Küba Açık Kaynak Peşinde

0
ali_deren
Venezüella'nın lideri Hugo Chavez, ilginç muhalefet tarzıyla unutturduğu Küba Başkanı Fidel Castro'ya da ilham kaynağı oldu. Chavez'in ülkesini uluslararası yazılım tekellerinden kurtarmak için başlattığı açık kaynaklı yazılım ve sistemlere dönüş hamlesine Küba da destek vereceğini açıkladı.
Çin, Brezilya ve Norveç'ten sonraki en kararlı girişim olarak kabul edilen planda ilk aşamada Microsoft Windows yerine yerelleştirilmiş bir Linux dağıtımının kullanılması hedefleniyor.

Radikal'de çıkan habere buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
bm
Bana asil ilginc gelen soru su: bazisina kismen 'karma' denebilse bile kapitalist ekonomilerin icindekilerin urettigi bu sistemlere sosyalist kanattan nasil bir katki gelecek? Rus ve eski dogu bloku ulkelerinin programcilari ekonomileri acildiktan sonra -- bence -- cok ciddi bir varlik gosterdiler (kapali isler icin de Rus vs. programci kullanlar cok memnun). Mesela Kuba nete acik olsa acaba bunun benzerini gorebilecek miyiz?
0
sefalet
Bana da ilginç gelen, her ne kadar GNU/Linux destekleyenler arasında bu hareketin siyasi veya politik değil, sadece bir bilişim örgütlenmesi olduğunu savunanlar varsa da, işin gidişatı ve doğası pek öyle değil.

Bence geç bile oldu bu tür sosyalist ülkelerin özgür yazılıma destek vermesi (bunun bahsi edilen ülkelerin teknoloji alt yapısı ile yakından ilişkisi var). Kapitalist sistem içinde özgür yazılımın varlığı başka bir şey, hareketin kapitalist karşıtı doğası ayrı bir şey. Bunu görmek ve kabul etmek gerekiyor.

Belki GNU/Linux hareketini, harekete işlevsel bakanlar ile felsefi olarak destekleyenler olarak ikiye ayırmak gerekiyor. işlevsel bakanlar daha ne kadar bakarlar bilemem (koşullar uymadığı zaman arkasında durma gereği bulunmayacağından) ama bir hareketin uzun soluklu olması için destekçilerinin felsefi anlamda hareketin veya savunulan ilkelerin peşinden gitmesi zorunlu bir hal. Bu bakımdan sosyalist ülkelerin katkısının GNU/Linux için oldukça faydalı olacağı görüşündeyim.
0
koraypeksayar
Türkiye'den teklif versek "geek"ler olarak toplanıp kaale alınır mı acaba ?

BU YAZDIĞIMDA ÇOK CİDDİYİM !
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

swishzone.com´dan 1000$´lık yarışma...

BatoR

Swishzone'dan 1000$'lık yarışma. Koşullar basit; swish v2.0, kayıtlı kullanıcı olmak, SWF ya da SWI dosyası, e-mail adresi ve kısa bir açıklama. En iyi 10 sunu demo sayfasında yer alacak ve 1 ay boyunca en iyi hiti alan sunu yarışmayı kazanacak. Biraz daha ayrıntı diyenler için ; www.swishzone.com

Güney Kore'de Okullar GNU/Linux'a Geçiyor

FZ

Güney Koreli uzmanlar tarafından geliştirilen açık kaynak işletim sistemi halen başkent Seul’de 190 okulda birden denenmeye başladı. Güney Kore, böylece kendi ulusal Linux sistemini okullarında yaygınlaştırmış oluyor. Güney Kore Bilişim Dairesi (KIPA) Başkanı Jin Ko Hyun, Linux’un Güney Kore versiyonunun başarısına inandıklarını açıkladı.

Hyun, yeni sistemin yazılım devi Microsoft’a karşı bir hamle olmadığını, ülkenin kendi ulusal yazılım ve donanım teknolojisini geliştirmede bir adım olduğunu vurguladı. Hyun, ayrıca güvenlik sorunlarının ve maliyetin kendileri için önem taşıdığının altını çizdi. Hyun, yerli sistemlerin kullanılmasının yerli yazılımcıların etkinliğini artıracağını ve yerli endüstrinin güçlenmesinin yolunu açacağını belirtti.

Malezya`nın Başı Kel mi?

yalcink01

Günlük The Star gazetesindeki bir habere göre; Malezya Hükümeti, önümüzdeki iki yıl içinde, kırk adet aktif Open Source yazılım firması yaratabilmek için 36 milyon USD lık fon ayırmış. Otoriteler, bu sayede IT sektöründe uzmanlık yaratmayı ve bunun sayesinde ülkenin ekonomisine katkı yaratmayı hedefledikelrini belirtmişler. Ulan ne boş işlerle uğraşıyor bu çekik gözlü arkadaşlar. Gövdeyi dinlendirin biraz kardeşler.

İlk

e2e

Fransa'da faaliyet yürüten AMEN adlı web hosting firması çalışanları, şirketin İngiltere'de faaliyet yürüten başka bir firmaya satılışını protesto etmek için greve çıktılar.

Grevlerini duyurmak ve destek için bir blog oluşturan Amen çalışanları, firmanın satışıyla ilgili olarak bilgilendirilmediklerini, geleceklerinin ne olacağı konusunda kimsenin kendilerine bir açıklama yapmadığını belirtiyor.

Daha fazlası için: AMEN ON STRIKE

Almanya e-işçi arıyor

FZ

Avrupa'nın endüstri lideri olmasına rağmen aynı zamanda dev nüfusuyla en yüksek işsizlik oranına sahip Almanya'da çeşitli sebeplerle yurtdışına göç edenlerin sayısı 2. Dünya Savaşı rakamlarına yaklaştı. Ülke bu durumun en çok etkilediği bilişim alanında acil önlem kararı aldı.