OpenBSD 3.8 Çıktı!

0
honal
19. OpenBSD sürümü olan OpenBSD 3.8 1 Kasım 2005 tarihinde "Hackers of the Lost RAID" şarkısı ile çıktı. Bu sürümde şarkı isminden de anlaşılacağı gibi daha çok RAID sistemler üzerine yenilikler bulunmakta. OpenBSD 3.8 ile birlikte gelen tüm yenilik ve değişikler için http://www.openbsd.org/38.html adresi ziyaret edilebilir.
OpenBSD 3.8 kurulumunu anlatan mini bir videoya http://www.enderunix.org/docs/openbsd.avi adresinden erisim saglanabilir.
Kurulum videosunu izlemek icin Vmware codec gerekiyor. Windows icin bu adresten edinilebilir. Linux ve BSD icin ise mplayer'in son surum codec paketini /usr/local/lib/win32/ dizinine koymak yetiyor.(vmnc.dll)
Kendi OpenBSD ISO'sunu olusturmak isteyenler için asagida komutlar isinizi gorecektir.
$mkdir -p /tmp/openbsd/3.8/i386
$cd /tmp/openbsd/3.8/i386
ftp://ftp.enderunix.org/pub/OpenBSD/3.8/i386/ 
dizini altindaki paketler indirilir.

$cd ../../..
$mkisofs -r -b 3.8/i386/cdrom38.fs -c "boot.catalog" -o OpenBSD3
8.iso openbsd
OpenBSD projesi kullanicilardan gelen desteklerle gelismektedir, OpenBSD Projesine destek için ->

Görüşler

0
misafir

Fırsatını bulmuşken biraz reklamını yapmak isterim OpenBSD'nin. Kendisi gezegenin en güvenli işletim sistemi olmakla kalmaz alpha'dan zaurus'a kadar pek çok mimaride çalışır. Kodları sürekli gözetimden geçer. C kütüphanesine güvenlik açıklarını engellemek için özel fonksiyonlar eklenmiştir.

Bütün BSD'lerde olduğu gibi OpenBSD 'kutudan çıktığında' tam bir işletim sistemidir. Ama OpenBSD bunu sanki biraz daha ileri götürmüştür. Örneğin internet tarayıcısı lynx temel sisteme dahil edilmiştir. Size X pencere sistemini sunmakla kalmaz, iki tane de pencere yöneticisi verir.

Klasik sunucu-masaüstü ayrımına bağlı kalırsak, ben OpenBSD'yi "masaüstü"nde kullanmıyorum. Buna rağmen, her yönüyle (shell, man sayfaları, oyunlar, paket yönetemi, tüm donanımı şıp diye tanıması, 38 saniyelik boot süresi ve daha niceleri.) benim kalbimi kazanmayı başardı. Herhalde sunucu olarak kullananlar kendisinden daha fazla memnun kalacaklardır.

0
misafir
üçüncü paragrafın onuncu sözcüğü olan fiil yanlışlıkla olumsuz çekilmiştir
0
roktas
OpenBSD camiasını büyük bir beğeniyle takip ediyorum. Yazılım güvenliğini artırması bir yana, kod kalitesini de sorgulayan "kod denetleme" süreçleriyle, özgür olmayan donanım sürücülerine karşı geliştirdikleri tavırla OpenBSD'nin özgür/açık kaynak yazılım dünyasına kazandırdığı çok şey var. Her sürüm ayrı bir keyifle incelediğim sloganlar ve küçük hikayelerle duyuruluyor. Gelenek bozulmamış, aktörümüz Puffy son filmi "Hackers of the Lost RAID"de Puffiana Jones kimliğiyle karşımızda.

P.S. Yanılıyorsam birileri düzeltsin, OpenBSD halihazırda aktif bir Türk geliştiriciye sahip (Can Erkin Acar) tek özgür/açık işletim sistemi.

0
anonim
P.S. Pardus'u saymazsak tabii ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kopya program kullanmak haram mı?

coskung

Soru: Orijinal bilgisayar programları çok pahalı. Bunların kopyalarını kullanmak günah mı? Yoksa, "Hepsi Amerikan malı. Onlara ekonomik destek sağlayacağıma kaçağını kullanırım daha iyi" mi demeliyiz?

AMD, ATI'yi 5.4 milyar dolar ödeyerek satın aldı!

darkhunter

Yahoo'daki habere göre AMD-ATI birleşmesi gerçekleşti!

Fiyatın dudak uçuklatıcı olmasının yanı sıra, artık AMD'nin efsane platform Nforce yerine ATI yongalara yoğunlaşılacağını kestirmek pek de zor olmasa gerek :) Belki de anakart ar-ge'si artık AMD'nin kontrolünde olur (umarım)...

Katillerin Beyinleri Farklı mı?

anonim

hurriyetim.com: "Bilim adamlarının araştırmaları, pek çok seri katilin beyninin normal insanların beyinlerinden farklı olduğunu gösteriyor. Beyin tomografilerini karşılaştıran uzmanlar, katillerin beyinlerinin ön kısmında anormallik olduğunu belirtiyor."
"1990'larda New York`ta yapılan araştırmada cinayet suçu işlediği kanıtlanmış 25 kişinin beyin haritalarını çıkaran uzmanlar, normal insanlarda beynin en aktif bölümü olan ön kısmın (frontal lob) katillerde neredeyse hareketsiz olduğunu tespit etti.

ABD`de 17 fahişeyi öldüren ve yakalandığında onları neden öldürdüğü hakkında hiçbir fikri olmadığını söyleyen seri katil Joel Rifkin'in beyninin de ciddi şekilde hasarlı olduğu biliniyor.

Deneysel Müzik Aletleri Gecesi II

FZ

İlki Dogzstar'da olan Deneysel müzik aletleri gecesinin ikincisi 25 Ocak Cuma saat 22:00'de Balans Tonique'de.

Bilgi Üniversitesi öğrencilerinin performanslarını sergileyecekleri bu gösteride müzisyenler dizayn ettikleri sesleri yine kendilerinin dizayn ettiği entürmanlarla gece boyunca dinliyiciye farklı bir deneyim yaşatmayı planlıyor. Alışılmadık bir perspektifte geçecek bu gösteriye herkes davetlidir. Giriş bedavadır.

Yeni ve Tek Dünya Şampiyonu: V.Kramnik

sefalet

Yirmi yıla yakın zamandır satranç dünyası iki ayrı kuruluş ile temsil ediliyordu.Birden fazla dünya satranç şampiyonunun ortalarda gezdiği bu süreçte, Klasik Satranç Dünya şampiyonu ve FIDE Dünya Şampiyonu vardı.