Küba Açık Kaynak Peşinde

0
ali_deren
Venezüella'nın lideri Hugo Chavez, ilginç muhalefet tarzıyla unutturduğu Küba Başkanı Fidel Castro'ya da ilham kaynağı oldu. Chavez'in ülkesini uluslararası yazılım tekellerinden kurtarmak için başlattığı açık kaynaklı yazılım ve sistemlere dönüş hamlesine Küba da destek vereceğini açıkladı.
Çin, Brezilya ve Norveç'ten sonraki en kararlı girişim olarak kabul edilen planda ilk aşamada Microsoft Windows yerine yerelleştirilmiş bir Linux dağıtımının kullanılması hedefleniyor.

Radikal'de çıkan habere buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
bm
Bana asil ilginc gelen soru su: bazisina kismen 'karma' denebilse bile kapitalist ekonomilerin icindekilerin urettigi bu sistemlere sosyalist kanattan nasil bir katki gelecek? Rus ve eski dogu bloku ulkelerinin programcilari ekonomileri acildiktan sonra -- bence -- cok ciddi bir varlik gosterdiler (kapali isler icin de Rus vs. programci kullanlar cok memnun). Mesela Kuba nete acik olsa acaba bunun benzerini gorebilecek miyiz?
0
sefalet
Bana da ilginç gelen, her ne kadar GNU/Linux destekleyenler arasında bu hareketin siyasi veya politik değil, sadece bir bilişim örgütlenmesi olduğunu savunanlar varsa da, işin gidişatı ve doğası pek öyle değil.

Bence geç bile oldu bu tür sosyalist ülkelerin özgür yazılıma destek vermesi (bunun bahsi edilen ülkelerin teknoloji alt yapısı ile yakından ilişkisi var). Kapitalist sistem içinde özgür yazılımın varlığı başka bir şey, hareketin kapitalist karşıtı doğası ayrı bir şey. Bunu görmek ve kabul etmek gerekiyor.

Belki GNU/Linux hareketini, harekete işlevsel bakanlar ile felsefi olarak destekleyenler olarak ikiye ayırmak gerekiyor. işlevsel bakanlar daha ne kadar bakarlar bilemem (koşullar uymadığı zaman arkasında durma gereği bulunmayacağından) ama bir hareketin uzun soluklu olması için destekçilerinin felsefi anlamda hareketin veya savunulan ilkelerin peşinden gitmesi zorunlu bir hal. Bu bakımdan sosyalist ülkelerin katkısının GNU/Linux için oldukça faydalı olacağı görüşündeyim.
0
koraypeksayar
Türkiye'den teklif versek "geek"ler olarak toplanıp kaale alınır mı acaba ?

BU YAZDIĞIMDA ÇOK CİDDİYİM !
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Uzun Yaşamak İsteyen Okula Gitsin

FZ

Başlık, ARITeknokent grubundan Memduh Karakullukçu'nun bir e-postasına ait. Konu kısaca uzun ömür ile eğitim süresi arasındaki ilişki:

Karakullukçu'nun alıntıladığı habere göre "ortalama ömür analizlerine bakıldığında, ülkeler arasında en tutarlı pozitif etki yapan faktörun eğitim olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Okulda daha çok zaman geçiren insanların ömürleri daha uzun oluyor ve bu çok sağlam bir ampirik sonuç. Başka hiçbir faktör bu kadar tutarlı pozitif etki göstermiyor.

Türkiye'de Site Kapatmalarının Hukuki Altyapısı

FZ

Az önce bize önce telefon ile ulaşan ve ardından e-posta yazan bir Türk Telekom haberleşme mühendisi FM okurunun mesajını olduğu gibi paylaşıyoruz.

"Türkiye’de Site Kapatmalarının Hukuki Altyapısı

belgeler.org neden durdu?

FZ

GNU/Linux ve Türkçe belgeler, çeviriler dendi mi akla gelen en önemli ve değerli oluşumlardan biri olan, bünyesinde pek çok önemli belgeyi düzgün biçimlendirilmiş halde barındıran, paket olarak sunan ve pek çok standart GNU projesi programının çevirisini yapmış olan belgeler.org sitesi artık hizmet vermiyor ve şöyle bir bilgi notu ile karşılaşıyoruz:

"Belgeler.org, Linux camiasından kişilerin editörüne yaptığı mahkeme tehditleri sebebi ile Linux camiasına yapmaya çalıştığı hizmeti belirsiz bir süre durdurmuştur."

Yazılım Patentleri Protestosu Etkili Oldu

FZ

1 Eylül´de AB Parlamentosu'nda oylanması planlanmış olan Yazılım Patentleri yasa tasarısı dünya çapındaki protestolar yüzünden ertelendi.

FM sitesinin de destek verdiği protesto sonucunda dünya çapında pek çok büyük web sitesi belli bir süreliğine gönüllü olarak kendilerini kapattılar ve anasayfalarından patent yasasını protesto ettiklerini belirten duyurular yayınladılar.

Bu konuda hassasiyet gösteren herkese teşekkürler. Konu ile ilgili detaylı bilgiye bu adresten erişebilirsiniz.

Haber turu

conan

Maratonumuza başlıyoruz...
OSNews'dan Gnome 2.0 ile ilgili bir review(10 üzerinden 6 almış)
Micro$oft Çin'e önümüzdeki 3 yıl için 750 milyon $ yatırmayı planlıyormuş.(Reuters)
Japon bilimadamları cep telefonları sinyallerini "basit" yöntemlerle engellemeyi başarmışlar(BBC)
Cluelessmailers.org SPAM'in bir haritasını çıkartmış. Fakat site slashdot etkisine™ maruz kaldığı için mirrorlarından birini link olarak verdim.