Küba Açık Kaynak Peşinde

0
ali_deren
Venezüella'nın lideri Hugo Chavez, ilginç muhalefet tarzıyla unutturduğu Küba Başkanı Fidel Castro'ya da ilham kaynağı oldu. Chavez'in ülkesini uluslararası yazılım tekellerinden kurtarmak için başlattığı açık kaynaklı yazılım ve sistemlere dönüş hamlesine Küba da destek vereceğini açıkladı.
Çin, Brezilya ve Norveç'ten sonraki en kararlı girişim olarak kabul edilen planda ilk aşamada Microsoft Windows yerine yerelleştirilmiş bir Linux dağıtımının kullanılması hedefleniyor.

Radikal'de çıkan habere buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
bm
Bana asil ilginc gelen soru su: bazisina kismen 'karma' denebilse bile kapitalist ekonomilerin icindekilerin urettigi bu sistemlere sosyalist kanattan nasil bir katki gelecek? Rus ve eski dogu bloku ulkelerinin programcilari ekonomileri acildiktan sonra -- bence -- cok ciddi bir varlik gosterdiler (kapali isler icin de Rus vs. programci kullanlar cok memnun). Mesela Kuba nete acik olsa acaba bunun benzerini gorebilecek miyiz?
0
sefalet
Bana da ilginç gelen, her ne kadar GNU/Linux destekleyenler arasında bu hareketin siyasi veya politik değil, sadece bir bilişim örgütlenmesi olduğunu savunanlar varsa da, işin gidişatı ve doğası pek öyle değil.

Bence geç bile oldu bu tür sosyalist ülkelerin özgür yazılıma destek vermesi (bunun bahsi edilen ülkelerin teknoloji alt yapısı ile yakından ilişkisi var). Kapitalist sistem içinde özgür yazılımın varlığı başka bir şey, hareketin kapitalist karşıtı doğası ayrı bir şey. Bunu görmek ve kabul etmek gerekiyor.

Belki GNU/Linux hareketini, harekete işlevsel bakanlar ile felsefi olarak destekleyenler olarak ikiye ayırmak gerekiyor. işlevsel bakanlar daha ne kadar bakarlar bilemem (koşullar uymadığı zaman arkasında durma gereği bulunmayacağından) ama bir hareketin uzun soluklu olması için destekçilerinin felsefi anlamda hareketin veya savunulan ilkelerin peşinden gitmesi zorunlu bir hal. Bu bakımdan sosyalist ülkelerin katkısının GNU/Linux için oldukça faydalı olacağı görüşündeyim.
0
koraypeksayar
Türkiye'den teklif versek "geek"ler olarak toplanıp kaale alınır mı acaba ?

BU YAZDIĞIMDA ÇOK CİDDİYİM !
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Douglas Adams`ı kaybettik :(

robin

Büyük yazar Douglas Adams 11 Mayis 2001 Cuma günü geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Kendisi dünya çapında ünlü beş kitaplık Otostopçunun Galaksi Rehberi üçlemesi ve Dirk Gently serilerinin yazarıydı. Acımız sonsuz. :((

Avrupa'nın En Büyük Teknokenti İstanbul'a Talip

anonim

Son günlerde bilişim alanında yükselen değer olarak gündeme oturan Türkiye, şimdi de Fransa'nın Nice kenti yakınlarındaki Sophia Antipolis (Bilge Şehir) Teknokenti'den İstanbul'da bir teknokent kurma teklifi aldı.

Yeni Digg ve Wikipedia Özgürlük Kısıtlaması

anonim

Internet kullanıcıların hayatına son zamanlarda en fazla giren sitelerden biri olan digg.com'un yeni ürünü digg spy göz atılmaya değer. Artık zamanımızın uzun bir kısmını alan digg, reddit, damn interesting, 180n gibi siteler (şahsen ben bu siteleri incelerken inanılmaz keyif alıyorum) böyle güzel yenilikler yaparak zamanımızın daha çoğunu çalmaya niyetliler galiba.

Bir haber'de wikipedia camiasından; wikipedia adminleri bugünden itibaren semi-protection diye bir koruma yöntemini devreye soktular, George W. Bush, Hitler, and Jesus Christ semi-protection kapsamına ilk giren wikipedia sayfaları. Semi-protection detaylı açıklaması için buraya bakabilirsiniz.

Tabii burdan çıkan soru şu, bu kısıtlama wikipedia gibi özgür bir platformun sonuna geldiğine mi işaret ediyor?

Microsoft`a karşı kutsal ittifak!

elrond

20-21 Kasım`da Nokia Mobile Internet Conferance Barcelona`da yapıldı. Konferansta çok önemli duyurular yapıldı. Bildiğimiz gibi Microsoft, CE tabanlı Stinger konsepti ile mobil telefon pazarına el atmaya heves etmişti. Haliyle bu pazarın lideri ve devi buna bir cevap verecekti. Cevap biraz sert oldu.

Almanya e-işçi arıyor

FZ

Avrupa'nın endüstri lideri olmasına rağmen aynı zamanda dev nüfusuyla en yüksek işsizlik oranına sahip Almanya'da çeşitli sebeplerle yurtdışına göç edenlerin sayısı 2. Dünya Savaşı rakamlarına yaklaştı. Ülke bu durumun en çok etkilediği bilişim alanında acil önlem kararı aldı.