Linux`da KYLIX ile Görsel ve Hızlı Programlama

0
FZ
Bilgi işlem camiasındaki öncü şirket Borland'ı tanımayan, bilmeyen yoktur herhalde programcılar arasında.

Görülen o ki Borland firması gene bir öncü olarak Linux yazılım geliştirme dünyasında nicedir eksikliği çekilen (Java araçlarını saymazsak) Görsel Hızlı Program Geliştirme (VRAD - Visual Rapid Application Development) aracı olan Kylix'i piyasaya sürdü. Bir nevi Delphi for Linux olan bu aracın Linux yazılım dünyasını nasıl etkileyeceğini göreceğiz bir süre sonra.

Kylix'in sistem gereksinimleri:

Intel Pentium 200 MHz (P2 400 MHz tavsiye edilir) 64 MB RAM (128 MB tavsiye edilir) CD-ROM drive 175 MB hard disk alanı (tamamın yüklemek isterseniz) Min. VGA monitor Mouse

Desteklenen Linux dağıtımları:

Red Hat 6.2 ve üzeri Mandrake 7.2 ve üzeri SuSE 7.0 ve üzeri

Belki de daha heyecanlı davranıp şöyle demeliydim: SIKI DURUN! DELPHI BILIYORSANIZ ARTIK BU BILGINIZI AYNEN LINUX'TA KULLANABILIRSINIZ, ELINIZDEKI BINLERCE SATIRLIK DELPHI KODUNU ZAHMETSIZCE LINUX'TA CALISTIRABILIRSINIZ !!!

Üstelik söz konusu kaynak kod, yüksek bir optimizasyondan geçip işlemci tipine göre yerel (native) koda dönüştürülüyor ki bu da mesela Java ile kıyaslanırsa çok büyük performans artışı demektir.

Şimdi gelelim benim sorularıma:

Sizce bu süper şahane ürün sayesinde artık Linux ciddi anlamda bir masaüstü-son kullanıcı (desktop-end user) sistemi haline gelebilir mi?

Bir de benim bahsettiğim ürün ile rekabet edebilecek bir GNU tarzı ürün var mı? Ben olduğunu zannetmiyorum onun için soruyorum.

Herkesin görüşlerini bekliyorum.

Kylix Ana Sayfası: http://www.borland.com/kylix/

İlgili Yazılar

PCNet - SuSE işbirliği

FZ

PCNet bir güzellik yapmış ve yakında piyasaya süreceği özel Linux sayısında 7 CD'lik (+DVD) bir SuSE 7.1 dağıtımı vermeyi kafaya koymuş.

Bununla da yetinmemiş mevzu ile ilgili özel bir web sitesi kurmuş PCNetLinux.org başlığı altında.

Maksat son kullanıcının evine Linux girsin, vatandaş çocuğunu sevindirsin ;-) Acelesi olanlar dergiyi yukarıdaki adresten de sipariş edebilirler.

Hata Toleranslı Shell

lifesdkver0_1

ftsh (Fault Tolerant Shell), kabuk programlamaya hata merkezli bir bakış açısı getiren; basit bir scripting dili. Temelde yaptığı işi, bir scripting diline try - catch bloğu koyulmuş gibi oluşabilecek muhtemel hatayı kontrol altında tutup işleyişi ona göre devam ettirmek.

Knoppix 3.8.1

darkhunter

Cebit 2005 versiyonunun güncellemesi niteliğinde olan 3.8.1 versiyonu da hazır durumda. Öntanımlı olarak 2.6.11 çekirdeği ve KDE 3.3.2, Gimp 2.2.4, OpenOffice 1.1.4 ile birlikte gelen Knoppix 3.8.1'in en önemli özelliği UNIONFS desteği sunması. Ayrıntılı bilgi edinmek ya da İndirmek için

XBox Linux´tan yeni haberler

tongucyumruk

Son zamanlarda XBox-Linux projesinde kıpırtılar sıklaştı. İşte XBox-Linux'tan son haberler:

-XBox linux üzerinde (sanırım emulatör üzerinden) Windows 2000 çalıştırılıp onun içerisinde de video oynatıldı. Videosun buradan indirebilir, basın bültenine de buradan ulaşabilirsiniz. Sanırım Bir performans şovu yapmak istemişler

Redhat 9.0 Geldi

GaripFakir

Redhat 9.0 hakkında detayli bir inceleme: http://www.gurulabs.com/RedHatLinux9-review.html