Fm pwa 1

Progressive Web App Dünyasına Giriş: Manifest

3
butch

Progressive Web App (PWA), Google'ın günümüz web uygulamalarının iyi birer mobil uygulamaya dönüşebilmesi için önerdiği özellikler çerçevesinde ortaya çıkan bir kavram. Tarihsel olarak Responsive Web'den sonra ortaya çıkan gelişme olarak anılacak ve görünen o ki web dünyasında bir büyük değişime daha tanıklık etmemize sebep olacak.

Bir PWA'nın temelde sahip olması gereken özellikler bu adreste listelenmiş. Altyapınızın ihtiyaçları ne kadar karşıladığını öğrenmek için Chrome Lighthouse eklentisini kullanabilirsiniz.

Sitenizin https üzerinde sunulduğu ve mobil uyumlu olduğu varsayımıyla PWA'a ilk adımı manifest tanımlayarak atalım. Bunu yapıp, web sitenizi web tarayıcısından "Ana Ekrana Ekle" dediğinizde olacaklar sitenizin native bir uygulama gibi görünmesini sağlayacak.

Haydi başlayalım.

Manifest

Tek yapmanız gereken sitenizinin altından ulaşabileceğiniz bir manifest.json dosyası oluşturmak ve bunu bir link tag'i ile ulaşılabilir kılmak.

https://fazlamesai.net/manifest.json adresinden ulaşabileceğiniz örnekte de görebileceğiniz gibi bir dosyayı oluşturup,

<link rel="manifest" href="/manifest.json">

gibi bir link tag'i ile adreslemek.

Manifest İçerik

{
  "name": "Fazlamesai.net",
  "short_name": "FM",
  "icons": [{
        "src": "fm_144.png",
        "type": "image/png",
        "sizes": "144x144"
      }, {
        "src": "fm_192.png",
        "type": "image/png",
        "sizes": "192x192"
      }],
  "start_url": "/",
  "display": "browser",
  "background_color": "#ffffff",
  "theme_color": "#e65100"
}
  • name: Uygulamanın adı. Splash(ön yükleme) ekranında görünecek.
  • short_name: Uygulamamanın kısa adı.
  • icons: Uygulama ikonları (Splash ekranında da görünecek). Yukarıdaki örnekler temel Android ve iOS ihtiyaçlarına yönelik.
  • start_url: Uygulamanın ilk açacağı url.
  • display: standalone ve browser seçenekleri bulunuyor. standalone senaryosunda bir adres çubuğunuz olmuyor.
  • background_color: Splash ekranı arka plan rengi. Uygulama açılana kadar görüntülenecek.
  • theme_color: Tema rengi. Araç çubuğu rengini belirliyor.

PWA'ya basit bir giriş yapmış olduk. Bir sonraki aşama Service Workers. Bu teknoloji ile uygulamanızın offline durumdaki davranışını ele alan bir yazı için beklemede kalın.

Görüşler

0
tongucyumruk

Progressive Web Apps Google basta olmak uzere pek cok sirketin son dönemde en cok yayginlastirmaya calistigi teknoloji. Tabi ki hedef belli: Dunyanin kolay ulasilamayan bölgelerinde yasayan, internet baglantisi kesintili/yavas milyarlarca kullanicinin web ekosistemine dahil edilmesi. Bunun icin anahtar kelimelerden biri: Offline first.

Tabi ki ne Google ne de diger sirketler bunu hayrina veya insanligin iyiligi icin istemiyorlar. Hedef yeni ve cok genis bir markete ulasmak, ama bunu yaparken insanlarin hayati kolaylastiran pek cok servise de ulasmasini saglayarak hayat kalitesini artirmis oluyorlar1.


  1. Tabi ki Google, Facebook gibi sirketlerin hayat kalitemizi nasil etkiledigi, hayatimizi guzel mi yoksa karmasik mi kildigi baska bir tartisma konusu 

1
butch

Bu yazının devamını getiremedim henüz ama Safari'ye 11.1 sürümü ile service workers desteği geldiği bilgisini paylaşayım.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SPeeDY

parsifal

Http protokolü ile yetinmiyen Google web'i daha hızlı getirmenin yollarında SPDY protokolü ile karşımızda...
SPDY ile Google;
- Tek bir TCP bağlantı üzerinden birden çok HTTP isteği,
- Lüzumsuz headerları kaldırıp kalanları sıkıştırmak,
- SSL'i temel protokol olarak kullanmak,
- Sayfa yüklemelerini %50 oranında azaltma gibi pek çok yeniliği hedefliyor.

Ve Google Chromium OS huzurlarınızda

anonim

Google merakla beklenen işletim sistemi Chromium OS'un geliştirme sürümünü duyurdu. Geliştirme sürümü sitesinden indirilip derlenebilir.

Çabuk, çiz!

butch

Konumuz makine öğrenimi ve karşımızda Google'dan yeni bir oyuncak "Çabuk, çiz!".

Oyun, anahtar kelimeler ile verilen nesneleri kısıtlı bir süre içinde ekrana çizmeniz ve yapay sinir ağlarına dayalı sistemin siz çizmeye çalışırken çizdiğiniz objeyi tahmin etmeye çalışması üzerine kurulu. Zaman kısıtı ve yapay zekanın sürekli değişen tahminleri ile size güzel bir zaman vaat eden...

Google Benim Hakkkımda Ne Biliyor?

Titus

Google'ı bilmeyenimiz yoktur, arama motoru, e-posta servisi vb. bileşenleri ile sanal hayatımızı tamamen üzerine kurduğumuz bir oluşumdur Google. Herşey iyi güzel de peki biz birşeyler araştırırken Google da bizi araştırıyor mu? Bu soru uzun zamandır beni düşündürüyor du görünen o ki bu soruyu düşünüp duran başka biri daha varmış.

Google: Gizlilik mi?

tongucyumruk

Bundan 10 yıl kadar önce Sun Microsystems'tan Scott McNealy "Kişisel gizlilik mi? Aşın artık böyle şeyleri" demişti. Günümüzde her hareketiyle kişisel gizlilik konusunda yeni soru işaretleri yaratan ailenizin arama motoru (web tarayıcısı, ofis programı, e-posta sistemi, reklamcısı, anında mesajlaşma yazılımı ...) Google'ın CEO'su Eric Schmidt CNBC ile yaptığı bir röpörtajda "eğer birşey yapıyor ve insanların haberi olmasın istiyorsanız, belki de o şeyi yapmıyor olmanız gerekiyordur" şeklinde bir açıklamada bulundu. Daha açık cümlelerle ifade etmek gerekirse: Neden birşeyleri gizlemeye çalışıyorsun? Yoksa sakıncalı birşeyler mi yapıyorsun?