Birinci ve
ikinci bölümden sonra üçüncü bölüm ile sevenlerimizin karşısındayız. Bu seferki konuklarımız bilgi çıkarımı (information retrieval) uzmanı
Özgür Yılmazel ve besteci Mehmet Okonşar:
Onbinlerce belge, yazı, ürün ismi, makale, belge, vb. metin üzerinde, Türkçenin inceliklerinden faydalanarak indeksleme ve arama yapmak için ne kullanırsınız? MySQL, PHP ve PostgreSQL sizin yerinize olayı bitirmiş mi? Konu kapanmış mı? Elinizdeki çekiç ile her şey birer çivi gibi mi görünüyor? O halde bir daha düşünün yahut Apache Lucene projesine de katkıda bulunan ve akademik hayat ile sanayi işbirliğinin güzel örneklerini veren
Özgür Yılmazel'in Açık Kaynak ve Özgür Yazılım Günleri 2009'daki videosunu izleyin diyoruz:
Öncelikle Doruk Hoca'ya, Devrim Hoca'ya, Köylü Hoca'ya ve her seminerde gördüğüm halde hala ismini öğrenememiş olduğum Hanımefendiye/* bu da bizim ayıbımız*/ teşekkürlerimiz sunarım. Yine uğraşıp didinmişler; salonu hazırlayıp, sistemleri kurup, kolaları bardaklara dizmişler/* ben kola sevmem, mideye zarar ama sevenide pek çok meretin*/ . Artık bu konuda ne söylesek boş. Sağolun, elinize, yüreğinize sağlık.
Serdar Usta "spam" anlattı, nasıl korunulacağını, bu meretin aslında ne olduğunu izah edince, anladım ki bu SPAm denen meret benim kaderim. Kurtuluş yolu yok gibi. Çeşitli variyasyonlar ile bu mereti bir miktar engellemek mümkün gözükmekle beraber, ticari kuruluşlarda bu işin önünü almak/*en azından bizim açımızdan*/ pek mümkün görünmemekte.
Ama artık içim rahat, hiç olmazsa bu SPAmleri engellemek için boş yere vakit harcamıyorum. Aman bu gerekli bir ilan, aman bu spam diye e-posta ayıklama işini de bıraktım. Hakketen, bu SPAmın ne olduğunu bilmek insana baya bi' vakit kazandırıyor. MAdem ki bizim açımızdan bu spamlar kaçınılmaz, biz de zevk almaya bakarız. Her şeyi de kendimize dert etmenin bir alemi yok ama di mi?
Saygılarımla,
YALÇIN KOLUKISA
spamleri ile mutlu ve mesut yaşamaya başlamış olan adam