Last.fm Mağduriyetinden Kullanıcı Sendikasına

0
FZ
Biraz önce Replikas’tan bir şarkı dinledim bilgisayarımda. Bu sırada MP3 oynatıcıma eklenmiş bir yazılım ise arkaplanda bunu last.fm sunucularına haber vermekle meşguldu.

Günün her anı milyonlarca kişi milyonlarca şarkı dinliyor, ve aynen benim bilgisayarımın yaptığı gibi onlarınki de bıkmadan usanmadan dinlenen bütün şarkıları last.fm‘e haber vermekte. Yani last.fm kullanıcısı olan her dinleyicinin müzik zevki kayıt edilmekte.

Bu ölçekte ve güncellikte bir müzik dinleme verisinin neler için kullanılabileceğini burada anlatmaya lüzum yok. Herhalde en önemli ve en çok karşılaştığımız kullanım alanı, müzik yapımcılarının ve reklamcıların, biriktirilen bu toplu zekayı kullanarak daha da iyi hedeflenmiş kitlelere ulaşmaları.
Bu verileri ellerinde bulunduranların daha önce hayal bile edilemeyecek doğrulukta bir öngörüye kavuşmalarına yaptıkları küçük (ayrı ayrı göz önüne alındığında) katkılarla yol veren milyonlar ise, bundan birkaç hafta önce last.fm’in resmi blog’undan ilan ettiği üzere last.fm’in sunduğu radyoları dinleme haklarından mahrum edildiler. Ki bu özellik bir anlamda kullanıcı katkısının karşılığı kabul edilegeliyordu. Yapılan açıklamaya göre bahsi geçen radyo yayınları artık ABD, Büyük Britanya ve Almanya dışındaki ülkelerde ancak ücretli olarak dinlenebilecek. Tabii dinlediğiniz şarkıları last.fm’e haber vermek hala ücretsiz.

... Gizli kullanıcı emeğini korumak için ne tür yöntemler geliştirilebileceğini sorgulayan yazının devamına http://dugumkume.org/lastfm-magduriyetinden-kullanici-sendikasina adresinden erişebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Clixpy ile kullanıcıların neler yaptığını gerçekten görün

wizzyfx

Geçtiğimiz hafta yayına giren Clixpy ile, web sayfanıza küçük bir javascript kodu ekleyerek kullanıcıların sitenizdeki tüm hareketlerini kayıt altına alabilirsiniz.

Her yerimiz internet olmuş kime ne?

parsifal

Yaklaşık 10 senedir *NET kelimesi ile yaşıyoruz. Ama son 1-2 yıldır bu kelime INTERNET olarak tescillendi. Ve yaşantımızın içinde bir şekilde yerini aldı. Bizle beraber yaşamaya devam ediyor.

Yeni ADSL tarifeleri açıklandı ..

euler

Turk Telekom, 01.11.2005 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni ADSL tarifelerini açıkladı.

Yeni tarifelerle beraber, bundan sonra başvuru yapılabilecek en düşük hız 512Kpbs oldu.
Editör'ün notu: Tarifenin html formatı için buraya bakabilirsiniz.

Internet'te Filtreleme ya da Sansür: Opennet.net

sundance

Son zamanlarda özellikle YouTube'un mahkeme kararı ile bloklanmasının ardından oldukça yoğun olarak tartışılan konulardan biri de Internet'te sansür.

Bu konuda herşeyden önce iyi bilgilenmemiz gerekiyor. Bu iş neden var? Sadece Türkiye'de mi var? Dünya'da bu konuda trendler ne vs. ki sağlıklı bir şekilde tartışalım ve daha da önemlisi, belki de klasik basından bile önemli olan bu ortamda, sağlıklı haberleşmenin sağlanması için sesimizi duyurabilelim.

WriteBoard: Ortaklaşa Belge Üretimi

sefalet

Web tabanlı araçlar yaygınlaşıyor ve aralarında ilginç olanları da yok değil. Writeboard onlardan biri.Arkadaşları "Basecamp" yönetim aracı geliştirmek gibi faliyetlerinden tanıyor olabilirsiniz.

Bu web tabanlı aracın özellikle FM'nin gönüllü bilgi paylaşımcılarının, birlik beraberlik sevdalılarının hatta çeviri bağımlılığı olanların çok işine yarayacağını düşündüm.Kısaca anlatmak gerekirse, web üstünde yazı yazmanızı sağlıyor.Bu yazıyı birden fazla kişi aynı anda veya farklı zamanlarda yazabiliyor.Yapılan değişiklikler RSS ya da e-posta yoluyla öğrenilebiliyor.Uygulama yüzde yüz bedelsiz. (Bizim bakanın adsl tarifesinde belirttiği yüzde yüz indirim gibi değildir, uyarılır)

Daha fazla bilgi ve diğer araçları görmek için:

http://www.37signals.com/