İxir Strikes Back

0
sundance
Türk Internet aleminde bir ilke imza atan İxir, iki-ayda-bir'sel hale getirdiği işten çıkartma festivalinin üçüncüsünü gerçekleştirdi.

Kabul ediyoruz o kadar alıştık ki "Nasıl olsa kadrolu değil bunlar, savalım gitsin" yaklaşımına ve bunun artık pek de bir haber değeri kalmamasına, ama yine de bu sefer önemli.

Çünkü çıkartılan yaklaşık 100 kişi ile birlikte İxir`de işten çıkartılacak ADAM kalmadı.
Hatırlıyorum da bundan bir-birbuçuk sene kadar önce en üst düzey yöneticilerinden biri `Türkiye`nin en büyük Internet Şirketi olmak bizim hedeflerimizden biri değil. Biz TEK şirket olmayı hedefliyoruz` demişti.

Başlangıçta başka sitelerin tasarımlarının çalınması yönünde yönetimden gelen baskıları reddeden bazı tasarımcı arkadaşlar ise ÖZDEN Internetçi olan bazı kişiler tarafından `Kimsenin haberi olmaz, taaa Amerika`daki site, 10,000 km ötede nerden bilecekler ki` diye ikna edilmişlerdi. Daha iki yıldır yoğun olarak Internet kullanmakta olan bir arkadaşım `Nasıl 10,000 km ötede, iki tıkladığımda o sitedeyim ben,bu kadar yakın ` diye karşı çıktığında da BABAca gülümseme ile karşılanmıştı.

İxir`in yaptığı saçmalıkları anlatmaya ne bizim yerimiz ne de bant genişliğimiz yeter. Sadece bin birinci defa hatırlatmak istiyoruz ki `YAZIKTIR`

Bu ülkede `TASARIMCI`adı arkasına saklanmış, ben Amerika`da bunun eğitimini gördüm, Internet`ten en iyi ben anlarım diye caka satıp binlerce dolar maaşlarla çalışan birsürü hıyarın yanında, gecesini gündüzünü bu işe adamış, bu işe profesyonel bir ciddiyetle, ve hobisel bir heyecanla bakan KASARIMCI insanlar da var.

Üç kuruş bir maaşa gerçekten kayda değer ürünler ortaya koyan, dahası bunun için sigortasız ve kadrosuz çalışmayı göze alan insanlara bu kadar da değersiz muamele edilmez, edilmemeli.

Bkz İxir, bakınız RT Net, bakınız E-kolay. Eğer bu günkü duruma düşülmesinde birilerinin suçu varsa, birileri hatalıysa, sanmıyoruz ki `Sen yarın işe gelme` diye kapının önüne konan üç beş kuruşa sabahlayan insanlarda olsun kabahat. Bizce bütün bunları bu hale getirenler hala yerlerinde, kim bilir bazıları yönetim kurulu başkanı bile olmuşlardır.

Neyse bu kadar karamsar bir haberi, biraz mizah ile bitirmekte fayda var sanıyorum.

Bir seneyi aşkın bir süredir İxir`de kasarımcı olarak çalışan bir arkadaşımız insan kaynaklarına çağrılır. `Sizinle yaptığımız çalışmadan çok memnun kaldık, güzel zaman geçirdik ama artık yollarımız ayrılıyor. Eşyalarınız toplamanızın ardından güvenlik sizi taksi ile evinize bırakacaktır. Taksi parasını ödemenize gerek yok, biz karşılıyoruz.`

Nasıl ? Komik değil mi ? Ama komik de değilse böyle bir şeyi niçin söylesinler ki ?

Görüşler

0
anonim
Amatör ruh bu olsa gerek... Olaya profeyonelce yaklaşan bir çalışan olsa derhal taksi teklifini kabul eder ve hatta o taksiyle Kayseri''ye kadar giderdi. İxir yöneticileri belkide, taksi kozlarını kullanmayarak son dakika golü atmayan bu kişilerin yaptıklarını anlamamışlardır. Eh ne de olsa hepsi tam bir profesyonel...
0
anonim
taksiyi Kartal!a bos yollayip Besiktas'ta taksiyi terk edenler varmis! Eee bi taksiciler kazanmamisti z-iksirden... kalanlara iyi eglenceler... kalan kaldiysa tabii...
0
butch
Sundance'in bahsettiği o arkadaş benim. Ama böylesi daha iyi oldu sanırım. Ne de olsa bizim yapmak isteyipte basiretsizliğimizden yapamadığımızı onlar yaptı. Teşekkür etmek lazım. Önemli olan şimdi yapabileceklerimiz. Anladık ki bu işi parası olanlar değil kafası olanlar yapabiliyor. Onun için fazlamesaiciler, kasarımcılar yakınlarda olun zira vitesi dörtledik...
0
anonim
No one lives forever arkadaşım.
0
anonim
Ixir'in fiyasko ile sonuclanacagi onceden beri bekledigin biseydi. Bir sene once milyonlarca dolari reklama harcayip, rakiplerine gore ucuz fiyata abone toplamaya calistilar. Herhalde bazilari Turkiye'yi Amerika ile karistirdilar. Sanildiki ulkede bilgisayari olan ve internete para verebilecek %50 lik bir kesim var. Turkiye'deki internet kullacilarinin devam eden ekonomik sartlarda tas catlasa %8 i asamayacagini gormediler.

Eger ixir bir ticari kurum degilde hayir kurumu olsa yaptigi mantikli olurdu. Neticede degirmenin suyunun donmesi icin yatirim, yatirim icinde para gerekiyordu. Tabii yeterince para gelmeyince istenilen gelisme saglanamadi ve ekonomik krizde isin icine girince bu duruma dusuldu...
0
quicksome
arkadaslar ixirden atilmadik. istifa ettik !
ayrica fazlamesai.net ==> (eve gitsem de bilgisayarla ugrassam degil artik; zaten herkes evinde :)
0
anonim
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit,

yani diyor ki:

elit insan az bulunur bu dünyada, keza Lorem ve ipsum iki iyi arkadaştır. Dolar bozduracaksan krizi bekle ,bizim Ahmet Abi var onda bozdur.

Sanat insanı böyle hallere sokuyor işte.

Webdesiner Küçük Semih

0
FZ

Tasarimci degilim. Ne dogru dürüst renk kullanimindan anlarim ne de Photoshop'tan.

Program yazarim. Veri yapilari, algoritmalar kurarim. Insanlarin kafa kari$ikliklarini alip onlari net bilgisayar cümlelerine dökerim.

Cali$tigim yerden Cuma günü kovulup 1 hafta sonra geri cagrilmi$ ama her an gene kovulabilecek bir adamim :-)

Bizim burada da pek cok insan i$ten cikarildi. Editörler, programcilar, arkada$larim, cali$ma ortaklarim!

Türkiye'yi ABD ILE KIYASLAMAK MI??? Yapmayin allah a$kina, o kadar uzaga gitmeye gerek yok! Türkiye'yi burnumuzun dibindeki Yunanistan ile kiyaslayin ve aradaki sinir bozu farki görün! O Yunanistan ki Avrupa Birliginin en geri ülkelerindendir, Ingiltere ile, Almanya ile falan kiyas kabul etmez. I$te ya$adigimiz ülkeyi bu ülke ile kiyaslayin. Sonra karar verin hangi sektörde hangi fikirle i$e giri$eceginize!

Küresel ekonomiye ho$ geldiniz baylar bayanlar! Siz kendi ba$iniza, kendi ba$inizin caresine bakmazsaniz, arkanizdan timsah gözya$i bile dökmezler!

Ya bir sendika kurulur, ya bir mafya ya da daha önce hic kimsenin dü$ünmedigi bir organizasyon cünkü aciktir ki hic kimse tek ba$ina bu $ekilde para babalarina kar$i direnemez. Ya yapilan i$lerin belli bir standardi, rayici, bedeli ortaya konur ve insanlar grup olarak kendilerini agirdan satarlar ve sabaha kadar cali$manin bedelini fazlasi ile alirlar ya da... Ya da el emegi göz nuru binlerce i$ bir hic ugruna harcanip gider.

Sanirim icinde bulundugumuz kriz bazi $eyleri net ve yalin olarak görmemizi saglayacak. Ancak görmek yetmez, göstermek lazim :-)

0
pont
Türk Internet aleminde bir ilke imza atan İxir, iki-ayda-bir''sel hale getirdiği işten çıkartma festivalinin üçüncüsünü gerçekleştirdi.

hakkımız yenmesin ixir bunu 4. kez yaptı:)

7 aralık(sanırım)
18 ocak(eminim)
31 ocak
dün


0
anonim

Merhaba;

Böyle bir muameleyle karşılaştıkları için arkadaşlara geçmiþ olsun dileklerimi sunuyorum. Unutmayýn "ÖnTeker Nereye Giderse Arka Teker de Oraya Gider" siz ön tekerdiniz ama arka teker sahipleri tarafından devre dışı bırakıldınız. Ama nereye kadar devam eder bu iş?

Daha sektör de belli bir vizyona sahip olmayan bunun gibi şirketlerin krizlerde bu gibi davranýlarla gitgide küçülüp yok olacaðýný tahmin etmek galiba bir ileri görüþlülük örneði olmasa gerek.

İş yaratıcı bir sanattır. işin özünü kavramış olan sizler elbette bu gibi durumlarda sanatçının yaptığı gibi yılmayıp daha çok çalışacaksınız. Türkçe Web Server Grubu olarak tekrar geçmiş olsun dilekleriyle...
jetfer@yahoo.com

0
anonim
birgün, ben(biz)den bu kadar ...saçmalıklarınızdan bıktım, alın paranızı,başınıza çalın,
ne haliniz varsa görün, deme cesaretini
gösterebilirseniz, ve yerinize geçecek kişiler de
aynı cesarette olursa,
bilginize ve emeğinize söz söylettirmezseniz,
kasmaktan kurtulabilirsiniz sanırım...

belki de başlangıçta konulacak bir tavır,
salt siyasette değil bilişim sektöründe de yaş
sınırı getirilmesi gerçeğini ortaya çıkarabilirdi...






0
hafif
Corporate ile yapılacak tek bir mantıklı iş var, o da iş yapıp satmak,.. (zor tabii) eskiden büyük şirketlerde çalışmış ve kovulmuş biri olarak, derim ki, çok zor durumda kalmadığım sürece corporate''ta maaşlı tasarımcı olacağıma, internet cafe''de garson olurum daha iyi. 20 kişiden fazla çalışanı olan şirketlerden uzak durmak lazım.

Hem şu da var,.. iksir''in yaptığı hangi web projesini yaratıcı birkaç kişi, birkaç bin dolara yapamaz... gün bizim gibi cin fikirlilerin günüdür arkadaşlar,.. bir proje bulun ve kasıp yapın... ders verin, garsonluk yapın, naaparsanız yapın ama kasın ve eve dönünce de işinizi yapın. karşılığını bir şekilde göreceğinize eminim... bir yerden birşeyler çıkacak...
0
anonim
ixirede suc bulmamak lazim, cunku herifler bariz batıyorlar naapsınlar. yani sonucta arkadaslar oyle veya boyle ayrilmak zorunda kalacaklar. ayrica ixir son 2-3 aydir abonelere fazla fatura ile geciyormus. bir cok arkadasimdan 50-60 milyonluk faturalarin geldigini duydum.. giderayak kime gecirirsek kar'dır düşüncesi olsa gerek buna sebebiyet veren..
0
FZ

Neden bir kitap ya da manifesto yazmiyoruz?

Yok valla öyle geyik ya da gaz olsun diye demiyorum. $unun $urasinda hepimiz bir yerimizden bu i$lere bula$mi$iz degil mi? Bir kismimiz Photoshop üstadi, bir kismimiz HTML editörü, bir kismimiz damardan programci, bir kismimiz icerik yöneticisi falan öyle degil mi? Ama bir kismimiz degil HEPIMIZ öyle ya da bir $ekilde magdur durumdayiz, uyuz oluyoruz öyle degil mi? HEPIMIZIN pek cok deneyimi var öyle degil mi?

Neden bu deneyimleri bir kitapta toplamiyoruz? Kissadan hisse $eklinde? Ba$imiza gelen salakliklar, uyuzluklar, kalle$likler, süper $ahana yönetim gerizekaliliklar ve teknoloji-cehaletleri ve cümle KILLIK vakalari...

Sonra bu yazilari bir güzel indekslesek, kategorize etsek, arama motorunu falan da oturtsak. Sonra bunlari da bir siteye $öyle güzel, alimli, cool bir $ekilde yerle$tirsek ve site da adiyla saniyla MEMLEKETIMDEN INTERNET SEKTORU MANZARALARI ya da INTERNET@TURKEY ya da INTERNET.COM.TURKEY tarzi bir $ey olsa. Sonra cümle medyanin ba$inin etini yiyip sitenin manyak gibi reklamini yapsak? Gencler gelip okusa, orta ya$li yöneticiler gelip okusa, feyz alsa, yapilan hatalari olanca ciplakligi, can yakiciligi ile biraz da mizah duygusu ile birlikte görse.

Bizi bizden daha iyi kim anlatir sizce?

Mesela FAZLAMESAI.NET inisiyatifi ile böyle bir $ey gercekle$tirilse falan, ne güzel olur degil mi? Vurucu bir site olmaz deyin bana garda$lar, bacilar! :-)

Beyin firtinasi, beyin firtinasi deyip dururlar namertler, haydin biz de kendi öfkemizi, acimizi $öyle süper $ahane bir formatta, elektronik ortamda yayalim da cümle alem görsün bizim nasil insanlar oldugumuzu, elimizden nelerin gelebilecegini ve ne kadar akilli oldugumuzu!

Bu öneriyi olgunla$tirabilecek arkada$larla ileti$im kurmak ve FM araciligi ile ortaya somut bir $ey koymaktir yegane emelim.

0
anonim
Abi iskir saçmalığı batmış da ondan gönderiyolarmış vatandaşları... Kardeşim ne tuhaf milletiz ya, bi boku beceremiyoz. En basitinden yurtdışında millet saniyede 200 KB transfer hızına yavaş derken ben burda saniyede 4-5 KB çektiğim zaman göbek atma pozisyonuna geçiyorum. Lanet bağlantının zaten olmuş saati 500.000 TL, bi de otomatiğe bağlamışlar zamları. Çevirme aralarında meşgul bile düşerse para yazıyor abi.. Neymiş efenim hatları meşgul ediyormuşuz. Ya kardeşim doru düzgün hat yapın o zaman meşgul düşmesin... Ben Türkiye'nin nasıl düzlüğe çıkıcanı biliyorum. Meclisteki ceyla derili koltukları kaldırıp yerine yalan makinası monte edilmiş koltuklar konsun. Sonra sözde seçtiğimiz wekilleri bu koltuklara bağlayalım. Ve diyelim ki kardeşim sen ne yaptın bu ülke için ??? İnanın bana şunu yaptım bunu yaptım diyen herkesin koltukları başlıcak bip-bip ötmeye !!!
0
anonim
ben chivi''de tasarımcı olarak 7 ay süresince çalıştım, ismim mohaç. herşeye rağmen kanımca, chivi ve haliyle ekibi, türk internet yayıncılığında birçok konuda ilklere imza atmıştır. bunu hem içerik, hem siyasi tavır, teknik alt yapı ve görsel tasarım adına söyleyebilirim. aylardır, bugün atıldık yarın atılıcaz korkusuyla yaşamamıza rağmen, hergün beraber eğlenerek iş üretebilmemiz çok özel bir durumdu bence.
boran, burak ve elbette ki cenk, sizlerle çalışmak benim için kazançtı.
0
anonim
Anlattiklariniza katiliyorum.
Aslinda olay sadece İxir''''e mahsus degil. Simdi gerceklerin ortaya serilmesi, Internet alaninda is yapmayi dusunen herkesin yakin ve orta vadeli gelecegini belirleyecek.
Eski bir Ixir''ci tarafindan yazilan su yaziya da bakilmasinda cok fayda goruyorum:

www.interreks.com/guide/kusbakisi.php?id=1
0
anonim
Tek sozum var:

Reklami bagirsaktan olan sirketin sonu boktan olur ;)
0
anonim
:))) tartI$masIz tek yorum cok dogru :)) aksam mail attImdI aldInmI :))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

HaberLinux #12 Çıktı

butch

IBM Türk'ün ücretsiz Linux gazetesi HaberLinux'un 12. sayısı dün gerçekleştirilen IBM Yazılım Zirvesi 2006'da okurları ile buluştu. Bu sayısında Fazlamesai üyelerine özel sürprizlerle birlikte gönderilecek dergiye ulaşmak için yapmanız gereken üyelik bilgilerinizdeki adres bilgilerinizi güncellemek ve "Haber Linux Dergisinin Adresime Gönderilmesini İstiyorum" seçeneğini işaretlemek.

Fazlamesai aşkına!

sundance

Fazlamesai.net ekibi iki gündür Bilgi´de. Çanakkale´den ve Ankara´dan iki fazlamesai üyesi dışında da gelenimiz gidenimiz yok.

Akşama kadar altı saat var, İstanbul´da olup da gelmeyenlere yazıklar olsun, Fazlamesai t-shirtleri var, Linux şapkaları var, dahası biz varız dedik yalan olmuş demek ki :(

Ek: Fazlamesai ekibi beklemede... (Soldan sağa: Butch, Erdoğan(Linux34), Esse, Larweda, FZ, Sundance)

Online Seçim

cryptoNIX

Slashdot'daki habere göre Kuzey Amerikada bugün gerçekleşecek belediye başkanlığı seçimlerine, oy verenler telefon ve internet aracılığı ile katılabilecekler.

CanVote ismindeki bir şirketin alt yapsını ayarladığı sisteme şu ana kadar 100 bin kişi online oy kullanmak için başvurmuş durumda. Şirket kendilerine başvuranlar bir PIN numarası veriyor ve bu numara ile birden fazla oy kullanılmasını engelliyor, gerçi slashdot'ta yapılan yorumlarda çok ilginç komplo teorileri üretilmiş ama bakalım bir ilk olan bu online oy verme işlemi nasil sonuçlanacak.
Detaylli bilgi için ...

Fazlamesai'ye Soralım: PHP ve MySQL Eğitimi

crematorium

Bulabildiğim kadarıyla BT Eğitim PHP ve MySQL eğitimi vermekte. Fakat alternatifleri de olduğundan eminim.

FM`de yeni bir editör!

sundance

Kurulduğu günden beri Fazlamesai.net`in en büyük destekçilerinden olan, yazarlar sıralamasında ikinci, yorumlar sıralamasında açık ara birinci olan, sevgili arkadaşımız, değerli insan, cryptoloji aşığı matematikçimiz, FZ; bugünden itibaren, Fazlamesai.net`in editörlerinden biri olmuştur.

Kendisine bir kez daha hoşgeldin diyor, arkadaşlığından dolayı tekrar teşekkür ediyoruz.

Paylaştıkça daha eğlenceli hale gelen fazlamesailerimiz için...