Amazon'un Mekanik Türk'ü

0
vst
İnsanların (şimdilik) bilgisayarlardan daha iyi ve hızlı bir şekilde yaptığı işleri yapıp para kazanmak ister misiniz? O zaman Amazon'un yeni servisi "Mekanik Türk" ilginizi çekebilir.

Peki biz Türklerin konuyla ilgisi ne ki?
Anahtar isim Wolfgang von Kempelen; 1700'lü yılların ortalarında Avrupayı sarsan "Türk"ü icad eden Macar. Kempelen'in icad ettiği bu otomat, bilinen ilk satranç otomatı olarak geçiyor. Üstünde bir Türk kılığında oturan mankenin olduğu bu makinenin hilesi de şu: Aslında içinde bir başka operatör var ve oyunu bu arkadaş oynuyor. Oynuyor ve Napolyon'u da yeniyor.

Peki neden "Türk"? Herhalde, Osmanlı'nın dünyayı "titrettiği" dönemin sonlarına doğru geliştirilen bu makinenin inandırıcılığını arttırmak için...

Bakalım Amazon bu "turkish" işi nasıl kıvıracak.

PS: Hayret, bu olay pek bir google işi durmasına rağmen, Google yerine Amazon tarafından yayınlandı...

Görüşler

0
cbc
http://www.mturk.com/mturk/help?helpPage=whatis#what_is adresinde yazdığı üzere http://en.wikipedia.org/wiki/The_Turk den dolayı imiş türklüğü.
0
mentat
Alakasız olacak ama wikipedia'daki sayfanın tepesinde This article has recently been linked from Slashdot. Please keep an eye on the page history for errors or vandalism. slashdot effect'e maruz kalmışlar yani.. enteresan geldi de böyle bir not..
0
cbc

wikipedia'nın uyarısı "sunucumuz kaldırmıyor bu yükü" uyarısından ziyade "çok fazla kişi görecekse bu sayfayı, iyi niyetli olmayan kişilerin oranı da yüksek olacaktır, aman dikkat içerik yalan yanlış veri ile dolmasın" anlamında.

"slashdot etkisi" sunucunun ya da hat genişliğinin ziyaretçi sayısını kaldıramadığı zamanlarda kullanılıyor.

0
FZ
Bazı sayfalarda da "bu sayfanın politik tarafsızlığına halel gelmiştir, dikkatli olun" gibisinden bir şeyler yazar, ben bir ara Noam Chomsky sayfasında görmüştüm. Otokontrol mekanizmasına dair bir gönderme olması bakımından önemli.
0
SHiBuMi
Aşırı yüklenmeden dolayı site kendini kaybetmiş durumda...
0
simor
Şu "image adjustment" kategorisindeki resimler ne işe yarayacak acaba çok ciddi merak ediyorum. Embesillere göre mi yapılmış anlamadım. Anladığım kadarı ile dükkanın ön cephesini en iyi temsil eden resmi seçin diyor. Cepheden, düzgün mesafeler ve açılarla da bir yöne doğru uzaklaşıyor. ?? Bir amacı olduğu kesin olmakla birlikte çok saçma geldi bana.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Cypherpunk Revolutionary: Assange

sundance

Wikileaks ve kurucusu Assange hakkında birçok makale yazıldı, bir çok yorum yapıldı.

Bunların belki de en iyisi çok kısa bir süre önce "The Monthly" dergisinde yayınlandı.

Çok kısa bir süre içinde gösterilen ilginin yoğunluğu yüzünden derginin sitesi yükü kaldıramadı Facebook'tan destek aldı; Bölüm 1 Bölüm 2 Bölüm 3

Oldukça uzun olan makale malesef İngilizce, Türkçe'ye çeviren olursa (tabi ki The Monthly'nin de iznini almak şartıyla) Fazlamesai'de de yayınlamak isteriz.

Yurtdışı internet çıkışlarında sorun

SHiBuMi

İnternet kullanıcıları, yurtdışı internet erişiminde sıkıntılar yaşıyor. Türkiye’nin yurtdışı internet erişimini sağlayan alternatif kablolarından biri olan Marmara Denizi’ndeki MedTürk denizaltı kablosu koptu.

Türk Telekom’dan yapılan açıklamaya göre kablo, henüz bilinmeyen bir nedenle bugün 16.15’de koptu. Kablonun kopması nedeniyle, Türkiye’nin saniyede 8.8 gigabit olan yurtdışı internet kapasitesinin, saniyede 3 gigabit’lik bölümü karşılanabiliyor. Alternatif güzergahlardan kapasite temin etme çalışmaları ise sürüyor.

Kaynak: ntvmsnbc.com

UNIX Ağ Programlama Kılavuzu

FZ

Brian "Beej" Hall'un UNIX Ağ Programlama Kılavuzu'nun Türkçe tercümesi ileriseviye.org sitesine eklendi. C dili ile UNIX, GNU/Linux vb. işletim sistemleri üzerinde düşük seviyeli ağ ve Internet programlama yapmak isteyenler bu kaynaktan faydalanıp başlangıç aşamasından orta aşamaya kadar gelebilirler.

Opera´nın MSN´den İntikamı

FZ

Meşhur ve çevik Internet tarayıcısı Opera hem 7.01 numaralı sürümünü çıkardı hem de daha önce kendisini kullanan Internet kullanıcılarını taciz eden MSN portalinden intikamını aldı.

Wap uzerinden web´de gezmek

tongucyumruk

Yakın zamana kadar FazlaMesai'yi wap üzerinden okumak için FazlaMesai'ye wap desteği gelmesi veya TurkCell'in SurfCell adlı garabetiyle boğuşmak zorunda olduğumu düşünüyordum... Yanılmışım... Çok sevgili arama motorumuz google beni bir kez daha şaşırttı.
Alıyorsunuz wap destekli telefonu, giriyorsunuz http://wap.google.com'a ve webin tamamında arama yapabiliyorsunuz. İşin güzel yanı arama sonuçları web siteleri olsa bile google bunları sizin için wml formatına çeviriyor güzel güzel browse ediyorsunuz dahası arama ile ulaştığınız siteden başka sitelere link varsa o linkleri de google sizin için wml formatına çeviriyor.
Ne diyelim... İlahi google sen herşeyi düşünürsün...