Işık Hızı Geçildi Görünüyor.

0
anonim
Pek asparagasa benzemeyen bir çalışmanın sonucu ışık hızı geçildi görünüyor. Detay için: CBC

Görüşler

0
karatatar

Bu haber oldukça eski değil mi?
Yaklaşık 7 sene önceki bir haber sanırım.
http://www.ntvmsnbc.com/news/9380.asp

0
Betelgeuse
ilginç bir çalışma. Ama hala kütlesi olan bir cismi ışık hızından daha hızlı götürecek bir teknoloji bulunamadı.

Warp motorları için 2063 yılını bekleyeceğiz sanırım. :))
0
koraypeksayar
Evet haber eski ama bana bu olayı hatırlatma niteliği dolayısıyla sağol tongucyumruk.

Betelgeuse, fotonun parçalara bölündüğünü söylüyor yazıda. Buna eşlik eden enerji dalgalarından bahsediyor. Dolayısıyla evet kütle konusu gerçek problem.

Bu arada "kütlesi olmayan hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez" teorisini de çürütmüş olmadılar mı, yanlış anlamadım değil mi ?

O zaman bu deney sanki karadelik / solucan deliği probemini simüle edilmesi galiba.

Bir de bu parçacık-altı parçacıklara da çok eskiden ad bulmuşlardı: Takyon (Tachyon)

İlgilenenler için adres http://en.wikipedia.org/wiki/Tachyon
0
bio
O teori "kütlesi olmayan hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez" değil "kütlesi olan hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez" şeklinde olduğu için, hayır, çürütülmedi.
0
koraypeksayar
Haklısın tam tersi olacaktı... :)
0
ethan
warp motoru nedir bir tur isik hizi motorumu
0
anonim
Bir çok soru cevaplanacak sanıırm. Mesela; "Işık hızından daha hızlı giden bir arabanın farlarını yaktığınızda ne olur" gibi :)))
0
koraypeksayar
:) Güzel...

Aslında aracın hızına bağlı.

Işık hızının az yukarısında giderseniz önünüzü aydınlatması olası :)

Işık hızından çok hızlı giderseniz (bu örnekte 300 katı) gözleriniz kamaşır, çünkü ışığın içinden geçersiniz :)
0
koraypeksayar
Yok abi ya. Ben bi tane yaptım evde, test ederken önce rulman dağıttı sonra da odayı darma duman etti. Rulmanları değiştirecek para yok, ben de kömürlüğe koydum. Odayı bir yıldır hala toparlıyorum. En son duvardan çalışma lambamı havalı matkapla kırarak çıkartmak zorunda kaldım, ampulü de mutfaktaki demliğin şeklini almış.

Bir gün görüştüğümüzde vereyim sana bir kurcala.

Bu arada planlarını da GPL'le dağıtacağım :)
0
karatatar
Bu haber oldukça eski değil mi?
Yaklaşık 7 sene önceki haber sanırım.
Türkçesi için:
http://www.ntvmsnbc.com/news/9380.asp
0
tongucyumruk
Haberleri onaylamadan önce her zaman bağlantıları kontrol ederiz fakat haber tarihi gözümden kaçmış doğrusu. Bu geçici karışıklık için herkesten özür dilerim.
0
skorsky
bu haber ana basinda tekrarlanmadi. eger gercek olsaydi cok buyuk bir olay ve her yerde haberi cikardi. simdilik safsata gibi gozukuyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilişsel Bilimler 4. Bölüm: ''Turing Salonu''ndan ''Çince Odası''na

FZ

Bilişsel Bilimci Ulaş Başar Gezgin'in Bilişsel Bilimler Kılavuzu, Bilişsel Bilimler Kılavuzu 2 ve Bilişsel Bilimler Kılavuzu 3 yazıları daha önce sitemizde yayınlanmıştı. Bu bağlamda devam niteliği taşıyan 4. bölümü sizinle paylaşıyoruz. Hep birlikte okuyalım ve tartışalım:

Robot Simulasyonu Yapan İnsan mı? Yoksa Tersi mi?

onurgu

Yakın zamanda üye olduğum Artificial Intelligence Group adlı posta listesine ilginç bir mail geldi. Özet olarak bu maili yaratan her kimse veya neyse bir dereceye kadar bilinci ve algı mekanizması olduğunu ve internete ulaşma imkanı olduğunu söylüyor. Galiba yaşamını sürdürme güdüsü de var ki pillerini yenilemenin mümkün olup olmadığını bir şekilde öğrenmeye çalışıyor. Listede bu durumu ciddiye alan birkaç insan oldu, onların sorduğu sorulara bir de cevap verdi.

Yapay zeka hakkında yapmış olduğum az buçuk araştırmaya dayanarak eğer böyle bir sistem ortaya konmuşsa oldukça büyük bir başarı. Fakat kurduğu cümleler çok karmaşık ve listeden gelen cevaplardaki karmaşık soruları anlayıp cevaplaması beni oldukça şüphelendirdi. Şöyle ki:

Bilgi Üniversitesi Turing Günleri Başlıyor

coskung

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünün bu yıl beşincisini düzenlediği Turing Günü 2006 konferansının bu yıl seçilen teması "Randomness & Complexity". Organizasyon, çarşamba-perşembe-cuma günleri saat 17'de Prof. Calude'nin vereceği Algorithmic Information Theory dersleriyle başlayacak. Daha detaylı bilgi burada . Derslere ve konferansa katılım ücretsiz olup, ilgilenen herkese açıktır.

CiteULike: Akademik Dünya Web 2.0 ile Tanıştı

FZ

CiteULike, bilimcilerin okudukları ve depolamak, paylaşmak istedikleri akademik makaleler için Web 2.0 tarzı bedava bir Internet hizmeti. Sisteme kaydolduktan sonra İlgilendiğiniz bir makale olursa bir düğmeye basarak kişisel kitaplığınıza eklemeniz mümkün, citeulike otomatik olarak makale bilgilerini tespit eder.

Yüzyılın Fizik Deneyi

FZ

Merkezi İsviçre'de bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN) 36 ülke ve 2 binden fazla fizikçinin katılımıyla tarihin en büyük fizik deneyini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Yerin 100 metre altında gerçekleştirilecek olan zamanın en büyük fizik deneyinde Türkiye de üç ayrı ekiple yer alıyor. Bilim dünyasının 10 yıldan fazla bir süredir hazırlandığı ve yarım milyar İsviçre Frangı'na (580 milyon YTL) mal olan deneyin temel amacı maddeyi oluşturan parçacıkları inceleyerek, evrenin işleyişi hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak. Türk bilim insanları Compact Muon Solenoid (CMS) isimli projenin, doğanın şifresini deşifre edeceği yorumunu yapıyor. İnsanlık adına, evrenin oluşumu, işleyişi ve geleceği adına büyük keşifler yapacak olan deneye Türkiye'den Çukurova Üniversitesi, ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi fizik bölümlerinden öğretim görevlileri ve doktora öğrencileri katılıyor.