Linux`da KYLIX ile Görsel ve Hızlı Programlama

0
FZ
Bilgi işlem camiasındaki öncü şirket Borland'ı tanımayan, bilmeyen yoktur herhalde programcılar arasında.

Görülen o ki Borland firması gene bir öncü olarak Linux yazılım geliştirme dünyasında nicedir eksikliği çekilen (Java araçlarını saymazsak) Görsel Hızlı Program Geliştirme (VRAD - Visual Rapid Application Development) aracı olan Kylix'i piyasaya sürdü. Bir nevi Delphi for Linux olan bu aracın Linux yazılım dünyasını nasıl etkileyeceğini göreceğiz bir süre sonra.

Kylix'in sistem gereksinimleri:

Intel Pentium 200 MHz (P2 400 MHz tavsiye edilir) 64 MB RAM (128 MB tavsiye edilir) CD-ROM drive 175 MB hard disk alanı (tamamın yüklemek isterseniz) Min. VGA monitor Mouse

Desteklenen Linux dağıtımları:

Red Hat 6.2 ve üzeri Mandrake 7.2 ve üzeri SuSE 7.0 ve üzeri

Belki de daha heyecanlı davranıp şöyle demeliydim: SIKI DURUN! DELPHI BILIYORSANIZ ARTIK BU BILGINIZI AYNEN LINUX'TA KULLANABILIRSINIZ, ELINIZDEKI BINLERCE SATIRLIK DELPHI KODUNU ZAHMETSIZCE LINUX'TA CALISTIRABILIRSINIZ !!!

Üstelik söz konusu kaynak kod, yüksek bir optimizasyondan geçip işlemci tipine göre yerel (native) koda dönüştürülüyor ki bu da mesela Java ile kıyaslanırsa çok büyük performans artışı demektir.

Şimdi gelelim benim sorularıma:

Sizce bu süper şahane ürün sayesinde artık Linux ciddi anlamda bir masaüstü-son kullanıcı (desktop-end user) sistemi haline gelebilir mi?

Bir de benim bahsettiğim ürün ile rekabet edebilecek bir GNU tarzı ürün var mı? Ben olduğunu zannetmiyorum onun için soruyorum.

Herkesin görüşlerini bekliyorum.

Kylix Ana Sayfası: http://www.borland.com/kylix/

İlgili Yazılar

INSERT (Knoppix'in Küçük Kardeşi)

anonim

Küçük GNU/Linux dağıtımlarına eskiden beri bir sempatim olmuştur. İnternette dolaşırken gözüme çarpan bu küçük Knoppix (dolayısı ile Debian) tabanlı dağıtımımızın adı INSERT, açılımı Inside Security Rescue Toolkit. Küçük CD´lere sığabilecek boyutu (yaklaşık 50 mb) ve içerdiği araçlarla INSERT tam bir karagün dostu.

Özelliklerine kısaca bir göz atacak olursak: Linux çekirdek sürüm 2.4.26 ve Knoppix 3.4 tabanlı hızlı bir sistem. NTFS bölümleri için yazma desteğinin yanı sıra EXT2, EXT3, MINIX, REISERFS, JFS, XFS, NTFS, FAT, MSDOS, NFS, SMBFS, NCPFS, UDF, UFS, HFS, HFS+ dosya sistemlerine destek veriyor. RAID ve LVM desteği, ağ analizi (ör. nmap, tcpdump), kurtarma (ör. gpart, partimage, testdisk), virus tarama (Clam Antivirus) güvenlik (e.g. chkrootkit) ve surf araçları (e.g. links-hacked, AxY FTP) içeriyor. Ayrıntılı bilgiyi bu adreste bulabilirsiniz.

10 trilyonla neler yapılmaz...(mesela kendi işletim sistemimiz)

gILgamIsh

Her nekadar KamuNet projesi hakkında bilgi sahibi olmasam da (henüz) projenin ve onun için ayrılan bütçenin, burada çokça dile getirdiğimiz hayaller için bir başlangıç olabileceği konusunda ümitliyim. Gerçekten de önümüze hazır sunulan ve nimet diye sarıldığımız yazılımlar (onlar kendini biliyor) aslında tüm ülke için her açıdan büyük stratejik önem taşıyorlar. Belki bu uyum yasası benzeri avrupa+&KamuNet projesi ve onun için ayrılan 10 trilyon aklımızı başımıza getirmek için bir neden olur ne dersiniz??
Aşağıdaki metin Mac kullanıcılarının listesi "Elmakurdu"ndan alıntıdır.

Linux için XP Görünümü

Soulblighter

Kaç kişi bunu ister bilmiyorum. Ama adamlar Windows XP görünümlü masaüstü ortamı yapmışlar. Linux kullanıyorsunuz ama Windows XP kullanıyormuşsunuz gibi. İlgilenenlere...

www.xpde.com

Lindows Adını Değiştiriyor

yuxel

Slashdot'daki habere göre, Microsoft, Lindows'a 2001 yılında açtığı davayı kazanmış. Lindows'un yeni ismini heyecanla bekliyoruz.

Görmek İnanmaktır

anonim

Sykpe'nin 2.0 GNU/Linux sürümünde video çağrıları yapmak da mümkün. Özellikle Wi-Fi ağının her yere yayıldığı bu günlerde bu habere çok sevindim. GNU/Linux yüklü ASUS Eee PC'mi yanıma alıp, cep telefonu taşımadan çoğu noktadan arama yapabilip aynı zamanda da aranabileceğim. Böylece kabarık cep telefonu faturası ödemek zorunda da kalmayacağım. :)

Skype 2.0 for Linux--Seeing is Believing