Linux`da KYLIX ile Görsel ve Hızlı Programlama

0
FZ
Bilgi işlem camiasındaki öncü şirket Borland'ı tanımayan, bilmeyen yoktur herhalde programcılar arasında.

Görülen o ki Borland firması gene bir öncü olarak Linux yazılım geliştirme dünyasında nicedir eksikliği çekilen (Java araçlarını saymazsak) Görsel Hızlı Program Geliştirme (VRAD - Visual Rapid Application Development) aracı olan Kylix'i piyasaya sürdü. Bir nevi Delphi for Linux olan bu aracın Linux yazılım dünyasını nasıl etkileyeceğini göreceğiz bir süre sonra.

Kylix'in sistem gereksinimleri:

Intel Pentium 200 MHz (P2 400 MHz tavsiye edilir) 64 MB RAM (128 MB tavsiye edilir) CD-ROM drive 175 MB hard disk alanı (tamamın yüklemek isterseniz) Min. VGA monitor Mouse

Desteklenen Linux dağıtımları:

Red Hat 6.2 ve üzeri Mandrake 7.2 ve üzeri SuSE 7.0 ve üzeri

Belki de daha heyecanlı davranıp şöyle demeliydim: SIKI DURUN! DELPHI BILIYORSANIZ ARTIK BU BILGINIZI AYNEN LINUX'TA KULLANABILIRSINIZ, ELINIZDEKI BINLERCE SATIRLIK DELPHI KODUNU ZAHMETSIZCE LINUX'TA CALISTIRABILIRSINIZ !!!

Üstelik söz konusu kaynak kod, yüksek bir optimizasyondan geçip işlemci tipine göre yerel (native) koda dönüştürülüyor ki bu da mesela Java ile kıyaslanırsa çok büyük performans artışı demektir.

Şimdi gelelim benim sorularıma:

Sizce bu süper şahane ürün sayesinde artık Linux ciddi anlamda bir masaüstü-son kullanıcı (desktop-end user) sistemi haline gelebilir mi?

Bir de benim bahsettiğim ürün ile rekabet edebilecek bir GNU tarzı ürün var mı? Ben olduğunu zannetmiyorum onun için soruyorum.

Herkesin görüşlerini bekliyorum.

Kylix Ana Sayfası: http://www.borland.com/kylix/

İlgili Yazılar

LINUXnet Dergisini Bulamayanlar Linux34.com´dan Sipariş Verebilir

anonim

Türkiye'nin ilk ve tek Linux Dergisi LinuxNET'i bulamayanlar Linux34.Com adresinden temin edebilir.

Hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Dergimize sahip çıkalım.

http://www.linux34.com/linuxnet/ adresinden geniş bilgi alabilirsiniz.

EDS: Linux güvenli değildir, ölçeklenemez

Soulblighter

BT firmalarından EDS, Fuji Xerox, Cisco, Microsoft, Sun, Dell ve EMC'nin katılımıyla oluşturulan Agility Alliance'a göre Linux, yeterli güvenliğe sahip olmadığı ve ölçeklenebilirlik konusunda sorunlara sahip olduğu için büyük firmalar tarafından tercih edilmeyecek.

Yeni bir linux dağıtımı : MagmaLinux 9.3

ccvural

Linux kurmak normal bilgisayar kullanıcıları için daima korkulan bir şey olmuştur. MagmaLinux bu soruna çözüm bulmayı hedefliyor. Kurulum son derece basitleştirilmiş.

Linux 'a geçmek isteyen bormal bilgisayar kullanıcılarının zorlandığı bir başka konu ise hangi paket/programları kuracağı. Magma , uzman olmayanların paket seçme sorununa da çözüm getirmeyi hedefliyor.

Daha detaylı bilgi için http://www.magmalinux.org

WinModemler artık LinModem ;)

sundance

Gözünüz aydın millet, piyasada en çok bulunan, en ucuz olan Connextant (eski Rockwell) HSF ve HCF modemler için Freshmeat`de sürücüler duyuruldu.

Daha önceden de bazı marka HSF modemleri çalıştırabilen Linux sürücüleri olmasına rağmen, genelde çok ciddi bir çaba gerekiyordu ve başarı şansı düşüktü. Fakat böyle iki projenin Freshmeat`de başlatılması ile Win Printerlarla birlikte insanlığın gördüğü en iğrenç donanımlardan biri olan WinModemler artık Linux kullanıcıları için sorun olmaktan çıkıyor. Kimbilir belki yakında Karl Knopper amca da Knoppix`e koyar bunları :))

OpenSUSE.org Yayında

vst

Daha önceden duyurduğumuz bir haberde Novell'in Suse'nin tüm kaynaklarını açacağını iletmiştik. Bugün Suse haber postalarında http://www.opensuse.org sitesinin yayına girdiği duyuruldu. Son sürümü indirebilirsiniz ve Bugzilla ile hata raporlarınızı iletebilirsiniz.