Dünyanın en büyük web sitesi Yahoo!, altyapısını geliştirmek için PHP`ye dönüyor

0
larweda
www.yahoo.com altında bilinen, internet adına yapılabilecek her türlü içeriği sunan bir web ortamı olan Yahoo!, yıllardır C/C++ ile geliştirilen altyapısını C/C++ ile geliştirmeye devam etmekten vazgeçip, bundan sonraki geliştirmelerini PHP ile yapmaya karar verdiğini duyurdu. (Bunu da Slashdot`tan duydum :-)

Yahoo'nun yüksek (yüksek dediysem, zurnanın sondan kaçıncı deliği olması babında yüksek diyorum :) mühendislerinden biri olan Michael J. Radwin, PHP Con 2002`de yaptığı bir sunumla niçin PHP'yi seçtiklerini, ve bu seçimi yaparken ne aşamalardan geçtiklerini açıklamış.
Şu rakamlar hakkaten ilginç: Yahoo, dünyanın en büyük boyutlu ve en çok trafik alan sitesi olma ünvanını elinde tutuyor (200 Milyon ayrı kullanıcı ve günlük (GÜNLÜK!) 1,5 milyar (1,5 MİLYAR) sayfa görüntülemesini karşılayan dünyanın 16 ayrı bölgesinde yerleşmiş 4500 webserver üzerinde çalışan, 612 geliştirici tarafından desteklenen 8.1 milyon C/C++ ve 3 milyon Perl kodundan oluşan bir dev kendisi)

C/C++ ile geliştirilmiş olan YScript! kodunda bir sayfanın arkaplan rengini değiştirmek için bile kodu tekrar derlemek (edit - compile - link - debug döngüsünün) kod geliştiriciler için inanılmaz bir sıkıntı yaratmakta imiş. (Haliyle :) Ayrıca günümüzde, adam gibi C/C++ bilen developer bulmak adam gibi PHP bilen ya da kısa zamanda öğrenebilecek developer bulmaktan kat be kat daha zormuş. (haliyle :) ASP, JSP gibi rakipleriyle karşılaştırılnca da PHP, kolaylığı, güzelliği ve performansı ile öne çıkıyormuş. (haliyle :)

Hal böyle olunca Yahoo da bundan sonra yapacakları yeni geliştirmelerde ve özellikle internal Content Management işlerinde (hehe!!) PHP'yi kullanmaya karar vermiş. Aferim onnara.

Şu PHP güzel bi olay valla.

PS: İlgilenenlere Michael J. Radwin arkadaşın sunumu ısrarla tavsiye olunur. Gayet güzel benchmark'lar ve performas testi sonuçları var.
PHP

Görüşler

0
FZ
Hmm, düşünsenize bir dil geliştiriyorsunuz sonra da misal birileri ile konuşurken adamlar diyorlar ki: Ehem, şey, referanslarınız nedir? Cevap veriyorsunuz: Yahoo kendi sisteminde benim geliştirdiğim bilgisayar dilini kullanmaya karar verdi.

;-)
0
sleytr
bencede çok güzel bir gelişme ve hoş bir sunum. Bu sunum sayesinde Smarty`nin de farkına varmış oldum. Umuyorum ki artık template sayfaları konusundaki kararsızlığım ve düzensizliğim sona erecek.
0
elrond
Keşke allah herkese nasip etse
0
g_oluc
PHP'nin yaratıcısı rasmur lerdorf'ta yahoo ya geçti sanırım ;) bununda etkisi olabilir
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Web çöktü ve bu tamamen sizlerin suçu!

FZ

Lerdorf Internet'in şu an ki durumunu "hasar görmüş parçaların tekrarı" olarak niteliyor ve internet için hala kalan tek umudun PHP'den alınacak yardım olabileceğini söylüyor.

PHP'i 1995 yılında yaratmış olan Lerdorf, Yahoo'da görevli bir PHP geliştiricisi olmasının yanı sıra PHP camiasının da aktif üyelerinden. PHP de, pek çok açıdan değerlendirildiğinde, günümüzde Web uygulamalarında kullanılan en popüler betik dili olarak kabul ediliyor.

Lerdorf kendisini izlemekte olan kalabalığa oldukça iğneleyici bir dille: "Web oldukça büyük bir zarar gördü, dolayısıyla artık hepimiz evlerimize geri dönebiliriz. Ama neyse ki, pek çok insan Web'in çöktüğünün farkında değil" ve devam etti...

PHP´nin Türkiye´deki evini ziyaret ettiniz mi?

anonim

Yaklaşık bir seneden beri Türkiye'deki PHP kullanıcılarına Türkçe kaynak yaratmak ve hepsini tek bir çatı altında toplayıp bir topluluk oluşturmak amacıyla faaliyet gösteren Türkiye PHP Grubu, altyapısını son günlerin popüler ismi PHP-Nuke ile yenileyerek taze bir güç kazandı. Türkiye PHP Grubu olarak, özellikle serbest-kod hareketine sempati duyanları ve bu hareketin bir ucundan da kendileri tutmak isteyenleri sitemize katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

linux üzerindeki php ile mssql 2000(veya 7.0 veya 6.5...)e bağlanmak istersek

roots

İlla da MySQL kullanacak değilsiniz ya, roots kardeşimiz bize PHP connectivity konusunda bir tecrübesini aktarmış.

Allah oldurmasın ama bir gün icap ederde başınız sıkışırsa ve siz mssql 2000'e linux üzerinde çalışan bir webserverdan php ile bağlanmak zorunda kalırsanız aşağıdakiler sanırım işinize yarayacaktır.

http://www.freetds.com'dan güncel tds sürümünü çekelim. RPM çekebilirsiniz kolay çözüm olarak. Ben tgz olarak indirdim ve...

HTML Formlarının Rastsal Fonksiyonlarla Korunması

FZ

Milyar kez tekrar edilmesine rağmen çoğu PHP programcısı aldığı girdiyi güçlü bir doğrulamadan (validation) geçirmeden olduğu gibi kullanmakta, bu şekilde programlanmış popüler PHP tabanlı sistemler (içerik yönetim sistemleri, forum sistemleri, vs.) pek çok saldırıya maruz kalmaktadır.

Timu Eren'in 1 yazmış olduğu HTML Formlarının PHP Kullanılarak Rastsal Fonksiyonlarla Saldırılara Karşı Korunması konulu yazı bu tür saldırılara karşı ilginç bir tedbir önermekte ve formdaki bilgi alanlarının "name" özniteliklerini rastsal fonksiyonlar kullanıp değiştirmek sureti ile "bruteforce" yani kaba güce, dümdüz otomatik denemelere dayanan saldırıları etkisizi hale getirmeye çalışmaktadır.

PHP`nin son marifeti: Executable PHP!

SHiBuMi

Birkaç hafta önce PHP-GTK ile PHP`nin yepyeni bir şekil almaya başladığını yazmıştım. Çok geçmeden ikinci bomba da düştü: Artık PHP kodlarınızı Windows altında çalıştırılabilir (exe) dosyalara dönüştürebileceksiniz. Bu özellik GTK eklentisi ile birleştiğinde PHP kullanıcıları artık gerçek GUI uygulamaları yaratmaya başlayabilecekler. Bu da PHP'nin bir script dili olmaktan çıkmaya başladığının ve giderek komple bir programlama dili olduğunun en bariz örneklerinden bir tanesi. Şu anda Linux için böyle bir imkan yok ancak open-source olan projenin Linux altında da hayata geçirilmesi için şimdiden dünya çapında kollar sıvanmış. Bu haberle ilgili daha fazla bilgi almak için www.deskcode.com/phpcompiler adresini ziyaret edebilirsiniz.