FM Linux - Bölüm 2

0
SHiBuMi
Geçen haftaki hararetli FM Linux tartışmasında ortaya saçılanları derleyip toparlamak ve bir düzene sokmak için aşağıdaki listeyi oluşturdum. Gelen yorumları derledim ve objektif kalmaya çalıştım. İşte son durum:
a)Çok amaçlı Linux dağıtımı (server, multimedia, development vb.)
  • Taban:
    • SuSE, Mandrake ya da Slackware tabanlı sistem
    • Kernel üzerine sıfırdan hazırlanmış sistem
  • %100 Türkçe görüntüleme ve yazdırma desteği
  • Bütün hizmetlerin ve ayarların web tabanlı sistem üzerinden yönetimi
  • FM ekibi tarafından yaratılmış uygulamalara sahip
  • Gelişmiş Samba desteği (örn: Muhasebe uygulamalarının Samba üzerinden çalıştırılması)
  • Wine desteği (?)

b) Sunucu amaçlı dağıtım
  • Kernelin üzerine sıfırdan kurulacak
  • Web tabanlı yönetim her türlü ayarı yapabilir olacak
  • Bütün sunucuları içerecek (Web, DNS, NNTP, IMAP vs.)
  • Güvenlik düzeyi standart bir sunucu için optimum düzeyde olacak


  • Son durum gösteriyor ki proje bu iki yoldan birinden gitmek durumunda. Benim şahsi görüşüm, ne yapılırsa yapılsın, ortaya çıkan değerin dünyanın herhangi yerindeki bir insan tarafından gönül rahatlığıyla alınıp kullanılabilir olması.

İlgili Yazılar

Fazlamesai Tayfası Kızılay´dan Bildiriyor...

parsifal

Fazlamesai.net ekibi sabah 07:00 itibariyle Ankara'ya ayak basmıştır. Gezip dolaştıktan sonra Kızılay'da bir çay bahçesine çöreklenip teknolojinin nimetlerini kullanmaya başladık.
İlk denememizi Palm Vx ile yaptık. Alınan sonuçlara göre fazlamesai.net Palm'da da gayet güzel gözüküyor. Şu an ise Nokia 6210 ve HP omnibook ile bu haberi sizlere ulaştırıyoruz.

Bilmiyenler için tekrar hatırlatalım. Bu akşam 18:30´da Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi D Blok´da fazlamesai.net semineri var. Ayrıntılı bilgi: Linux.org.tr

Internet`de Kızılderili Olmak!!!

sundance

1992 yılından beri Internet yaygın bir şekilde kullanılmakta. Bu süre içinde öncelikle daha önceden bilgisayar merakı olanlar, sonra da hemen herkez yavaş yavaş bu yeni medyaya dahil olmaya başladı... Öncelikle tamamen teknik adamlardı bu ortamın müdavimleri, daha sonra yavaş yavaş sanatçılar da dahil olmaya başladı. Herne kadar altyapıyı sağlayanlar yine aynı insanlar olsa da, içerik daha bir ön plana çıkmaya, sayfalar artık birer sanat eseri kategorisi haline gelmeye başladılar.

Ve sonra kıyamet koptu, Üniversiteler Visual Communication Design bölümleri açmaya başladılar ve artık hobi olarak bile bilgisayarla ilgilenmeyen insanlar bile tasarım ve Internet konusunda söz sahibi olmaya başladılar.

Neden Ordu Parası ile Araştırma Yapılmaz?

FZ

Benjamin Kuipers, MIT'de, Tufts'ta ve University of Texas'ta çalışmış, AAAI ve IEEE üyesi bir bilgisayar bilimleri profesörü. Uzmanlık alanları arasında yapay zekâ, bilişsel haritalar, kalitatif simülasyon gibi konular mevcut.

Kuipers, Why don't I take military funding? (Neden askeri fonlardan faydalanmıyorum?) başlıklı yazısında araştırma ödenekleri söz konusu olduğunda neden kesinlikle askeri araştırmalardan yahut ordu tarafından desteklenen kurumların araştırmalarından ve paralarından uzak durduğunu anlatıyor.

Bir Bilimadamının Dünyanın Gidişatı Üzerine Dedikleri

FZ

Gelmiş geçmiş en büyük, en vizyon sahibi bilimadamlarından, insanlık kültürünün yüz akı insanlardan Albert Einstein'i çoğumuz fotoelektrik üzerine yaptığı çalışmalar ve aldığı Nobel ödülü, evrene, uzay-zamana bakış açımızı kökünden değiştiren "Rölativite Teori"leri ile biliyoruz.

Aynı bilimadamının kendi zamanında dünyanın gidişatı üzerine düşüncelerini bilen var mı peki? Görebileceğiniz gibi üstad, fildişi kulesinde denklemlerle boğuşup durmanın dışında başka konular üzerine de düşünmüş vakti zamanında. Hazır iş-güç-patronluk-işçilik muhabbeti açılmış iken damardan gireyim dedim:

Why Socialism?

Sanat ve Tasarım Odaklı Programlama

arikan

Bugün pek çok sanatçı ve tasarımcı paketlenmiş yazılımlar (Photoshop, Illustrator v.s. Adobe serisi) kullanarak görsel ve işitsel iş üretiyor. Bu yazılımlar onları üreten kişiler tarafından tanımlanmış sınırlarda iş üretilmesine izin veriyor, haliyle bu durum birbirini takip eden banal işler üretilmesine sebep oluyor. Oysa üzerinde çalıştığımız bilgisayara bir araç değil de bir medya olarak baktığımızda pek çok yeni düşünceyle karşılaşıyoruz.