Pocket PC vs. Palm

0
elrond
Web'te biryerlerde enteresan bir istatistik buldum.
2000 yılının 2. çeyreği ve 2001 yılı 2.çeyreği arasındaki satışlarla ilgili bir istatistik.
Kamuoyuna "PocketPC Summit" te Ben Waldman tarafından açıklanmış. (Ek bilgi:Bu arkadaş MS'nin Mobile Devices Vice President'i.
Bilin bakalım nerden araklamışlar bu amcamı...
Yok yok Palm değil.. Symbian.) Sonuçlar aşağıdaki gibiymiş:

-Q2 2001: Dünya çapında PDA marketi toplamda %21 daralmış.
-Palm hariç tutulursa %8 pazar büyümüş. (Yani insanlar Palm almıyor diye yorumluyor abi)
-Q2 2000` den Q2 2001` e: Palm` ın pazarı %54 ten %32` ye düşmüş.
-Dünya çapında pazar payları Q2 2001 : Pocket PC %35, Palm %65(Toplam %100 oldu, nasıl olcak bu işler. Psion, 9210, Linux vs. PDA leri pek ipleyen yok galiba(!))
-Q2 2001 Palm Avrupa satışları: %40.5
-Q2 2001 Pocket PC Avrupa satışları: %40.6

Rakamlar böyle. Bilginiz olsun. Microsoft bu pazarda da rakiplerinin elini kolunu bağlayıp, değerli yöneticileri transfer etmek vasıtasıyla olayı götürecek gibi. Hep Microsoft' a kızıyoruzda insanın çalıştığı yere 100 gr vicdan bağı olur kardeşim. Parayı gören geçiyor bu adamlara.

Bu arada PDA aleminde son darbe CPU üreticilerine geldi. Artık PocketPC 2002 ve üstü, Intel StrongARM 206 MHz dışında çalışmıyor. Bu demek ki milyonlarca Casio, HP Jornado sahipi otutup küfür edecek PPC 2002 upgrade'i yaptıramıyorum diye. Tamam ARM süper bir CPU da ayıp denen bir şey var.

Gelecekteki PDA leri merak ediyorsanız tıklayın.
(Çok uzak bir gelecek değil 5-6 ay...)

Selamlar.
PDA

İlgili Yazılar

OPIE 1.0 Sürümüne Ulaştı

anonim

"The Open Palmtop Integrated Environment (OPIE)" projesi 1.0 sürümüne ulaştı ve sistem şu an kullanılabilir durumda. Opie el bilgisayarları için geliştirilmiş bir GPL lisanslı bir grafik kullanıcı arabirimi. Opie XML, IRDA, Bluetooth gibi birçok teknolojiyi destekliyor. Bunun yanında bir multimedya oynatıcı , konqueror web tarayıcı ve PDF okuyucu, IRC istemcisi, e-kitap okuyucu, gibi birçok yazılımı da standart olarak beraberinde getiriyor. Ayrıca bir çok PDA yı destekleyen ve çoklu dil desteğine sahip Opie hakkında daha ayrıntılı bilgi ve ekran görüntüsü için buraya bakabilirsiniz.

Linux PDA ler

elrond

Comdex'ten bir sürü haber geliyor. Aslında özel bir köşemi yapsak ne?
Uzun süredir beklenen, GMate'in Yopy adlı PDA'i Comdex'te tanıtılmış. Markete gelmesi ise daha zaman alacağa benziyor. PDA Samsung markası altında satılacak. Bu arada HP de Linux tabanlı PDA konusunda çalışmalarına devam ediyormuş. Spesifikasyonlar standart (!) 206 Mhz StrongArm, 64MB RAM, 65K renk 3,5" LCD, MMC genişlemesi ve kulaklık ve microfon girişleri. Farklı olan yanı ise hesap makinası tasarımında ki klavyesi. Amerika'da $450'a satılacakmış. PDA developerları bu aralar haldır haldır iPAQ'e çalışıyor. Sharp, Linux tabanlı developmentı yaygınlaştırmak ve kolaylaştırmak için Linux PDA'inin developer sürümünü piyasaya çıkarmış ancak bulabilene aşk olsun.

Kol Saatinde PalmOS

anonim

Saatiniz hangi işletim sistemini kullanıyor? "Ne biçim soru bu yahu?" gibi bir cümleyi kurmanız artık biraz zor gibi. PalmOS saatlere de girmiş durumda. Üstelik 33 Mhz'lik bir mikroişlemci ve 2MB ana hafıza ile birlikte.

Editörün notu: FM => Alabildiğine "geek" (as geek as possible ;-)

Quake II cepte

anonim

Dan East isimli yazılımcı, Quake II yı cep bilgisayarına uyarladı. Sonunda artık işyerinde veya otobüste hatta trende kısacası her yerde istediğimizde Quake II oynayabilecegiz.

Screeshot ve detaylı bilgi

PalmOS artık Linux üstünde koşacak

sundance

PalmSource (PalmOS'un yazılım tarafını geliştiren şirket) tarafından Linux camiasına istinaden Bruce Perens'e gönderilen bir açık mektup yayınlandı.

Mektupta, bahsedilen temel konular;
-PalmOs'un bundan sonra Linux kerneli üzerine bir shell olarak yerleşeceği,
-Bunun için China Mobile Soft isimli bir firmanın satın alındığını
-Fakat PalmOs'un kodunun açılmayacağı

Bu hareketin sebebi olarak da PalmSource şirketi, Linux'un bundan sonra gömülü işletim sistemi pazarında çok hızla ilerleyeceğini öngördüklerini ve Palm'dan sonra cep telefonu pazarına gelmesinin de uzun sürmeyeceğini, bu değişimin bir parçası olmak istediklerini belirtmişler.