Shor Algoritması NMR Yöntemi İle Gerçekleştirildi!

0
FZ
Kuantum bilgisayarları üzerinde çok hızlı (!) şekilde çarpanlara ayırma yapılmasının yöntemini gösteren Shor Algoritması IBM ve Stanford Üniversitesi araştırmacıları tarafından fiziksel olarak gerçekleştirildi.\r \r

NMR yani nükleer manyetik rezonans tekniği ile çalışan kuantum bilgisayarı oda sıcaklığında işleyebiliyor ve yapılan deneylerde 15 sayısını çarpanlara ayırabiliyor.\r \r

Kuantum bilgisayarları ve kuantum bilgi işlemle ilgili giriş seviyesinde, güzel ve aydınlatıcı bir makale için, kuantum veritabanı sorgulama algoritmasını da geliştirmiş olan Lov K. Grover adlı araştırmacının makalesini tavsiye ederim.\r \r

Konu ile ilgili daha detaylı teknik bilgi isteyenler, bir kuantum bilgi işlem dili olan QCL dilini geliştirmiş olan Bernhard Ömer adlı araştırmacının çalışmasından faydalanabilirler. Söz konusu çalışmada Shor algoritmasının QCL ile bir uygulaması da mevcuttur.

Görüşler

0
anonim
Konuyla ilgili Nature dergisinde cıkan yazıya baglantı şeysi
http://www.nature.com/nlink/v414/n6866/abs/414883a_fs.html

0
FZ
Bildiğim kadarı ile NATURE dergisi konuyla ilgili makalenin tamamını (full text) sadece abonelerine sunuyor, yani paralı. :(
0
anonim
Ozetini okuyunuz, eger gercekten ilgileniyorsanız ve ya isinize yarayacaksa pek cok universite kutuphanesinde bulmak pek de zor degil. Yontemler muhtelif ;)
0
anonim
Nacizane soylemeliyim ki kanımca her fizik ogrencisi kuantum dersini aldıgı sıralar bir NMR kitabı karıstırmalı ve ya NMR hakkında hocasını sıkıstırmalıdır. Cunku kendisi cok guzel bir kuantum mekanigi uygulamasıdır ve insana oha bu denklem buna mı yarıyomus? dedirtir. Oyledir
0
FZ
Aramızda fizikle böylesine ilgili kişilerin bulunması sevindirici ve fakat bunların Anonim olarak gözükmeleri ve kim olduklarını bilemeyişimiz ücücü.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ABD Ordusu İçin Dünya Simülasyonu

FZ

``There´´ isimli oyun firması, ABD ordusu tarafından kullanılmak üzere sanal bir dünya modeli geliştiriyor. Söz konusu model gerçek dünyanın 1:1 ölçekli simülasyonu olacak.

Söz konusu bilgisayar modelinin gelecekteki çatışmalarla ilgili önceden planlama yapabilme amacına hizmet edeceği belirtiliyor.

Kaynak: http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/3507531.stm

Serbestyazilim.org.tr yenilendi...

vampire

serbestyazilim.org.tr yeni tasarımı ile konferans sitesi olarak açıldı. Kısa zaman sonra açılacak olan yazılım bülümünde ise SourceForge modeli ile Türkiye'de açık kodla geliştirilmiş yazılımlar ve bu yazılımların ortak olarak geliştirilebileceği olanaklar olacak.

Hatırlatmak gerekirse serbestyazilim.org.tr tarafından düzenlenen "1. Türkiye'de Linux ve Serbest Yazılım Konferansı" 7-8 Aralık tarihlerinde ODTÜ Kültür Kongre Merkezinde gerçekleşecek. Konferans sayfası

Konferansa bildirilerinizle, sunumlarınızla yada dinleyici olarak katılabilirsiniz. Konferansa destek olmak için sitede yayınlanan bannerları kullabilirsiniz.
Sevgi, Saygı Serbestyazılım...

Democracy Player ve Videocasting

batasoy

Democracy Player'da Türkçe: artık Videocasting'leri takip etmek ve geleceğin televizyonu olan Internet TV'ye adım atmak daha kolay. Son derece başarılı arayüzü, kolay kullanımı ve daha da önemlisi programın yaratıcı firmanın ortaya çıkardığı Broadcast Manager ile, artık siz de kendi yayınınızı yapabileceksiniz! Detaylar dergimizin Nisan sayısında; ancak programı bugün indirerek yayınları izlemeye başlayabilirsiniz.

ceviz.net'ten 1000$ ödüllü programlama yarışması

Yns_

Ceviz.NET, bu akşam yeni yapılandırdığı programlama yarışmasını duyurdu.

Yarışma 2 ay sürmekle beraber, birinciye 1000$, ikinciye 750$, üçüncüye ise 500$ verilmekte.

Borland Kan Kaybetmeye Devam Ediyor

ahmetozdemir

Delphi Win32 ve Klylix derleyicilerinin geliştirilmesinde önemli payı bulunun Danny Thorpe 20 yıl çalıştığı Borland'dan ayrılarak Google'a geçti ve şu açıklamayı yaptı.