Linux`da KYLIX ile Görsel ve Hızlı Programlama

0
FZ
Bilgi işlem camiasındaki öncü şirket Borland'ı tanımayan, bilmeyen yoktur herhalde programcılar arasında.

Görülen o ki Borland firması gene bir öncü olarak Linux yazılım geliştirme dünyasında nicedir eksikliği çekilen (Java araçlarını saymazsak) Görsel Hızlı Program Geliştirme (VRAD - Visual Rapid Application Development) aracı olan Kylix'i piyasaya sürdü. Bir nevi Delphi for Linux olan bu aracın Linux yazılım dünyasını nasıl etkileyeceğini göreceğiz bir süre sonra.

Kylix'in sistem gereksinimleri:

Intel Pentium 200 MHz (P2 400 MHz tavsiye edilir) 64 MB RAM (128 MB tavsiye edilir) CD-ROM drive 175 MB hard disk alanı (tamamın yüklemek isterseniz) Min. VGA monitor Mouse

Desteklenen Linux dağıtımları:

Red Hat 6.2 ve üzeri Mandrake 7.2 ve üzeri SuSE 7.0 ve üzeri

Belki de daha heyecanlı davranıp şöyle demeliydim: SIKI DURUN! DELPHI BILIYORSANIZ ARTIK BU BILGINIZI AYNEN LINUX'TA KULLANABILIRSINIZ, ELINIZDEKI BINLERCE SATIRLIK DELPHI KODUNU ZAHMETSIZCE LINUX'TA CALISTIRABILIRSINIZ !!!

Üstelik söz konusu kaynak kod, yüksek bir optimizasyondan geçip işlemci tipine göre yerel (native) koda dönüştürülüyor ki bu da mesela Java ile kıyaslanırsa çok büyük performans artışı demektir.

Şimdi gelelim benim sorularıma:

Sizce bu süper şahane ürün sayesinde artık Linux ciddi anlamda bir masaüstü-son kullanıcı (desktop-end user) sistemi haline gelebilir mi?

Bir de benim bahsettiğim ürün ile rekabet edebilecek bir GNU tarzı ürün var mı? Ben olduğunu zannetmiyorum onun için soruyorum.

Herkesin görüşlerini bekliyorum.

Kylix Ana Sayfası: http://www.borland.com/kylix/

İlgili Yazılar

Linux´la İlgili Video-Yayın

St

IBM 30 Nisan ve 6 Mayıs'ta Linux'la ilgili bir webcast düzenliyor. IT yöneticilerinin neden Linux'u tercih ettiklerini hakkındaki webcasti canlı olarak izleyebilirsiniz. 30 Nisan´da, Türkiye saatiyle saat 18.00´de. Sakın geç kalmayın. Üyelik işlemlerinizi ise www.techonline.com adresinden yapabilirsiniz. İhtiyaçlarınız:

Microsoft, Linux Vakfı'na katıldı

butch

.net kaynak kodlarının açılması, Linux için SQL Server duyurusu haberlerini hazmetmeye çalışırken asıl bomba haber bugün geldi. Microsoft, Linux Vakfı'na Platinum üye olarak katıldı.

Bundan 15 yıl kadar önce Linux'u kanser olarak tanımlayan Microsoft, şimdi "Bugünün Microsoft'u en büyük açık kaynak katkıcılarından" sözleri eşliğinde Linux Vakfı'na katılıyor.

Bilişim...

Fedora Core 5 çıktı!

maeqlin

Red Hat'in desteklediği GNU/Linux distrosu Fedora Core'un beşinci sürümü yayınlandı.

Mandrake 9.2 Beta 1 Çıktı

Teorisyen

Mandrakenin resmi linux sitesinde yayınlanan bu habere göre Mandrake Linux 9.2 Beta 1 yayınlanmış...

Evde kendi Wap Gateway`inizi kurun!

larweda

Her geçen gün biryerlerde duyuyoruz, WAP aşağı, WAP yukarı. Bu WAP denilen şey aslında, bildiğimiz yaygın internet protokolünün (HTTP) cep telefonu şebekeleri için ufaltılmış bir hali. Yani internet'te ulaşabildiğiniz şeylerinin ufak bir kümesine, o da doğru bir şekilde biçimlendirilirse, cep telefonunuzdan da ulaşabiliyorsunuz. Bu servisi vermek için bir servis sağlayıcısına ihtiyacınız var. Artık evde linux yüklü orta halli bir bilgisayarınız varsa, kendi kendinize de wap gateway olabiliyorsunuz.