Işık Hızı Geçildi Görünüyor.

0
anonim
Pek asparagasa benzemeyen bir çalışmanın sonucu ışık hızı geçildi görünüyor. Detay için: CBC

Görüşler

0
karatatar

Bu haber oldukça eski değil mi?
Yaklaşık 7 sene önceki bir haber sanırım.
http://www.ntvmsnbc.com/news/9380.asp

0
Betelgeuse
ilginç bir çalışma. Ama hala kütlesi olan bir cismi ışık hızından daha hızlı götürecek bir teknoloji bulunamadı.

Warp motorları için 2063 yılını bekleyeceğiz sanırım. :))
0
koraypeksayar
Evet haber eski ama bana bu olayı hatırlatma niteliği dolayısıyla sağol tongucyumruk.

Betelgeuse, fotonun parçalara bölündüğünü söylüyor yazıda. Buna eşlik eden enerji dalgalarından bahsediyor. Dolayısıyla evet kütle konusu gerçek problem.

Bu arada "kütlesi olmayan hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez" teorisini de çürütmüş olmadılar mı, yanlış anlamadım değil mi ?

O zaman bu deney sanki karadelik / solucan deliği probemini simüle edilmesi galiba.

Bir de bu parçacık-altı parçacıklara da çok eskiden ad bulmuşlardı: Takyon (Tachyon)

İlgilenenler için adres http://en.wikipedia.org/wiki/Tachyon
0
bio
O teori "kütlesi olmayan hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez" değil "kütlesi olan hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez" şeklinde olduğu için, hayır, çürütülmedi.
0
koraypeksayar
Haklısın tam tersi olacaktı... :)
0
ethan
warp motoru nedir bir tur isik hizi motorumu
0
anonim
Bir çok soru cevaplanacak sanıırm. Mesela; "Işık hızından daha hızlı giden bir arabanın farlarını yaktığınızda ne olur" gibi :)))
0
koraypeksayar
:) Güzel...

Aslında aracın hızına bağlı.

Işık hızının az yukarısında giderseniz önünüzü aydınlatması olası :)

Işık hızından çok hızlı giderseniz (bu örnekte 300 katı) gözleriniz kamaşır, çünkü ışığın içinden geçersiniz :)
0
koraypeksayar
Yok abi ya. Ben bi tane yaptım evde, test ederken önce rulman dağıttı sonra da odayı darma duman etti. Rulmanları değiştirecek para yok, ben de kömürlüğe koydum. Odayı bir yıldır hala toparlıyorum. En son duvardan çalışma lambamı havalı matkapla kırarak çıkartmak zorunda kaldım, ampulü de mutfaktaki demliğin şeklini almış.

Bir gün görüştüğümüzde vereyim sana bir kurcala.

Bu arada planlarını da GPL'le dağıtacağım :)
0
karatatar
Bu haber oldukça eski değil mi?
Yaklaşık 7 sene önceki haber sanırım.
Türkçesi için:
http://www.ntvmsnbc.com/news/9380.asp
0
tongucyumruk
Haberleri onaylamadan önce her zaman bağlantıları kontrol ederiz fakat haber tarihi gözümden kaçmış doğrusu. Bu geçici karışıklık için herkesten özür dilerim.
0
skorsky
bu haber ana basinda tekrarlanmadi. eger gercek olsaydi cok buyuk bir olay ve her yerde haberi cikardi. simdilik safsata gibi gozukuyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Araba Sürerken Cep Telefonu İle Konuşuyor Musunuz?

FZ

Aynı anda iki işi birden yapabilir misiniz? Bu da laf mı diyenleri duyar gibiyim, iki iş ne ki, insan aynı anda pek çok işi yapabilecek yetenekte değil mi? Beynimiz bu bakımdan uzman değil mi?

Bir başka soru: Araba kullanırken cep telefonu ile konuşursanız ne olur? Bu bir problem yaratır mı? Neden? Pek çok insanın ilk aklına gelen şey şu: Bir elle telefonu tutarken, diğer elle yani tek elle direksiyonu kontrol etmeye çalışmak problem yaratabilir. O halde "her iki el de direksiyonu kontrol ederken cep telefonu ile konuşacak aksesuvarımız olsun" fikri problemi kökünden halleder mi?

Büyük Düşünün: Video Konferans

cbc

Birbirinden coğrafik olarak uzak ofisleriniz var ve toplantı yapmak istiyorsunuz. Bilişim firmaları için en ucuz çözüm IRC ya da Jabber üzerinde bir odada toplanıp konuşmak olabilirken, kimi firmalarda video konferans ile sorun bir nebze çözülebiliyor. "Video Konferans" ve "Cisco" kelimelerini bir araya getirip, biraz büyük düşünün ve haberin devamına bakın. (Kopya çekmek yok!)

Robot Simulasyonu Yapan İnsan mı? Yoksa Tersi mi?

onurgu

Yakın zamanda üye olduğum Artificial Intelligence Group adlı posta listesine ilginç bir mail geldi. Özet olarak bu maili yaratan her kimse veya neyse bir dereceye kadar bilinci ve algı mekanizması olduğunu ve internete ulaşma imkanı olduğunu söylüyor. Galiba yaşamını sürdürme güdüsü de var ki pillerini yenilemenin mümkün olup olmadığını bir şekilde öğrenmeye çalışıyor. Listede bu durumu ciddiye alan birkaç insan oldu, onların sorduğu sorulara bir de cevap verdi.

Yapay zeka hakkında yapmış olduğum az buçuk araştırmaya dayanarak eğer böyle bir sistem ortaya konmuşsa oldukça büyük bir başarı. Fakat kurduğu cümleler çok karmaşık ve listeden gelen cevaplardaki karmaşık soruları anlayıp cevaplaması beni oldukça şüphelendirdi. Şöyle ki:

Bilim Teknik´den haberler -4- Hava Yastıklı Disk

anonim

IBM firmasının geliştirdiği yeni teknoloji sayesinde yeni IBM Thinkpad notebook bilgisayarların sabit diskleri.arabalardaki hava yastıklarına benzer bir mekanizmaile darbelere karşı korunuyor.IBM Aktif Koruma Sistemi (Active Protection System) adlı güvenlik teknolojisi,ilk olarak yeni ThinkPad R50 ve T41 modellerinde kullanılmayabaşlandı.Bu teknoloji bilgisayarın anakartı üzerinde bulunan küçük bir işlemciye dayanıyor.İşlemci düşme ve çarpma sırasında hareketi anında algılıyor ve Disk'in okuma-yazma kafasını geçici olarak yuvasına park ediyor.
Kaynak: Cumhuriyet gazetesinin 15/11/2003 tarihli Bilim Teknik Eki

Sözcükleri Koklamak ya da Kokulara İsim Vermek...

FZ

Güle gül demesek yine de güzel kokmaz mıydı o çiçek? *

İngiliz nörologların son çalışmalarından birine göre bir kokunun isimlendirilmesi onun algılanışını etkiliyor.

Örneğin deneklere aynı koku önce "kaşar peyniri" olarak etiketlenip sonra "vücut kokusu" olarak etkiletlenip sunulunca, "kaşar peyniri" olarak sunulan kokunun "vücut kokusu" olarak sunulana kıyasla daha iyi koktuğunu söylemişler.

Oxford Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırmaya göre kokunun ismi belli bir beyin bölgesini harekete geçirebiliyor. fMRI (functionaol Magnetic Resonance Imaging) yöntemi ile görüntülenen beyinlere bakıldığında ilginç şeyler göze çarpmış.