Dünyanın en büyük web sitesi Yahoo!, altyapısını geliştirmek için PHP`ye dönüyor

0
larweda
www.yahoo.com altında bilinen, internet adına yapılabilecek her türlü içeriği sunan bir web ortamı olan Yahoo!, yıllardır C/C++ ile geliştirilen altyapısını C/C++ ile geliştirmeye devam etmekten vazgeçip, bundan sonraki geliştirmelerini PHP ile yapmaya karar verdiğini duyurdu. (Bunu da Slashdot`tan duydum :-)

Yahoo'nun yüksek (yüksek dediysem, zurnanın sondan kaçıncı deliği olması babında yüksek diyorum :) mühendislerinden biri olan Michael J. Radwin, PHP Con 2002`de yaptığı bir sunumla niçin PHP'yi seçtiklerini, ve bu seçimi yaparken ne aşamalardan geçtiklerini açıklamış.
Şu rakamlar hakkaten ilginç: Yahoo, dünyanın en büyük boyutlu ve en çok trafik alan sitesi olma ünvanını elinde tutuyor (200 Milyon ayrı kullanıcı ve günlük (GÜNLÜK!) 1,5 milyar (1,5 MİLYAR) sayfa görüntülemesini karşılayan dünyanın 16 ayrı bölgesinde yerleşmiş 4500 webserver üzerinde çalışan, 612 geliştirici tarafından desteklenen 8.1 milyon C/C++ ve 3 milyon Perl kodundan oluşan bir dev kendisi)

C/C++ ile geliştirilmiş olan YScript! kodunda bir sayfanın arkaplan rengini değiştirmek için bile kodu tekrar derlemek (edit - compile - link - debug döngüsünün) kod geliştiriciler için inanılmaz bir sıkıntı yaratmakta imiş. (Haliyle :) Ayrıca günümüzde, adam gibi C/C++ bilen developer bulmak adam gibi PHP bilen ya da kısa zamanda öğrenebilecek developer bulmaktan kat be kat daha zormuş. (haliyle :) ASP, JSP gibi rakipleriyle karşılaştırılnca da PHP, kolaylığı, güzelliği ve performansı ile öne çıkıyormuş. (haliyle :)

Hal böyle olunca Yahoo da bundan sonra yapacakları yeni geliştirmelerde ve özellikle internal Content Management işlerinde (hehe!!) PHP'yi kullanmaya karar vermiş. Aferim onnara.

Şu PHP güzel bi olay valla.

PS: İlgilenenlere Michael J. Radwin arkadaşın sunumu ısrarla tavsiye olunur. Gayet güzel benchmark'lar ve performas testi sonuçları var.
PHP

Görüşler

0
FZ
Hmm, düşünsenize bir dil geliştiriyorsunuz sonra da misal birileri ile konuşurken adamlar diyorlar ki: Ehem, şey, referanslarınız nedir? Cevap veriyorsunuz: Yahoo kendi sisteminde benim geliştirdiğim bilgisayar dilini kullanmaya karar verdi.

;-)
0
sleytr
bencede çok güzel bir gelişme ve hoş bir sunum. Bu sunum sayesinde Smarty`nin de farkına varmış oldum. Umuyorum ki artık template sayfaları konusundaki kararsızlığım ve düzensizliğim sona erecek.
0
elrond
Keşke allah herkese nasip etse
0
g_oluc
PHP'nin yaratıcısı rasmur lerdorf'ta yahoo ya geçti sanırım ;) bununda etkisi olabilir
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PHP 5.2.1 Çıktı

Onur_Yerlikaya

PHP'de hareketlenmelerin ardından PHP Geliştirici takımı 5.2.1 versiyonunu bugün yayınladı. PHP 5.2.1'de bir çok güvenlik güncellemesi var ve şiddetle öneriyorlar geçmemiz için. Hafıza limiti başta açılmış durumda geliyor artık. str_replace() fonksiyonundaki olabilecek overflow hatası da giderilmiş. Genelde baktığımda bir çok overflow hatası gördüğüm değişiklikler var. Daha fazla ayrıntı isteyenler buraya tıklasın.

Türkçe wiki motoru Wikepage 2005.4 çıktı.

fox

Wikepage, wiki siteleri / kişisel / iş sitelerini veritabansız, çokludilde, banner desteği ile yapabilen sadece 27Kb'lık bir PHP kodu. Yeni sürümün özelleri arasında: Wikispam önleme amaçlı nofollow linkler, tema desteği, optimize kod, yeni dizin yapısı, tek dosya i18n desteği, yeni tema gösterilebilir. Ayrıntılı bilgi ve demo site Wikepage internet sitesinde.

PHP ile Linux Programlama (Perl ve C Tadında ;-)

FZ

FM'nin genç üyelerinden tasarımcı ve acemi çaylak programcı arkadaşımız knt'nin "Yahu hocam, C tadında PHP gibi bir şey olsa ne kadar güzel olurdu, benim işimi mükemmel görürdü" demesi ve benim onu eleştirmem ile başladı her şey. Birkaç gün sonra knt arkadaşımız karşımıza aşağıda okuyacağınız belge ile çıkageldi. Çoğu kişinin sadece Apache ve web programlama bağlamında kullanılabildiğini ve başka bir işe yaramadığını zannettiği PHP dili ile nasıl normal (!) GNU/Linux programlama yapılabileceğini gösteren bu başlangıç seviyesindeki belgeden ilgili kişilerin faydalanacağını umuyoruz. Lütfen belge ile ilgili yorumlarınızı ve varsa deneyimlerinizi, eleştirilerinizi yazmaktan imtina etmeyin. Ve karşınızda...

PHPLiveX: Hafif ve Kolay PHP-Ajax Kütüphanesi

anonim

PHPLiveX diğer php-ajax kütüphanelerinin çoğunda olduğu gibi php fonksiyonlarınızı JavaScript ile çağırabilmenizi sağlıyor. Ancak PHPLiveX'in xajax ve sajax gibi kütüphanelerden farkı çok daha az kod yazarak ve daha basit bir şekilde kullanılabilmesi.

Eclipse ile PHP Debugging

anonim

Eclipse plugini PHPEclipse'nin kurulumu ve PHPEclipse ile PHP debugging üzerine bir makale yazdım.

Makale ile ilgili olumlu veya olumsuz görüşlerinizi bekliyorum: http://forum.int6.net/php_eclipse_debugging.pdf