Dünyanın en büyük web sitesi Yahoo!, altyapısını geliştirmek için PHP`ye dönüyor

0
larweda
www.yahoo.com altında bilinen, internet adına yapılabilecek her türlü içeriği sunan bir web ortamı olan Yahoo!, yıllardır C/C++ ile geliştirilen altyapısını C/C++ ile geliştirmeye devam etmekten vazgeçip, bundan sonraki geliştirmelerini PHP ile yapmaya karar verdiğini duyurdu. (Bunu da Slashdot`tan duydum :-)

Yahoo'nun yüksek (yüksek dediysem, zurnanın sondan kaçıncı deliği olması babında yüksek diyorum :) mühendislerinden biri olan Michael J. Radwin, PHP Con 2002`de yaptığı bir sunumla niçin PHP'yi seçtiklerini, ve bu seçimi yaparken ne aşamalardan geçtiklerini açıklamış.
Şu rakamlar hakkaten ilginç: Yahoo, dünyanın en büyük boyutlu ve en çok trafik alan sitesi olma ünvanını elinde tutuyor (200 Milyon ayrı kullanıcı ve günlük (GÜNLÜK!) 1,5 milyar (1,5 MİLYAR) sayfa görüntülemesini karşılayan dünyanın 16 ayrı bölgesinde yerleşmiş 4500 webserver üzerinde çalışan, 612 geliştirici tarafından desteklenen 8.1 milyon C/C++ ve 3 milyon Perl kodundan oluşan bir dev kendisi)

C/C++ ile geliştirilmiş olan YScript! kodunda bir sayfanın arkaplan rengini değiştirmek için bile kodu tekrar derlemek (edit - compile - link - debug döngüsünün) kod geliştiriciler için inanılmaz bir sıkıntı yaratmakta imiş. (Haliyle :) Ayrıca günümüzde, adam gibi C/C++ bilen developer bulmak adam gibi PHP bilen ya da kısa zamanda öğrenebilecek developer bulmaktan kat be kat daha zormuş. (haliyle :) ASP, JSP gibi rakipleriyle karşılaştırılnca da PHP, kolaylığı, güzelliği ve performansı ile öne çıkıyormuş. (haliyle :)

Hal böyle olunca Yahoo da bundan sonra yapacakları yeni geliştirmelerde ve özellikle internal Content Management işlerinde (hehe!!) PHP'yi kullanmaya karar vermiş. Aferim onnara.

Şu PHP güzel bi olay valla.

PS: İlgilenenlere Michael J. Radwin arkadaşın sunumu ısrarla tavsiye olunur. Gayet güzel benchmark'lar ve performas testi sonuçları var.
PHP

Görüşler

0
FZ
Hmm, düşünsenize bir dil geliştiriyorsunuz sonra da misal birileri ile konuşurken adamlar diyorlar ki: Ehem, şey, referanslarınız nedir? Cevap veriyorsunuz: Yahoo kendi sisteminde benim geliştirdiğim bilgisayar dilini kullanmaya karar verdi.

;-)
0
sleytr
bencede çok güzel bir gelişme ve hoş bir sunum. Bu sunum sayesinde Smarty`nin de farkına varmış oldum. Umuyorum ki artık template sayfaları konusundaki kararsızlığım ve düzensizliğim sona erecek.
0
elrond
Keşke allah herkese nasip etse
0
g_oluc
PHP'nin yaratıcısı rasmur lerdorf'ta yahoo ya geçti sanırım ;) bununda etkisi olabilir
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PHP`nin son marifeti: Executable PHP!

SHiBuMi

Birkaç hafta önce PHP-GTK ile PHP`nin yepyeni bir şekil almaya başladığını yazmıştım. Çok geçmeden ikinci bomba da düştü: Artık PHP kodlarınızı Windows altında çalıştırılabilir (exe) dosyalara dönüştürebileceksiniz. Bu özellik GTK eklentisi ile birleştiğinde PHP kullanıcıları artık gerçek GUI uygulamaları yaratmaya başlayabilecekler. Bu da PHP'nin bir script dili olmaktan çıkmaya başladığının ve giderek komple bir programlama dili olduğunun en bariz örneklerinden bir tanesi. Şu anda Linux için böyle bir imkan yok ancak open-source olan projenin Linux altında da hayata geçirilmesi için şimdiden dünya çapında kollar sıvanmış. Bu haberle ilgili daha fazla bilgi almak için www.deskcode.com/phpcompiler adresini ziyaret edebilirsiniz.

PHP 5.2 Duyuruldu

Ono

* Zend Motoruna daha iyi ve verimli performans sağlayacak yeni bellek yönetimi.
* Giriş eklentisi varsayılan olarak eklendi.
* JSON eklentisi varsayılan olarak eklendi.
* Zip eklentisi artık zip dosyaları oluşturup editleyebiliyor.

phpKF Sürüm 1.12 ve 1.12-seo çıktı

anonim

php Kolay Forum; php ve MySQL destekli, kullanımı kolay, yönetim masası üzerinden birçok özelliği kontrol edilebilen, açık kaynaklı ve tamamen ücretsiz bir forum uygulamasıdır.

Kullanmak için tek yapmanız gereken buradan forum betiğini indirip, php ve MySQL destekli bir sunucuda kurmak.

Blog tutmanın GMail'cesi

abakana

Bu müthiş icadı yapan kişi Jonathan Hernandez. GMail' de "Starred" durumunda olan mesajlar Blog entrylerini onlara verilen cevaplarda yorumları oluşturuyor. Blog' un diger özellikleri ise, Gmail Label' lari kategoriler olarak değerlendirmesi, GMail davetiyesi olup olmadığını ve blog hesabının Gmailin yüzde kaçını kullandığını belirtmesi oalrak karşımıza çıkıyor.

Bu icadı denemek isteyenler burdan gerekli dosyaları indirip deneyebilir, yaşayan halini görmek isteyenler http://jaws.com.mx/gallina/gallina/index.xml adresini inceleyebilirler.

Editörün Notu: Google sessiz ve derinden evrensel bilgi işlem platformu olma yolunda ilerliyor. Amazon da benzer yolda. İnsan Tim O'Reilly haklı mı acaba diye düşünmeden edemiyor: http://tim.oreilly.com/opensource/paradigmshift_0504.html

Aybulut Portal V.1.2

anonim

Aybulut Portal V.1.2

Aybulut Portal tamamen PHP ve MySQL tabanı üzerine kuruludur. Aybulut Portalda Neler mi var ?

Sınırsız Makale Kategorisi ve Makale Ekleyebilme

Haber,Download,Domain Sorgu,Link Ekleme,Mailist,Tavsiye etme özelikleri
Arama yapma,Takvim,Saat,Günün Sözü ve İletişim mevcuttur.
Değiştirilebilir arayüztemaları. (Tema Değiştirme Özl.)
En büyük özeligi tamamen türkçe olması ve türk yazılım olması.