Metalabs + GNU.org tek bir DVDde !

0
sundance
8.3 milyar byte, açık haliyle 23 Gb program arşivi. Hepsi Linux, hepsi GPL. Böyle bir arşiviniz olsun ister misiniz ? www.yggdrasil.com size bu imkanı sağlıyor. Metalabs ve GNU.org'un yansılarını alıp tek bir DVD'e basıyorlar. Bence böyle bir kolleksiyon kaçmaz.
1992 yılında ilk install edilebilir Linux Cd-Rom'u yapan Yggdrasil, şimdi de ilk DVD-9 (çift yüzlü 7 küsur Gb veri içerebilen) Linux arşivini yaptı !

Tabi böyle dev bir arşivin içinde neler olduğu çok önemli. Basitçe Metalabs ve Gnu.org arşivi olan bu Cd'de içerik olarak da hassas davranan Yggdrasil iki özelliğe dikkat etmiş. Birincisi sadece Linux dağıtımlarının çok fazla yer kapsayacağını ve bunların diğer birçok şirket tarafından da sağlandığını gözönüne alarak, dağıtımları DVD'nin dışında tutmuşlar. Bir de tamamen bedava olmayan hiçbir yazılımı bu arşive dahil etmemişler.

Sözkonusu DVD herhangibir DVD-Rom da çalışabilmekte. İçindeki dosyalar maksimum verimde sunulsun diye sıkıştırılmış haldeler (gzip+tar). DVD'nin içinde HTML olarak index dosyaları, hatta bir search mekanizması bile var.

Açık kaynak kodlu yazılımlara merakınız varsa bence kaçırmamanız gereken bir arşiv bu.

Maliyet mi ? Gayet makul $24.95+$10(uçak postası) kredi kartıyla sipariş verdiğiniz takdirde bir hafta içinde DVD'niz elinizde oluyor.

İsteyenler için yıllık abonelik imkanları da sözkonusu. Ne de olsa bu arşiv devamlı yenilenmekte, Yggdrasil ise yılda dört defa yeni DVD basıyor. İsterseniz uygun bir abonelik ücretine bu DVD'lerin size gönderilmesini sağlayabiliyorsunuz.

www.yggdrasil.com
gnu

İlgili Yazılar

OpenVista Çıktı

meddah

Sizin de benim gibi ilk aklınıza gelen Windows Vista'nin açık kodlu haliyse yazıyı okumaya devam etmenizi öneririm. :-)

Open Source TV dizisi; Go -Open

anonim

Geçtiğimiz yıl Güney Afrikalı milyarder Mark Shuttleworth , Ubuntu'nunda arkasında yer alan Canonical Ltd. firması ile , ülkesinde Open Source'u tanıtmak amacıyla bir kampanyaya başladı . Hewlett Packard Güney Afrika'nın da aralarında yer aldığı bir katılımcı grubu ile, 2.2 Milyon Euro'luk "Go Open Source" adındaki kampanyayı başlattı.

Syllable 0.6.1

Titus

Özgür yazılıma gönül veren geliştiricilerin sayısının artmasına paralel olarak açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin sayısı da artıyor. Syllable da bu sistemlerden birisi.

Hızı ve kullanım kolaylığı ile kullanıcının başını döndüren Syllable'ın tek dezavantajı hala geliştirme aşamasında olduğu için çoğu uygulamada yetersiz kalmasıdır. Detaylı özelliklerini inceledikten sonra mevcut dağıtımınıza alternatif olarak düşünebilirsiniz.

Qt LGPL Oluyor

anonim

Nokia Qt'u satın aldığından beri Qt lisansının LGPL olabileceği telaffuz ediliyordu. Qt'un resmi sitesindeki açıklamaya göre bu beklenenden de çabuk gerçekleşiyor. Mart ayında çıkacak olan Qt 4.5 ile masaüstü ve gömülü platformlar için lisans seçenekleri arasına LGPL de eklenecek.

Linux masaüstünde önemli bir ağırlığı olan Qt'un Symbian portunun da hazırlanmakta olduğunu hatırlatalım. Ülkemizde hazırlanan Pardus Linux dağıtımı da Qt temelli olması nedeniyle bu gelişmeden, Linux ekosistemi oluşturma gücü açısından olumlu bir şekilde etkilenecektir.

2003`ün ilk benchmarkı: derleyiciler kapışıyor :)

sundance

2003`ün ilk benchmarkı CoyoteGulch tarafından ia32 işlemciler üzerinde compilerları karşılaştırarak yapıldı.

Intel Fortran, Intel C/C++, GNU C/C++, SUN Java, IBM Java ve GNU gcj`nin katıldığı benchmark testinde birçok konu incelenmiş. Güzel bir okuma

(Ed: Benim en ilgimi çeken ise, ısrarla/inatla yıllardır hızlanmasını beklediğimiz Java`nın 1.31`den 1.4`e geçerken nerdeyse üçte bir hıza düşmesi. Öyleki Dual Pentium 3-600 makinada 1.3, Pentium4-2.8Ghz HT, makinada 1.4`ün koştuğu hızda koşuyor!. Diyoruz, ya hız önemli değil, hardware aşırı hızlandı, yalanmış, Java daha hızlı yavaşlıyor :))