Amazon'un Mekanik Türk'ü

0
vst
İnsanların (şimdilik) bilgisayarlardan daha iyi ve hızlı bir şekilde yaptığı işleri yapıp para kazanmak ister misiniz? O zaman Amazon'un yeni servisi "Mekanik Türk" ilginizi çekebilir.

Peki biz Türklerin konuyla ilgisi ne ki?
Anahtar isim Wolfgang von Kempelen; 1700'lü yılların ortalarında Avrupayı sarsan "Türk"ü icad eden Macar. Kempelen'in icad ettiği bu otomat, bilinen ilk satranç otomatı olarak geçiyor. Üstünde bir Türk kılığında oturan mankenin olduğu bu makinenin hilesi de şu: Aslında içinde bir başka operatör var ve oyunu bu arkadaş oynuyor. Oynuyor ve Napolyon'u da yeniyor.

Peki neden "Türk"? Herhalde, Osmanlı'nın dünyayı "titrettiği" dönemin sonlarına doğru geliştirilen bu makinenin inandırıcılığını arttırmak için...

Bakalım Amazon bu "turkish" işi nasıl kıvıracak.

PS: Hayret, bu olay pek bir google işi durmasına rağmen, Google yerine Amazon tarafından yayınlandı...

Görüşler

0
cbc
http://www.mturk.com/mturk/help?helpPage=whatis#what_is adresinde yazdığı üzere http://en.wikipedia.org/wiki/The_Turk den dolayı imiş türklüğü.
0
mentat
Alakasız olacak ama wikipedia'daki sayfanın tepesinde This article has recently been linked from Slashdot. Please keep an eye on the page history for errors or vandalism. slashdot effect'e maruz kalmışlar yani.. enteresan geldi de böyle bir not..
0
cbc

wikipedia'nın uyarısı "sunucumuz kaldırmıyor bu yükü" uyarısından ziyade "çok fazla kişi görecekse bu sayfayı, iyi niyetli olmayan kişilerin oranı da yüksek olacaktır, aman dikkat içerik yalan yanlış veri ile dolmasın" anlamında.

"slashdot etkisi" sunucunun ya da hat genişliğinin ziyaretçi sayısını kaldıramadığı zamanlarda kullanılıyor.

0
FZ
Bazı sayfalarda da "bu sayfanın politik tarafsızlığına halel gelmiştir, dikkatli olun" gibisinden bir şeyler yazar, ben bir ara Noam Chomsky sayfasında görmüştüm. Otokontrol mekanizmasına dair bir gönderme olması bakımından önemli.
0
SHiBuMi
Aşırı yüklenmeden dolayı site kendini kaybetmiş durumda...
0
simor
Şu "image adjustment" kategorisindeki resimler ne işe yarayacak acaba çok ciddi merak ediyorum. Embesillere göre mi yapılmış anlamadım. Anladığım kadarı ile dükkanın ön cephesini en iyi temsil eden resmi seçin diyor. Cepheden, düzgün mesafeler ve açılarla da bir yöne doğru uzaklaşıyor. ?? Bir amacı olduğu kesin olmakla birlikte çok saçma geldi bana.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Piksellerimi boya abi! Limit sıfıra gider...

anonim

Alın size bir "pazarlama dahisi" daha. Bence kendinden önceki uygulamalara göre daha akılcı ve estetik bir düşünceye dayanıyor. Tüm dünyadan binlerce insan bir araya gelerek ve küçük renkli kutucuklar kullanarak bir resim ortaya çıkarabilir mi fikri ya da sorusu üzerinden yola çıkan bir uygulama.Sayfadaki her renkli piksel "şimdilik" bir dolara satılmakta. Eğer rağbet görürse, piksel üzerindeki renklerin gelişimine göre çok karmaşık ve türlü ilginçliklere gebe bir uygulama olacak.

SuperOnline 100.000 Adet ADSL Satışına Başladı

FZ

Son haberlere göre, Superonline, Türk Telekom ile 100,000 adete kadar ADSL port satışı konusunda sözleşme imzaladı. ADSL erişimi 256 Kbps ve 512 Kbps hızlarında limitsiz ve limitli kullanım ile 1024 Kbps ve 2048 Kbps hızlarında limitsiz kullanım olmak üzere toplam 6 değişik modelde satışa sunuldu.

Ayrıca Superonline, Airties Wireless Networks ile yaptığı işbirliği sonucunda, Superonline ADSL kullanıcıları için özel olarak geliştirilmiş, tamamiyle Türkçe kurulum ve bağlantı ayarlarına sahip ve bir kaç dakika içerisinde ADSL bağlantısı için hazır duruma getirilebilen, ADSL2+ destekli Airties Modemleri de uygun fiyatlar ve taksit avantajı ile kullanıcılarına sağlıyor.

Sadece Türkiye’de Devlet Eliyle Internet Sansürü Var

FZ

Radikal gazetesi bugünkü sayısında, Türkiye'de başını alıp gitmiş fütursuz Internet sansürcülüğüne yukarıdaki manşet ile geniş yer ayırdı.

Gazete, "Avrupa'da 'devlet sansürü' yok" ve "Yasa sorunlu, hâkimler konuya hâkim değil" başlıklı yazıları ile Türkiye'de son yıllarda gittikçe yoğunlaşan Internet sansürünü ve bunun gerçekleştirilme yöntemlerini ağır bir dille eleştirdi.

O’Reilly Web 2.0 lafını tescillemiş!

meddah

Web 2.0 hakkında konuşma düzenleyen bir şirkete O'Reilly'nin New York'daki avukatları tarafından bir tehdit mektubu gönderildi. Amaçları kendi izinleri olmadan Web 2.0 ismi altında hiçbir organizasyon yapılmamasi. Organizasyon da çok büyük değil! Katılım en fazla 100 kişi oluyor. Yani uluslararası bir organizasyondan bahsetmiyoruz.

Gönderilen mektubu bu adresten görebilirsiniz

Güzel Siteler - 4: Lost Library

larweda

Son yıllarda ülkemizde de son da olsa popüler olmaya başlayan bilim kurgu ve fantazi edebiyatı, yayınevlerinin de desteğiyle yavaş yavaş hakettiği yerine gelmeye başlıyor. J.R.R. Tolkien`in Lord of the Rings`i (Yüzüklerin Efendisi), Frank Herbert`in Dune`u, Ursula K.Leguin`in Earthsea`si (Yerdeniz üçlemesi), Anne McCaffrey`in Dragonriders of Pern`i (Pern'in Ejderadamları), Terry Pratchett`in Discworld`ü (Diskdünya :-) David Eddings`in Elenium/Tamuli ve Belgariad serileri, Arthur C. Clarke`ın Space Odyssey ve Rama serileri, Dragonlance (Ejderha mızrağı), Philip Dick, Terry Brooks, Wolfgang Hohlbein ve Doris Lessing`in kitapları son 2-3 yılda türkçeye çevrilen fantasy/BK klasiklerinden bazıları.

İşte LostLibrary de bu hikayeler, konular ve kitaplar hakkında kaliteli türkçe içerik sağlayan çok az siteden biri. Siteyi hazırlayan insanların da yaşam tarzlarında BK ve Fantasy edebiyatının büyük yer kapladığı açıkça belli oluyor. Tatmin edici bir içeriğin yanında göz bozmayan bir tasarım da sunan LostLibrary, şiddetle tavsiye olunur.