OpenBSD 3.8 Çıktı!

0
honal
19. OpenBSD sürümü olan OpenBSD 3.8 1 Kasım 2005 tarihinde "Hackers of the Lost RAID" şarkısı ile çıktı. Bu sürümde şarkı isminden de anlaşılacağı gibi daha çok RAID sistemler üzerine yenilikler bulunmakta. OpenBSD 3.8 ile birlikte gelen tüm yenilik ve değişikler için http://www.openbsd.org/38.html adresi ziyaret edilebilir.
OpenBSD 3.8 kurulumunu anlatan mini bir videoya http://www.enderunix.org/docs/openbsd.avi adresinden erisim saglanabilir.
Kurulum videosunu izlemek icin Vmware codec gerekiyor. Windows icin bu adresten edinilebilir. Linux ve BSD icin ise mplayer'in son surum codec paketini /usr/local/lib/win32/ dizinine koymak yetiyor.(vmnc.dll)
Kendi OpenBSD ISO'sunu olusturmak isteyenler için asagida komutlar isinizi gorecektir.
$mkdir -p /tmp/openbsd/3.8/i386
$cd /tmp/openbsd/3.8/i386
ftp://ftp.enderunix.org/pub/OpenBSD/3.8/i386/ 
dizini altindaki paketler indirilir.

$cd ../../..
$mkisofs -r -b 3.8/i386/cdrom38.fs -c "boot.catalog" -o OpenBSD3
8.iso openbsd
OpenBSD projesi kullanicilardan gelen desteklerle gelismektedir, OpenBSD Projesine destek için ->

Görüşler

0
misafir

Fırsatını bulmuşken biraz reklamını yapmak isterim OpenBSD'nin. Kendisi gezegenin en güvenli işletim sistemi olmakla kalmaz alpha'dan zaurus'a kadar pek çok mimaride çalışır. Kodları sürekli gözetimden geçer. C kütüphanesine güvenlik açıklarını engellemek için özel fonksiyonlar eklenmiştir.

Bütün BSD'lerde olduğu gibi OpenBSD 'kutudan çıktığında' tam bir işletim sistemidir. Ama OpenBSD bunu sanki biraz daha ileri götürmüştür. Örneğin internet tarayıcısı lynx temel sisteme dahil edilmiştir. Size X pencere sistemini sunmakla kalmaz, iki tane de pencere yöneticisi verir.

Klasik sunucu-masaüstü ayrımına bağlı kalırsak, ben OpenBSD'yi "masaüstü"nde kullanmıyorum. Buna rağmen, her yönüyle (shell, man sayfaları, oyunlar, paket yönetemi, tüm donanımı şıp diye tanıması, 38 saniyelik boot süresi ve daha niceleri.) benim kalbimi kazanmayı başardı. Herhalde sunucu olarak kullananlar kendisinden daha fazla memnun kalacaklardır.

0
misafir
üçüncü paragrafın onuncu sözcüğü olan fiil yanlışlıkla olumsuz çekilmiştir
0
roktas
OpenBSD camiasını büyük bir beğeniyle takip ediyorum. Yazılım güvenliğini artırması bir yana, kod kalitesini de sorgulayan "kod denetleme" süreçleriyle, özgür olmayan donanım sürücülerine karşı geliştirdikleri tavırla OpenBSD'nin özgür/açık kaynak yazılım dünyasına kazandırdığı çok şey var. Her sürüm ayrı bir keyifle incelediğim sloganlar ve küçük hikayelerle duyuruluyor. Gelenek bozulmamış, aktörümüz Puffy son filmi "Hackers of the Lost RAID"de Puffiana Jones kimliğiyle karşımızda.

P.S. Yanılıyorsam birileri düzeltsin, OpenBSD halihazırda aktif bir Türk geliştiriciye sahip (Can Erkin Acar) tek özgür/açık işletim sistemi.

0
anonim
P.S. Pardus'u saymazsak tabii ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Favori Paket Yönetim Sisteminiz nedir?

Soulblighter

http://www.osnews.com/story.php?news_id=8770 adresinde 'Favori Paket Yönetiminiz nedir?' başlığıyla anket düzenleniyor. Benim şu an için favorim (çünkü listedeki bazı paket yönetim sistemlerini bilmiyorum) Pkgtool. Bence Slackware'a program kurmak, güncellemek ve kaldırmak çok kolay. RPM'e ise hiç ısınamadım. RPM'in paket bağımlılıkları beni öldürüyor. Bir program kurmak veya güncellemek eziyet. APT ise ankete göre topuklamış gidiyor. Şu APT'yi test etmek için bir Debian kuracam bir gün valla :) APT hakkında kötü konuşana hiç rastlamadım. Herkes övüyor.

XFree86 hakkında paparazzi

roktas

XFree86 grubu referans niteliğindeki birkaç özgür yazılım lisansından biri olan klasik MIT/X11 lisansını değiştirerek 4.4 sürümünü duyurdu. Büyük patırtılar kopartan bu lisans kabaca "bu kodları dağıtırken benden daha vurgulu şekilde bahsedin" diyor ve bu isteği mukabilinde GPL uyumsuzluğundan da kurtulamıyor. Hemen hemen bütün dağıtımlar X 4.4'ü bu lisans şartlarıyla kabul etmeyeceklerini duyurdular. Debian X Strike Force grubunun da üyesi olan font experti Juliusz Chroboczek mevcut şartlar altında X projesi için gönüllü olamayacağını belirtti. Lisans sorunu ortaya çıkmadan önce aralarında Keith Packard, Jim Gettys gibi üstadların bulunduğu bir grup, XFree86 organizasyonundaki derin sorunlardan şikayetçi olarak farklı bir yapılanma oluşturmuşlardı zaten. Bu grup lisans değişimine de sert şekilde mukavemet ediyor. X 4.x serisinde gözünüzü, gönlünüzü açan önemli bütün değişikliklerin arkasındaki isim olan Keith Packard Debian geliştiriciliği için başvurdu ve başvurusu şu günlerde sonuçlanıyor. Galiba Debian, Freedesktop ile birlikte isyancıların kalesi olacak ;-)

LiMo nedir?

anonim

LiMo yeni bir gruplaşma. Çeşitli telefon şirketleri bir araya gelerek Linux Mobile Edition için standart bir işletim sistemi geliştirdiler. Sonuçlar çok olumlu. İspanya'daki fuarda 15'ten fazla yeni telefon beğeniye sunuldu.

ESA Web Sitesi ve Lisanslı Yazılımın Cilveleri

RoR

16.05 gecesi ESA'nın (Avrupa Uzay Ajansı) web sitesinde bir problem vardı (belki hala var...), problemin içeriği incelendiğinde akla ilk gelen acaba açık kaynak kullanılsaydı bu olurmuydu?!

http://inosci.blogspot.com/2007/05/esa-web.html

ESA: http://www.esa.gov

Türk Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi (HvBS)

erolsoyoz

Türk Savunma sanayinin önemli kuruluşları arasında yer alan Havelsan, önemli bir tedarik projesine daha imza atmayı başardı. Türkiye'nin en büyük tümleşik komuta kontrol bilgi sistemi olarak bilinen "Hava Kuvvetleri Bilgi Sisteminin (HvBS)" kabulü, 25 Aralık 2007 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. Havelsan mühendisleri tarafından geliştirilen bilgi sistemi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın etkinliğinin büyük oranda arttırılması hedefleniyor.