor. Bugün bir Internet kafe işletmecisinden aldığımız bilgiler ise hayli enteresan. Kafesi polisler tarafından ziyaret edilen işletmeci emniyet genel müdürlüğüne çağrılıyor ve tüm bilgisayarlardaki tüm iletişimin "sniffer" tabir edilen programlarla dinlenip kaydedilip bunun emniyete raporlanması gerektiği söyleniyor.

fazlamesai.net'e soralım: J2EE mi yoksa .NET mi?

FZ

MIT hocalarından Philip Greenspun tercihini .NET'ten yana kullanmış. Greenspun'ın 11 Nisan 2002 tarihli yorumlarından sonra en son 8 Mart 2005'te bir yorum gelmiş. Son 3 sene içinde gelen yorumlar ağırlıklı olarak .NET taraftarı yorumlar. Genel hava şu: Eğer bir sürü programcı çalıştırmak istiyorsanız, çok büyük şirketseniz, bol bol paranız varsa, vs. buyrun J2EE ile sistem geliştirin. Daha sıkı koşullar altında çalışıyorsanız şu anda .NET çok daha hızlı ve etkin sistem geliştirmeye ve programlamaya izin veriyor. Tabii buna itirazlar da var: EJB'den yola çıkarak J2EE'yi kötüleme hatasına düşmeyin! gibi. Bir başka yazılımcı ise "yahu bir satır kod değiştiriyoruz, application server'ı başlatmak 3 dakika sürüyor, el insaf" şeklinde şikayet ediyor.

IT sektörünün acar FM üyeleri bu konuda ne der? Acı dolu yazılım deneyimlerini bizimle paylaşmak isteyenler, hodri meydan, yanınızda rakamlarla gelin ve hangi platformu neden tercih ettiğinizi güçlü bir şekilde açıklayın.