Dünyanın en büyük web sitesi Yahoo!, altyapısını geliştirmek için PHP`ye dönüyor

0
larweda
www.yahoo.com altında bilinen, internet adına yapılabilecek her türlü içeriği sunan bir web ortamı olan Yahoo!, yıllardır C/C++ ile geliştirilen altyapısını C/C++ ile geliştirmeye devam etmekten vazgeçip, bundan sonraki geliştirmelerini PHP ile yapmaya karar verdiğini duyurdu. (Bunu da Slashdot`tan duydum :-)

Yahoo'nun yüksek (yüksek dediysem, zurnanın sondan kaçıncı deliği olması babında yüksek diyorum :) mühendislerinden biri olan Michael J. Radwin, PHP Con 2002`de yaptığı bir sunumla niçin PHP'yi seçtiklerini, ve bu seçimi yaparken ne aşamalardan geçtiklerini açıklamış.
Şu rakamlar hakkaten ilginç: Yahoo, dünyanın en büyük boyutlu ve en çok trafik alan sitesi olma ünvanını elinde tutuyor (200 Milyon ayrı kullanıcı ve günlük (GÜNLÜK!) 1,5 milyar (1,5 MİLYAR) sayfa görüntülemesini karşılayan dünyanın 16 ayrı bölgesinde yerleşmiş 4500 webserver üzerinde çalışan, 612 geliştirici tarafından desteklenen 8.1 milyon C/C++ ve 3 milyon Perl kodundan oluşan bir dev kendisi)

C/C++ ile geliştirilmiş olan YScript! kodunda bir sayfanın arkaplan rengini değiştirmek için bile kodu tekrar derlemek (edit - compile - link - debug döngüsünün) kod geliştiriciler için inanılmaz bir sıkıntı yaratmakta imiş. (Haliyle :) Ayrıca günümüzde, adam gibi C/C++ bilen developer bulmak adam gibi PHP bilen ya da kısa zamanda öğrenebilecek developer bulmaktan kat be kat daha zormuş. (haliyle :) ASP, JSP gibi rakipleriyle karşılaştırılnca da PHP, kolaylığı, güzelliği ve performansı ile öne çıkıyormuş. (haliyle :)

Hal böyle olunca Yahoo da bundan sonra yapacakları yeni geliştirmelerde ve özellikle internal Content Management işlerinde (hehe!!) PHP'yi kullanmaya karar vermiş. Aferim onnara.

Şu PHP güzel bi olay valla.

PS: İlgilenenlere Michael J. Radwin arkadaşın sunumu ısrarla tavsiye olunur. Gayet güzel benchmark'lar ve performas testi sonuçları var.
PHP

Görüşler

0
FZ
Hmm, düşünsenize bir dil geliştiriyorsunuz sonra da misal birileri ile konuşurken adamlar diyorlar ki: Ehem, şey, referanslarınız nedir? Cevap veriyorsunuz: Yahoo kendi sisteminde benim geliştirdiğim bilgisayar dilini kullanmaya karar verdi.

;-)
0
sleytr
bencede çok güzel bir gelişme ve hoş bir sunum. Bu sunum sayesinde Smarty`nin de farkına varmış oldum. Umuyorum ki artık template sayfaları konusundaki kararsızlığım ve düzensizliğim sona erecek.
0
elrond
Keşke allah herkese nasip etse
0
g_oluc
PHP'nin yaratıcısı rasmur lerdorf'ta yahoo ya geçti sanırım ;) bununda etkisi olabilir
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PHP ile Linux Programlama (Perl ve C Tadında ;-)

FZ

FM'nin genç üyelerinden tasarımcı ve acemi çaylak programcı arkadaşımız knt'nin "Yahu hocam, C tadında PHP gibi bir şey olsa ne kadar güzel olurdu, benim işimi mükemmel görürdü" demesi ve benim onu eleştirmem ile başladı her şey. Birkaç gün sonra knt arkadaşımız karşımıza aşağıda okuyacağınız belge ile çıkageldi. Çoğu kişinin sadece Apache ve web programlama bağlamında kullanılabildiğini ve başka bir işe yaramadığını zannettiği PHP dili ile nasıl normal (!) GNU/Linux programlama yapılabileceğini gösteren bu başlangıç seviyesindeki belgeden ilgili kişilerin faydalanacağını umuyoruz. Lütfen belge ile ilgili yorumlarınızı ve varsa deneyimlerinizi, eleştirilerinizi yazmaktan imtina etmeyin. Ve karşınızda...

Yeni içerik yönetimi programı DCP-Portal

anonim

PHP-Nuke türü içerik yönetimi programlarına bir yenisi daha eklendi. Bir siteyi baştan aşağı gereksiz ayrıntılarla uğraşmanıza gerek kalmadan kurmanıza ve güncellemenize olanak sağlayan bu tür programlar zaten çok az sayıda bulunuyor. dotcom-Projects sahibi Serhan D. Kıymaz tarafından geliştirilen DCP-Portal size bir içerik yönetimi programından beklediğiniz her şeyi sunuyor. Tamamen PHP ve mySQL tabanlı olan DCP-Portal'nin özelliklerinden bazıları şöyle:

PHP ile RoR: Symfony

fsniper

Siz de benim gibi, RoR haberlerini görüp, ağzı sulanan PHP kullanıcılarından mısınız? Ben de raylara binmek isterim, uçmak kaçmak isterim mi diyorsunuz? Dakikalar içinde blog uygulaması yazmak mı istiyorsunuz?

İşte symfony Üstelik AJAX da destekliyor: 10 dakikalık quicktime filmi.

Aybulut Portal V.1.2

anonim

Aybulut Portal V.1.2

Aybulut Portal tamamen PHP ve MySQL tabanı üzerine kuruludur. Aybulut Portalda Neler mi var ?

Sınırsız Makale Kategorisi ve Makale Ekleyebilme

Haber,Download,Domain Sorgu,Link Ekleme,Mailist,Tavsiye etme özelikleri
Arama yapma,Takvim,Saat,Günün Sözü ve İletişim mevcuttur.
Değiştirilebilir arayüztemaları. (Tema Değiştirme Özl.)
En büyük özeligi tamamen türkçe olması ve türk yazılım olması.

MyObjects Php 5 - MySql Nesne Köprüsü 1.0 Beta 2 Yayınlandı

angeleous

Aslen Zend'in PHP 5 programlama yarışması için geliştirdiğim ve BSD lisansıyla dağıtılan MyObjects PHP 5 kütüphanesi ve araçlarının beta 2 sürümü çıktı. İlk defa Fazlamesai.net'de duyurduğum bu araç kitinin özellikleri kısaca şöyle:

Program benim gibi web projelerinde PHP dilini kullanan ve PHP 5'in gelişmiş nesne modelinden faydalanarak MySQL veritabanındaki kayıtlarını nesneler aracilgiyla yönetmek/görüntülemek isteyen programcılar için geliştirildi. Programın tam olarak 'Object Persistance' ya da 'Object Relational Mapping' tanımlarına akademik olarak uyduğunu söyleyemem. Programı yalnızca program yazarken kendi ihtiyaç duyduğum niteliklerden yola çıkarak geliştirdim.