Nokia 770: GNU/Linux + GNOME + Debian

0
roktas
Sihirli bir birleşim :-) Telekomünikasyon devi Nokia®'nın[1] yeni niche'i: Nokia 770. Bu cihaz bir İnternet Tableti: İnternet'te dolaşabiliyor, epostalarınızı okuyor, PDF başta olmak üzere çeşitli dosyalara bakabiliyorsunuz (evet, Flash® v6 desteği de mevcut).
Donanım özellikleri kabaca şöyle: 800x480 çözünürlüklü, 65,000 renk dokunmatik ekran; kablosuz Ethernet ve Bluetooth desteği, ARM tabanlı TI 1710 OMAP işlemci, 64 MB DDR/128 MB dahili flash bellek, USB desteği.

Donanım bir yana, bu cihazı ayırt edici kılan en önemli özellik başlıkta belirtilen sihirli yazılım üçlüsü: Debian ARM paketleriyle yüklü, 2.6 GNU/Linux çekirdeğiyle çalışan bir gömülü cihazla karşı karşıyayız. GNOME tabanlı grafik arayüzün yanısıra aynı cepheden tanıdık aktörler de sahnede, çoklu ortam desteği GStreamer üzerinden geliyor. Bu sihirli üçlü (GNU/Linux + GNOME + Debian) hakkında ve daha fazlası için birkaç belge: 1, 2, 3.

[1] Linux'la hemşehri bir marka da diyebilirdik. Patentlere dikkat ;-)

Editörün Notu: Aletin web tarayıcısının SVG-lite desteği de var iyi mi, off off! :)

Görüşler

0
sleytr
230gr'lık bu külçenin içine gsm/gprs modülü ile bir de microdrive koysalarmış çok daha hoş olurdu. rs yerine normal mmc, usb klavye/fare desteğide fena olmazdı tabii.
Ama nede olsa bu bir Nokia ürünü, all in one bir cihaz bekleyeceğim son firma!


bu arada tarayıcı Opera 8 olmasın sakın ;)
0
darkhunter
Peki ya java handikapı?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pentium´un Sahte MHZ´leri!!!

Evil_Empire

Pentium 4'ün yavaş kalmasının sebebi pipeline sayısının iki kat olması sonucu tahmin algoritmalarının işleri biraz karıştırması. Ayrıca MHZ bazındaki aldatmaca.

Nerede O Eski Telefonlar

tongucyumruk

Önce telefonu açıp sonra numarayı çevirdiğimiz günleri hatırlayan var mı? Peki ya telefonların adres defterinin olmadığı, onca numarayı aklımızda tutup kendimiz çevirdiğimiz zamanları? Belki telefon ahizesine yaklaştırıp bir tuşuna basınca çıkarttığı DTMF tonları ile numara çeviren kol saatlerini hatırlayanlar dahi vardır? Peki "numara çevirmek" fiilinin kaynağı olan o eski trrrt, trrrt diye ses çıkaran telefonları hatırlayan, kullanmış olan var mı? Anlaşılan yalnız değilsiniz...

Stiquito (Dünyanın En Ucuz Robotu)

FZ

Yıllar önce Kadıköy'deki bir elektronik dükkanından hevesle aldığım ama nedense sonra uğraşmadığım çok acayip bir robot kiti vardı. Hazır robot haberleri gelmeye başlamışken bunu da tanıtayım dedim.

Stiquito isimli bu şirin alet bir hexapod yani altı bacaklı böcek gibi bir şey. Söz konusu bacaklar nitinol denilen çok özel bir malzemeden yapılma. İletken olan bu tel üzerinden akım geçip ısınınca diğer iletkenlerin aksine uzamak yerine kısalıyor ve akım durup da soğuyunca da eski boyuna dönüyor yani uzuyor.

Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor

FZ

Türkiye, son 25 yılda bilişim sektöründeki gelişmeler karşısında genel olarak "tüketici" konumunda kalmıştır. Aslen üniversitelerimiz ve diğer teknik okullarımız, bu süreci gerektiği gibi hem bilimsel hem de sanayi anlamında takip etmiş olmakla birlikte toplum, sadece teknolojiyi kullanan, bunun eğitimini alan ve veren konumda olmuştur. Teknolojik eğitimde, bir nebze olsun daha yaratıcı olabilmek adına ve doğrudan bilgisayar tasarımının kullanıcılar, teknik elemanlar ve mühendisler tarafından daha yakın irdelenmesi amacı ile bu yarışma düzenlemiştir. Türkiye'nin işlemcisini tasarım sürecinde insanların sayısal devrelere, bilgisayar organizasyonu ve mimarisine, işlemcilere daha ilgili olabilmeleri ve daha iyi bir eğitim amaçlanmıştır.

Geleceğin Bilgisayarları Türklerden

zorkun

Bilkent Üniversitesi geleceğin Bilgisayar teknolojisi olarak öngörülen nanooptik devreler geliştiriyor.

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, projenin Türkiye ayağının yürütücüsü olarak görev alıyor.