Işık Hızı Geçildi Görünüyor.

0
anonim
Pek asparagasa benzemeyen bir çalışmanın sonucu ışık hızı geçildi görünüyor. Detay için: CBC

Görüşler

0
karatatar

Bu haber oldukça eski değil mi?
Yaklaşık 7 sene önceki bir haber sanırım.
http://www.ntvmsnbc.com/news/9380.asp

0
Betelgeuse
ilginç bir çalışma. Ama hala kütlesi olan bir cismi ışık hızından daha hızlı götürecek bir teknoloji bulunamadı.

Warp motorları için 2063 yılını bekleyeceğiz sanırım. :))
0
koraypeksayar
Evet haber eski ama bana bu olayı hatırlatma niteliği dolayısıyla sağol tongucyumruk.

Betelgeuse, fotonun parçalara bölündüğünü söylüyor yazıda. Buna eşlik eden enerji dalgalarından bahsediyor. Dolayısıyla evet kütle konusu gerçek problem.

Bu arada "kütlesi olmayan hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez" teorisini de çürütmüş olmadılar mı, yanlış anlamadım değil mi ?

O zaman bu deney sanki karadelik / solucan deliği probemini simüle edilmesi galiba.

Bir de bu parçacık-altı parçacıklara da çok eskiden ad bulmuşlardı: Takyon (Tachyon)

İlgilenenler için adres http://en.wikipedia.org/wiki/Tachyon
0
bio
O teori "kütlesi olmayan hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez" değil "kütlesi olan hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez" şeklinde olduğu için, hayır, çürütülmedi.
0
koraypeksayar
Haklısın tam tersi olacaktı... :)
0
ethan
warp motoru nedir bir tur isik hizi motorumu
0
anonim
Bir çok soru cevaplanacak sanıırm. Mesela; "Işık hızından daha hızlı giden bir arabanın farlarını yaktığınızda ne olur" gibi :)))
0
koraypeksayar
:) Güzel...

Aslında aracın hızına bağlı.

Işık hızının az yukarısında giderseniz önünüzü aydınlatması olası :)

Işık hızından çok hızlı giderseniz (bu örnekte 300 katı) gözleriniz kamaşır, çünkü ışığın içinden geçersiniz :)
0
koraypeksayar
Yok abi ya. Ben bi tane yaptım evde, test ederken önce rulman dağıttı sonra da odayı darma duman etti. Rulmanları değiştirecek para yok, ben de kömürlüğe koydum. Odayı bir yıldır hala toparlıyorum. En son duvardan çalışma lambamı havalı matkapla kırarak çıkartmak zorunda kaldım, ampulü de mutfaktaki demliğin şeklini almış.

Bir gün görüştüğümüzde vereyim sana bir kurcala.

Bu arada planlarını da GPL'le dağıtacağım :)
0
karatatar
Bu haber oldukça eski değil mi?
Yaklaşık 7 sene önceki haber sanırım.
Türkçesi için:
http://www.ntvmsnbc.com/news/9380.asp
0
tongucyumruk
Haberleri onaylamadan önce her zaman bağlantıları kontrol ederiz fakat haber tarihi gözümden kaçmış doğrusu. Bu geçici karışıklık için herkesten özür dilerim.
0
skorsky
bu haber ana basinda tekrarlanmadi. eger gercek olsaydi cok buyuk bir olay ve her yerde haberi cikardi. simdilik safsata gibi gozukuyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkçe Bilişsel Bilim Sitesi

FZ

Bilişsel Bilim ülkemizde çok az sayıda kişinin farkında olduğu ve üzerinde çalıştığı bir bilim dalı. Tamamen bu konuya adanmış bu sitenin amacı hem bilişsel bilim konusunda çalışanları ve bu konuya ilgi duyanları bir araya getirerek birikimlerini paylaşacakları bir ortam oluşturmak hem de kamuoyuna bu yeni bilim dalını ve önemini anlatmak.

Türkiye'nin Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu

FZ

Kurulduğu 1963 yılından bu yana verilen 'TÜBİTAK Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri', bugün kurumun merkezi Ankara'daki Feza Fürsey Konferans Salonu'nda sahiplerini bulacak. Bu yıl bilim ödüllerini Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'le Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. A. Murat Tekalp kazandı. Uluslararası buluşlarıyla tanınan Hotamışlıgil ve Tekalp, 10'ar milyar liralık para ödülünü de alacak.

1962'de Rize'nin Pazar ilçesinde doğan Hotamışlıgil, 1986'da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1994'te Harvard Üniversitesi'nde 'Biyolojik Kimya ve Moleküler Genetik' konusunda doktorasını tamamladı. Hotamışlıgil, 1995'te Harvard Üniversitesi'nde yardımcı doçent, 1998'de doçent ve 2003 yılında profesör oldu. Hotamışlıgil, halen Harvard Üniversitesi J. S. Simsons Genetik ve Metabolizma Bölümü'nde profesör olarak bilimsel çalışmalarını sürdüyor.

Merhaba Higgs!

tongucyumruk

Yıllar süren aramaların, taramaların ve hunharca çarpıştırılan trilyonlarca atomaltı parçacığın ardından sonunda CERN'den beklenen açıklama geldi. LHC'de yapılan ATLAS ve CMS deneylerinde Higgs Bozonu'nun beklenen niteliklerine uygun bir parçacık 5 sigma seviyesinde kesinlikle tespit edildi (Matematikle arası limoni olanlar için 0.999993204653751 olasılık diyebiliriz)

Gelecek buzul çağı 15 bin yıl sonra

e2e

"Bilim adamları Antartika’da bir buzulu 3 km delerek, buzul köküne ulaştılar. Bu derinlikte ısının son 740 bin yılda hiç değişmediği belirtildi. Buzul kökünde yapılan araştırmalara göre, buradaki ısı yeryüzünde sürekliliği en eskiye dayanan ısı derecesi. Bu süre zarfında, atmosfer çeşitli değişikliklerden geçerken, yeryüzü de 8 ayrı buz çağları yaşamıştı."

Kaynak: NTV MSNBC

Bakü, matematik, sihirli kareler, algoritmalar ve bilgisayarlar...

FZ

Bakü´deki uluslararası bir konferanstan birkaç saat önce döndüm ve orada karşılaştığım bir bilimadamı ile ilgili deneyimimi paylaşmak istedim.

Azeri kökenli ve şu anda Gaziantep Üniversitesi´nde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Asker Ali Abiyev ile tanışma ve söyleşme imkânı bulduk, profesörün epey heyecanla bahsettiği bir sihirli kareler konusu vardı. Hani şu içine tamsayıları yerleştirdiğimiz ve yatayda, dikeyde ve çaprazda toplam alındığında sabit bir sayı veren kare matrisler.

Prof. Abiyev söz konusu karelerle ilgili olarak genel bir formül bulduğunu, keyfi büyüklükte bir sihirli kare oluşturmak için bir algoritma geliştirdiğini ve bu karelerle ilgili özelliklerden yola çıkılarak fiziksel birtakım yasalara da erişilebileceğini iddia ediyordu. Bir başka uygulama alanı olarak da bunların şifrebilim (kriptoloji) alanında kullanılabileceğinden bahsediyordu. Söz konusu algoritmayı canlı olarak çalışır halde izlemek isteyenler şu adrese bakabilir: http://www1.gantep.edu.tr/~bingul/php/magic/tr-index.php