OpenBSD 3.8 Çıktı!

0
honal
19. OpenBSD sürümü olan OpenBSD 3.8 1 Kasım 2005 tarihinde "Hackers of the Lost RAID" şarkısı ile çıktı. Bu sürümde şarkı isminden de anlaşılacağı gibi daha çok RAID sistemler üzerine yenilikler bulunmakta. OpenBSD 3.8 ile birlikte gelen tüm yenilik ve değişikler için http://www.openbsd.org/38.html adresi ziyaret edilebilir.
OpenBSD 3.8 kurulumunu anlatan mini bir videoya http://www.enderunix.org/docs/openbsd.avi adresinden erisim saglanabilir.
Kurulum videosunu izlemek icin Vmware codec gerekiyor. Windows icin bu adresten edinilebilir. Linux ve BSD icin ise mplayer'in son surum codec paketini /usr/local/lib/win32/ dizinine koymak yetiyor.(vmnc.dll)
Kendi OpenBSD ISO'sunu olusturmak isteyenler için asagida komutlar isinizi gorecektir.
$mkdir -p /tmp/openbsd/3.8/i386
$cd /tmp/openbsd/3.8/i386
ftp://ftp.enderunix.org/pub/OpenBSD/3.8/i386/ 
dizini altindaki paketler indirilir.

$cd ../../..
$mkisofs -r -b 3.8/i386/cdrom38.fs -c "boot.catalog" -o OpenBSD3
8.iso openbsd
OpenBSD projesi kullanicilardan gelen desteklerle gelismektedir, OpenBSD Projesine destek için ->

Görüşler

0
misafir

Fırsatını bulmuşken biraz reklamını yapmak isterim OpenBSD'nin. Kendisi gezegenin en güvenli işletim sistemi olmakla kalmaz alpha'dan zaurus'a kadar pek çok mimaride çalışır. Kodları sürekli gözetimden geçer. C kütüphanesine güvenlik açıklarını engellemek için özel fonksiyonlar eklenmiştir.

Bütün BSD'lerde olduğu gibi OpenBSD 'kutudan çıktığında' tam bir işletim sistemidir. Ama OpenBSD bunu sanki biraz daha ileri götürmüştür. Örneğin internet tarayıcısı lynx temel sisteme dahil edilmiştir. Size X pencere sistemini sunmakla kalmaz, iki tane de pencere yöneticisi verir.

Klasik sunucu-masaüstü ayrımına bağlı kalırsak, ben OpenBSD'yi "masaüstü"nde kullanmıyorum. Buna rağmen, her yönüyle (shell, man sayfaları, oyunlar, paket yönetemi, tüm donanımı şıp diye tanıması, 38 saniyelik boot süresi ve daha niceleri.) benim kalbimi kazanmayı başardı. Herhalde sunucu olarak kullananlar kendisinden daha fazla memnun kalacaklardır.

0
misafir
üçüncü paragrafın onuncu sözcüğü olan fiil yanlışlıkla olumsuz çekilmiştir
0
roktas
OpenBSD camiasını büyük bir beğeniyle takip ediyorum. Yazılım güvenliğini artırması bir yana, kod kalitesini de sorgulayan "kod denetleme" süreçleriyle, özgür olmayan donanım sürücülerine karşı geliştirdikleri tavırla OpenBSD'nin özgür/açık kaynak yazılım dünyasına kazandırdığı çok şey var. Her sürüm ayrı bir keyifle incelediğim sloganlar ve küçük hikayelerle duyuruluyor. Gelenek bozulmamış, aktörümüz Puffy son filmi "Hackers of the Lost RAID"de Puffiana Jones kimliğiyle karşımızda.

P.S. Yanılıyorsam birileri düzeltsin, OpenBSD halihazırda aktif bir Türk geliştiriciye sahip (Can Erkin Acar) tek özgür/açık işletim sistemi.

0
anonim
P.S. Pardus'u saymazsak tabii ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

RIAA P2P ağlarını zehirlemiş!

murat09

Geçtiğimiz günlerde dili çözülen Matt Warne adlı bir bilgisayar uzmanı, müzik ve film endüstrisi hakkında uzun zamandır dillendirilen bir iddiayı doğruladı. Matt Warne, itirafında 76 ülkeden bin 500 müzik şirketini temsil eden RIAA (Recording Industry Association of America) adına takas ağlarını 'zehirlediğini' kabul etti.

2006 SourceForge.net Community Choice Awards / Sonuçlar

anhanguera

"2006 SourceForge.net Community Choice Awards" sonuçları açıklandı, kazananlar listesine http://sourceforge.net/awards/cca/ adresinden bakabilirsiniz.

xynth, ve f4l kendi kategorilerinde ilk üçe bile girememişler. :| olsun, finale kalmak da güzeldi diyerek önümüzdeki maçlara bakacağız ;) Destekleyen ve ilgi gösteren herkeze teşekkürler.

alper akçan "anhanguera"

Bilişim 2001´e 1 Kala

mambo

Türkiyenin en büyük teknoloji ve iletişim fuarı Bilişim 2001 için yoğun çalışmalar sürüyor.
25000 metrekare alanda yapılan bu devasa fuarda aklınıza gelen hemen hemen bütün büyük şirketler katılıyor.4-9 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan fuar için bilet fiyatları 7 milyon olarak açıklanmış, ama daha önceki tecrübelere dayanarak zaten sponsor olan bütün firmalardan davetiye bulmanız mümkün. Bilet için ayrı bir ücret ödemeye gerek yok yani! Yok ben illaki para verip bilet almak istiyorum diyosanız o zaman Biletix'e bir göz atın.

Yeni bir işletim sistemi için 2.500.000 €

FZ

MINIX 3'ün geliştiricisi ve tüm zamanların en önemli bilgisayar bilimleri kitaplarından birkaçının yazarı Andrew Tanenbaum, sağlam ve güvenli işletim sistemleri geliştirmek için Avrupa Araştırma Konseyi İleri Seviyeli Araştırmalar fonundan 2.5 milyon € fon aldı.

Çalışmanın temel sebebi mevcut işletim sistemleri çok büyük ve kötü yapılandırılmış olmaları, bu durumun her sene daha da kötüleşmesi. Araştırma kapsamında çok daha küçük, modüler, hatalara dayanıklı, çoklu sunucu tabanlı işletim sistemleri tasarlanacak ve test edilecek. Tanenbaum kendi liderliğinde bu konuda çalışacak ve yazılım konusunda doktorasını yapmış araştırmacılara bir çağrıda bulunmuş durumda (proje ile ilgili doktora pozisyonları ve programcı pozisyonları dolmuş).

Inkscape 0.44 Sürümü Çıktı

DemensMagnet

Açık kaynak vektörel grafik editörü Inkscape'in 0.44 sürümü çıktı. Halen 1.0 sürümüne ulaşmasa da barındırdığı özellikler ile oldukça beğenilen Inkscape'e ulaşmak için:

http://www.inkscape.org

Çağrı: Inkscape'in Türkçe çevirisinin ilerleme düzeyi bu haber yazılırken %42'deydi. Duyarlı arkadaşların bilgisine.