Küba Açık Kaynak Peşinde

0
ali_deren
Venezüella'nın lideri Hugo Chavez, ilginç muhalefet tarzıyla unutturduğu Küba Başkanı Fidel Castro'ya da ilham kaynağı oldu. Chavez'in ülkesini uluslararası yazılım tekellerinden kurtarmak için başlattığı açık kaynaklı yazılım ve sistemlere dönüş hamlesine Küba da destek vereceğini açıkladı.
Çin, Brezilya ve Norveç'ten sonraki en kararlı girişim olarak kabul edilen planda ilk aşamada Microsoft Windows yerine yerelleştirilmiş bir Linux dağıtımının kullanılması hedefleniyor.

Radikal'de çıkan habere buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
bm
Bana asil ilginc gelen soru su: bazisina kismen 'karma' denebilse bile kapitalist ekonomilerin icindekilerin urettigi bu sistemlere sosyalist kanattan nasil bir katki gelecek? Rus ve eski dogu bloku ulkelerinin programcilari ekonomileri acildiktan sonra -- bence -- cok ciddi bir varlik gosterdiler (kapali isler icin de Rus vs. programci kullanlar cok memnun). Mesela Kuba nete acik olsa acaba bunun benzerini gorebilecek miyiz?
0
sefalet
Bana da ilginç gelen, her ne kadar GNU/Linux destekleyenler arasında bu hareketin siyasi veya politik değil, sadece bir bilişim örgütlenmesi olduğunu savunanlar varsa da, işin gidişatı ve doğası pek öyle değil.

Bence geç bile oldu bu tür sosyalist ülkelerin özgür yazılıma destek vermesi (bunun bahsi edilen ülkelerin teknoloji alt yapısı ile yakından ilişkisi var). Kapitalist sistem içinde özgür yazılımın varlığı başka bir şey, hareketin kapitalist karşıtı doğası ayrı bir şey. Bunu görmek ve kabul etmek gerekiyor.

Belki GNU/Linux hareketini, harekete işlevsel bakanlar ile felsefi olarak destekleyenler olarak ikiye ayırmak gerekiyor. işlevsel bakanlar daha ne kadar bakarlar bilemem (koşullar uymadığı zaman arkasında durma gereği bulunmayacağından) ama bir hareketin uzun soluklu olması için destekçilerinin felsefi anlamda hareketin veya savunulan ilkelerin peşinden gitmesi zorunlu bir hal. Bu bakımdan sosyalist ülkelerin katkısının GNU/Linux için oldukça faydalı olacağı görüşündeyim.
0
koraypeksayar
Türkiye'den teklif versek "geek"ler olarak toplanıp kaale alınır mı acaba ?

BU YAZDIĞIMDA ÇOK CİDDİYİM !
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yapay Zekâda Hedef Hala Uzakta

ahmetozer

Savaş alanında, yaşlıların bakımında ve uzayın keşfinde… İnsanlığın robotlardan beklentisi saymakla bitmiyor. Ancak yapay zeka alanındaki ağır gelişme, görme, konuşma ve yürüme gibi en basit becerilerin dahi robotlara aktarılması zorlukla ilerliyor.

Savaşın Dijital Yüzü

barbar

Arap dünyasının CNN'i, El Jezire televizyon kanalının web sitesinin başı sürekli dertte. Durmadan indirilen, DoS saldırılarına uğrayan web sitesinin özellikle ingilizce sayfalarının durduğu sub-domaini, süregelen saldırılardan dolayı neredeyse hiçbir zaman izlenemez halde. Kimler saldırıyor bilemiyoruz, arapçasına neden dokunan yok; o da meçhul.

1. Türkiye`de Linux Serbest Yazılım ve Konferansı

vampire

Aralık ayının 7'si ve 8'inde, Türkiye'de alanında ilk olan bir konferans artık gerçekleşiyor. Bilişimin gelişmesindeki en önemli katalizörlerden birisi olan serbest yazılımın artık herkes tarafından duyulması ve de tanınması gecikmeyecek.

1.Türkiye'de Linux ve Serbest Yazılım Konferansı 7-8 Aralık 2001 de ODTÜ Kültür Kongre Merkezi'nde.

Türk Yazılımcılarına Müjde

sametc

Türkiye Bilişim Vakfı, Türkiye’deki yazılım potansiyelini yurtdışına tanıtmak amacıyla bir yazılım portalı oluşturmak üzere kolları sıvadı.

FLAŞ! AOL Red Hat`i satın mı alıyor?

ganzo66

İlk kez Washington Post tarafından ortaya atılan iddiaya göre, dünyanın en büyük medya şirketi yine dünyanın en büyük Linux şirketi Red Hat'i satın almak için görüşmeler yapıyor. AOL, Red Hat ve Microsoft şimdilik sessiz.

Geçtiğimiz ay 33 milyonun üzerinde abonesi olduğunu açıklayan AOL (America Online) ünlü ani mesajlaşma sistemini Windows harici sistemlere de taşıyabilmek için uzun süredir çalışıyor. AOL'un, Microsoft'un .NET vizyonunu, kendi geleceği için büyük bir tehdit olarak algılaması nedeniyle bu görüşmelerin başladığı konusunda iddialar var.