Labrotuarda Kara Delik Yaratıldı

0
anonim
Parçacık hızlandırıcı çalışmalar yürüten bilim insanları, kara delik özellikleri gösteren bir ateş topu yarattılar.

Laboratuvardaki yapay ortamda yaratılan ateş topu, minik bir kara delik olarak işlev görüyor. Bilim insanları, kara deliğin ömrünün 10E-23 saniye gibi kısa bir zaman için sürdüğünü, kara deliğin bu süre zarfında da çarpıştırmayla ortaya çıkan etrafındaki tüm partikülleri yuttuğunu ifade etti.
ABD'nin Upton kentindeki Brookhaven Relativistic Heavy Ion Collider Laboratuvarı'nda yapılan çalışmada ışık hızına yakın bir sürate ulaşan altın çekirdekleri birbirleriyle çarpıştırıldı. Çarpıştırmanın sonucunda açığa çıkan ısı, çekidekleri kuark ve glüonlara ayırıyor. Bu parçacıklar kendi içlerinde birleşerek, 10-23 saniye gibi kısa bir süre zarfında Güneş'ten 300 milyon daha sıcak bir ateş topu meydana getiriyor. Bu ateş topu da, yaşadığı boyunca bir kara delik gibi çarpıştırmanın açığa çıkardığı partikülleri yutuyor.

Kaynak NTVMSNBC

Görüşler

0
Hsn
10 uzeri 23 saniye. Sanirim yanlis gecirilmis.

Ayrica belirtmekte fayda var;

This imaginary, mathematical black hole that Horatiu compares to the RHIC fireball is completely different from a black hole in the real universe; in particular, it cannot grow by gobbling up matter. In other words, and because the amount of matter created at RHIC is so tiny, RHIC does not, and cannot possibly, produce a true, star-swallowing black hole.

http://www.bnl.gov/RHIC/black_holes.htm
0
bio
10 uzeri EKSI 23 saniye...
0
FZ
Göz açıp kapayıncaya dek (adeta)... :-P
0
abakana
Gözü kapatmaya karar verişinizle eyleme geçişiniz bile bundan büyük değil mi? :-)
0
FZ
Büyük, çok büyük. Hatta uzun! Bir ömür adeta! En az 10E-03 saniye filan...
0
FZ
Tabii karar verip yapmak var bir de böyle kıpır kıpır, background process olarak göz kırpıştırmak var adeta istemdışı, adeta mekanik... (processed by Turkish Nihilator v.0.1 BETA)
0
bm
100 zeptosaniye. 0.1 yoctosaniye filan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:SI_prefixes

0
Hsn
:) bu daha guzel
0
revolte
Acaba laboratuarda oluşturulacak bir karadeliğin dünyayı yutma ihtimali ne :)
0
FZ
10E-23
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fare Beyni Bilgisayarda Simüle Edildi

FZ

Bilimciler IBM'in geliştirdiği BluGene L süperbilgisayarı üzerinde bir fare beyninin yaklaşık yarısı kadar büyük ve karmaşık olan bir kortikal simülatörü çalıştırmayı başardılar.

Daha önceki çalışmalarda gerçek fare beyinlerinde gözlemlenen düşünce örüntülerine benzer örüntüler gözlemlendiği belirtilmişti.

Yeryüzünün en 'kara' siyahı üretildi

ersin2k

Amerikalı biliminsanları Salı günü dünyanın en kara maddesini geliştirdiklerini açıkladılar. Işığın % 99.9 unu emen bu materyal Amerikan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü testlerinde kullanılan örnekten neredeyse 30 kat daha kara.

Kahve İçeceğine...

darkhunter

Nasa bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre mariuana, meskalin, LSD, amfetamin ve kloralhidrat kafeine göre daha az zararlıymış!

Aşkın Nörobiyolojisi

FZ

Toplantı başlığı: Aşkın nörobiyolojisi: Bir Nörobilimciye Psikiyatri, Kültürel İncelemeler ve Felsefe Perspektifinden bakış.

Konuşma: Semir Zeki'den "The Neurobiology of Love" başlıklı konuşma.

Tarih: 12 Mart 2008 Çarşamba, saat: 18:30 - 21:00
Yer: The Marmara Hotel, İstanbul

Moderatör: Hakan Gürvit
Tartışmacılar: Saffet Murat Tura, Bülent Somay, Ferda Keskin.

Bilgi Üniversitesi Turing Günleri Başlıyor

coskung

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünün bu yıl beşincisini düzenlediği Turing Günü 2006 konferansının bu yıl seçilen teması "Randomness & Complexity". Organizasyon, çarşamba-perşembe-cuma günleri saat 17'de Prof. Calude'nin vereceği Algorithmic Information Theory dersleriyle başlayacak. Daha detaylı bilgi burada . Derslere ve konferansa katılım ücretsiz olup, ilgilenen herkese açıktır.