OpenBSD 3.8 Çıktı!

0
honal
19. OpenBSD sürümü olan OpenBSD 3.8 1 Kasım 2005 tarihinde "Hackers of the Lost RAID" şarkısı ile çıktı. Bu sürümde şarkı isminden de anlaşılacağı gibi daha çok RAID sistemler üzerine yenilikler bulunmakta. OpenBSD 3.8 ile birlikte gelen tüm yenilik ve değişikler için http://www.openbsd.org/38.html adresi ziyaret edilebilir.
OpenBSD 3.8 kurulumunu anlatan mini bir videoya http://www.enderunix.org/docs/openbsd.avi adresinden erisim saglanabilir.
Kurulum videosunu izlemek icin Vmware codec gerekiyor. Windows icin bu adresten edinilebilir. Linux ve BSD icin ise mplayer'in son surum codec paketini /usr/local/lib/win32/ dizinine koymak yetiyor.(vmnc.dll)
Kendi OpenBSD ISO'sunu olusturmak isteyenler için asagida komutlar isinizi gorecektir.
$mkdir -p /tmp/openbsd/3.8/i386
$cd /tmp/openbsd/3.8/i386
ftp://ftp.enderunix.org/pub/OpenBSD/3.8/i386/ 
dizini altindaki paketler indirilir.

$cd ../../..
$mkisofs -r -b 3.8/i386/cdrom38.fs -c "boot.catalog" -o OpenBSD3
8.iso openbsd
OpenBSD projesi kullanicilardan gelen desteklerle gelismektedir, OpenBSD Projesine destek için ->

Görüşler

0
misafir

Fırsatını bulmuşken biraz reklamını yapmak isterim OpenBSD'nin. Kendisi gezegenin en güvenli işletim sistemi olmakla kalmaz alpha'dan zaurus'a kadar pek çok mimaride çalışır. Kodları sürekli gözetimden geçer. C kütüphanesine güvenlik açıklarını engellemek için özel fonksiyonlar eklenmiştir.

Bütün BSD'lerde olduğu gibi OpenBSD 'kutudan çıktığında' tam bir işletim sistemidir. Ama OpenBSD bunu sanki biraz daha ileri götürmüştür. Örneğin internet tarayıcısı lynx temel sisteme dahil edilmiştir. Size X pencere sistemini sunmakla kalmaz, iki tane de pencere yöneticisi verir.

Klasik sunucu-masaüstü ayrımına bağlı kalırsak, ben OpenBSD'yi "masaüstü"nde kullanmıyorum. Buna rağmen, her yönüyle (shell, man sayfaları, oyunlar, paket yönetemi, tüm donanımı şıp diye tanıması, 38 saniyelik boot süresi ve daha niceleri.) benim kalbimi kazanmayı başardı. Herhalde sunucu olarak kullananlar kendisinden daha fazla memnun kalacaklardır.

0
misafir
üçüncü paragrafın onuncu sözcüğü olan fiil yanlışlıkla olumsuz çekilmiştir
0
roktas
OpenBSD camiasını büyük bir beğeniyle takip ediyorum. Yazılım güvenliğini artırması bir yana, kod kalitesini de sorgulayan "kod denetleme" süreçleriyle, özgür olmayan donanım sürücülerine karşı geliştirdikleri tavırla OpenBSD'nin özgür/açık kaynak yazılım dünyasına kazandırdığı çok şey var. Her sürüm ayrı bir keyifle incelediğim sloganlar ve küçük hikayelerle duyuruluyor. Gelenek bozulmamış, aktörümüz Puffy son filmi "Hackers of the Lost RAID"de Puffiana Jones kimliğiyle karşımızda.

P.S. Yanılıyorsam birileri düzeltsin, OpenBSD halihazırda aktif bir Türk geliştiriciye sahip (Can Erkin Acar) tek özgür/açık işletim sistemi.

0
anonim
P.S. Pardus'u saymazsak tabii ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Korsanlar Savaşı

parsifal

BSA Türkiye'nin de faliyetlerini izinsiz olarak sürdürdüğü ortaya çıktı.
Burdan haber ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

Katillerin Beyinleri Farklı mı?

anonim

hurriyetim.com: "Bilim adamlarının araştırmaları, pek çok seri katilin beyninin normal insanların beyinlerinden farklı olduğunu gösteriyor. Beyin tomografilerini karşılaştıran uzmanlar, katillerin beyinlerinin ön kısmında anormallik olduğunu belirtiyor."
"1990'larda New York`ta yapılan araştırmada cinayet suçu işlediği kanıtlanmış 25 kişinin beyin haritalarını çıkaran uzmanlar, normal insanlarda beynin en aktif bölümü olan ön kısmın (frontal lob) katillerde neredeyse hareketsiz olduğunu tespit etti.

ABD`de 17 fahişeyi öldüren ve yakalandığında onları neden öldürdüğü hakkında hiçbir fikri olmadığını söyleyen seri katil Joel Rifkin'in beyninin de ciddi şekilde hasarlı olduğu biliniyor.

Yurtdışı Internet Çıkışlarında Sorun

FZ

Türk Telekom, denizaltı fiberoptik kabloların bu sabah kopmasından kaynaklanan yurtdışı internet çıkışlarında yaşanan sorun nedeniyle, hizmeti alternatif yollardan verecek.

Türk Telekom Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, saat 08.20'den itibaren Türk Telekom'a ait sea-me-we3 denizaltı fiberoptik kablolarda meydana gelen kopmadan dolayı, Türkiye'nin yurtdışı internet bağlantılarında aksamalar yaşanıyor. Problemin kaynağının tespiti ve kısa sürede giderilmesi için çalışmaların sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, hizmetin geçici olarak alternatif yollardan verileceği ve gelişmelerden kamuoyunun bilgilendirileceği kaydedildi.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/01/04/haber_101242.php

Bir Laptop Ver Bir Laptop Al

FZ

12 Kasım ile 26 Kasım tarihleri arasında OLPC "Give One Get One" isimli bir kampanya sürdürüyor. ABD ve Kanada için geçerli olan bu kampanyaya 399$ bağışladığınız takdirde bir XO laptop bilgisayar gelişmekte olan ülkelerden birindeki bir çocuğa verilirken bir laptop sizin yakınınızda seçeceğiniz bir çocuğa yollanıyor.

Kanada ya da ABD'de bir tanıdığınız var ise sizin de bu kampanyaya destek vermeniz mümkün.

UPDATE people SET living = 0 WHERE name LIKE `Edgar Codd´

FZ

Günümüzde işletim sistemleri ve TCP/IP yazılımlarından sonra belki de en çok kullanılan yazılım türü olan ilişkisel veritabanlarının temellerini atan, veritabanı literatürüne katkıları tarihe altın harflerle geçen Dr. Edgar Codd bugün aramızdan ayrıldı.

IBM´de çalışırken matematikteki küme ve bağıntı (ilişki) konularını inceleyerek bunları veri modelleme, sorgulama, güncelleme gibi pratik ve önemli problemlere uygulayıp SQL dilinin ve RDBMS (Relational Database Management System) olarak da tabir edilen İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi yazılımlarının gerçekleştirilmesine öncülük eden Codd´un anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.