Kavramlar Çevrildikçe: Çeviri Düşüncemizi Biçimlendiriyor (Mu?)

0
FZ
Fikir hareketlerinin, siyasi akımların, bilim-kültür-sanat-edebiyat yapıtlarının, kuramsal-eleştirel görüşlerin toplumdan topluma yayılması, dayandıkları kavramların farklı dillerde ifade bulmasına, o dil ve kültürler tarafından benimsenmesine bağlıdır. İnternet çağının getirdiği iletişim biçimlerinin de toplumlar/kültürlerarası düşünce akışına ve diller arası aktarım sürecine daha önce var olmayan bir hız kattığı düşünülebilir. Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim Bölümü tarafından düzenlenen bu sempozyum, gittikçe ivme kazanan kültürlerararası etkileşim olgusunun ışığında kavram çevirisini farklı boyutlarıyla ele almayı amaçlamaktadır.

Kavram çevirisiyle akademisyen, çevirmen, editör veya yazar olarak ilgilenen, beşeri bilimler alanından davet ettiğimiz konuşmacılar kendi deneyimleri ve bilimsel araştırmalarına dayanarak aşağıdaki konuları irdeleyeceklerdir:
Dil Felsefesi ve Çeviri Kavramları
Türkçe’de Kavram Çevirisi ve Söylem
Sosyal ve Siyasal Bilimlerde Kavram Çevirisi
Felsefe Çevirisi (özellikle Foucault, Heidegger ve Derrida)
Edebiyat ve Kültür Araştırmalarında Kavram Çevirisi
Osmanlı Döneminde Kavram Çevirisi ve Çeviri Kavramları

Tarih: 14 Kasım Pazartesi (10:00-18:00) ve 15 Kasım Salı (10:00-17:00)

Mekan (güncellendi): Boğaziçi Üniversitesi, Alfred Long Hall, Büyük Toplantı Salonu

URL: http://www.transint.boun.edu.tr/sempozyum/

Görüşler

0
anonim
Kayıt sayfasından bir not: "Başvurular 11 Kasım 2005 Saat 12.00'de sona erecektir."
0
FZ
O bilgide değişiklik olmuş olabilir. Ben bu haberi, dün coglist e-posta listesine Cem Say tarafından yollanmış bir postadan sonra geçtim, o e-posta da yönlendirilmiş bir e-posta idi ve çeviri bilimleri bölümünden bir hoca gelen aşırı talep üzerine sempozyumu daha büyük bir mekana taşıdıklarını belirtiyordu; dolayısı ile belki başvuru süresi de uzamış olabilir.
0
bm
Valla simdi gittim form doldurdum hapir hupur yuttu formu tesekkur etti. Tabii ne isime yaradi bu anlamadim, bir e-mail filan gelmedi henuz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

1. Açık Kaynak Etkinliği

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü tarafından 15-16 Mart 2003 tarihleri arasında düzenlenecek olan ve açık kodlu yazılımlar konulu "1st Open Source Workshop" isimli etkinliğe herkes hem katılımcı hem de izleyici olarak davetlidir.

Bu etkinliğin düzenlemesinin en önemli sebeplerinden biri, açık kaynak kodlu yazılımlara ilgi son birkaç yılda epey artmış olmakla birlikte hala bu konunun hem akademik hem de profesyonel olarak çok daha ciddi ve derinlemesine tartışılması gerekliliğidir.

"1st Workshop on Open Source" etkinliği açık kaynak kodlu ve özgür yazılımlar konusunda çalışan araştırmacıları ve bu yazılımları pratik problemleri çözmekte kullanan profesyonelleri tartışmaya ve paylaşmaya çağırmaktadır.

Linux Semineri (Ankara) : Linux`ta Masaüstü Uygulamaları

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği Çarşamba günü Ankara'da bir linux semineri düzenliyor. Saat 18.30'da başlayacak olan seminerde, linux'ta kullanılan çeşitli masaüstü uygulamaları ve masaüstünde linux kullanmanın çeşitli püf noktaları anlatılacak. -Ayrıntılı Bilgi-

Linux Semineri : Etkin Bir Saldırı Tespit Sistemi Yapımı ve Snort 2.0

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, 5 Temmuz Cumartesi günü İstanbul'da Internet Teknolojileri Derneği'nin ev sahipliği yaptığı bir linux semineri düzenliyor. Seminerde, ağ tabanlı bir saldırı tespit sistemi (IDS) yaratırken göz önüne alınması gereken noktalar, yüksek performans için kullanılması gereken yöntem ve algoritmalar, kural tanımlarındaki incelikler, Snort 2.0'daki yeni özellikler değerlendirilerek anlatılacak. Seminer saat 15:00'te başlıyor. -Ayrıntılı Bilgi-

INETD -- Internet Teknolojileri Derneği Etkinlikleri

FZ

Ülkemizde Internet, GNU/Linux ve bilişim konularındaki önemli sivil toplum örgütlerinden biri olan INETD´nin bu dönemki eğitim programı aşağıdaki gibidir.

Mart ayında Sakarya ve Balıkesir´de Linux Seminerleri

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, Mart ayında iki farklı şehirde seminerler düzenliyor. Sakarya'da 3-4-5 Mart tarihlerinde Sakarya Üniversitesi'nin ev sahipliğini yaptığı üç günlük etkinlikte çeşitli linux dağıtımlarının kurulumundan, kylix programlama'ya kadar birçok konu anlatılacak. 18-19 Mart tarihlerinde ise bu kez Balıkesir'de seminerler yapılacak. Balıkesir Üniversitesi'nin penguenleri misafir ettiği etkinlikte Masaüstü uygulamaları ve oyunlardan internet sunucularına kadar çeşitli konularda seminerler verilecek. Ayrıntılı bilgi için seminer.linux.org.tr.