Amazon'un Mekanik Türk'ü

0
vst
İnsanların (şimdilik) bilgisayarlardan daha iyi ve hızlı bir şekilde yaptığı işleri yapıp para kazanmak ister misiniz? O zaman Amazon'un yeni servisi "Mekanik Türk" ilginizi çekebilir.

Peki biz Türklerin konuyla ilgisi ne ki?
Anahtar isim Wolfgang von Kempelen; 1700'lü yılların ortalarında Avrupayı sarsan "Türk"ü icad eden Macar. Kempelen'in icad ettiği bu otomat, bilinen ilk satranç otomatı olarak geçiyor. Üstünde bir Türk kılığında oturan mankenin olduğu bu makinenin hilesi de şu: Aslında içinde bir başka operatör var ve oyunu bu arkadaş oynuyor. Oynuyor ve Napolyon'u da yeniyor.

Peki neden "Türk"? Herhalde, Osmanlı'nın dünyayı "titrettiği" dönemin sonlarına doğru geliştirilen bu makinenin inandırıcılığını arttırmak için...

Bakalım Amazon bu "turkish" işi nasıl kıvıracak.

PS: Hayret, bu olay pek bir google işi durmasına rağmen, Google yerine Amazon tarafından yayınlandı...

Görüşler

0
cbc
http://www.mturk.com/mturk/help?helpPage=whatis#what_is adresinde yazdığı üzere http://en.wikipedia.org/wiki/The_Turk den dolayı imiş türklüğü.
0
mentat
Alakasız olacak ama wikipedia'daki sayfanın tepesinde This article has recently been linked from Slashdot. Please keep an eye on the page history for errors or vandalism. slashdot effect'e maruz kalmışlar yani.. enteresan geldi de böyle bir not..
0
cbc

wikipedia'nın uyarısı "sunucumuz kaldırmıyor bu yükü" uyarısından ziyade "çok fazla kişi görecekse bu sayfayı, iyi niyetli olmayan kişilerin oranı da yüksek olacaktır, aman dikkat içerik yalan yanlış veri ile dolmasın" anlamında.

"slashdot etkisi" sunucunun ya da hat genişliğinin ziyaretçi sayısını kaldıramadığı zamanlarda kullanılıyor.

0
FZ
Bazı sayfalarda da "bu sayfanın politik tarafsızlığına halel gelmiştir, dikkatli olun" gibisinden bir şeyler yazar, ben bir ara Noam Chomsky sayfasında görmüştüm. Otokontrol mekanizmasına dair bir gönderme olması bakımından önemli.
0
SHiBuMi
Aşırı yüklenmeden dolayı site kendini kaybetmiş durumda...
0
simor
Şu "image adjustment" kategorisindeki resimler ne işe yarayacak acaba çok ciddi merak ediyorum. Embesillere göre mi yapılmış anlamadım. Anladığım kadarı ile dükkanın ön cephesini en iyi temsil eden resmi seçin diyor. Cepheden, düzgün mesafeler ve açılarla da bir yöne doğru uzaklaşıyor. ?? Bir amacı olduğu kesin olmakla birlikte çok saçma geldi bana.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Her işe yarar network kablosu!

sundance

Yanında laptop taşıyan hemen hemen bütün ağ yöneticileri bir cross kablo bulundurur. Biraz abartanlar, bunu patch kabloya çevirecek bir çevirici de yapıp, ek aparatına bağlarlar. Öte yandan hala routerlara bağlanmak için terminal kablosu gerekir, bunların da cinsleri vardır vs. vs.

Bütün bunlardan sıkılan bir arkadaş 5'i bir yerde ağ kablosu projesini hayata geçirmiş. Projenin son aşamasını oluşturan loopback kablo test cihazını isterseniz ThinkGeek'den alabilirsiniz. Ya da oturup herşeyi kendiniz yapar, keyfini çıkartırsınız.

Youtube'dan Kötü Niyete Karşı 'Video Tanımlama Aracı'

anonim

Ülkemizde yasaklanma sebepleri ve yöntemleri tartışıladursun, Youtube ve benzeri video paylaşım sitelerinde yer alan ve yasal olmayan nitelikteki içerikle nasıl mücadele edileceği Internet'in anavatanı ABD'de de önemli bir konu.

Internet´teki Komşular - Gerçek Dünyadaki Komşular

FZ

Sitenize komşu siteleri öğrenmek istemez misiniz? Hayır hayır bilgisayar ağlarından ve ping sürelerinden bahsetmiyorum. Fiziksel olarak size yakın sitelerden bahsediyorum. Hayır, web sayfalarınızın hangi web sunucuda durduğunun bir önemi yok. Önemli olan o sayfaları hazırlayan kişi ya da kurum olarak sizin bulunduğunuz yer.

GeoURL işte tam da bu konuda bizlere yardımcı olmak için geliştirilmiş bir veritabanı. Siteyi ziyaret edip inceledikten sonra kendi sitenizi ve bulunduğunuz yeri sisteme nasıl dahil edeceğinizi buradan öğrendikten sonra kendi sitenizi bu sayfa aracılığı ile (ya da küçük bir betik ile) sisteme ekleyebiliyorsunuz.

Sistemin asıl özelliği sitenize komşu olan siteleri göstermesi. Nasıl bir şeye benzediğini merak ediyorsanız ileriseviye.org'daki alttaki GeoURL düğmesine basın ;-)

Milyonluk web sayfasının son numarası!

sundance

Daha önce haber yaptığımız MillionDollarHomepage.com'da finale yaklaşıldıkça heyecan artıyor.

26 Ekimden bu yana $504,000'lık satış yapan MillionDollarHomepage.com son bin pixeli de ebay üzerinden $1 fiyatla satışa çıkartmış. 151 kişi teklif vermiş durumda ve şu anki fiyat $38,200. Bir sonraki aşama da bence domain ismini satmak olur herhalde :)

8. Türkiye`de Internet Konferansı

FZ


8. TURKİYE'DE INTERNET KONFERANSI
4-6 Kasım 2002
Askeri Müze Harbiye Kültür Sitesi
İstanbul
AKTİF KATILIM ÇAĞRISI


Türkiye'de Internet ile ilgili grupları bir araya getirerek Internet'i tüm boyutlarıyla tanıtmak, geliştirmek, tartışmak, Internet teknolojileri aracılığı ile toplumsal verimliliği artırmak ve toplumun dikkatini olabildiğince bu yöne çekmek amaçlarıyla, daha önce ilk altısı yapılan, ulusal boyutta bir konferans düzenlenmiştir.