Amazon'un Mekanik Türk'ü

0
vst
İnsanların (şimdilik) bilgisayarlardan daha iyi ve hızlı bir şekilde yaptığı işleri yapıp para kazanmak ister misiniz? O zaman Amazon'un yeni servisi "Mekanik Türk" ilginizi çekebilir.

Peki biz Türklerin konuyla ilgisi ne ki?
Anahtar isim Wolfgang von Kempelen; 1700'lü yılların ortalarında Avrupayı sarsan "Türk"ü icad eden Macar. Kempelen'in icad ettiği bu otomat, bilinen ilk satranç otomatı olarak geçiyor. Üstünde bir Türk kılığında oturan mankenin olduğu bu makinenin hilesi de şu: Aslında içinde bir başka operatör var ve oyunu bu arkadaş oynuyor. Oynuyor ve Napolyon'u da yeniyor.

Peki neden "Türk"? Herhalde, Osmanlı'nın dünyayı "titrettiği" dönemin sonlarına doğru geliştirilen bu makinenin inandırıcılığını arttırmak için...

Bakalım Amazon bu "turkish" işi nasıl kıvıracak.

PS: Hayret, bu olay pek bir google işi durmasına rağmen, Google yerine Amazon tarafından yayınlandı...

Görüşler

0
cbc
http://www.mturk.com/mturk/help?helpPage=whatis#what_is adresinde yazdığı üzere http://en.wikipedia.org/wiki/The_Turk den dolayı imiş türklüğü.
0
mentat
Alakasız olacak ama wikipedia'daki sayfanın tepesinde This article has recently been linked from Slashdot. Please keep an eye on the page history for errors or vandalism. slashdot effect'e maruz kalmışlar yani.. enteresan geldi de böyle bir not..
0
cbc

wikipedia'nın uyarısı "sunucumuz kaldırmıyor bu yükü" uyarısından ziyade "çok fazla kişi görecekse bu sayfayı, iyi niyetli olmayan kişilerin oranı da yüksek olacaktır, aman dikkat içerik yalan yanlış veri ile dolmasın" anlamında.

"slashdot etkisi" sunucunun ya da hat genişliğinin ziyaretçi sayısını kaldıramadığı zamanlarda kullanılıyor.

0
FZ
Bazı sayfalarda da "bu sayfanın politik tarafsızlığına halel gelmiştir, dikkatli olun" gibisinden bir şeyler yazar, ben bir ara Noam Chomsky sayfasında görmüştüm. Otokontrol mekanizmasına dair bir gönderme olması bakımından önemli.
0
SHiBuMi
Aşırı yüklenmeden dolayı site kendini kaybetmiş durumda...
0
simor
Şu "image adjustment" kategorisindeki resimler ne işe yarayacak acaba çok ciddi merak ediyorum. Embesillere göre mi yapılmış anlamadım. Anladığım kadarı ile dükkanın ön cephesini en iyi temsil eden resmi seçin diyor. Cepheden, düzgün mesafeler ve açılarla da bir yöne doğru uzaklaşıyor. ?? Bir amacı olduğu kesin olmakla birlikte çok saçma geldi bana.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkiye`den Wired ve Slashdot`a haber: Sağolasın RTÜK

sundance

Bu ilk değil sanırım son da olmayacak, fakat dillere destan gönüllere ferman RTÜK yasası ile, Wired ve Slashdot'a haber olduk.

Gönül isterdi ki IT alanında bir gelişme ile haber olalım, ama kısmet buymuş, neyse hıyarın teki demiş ya `reklamın iyisi kötüsü olmaz` diye herhalde geek patlaması yaşarız bu haberlerle bu yaz :)) Teşekkürler TBMM, teşekkürler hükümet.

Webby Awards...

BatoR

6. webby awards ödülleri açıklandı.
Ticaret, eğitim, moda, film, oyun, sağlık vb... dallarında dereceye girenler ve birinciler...( hmm uygulama alanında google.com )
Aslında koşulları falan tam okumadım ama 7.'si için Fazla Mesai'yi aday gösterelim; eğer dil olayı yoksa şartlarda (language) neden olmasın değil mi ama ?? ! ??
Durun ben bu haberi size gönderdikten sonra şartları iyice bir okuyayım...
Bilahare bildireceğim...

Internet B*ktur!

FZ

Siber yaşam yeni bir kültür yarattı ama herkes için aynı sonucu doğurduğunu söylemek mümkün değil. İşte 11 alternatif bakış açışı. Bakalım bu garip ve radikal manifestoya ne tür tepkiler gelecek:

Napster alternatifleri ister misiniz ?

sundance

Napster da artık aradığınızı bulamıyor musunuz ? Ya da `illa da Metallica indirecem` diye tutturanlardan mısınız ?

O zaman UnderGroundOnline`ın Napster alternatifleri yazısı tam size göre.

Benim tavsiyem Hotline, kurun kurdurun bize haber verin trade edelim :)

Internetin 2`si çıktı!

barbar

Fairbanks'deki University of Alaska'daki 625 MB'lık bir CD, the Faculty of Science of the University of Amsterdam'deki bir PC'ye kaç saniyede transfer edilmiş olabilir acaba? Aradaki mesafe 12,272 km'dir

cevap:
13 saniye

daha fazla bilgi için
Debian Woody in less than two minutes