MyObjects Php 5 - MySql Nesne Köprüsü 1.0 Beta 2 Yayınlandı

0
angeleous
Aslen Zend'in PHP 5 programlama yarışması için geliştirdiğim ve BSD lisansıyla dağıtılan MyObjects PHP 5 kütüphanesi ve araçlarının beta 2 sürümü çıktı. İlk defa Fazlamesai.net'de duyurduğum bu araç kitinin özellikleri kısaca şöyle:

Program benim gibi web projelerinde PHP dilini kullanan ve PHP 5'in gelişmiş nesne modelinden faydalanarak MySQL veritabanındaki kayıtlarını nesneler aracilgiyla yönetmek/görüntülemek isteyen programcılar için geliştirildi. Programın tam olarak 'Object Persistance' ya da 'Object Relational Mapping' tanımlarına akademik olarak uyduğunu söyleyemem. Programı yalnızca program yazarken kendi ihtiyaç duyduğum niteliklerden yola çıkarak geliştirdim.
MyObjects birkaç farklı kısımdan oluşuyor. Birinci kısım veritabanı yapınızı tasarlamanızı (Web arayüzü ile) ya da daha önceden oluşturulmuş bir veritabanının şemasını bir XML dosyasına aktarmanıza yarıyor. İkinci kısım oluşturulan XML formatındaki veritabanı şema dosyasını kullanarak veritabanınızdaki tablolara karşılık gelen PHP sınıflarını oluşturuyor. Son kısım ise oluşturulan PHP sınıfları ile birlikte kullanabileceğiniz çalışma zamanı sınıflarında oluşuyor. Bu sınıflar vasıtasıyla nesnelerin veritabanından veri alınarak oluşturulması, veritabanına kayıt edilmesi ya da kaydın güncellenmesi, nesnelerin XML dosyasına dökülebilmesi ya da XML dosyalarından yeniden bu nesnelerin oluşturulması mümkün oluyor.

MyObjects veritabanı şeması dosyasının oluşturulması, PHP sınıflarının üretilmesi safhasında kullanabileceğiniz komut satırı üzerinden kullanılabilen bir araç ve gelişmiş web arayüzü ile birlikte geliyor. Web arayüzü sayesinde bir MySQL veritabanını tasarlayabiliyor, tasarladığınız veritabana ait SQL çıktısını alabiliyorsunuz.

MyObjects'in en önemli özelliklerinden biri de veritabanı şeması dosyasında yalnızca veritabanınızın teknik özellikleri hakkında değil tablolarınızdaki alanlar ile ilgili sınırlayıcı bilgiler de girebilmeniz. Örneğin Kullanıcılar isimli tablonuzdaki email alanına en fazla 255 karaktere kadar olan geçerli email adreslerini kaydetmek, ve aynı email adresinin birden fazla kez kaydolmasını engellemek istiyorsanız ilgili bilgileri veritabanı şeması dosyasında tanımlayabiliyorsunuz. Böylece ilgili onaylama (validasyon) kodu oluşturulan PHP sınıflarina ekleniyor ve nesnelerinizin hatalı veriler ile doldurulmasını önlüyorsunuz. Hata denetiminde de PHP 5'in yeni "exception handling" mekanizması size yardımcı oluyor. Herhangi bir yanlış değer nesne özelliği olarak atanmak istendiğinde bir "exception" üretiliyor.

MyObjects PHP 5 ve MySQL 4.1 için yazılan yeni "ext/mysqli" eklentisini kullanıyor. Şu an için yeterli olmasa da MySQL 4.1 ile birlikte gelen stored procedure'lere de destek veriliyor.

Programcılar için işleri kolaylaştıracak bir başka nitelik ise oluşturulan PHP sınıflarının içerisine PHPDoc stili açıklamaların eklenmesi. Bu sayede oluşturulan sınıflara ait dokümantasyon PhpDoc aracı ile kolayca oluşturulabiliyor.

Henüz beta aşamasında olan bu proje Zend PHP 5 yarışmasına gönderildi ve şu an itibariyle onay bekliyor. Projenin ana sayfası İngilizce olarak yayın yapıyor ve dokümantasyonu içeriyor. Proje kodlarina ise SourceForge proje sayfasından ulaşabilirsiniz.

Dokümantasyon şu an itibariyle pek yeterli değil. Cookbook tarzı bir kullanım klavuzu hazırlama çalışmalarına başlamak üzereyim. Proje Zend firmasından onay alıp yarışma sayfasında yer aldığında oylarınızla destek olursanız sevinirim.

Teşekkürler, Erdinç Yılmazel

Editörün notu: Bu haberi düzenlerken deASCIIfier sistemi ile işimi kolaylaştıran tspell projesine teşekkürü bir borç bilirim. (Başka bir deyişle: TÜRKÇE KARAKTER KULLANSANIZA KARDEŞİM! :)
PHP

Görüşler

0
angeleous
Türkçe karakter konusunda çok özür dilerim, haberi gönderdiğim bilgisayarda Türkçe karakter yoktu. Bu arada tspell projesinin deasciifier ve asciifier yazılımlar gerçekten çok faydalı.
0
FZ
Sorun değil, acar FM editörleri her türlü otomasyon teknolojini dibine dek kullanmak sureti ile yazarlarına ve okuyucularına hizmet etmek için canla başla çalışıyor. Yarışmada başarılar!
0
angeleous
Beta 2 kodunu iceren zip paketindeki kodda bir Class isminin yanlis yazildigini farkettim, bu nedenle yaptigim baska degisikliklerle birlikte beta 2.1'i yayinladim. Beta 2'yi cekenlerin beta 2.1 [prdownloads.sourceforge.net]'i edinmelerini rica ederim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

vty MySQL Yöneticisi 1.6 Çıktı

pieycpi2

Web üzerinden MySQL yönetimi sağlayan vty'nin 1.6 sürümü çıktı. vty tek sayfalık bir script ile üzerinden MySQL veritabanının yönetilmesine imkan sağlıyor. tek bir sayfa olduğu için kolaylıkla kurulabiliyor. Kolay ve kullanışlı yapısı ile de dikkat çekiyor. Şu an Türkçe, İngilizce ve İtalyanca dilleri mevcut.

İndirmek için için: http://www.kutukutu.com/vty/

Artık Türk Yapımı Bir Forumumuz Var

anonim

Evet artık bizimde kendimize özgü bir forumumuz var. Forumun Adı phpKF (php Kolay Forum). Yapan arkadaş, forumu 6 ayda yaptığını yazmış ve tamamen ücretsiz olarak kaynağını da açmış.

Aklınızda bulunsun... (php 4.2 ve MySQL)

conan

Linux serverınızdaki php 4.1.X versiyonunu yenisiyle değiştirmek istiyorsunuz ve de 4.2.0'ı kurmak icin download ettiniz. unzip, configure, make, make install'dan sonra bütün mySQL database bağlantılarınızın çalışmadığını ve access problemleriniz olduğunuzu gördünüz. Aman tanrım! neler oluyor??!! diyorsanız işte cevabı:

Php Yumurtası

cbc

Uzun süredir kullanılan PHP'nin sürpriz yumurtası ortaya çıktı:

Bir örnegi için:
http://fazlamesai.net/?=PHPB8B5F2A0-3C92-11d3-A3A9-4C7B08C10000

Editörün Notu: Bu yumurtaya karşılık tabağı boş yollamıyoruz ve bir de şu yumurtaya göz atın diyoruz ;-)

Türkçe wiki motoru Wikepage 2005.4 çıktı.

fox

Wikepage, wiki siteleri / kişisel / iş sitelerini veritabansız, çokludilde, banner desteği ile yapabilen sadece 27Kb'lık bir PHP kodu. Yeni sürümün özelleri arasında: Wikispam önleme amaçlı nofollow linkler, tema desteği, optimize kod, yeni dizin yapısı, tek dosya i18n desteği, yeni tema gösterilebilir. Ayrıntılı bilgi ve demo site Wikepage internet sitesinde.