Nokia 770: GNU/Linux + GNOME + Debian

0
roktas
Sihirli bir birleşim :-) Telekomünikasyon devi Nokia®'nın[1] yeni niche'i: Nokia 770. Bu cihaz bir İnternet Tableti: İnternet'te dolaşabiliyor, epostalarınızı okuyor, PDF başta olmak üzere çeşitli dosyalara bakabiliyorsunuz (evet, Flash® v6 desteği de mevcut).
Donanım özellikleri kabaca şöyle: 800x480 çözünürlüklü, 65,000 renk dokunmatik ekran; kablosuz Ethernet ve Bluetooth desteği, ARM tabanlı TI 1710 OMAP işlemci, 64 MB DDR/128 MB dahili flash bellek, USB desteği.

Donanım bir yana, bu cihazı ayırt edici kılan en önemli özellik başlıkta belirtilen sihirli yazılım üçlüsü: Debian ARM paketleriyle yüklü, 2.6 GNU/Linux çekirdeğiyle çalışan bir gömülü cihazla karşı karşıyayız. GNOME tabanlı grafik arayüzün yanısıra aynı cepheden tanıdık aktörler de sahnede, çoklu ortam desteği GStreamer üzerinden geliyor. Bu sihirli üçlü (GNU/Linux + GNOME + Debian) hakkında ve daha fazlası için birkaç belge: 1, 2, 3.

[1] Linux'la hemşehri bir marka da diyebilirdik. Patentlere dikkat ;-)

Editörün Notu: Aletin web tarayıcısının SVG-lite desteği de var iyi mi, off off! :)

Görüşler

0
sleytr
230gr'lık bu külçenin içine gsm/gprs modülü ile bir de microdrive koysalarmış çok daha hoş olurdu. rs yerine normal mmc, usb klavye/fare desteğide fena olmazdı tabii.
Ama nede olsa bu bir Nokia ürünü, all in one bir cihaz bekleyeceğim son firma!


bu arada tarayıcı Opera 8 olmasın sakın ;)
0
darkhunter
Peki ya java handikapı?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gerçek Tesadüfi (!) Sayıların Peşinde.

FZ

Tayvan merkezli chipset, anakart, vs. üreticisi VIA Technologies firması tesadüfi (random) sayı üretilmesini donanımsal olarak sağlayan bir mekanızmayı son geliştirdiği C3 isimli mikroişlemcisine eklediğini açıkladı.

Apollo I'i Kontrol Eden Bilgisayarı Sıfırdan Yapmak İster Misiniz?

FZ

Evet, insanoğlunu Ay'a taşıyan uzay aracını kontrol eden uçuş kontrol sistemi. userfriendly.org sitesinin günün linki bölümüne bakarken gördüm bu fantastik siteyi.

AGC (Apollo Guidance Computer) sistemini yeniden inşa etmeye dair olarak proje sahibi şunları diyor:

İlk geliştirilmiş bilgisayarlar ilginçtir. Çünkü basit cihazlardır, dolayısı ile tüm bilgisayarı donanımdan yazılıma dek tamamen anlayabilirsiniz.

AGC ilk geliştirilmiş bilgisayarlar arasında en ilgincidir çünkü Ay'a insan taşıyan ilk uzay aracında kullanılmıştır ve ilginç mimari özellikleri vardır.

Nerede O Eski Telefonlar

tongucyumruk

Önce telefonu açıp sonra numarayı çevirdiğimiz günleri hatırlayan var mı? Peki ya telefonların adres defterinin olmadığı, onca numarayı aklımızda tutup kendimiz çevirdiğimiz zamanları? Belki telefon ahizesine yaklaştırıp bir tuşuna basınca çıkarttığı DTMF tonları ile numara çeviren kol saatlerini hatırlayanlar dahi vardır? Peki "numara çevirmek" fiilinin kaynağı olan o eski trrrt, trrrt diye ses çıkaran telefonları hatırlayan, kullanmış olan var mı? Anlaşılan yalnız değilsiniz...

Guns, Lots of Guns (ama nereye kadar?)

parsifal

Teknolojiyi takip etmenin en üzücü özelliklerinden biride devamlı yenisinin çıkması ve elinizdekinin bir şekilde demode olmasıdır. TV alırsınız, hedelisi çıkar. Fotoğraf makinesi alırsınız hödölüsü çıkar.

Günümüzde ise bunu en çok çep telefonlarında yaşıyoruz. O kadar çok marka ve o kadar çok çeşit çıkar ki almaya kalktığınızda karşılaştıracak onlarca model ile karşı karşıya kalırsınız. Kamera, flaş, bluetooth, java, vs vs... Üstüne az biraz daha ekleseniz kolaylıkla dizüstü bilgisayar alacak kadar pahalıya satılan pek çok model.

Elektronik kağıt çok yakında marketlerde...

butch

Daha önce renksizi duyurulan, tamamen yansıma mantığıyla çalışan, haliyle arkasında bir ışık kaynağı gerektirmeyen, sadece görüntü oluşturulurken enerji gereksinimi duyan elektronik kağıtların renklilerini Boston´lu E Ink (Elektronik mürekkep) firması bir konferansta tanıttı ve iki yıla kadar bilgisayar marketlerinde elektronik kağıt kullanan dizüstü ve avuçiçi bilgisayarları göreceğimizin müjdesini verdi. Ayrıntılar için http://www.newscientist.com/.