Işık Hızı Geçildi Görünüyor.

0
anonim
Pek asparagasa benzemeyen bir çalışmanın sonucu ışık hızı geçildi görünüyor. Detay için: CBC

Görüşler

0
karatatar

Bu haber oldukça eski değil mi?
Yaklaşık 7 sene önceki bir haber sanırım.
http://www.ntvmsnbc.com/news/9380.asp

0
Betelgeuse
ilginç bir çalışma. Ama hala kütlesi olan bir cismi ışık hızından daha hızlı götürecek bir teknoloji bulunamadı.

Warp motorları için 2063 yılını bekleyeceğiz sanırım. :))
0
koraypeksayar
Evet haber eski ama bana bu olayı hatırlatma niteliği dolayısıyla sağol tongucyumruk.

Betelgeuse, fotonun parçalara bölündüğünü söylüyor yazıda. Buna eşlik eden enerji dalgalarından bahsediyor. Dolayısıyla evet kütle konusu gerçek problem.

Bu arada "kütlesi olmayan hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez" teorisini de çürütmüş olmadılar mı, yanlış anlamadım değil mi ?

O zaman bu deney sanki karadelik / solucan deliği probemini simüle edilmesi galiba.

Bir de bu parçacık-altı parçacıklara da çok eskiden ad bulmuşlardı: Takyon (Tachyon)

İlgilenenler için adres http://en.wikipedia.org/wiki/Tachyon
0
bio
O teori "kütlesi olmayan hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez" değil "kütlesi olan hiçbir şey ışıktan hızlı hareket edemez" şeklinde olduğu için, hayır, çürütülmedi.
0
koraypeksayar
Haklısın tam tersi olacaktı... :)
0
ethan
warp motoru nedir bir tur isik hizi motorumu
0
anonim
Bir çok soru cevaplanacak sanıırm. Mesela; "Işık hızından daha hızlı giden bir arabanın farlarını yaktığınızda ne olur" gibi :)))
0
koraypeksayar
:) Güzel...

Aslında aracın hızına bağlı.

Işık hızının az yukarısında giderseniz önünüzü aydınlatması olası :)

Işık hızından çok hızlı giderseniz (bu örnekte 300 katı) gözleriniz kamaşır, çünkü ışığın içinden geçersiniz :)
0
koraypeksayar
Yok abi ya. Ben bi tane yaptım evde, test ederken önce rulman dağıttı sonra da odayı darma duman etti. Rulmanları değiştirecek para yok, ben de kömürlüğe koydum. Odayı bir yıldır hala toparlıyorum. En son duvardan çalışma lambamı havalı matkapla kırarak çıkartmak zorunda kaldım, ampulü de mutfaktaki demliğin şeklini almış.

Bir gün görüştüğümüzde vereyim sana bir kurcala.

Bu arada planlarını da GPL'le dağıtacağım :)
0
karatatar
Bu haber oldukça eski değil mi?
Yaklaşık 7 sene önceki haber sanırım.
Türkçesi için:
http://www.ntvmsnbc.com/news/9380.asp
0
tongucyumruk
Haberleri onaylamadan önce her zaman bağlantıları kontrol ederiz fakat haber tarihi gözümden kaçmış doğrusu. Bu geçici karışıklık için herkesten özür dilerim.
0
skorsky
bu haber ana basinda tekrarlanmadi. eger gercek olsaydi cok buyuk bir olay ve her yerde haberi cikardi. simdilik safsata gibi gozukuyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bakü, matematik, sihirli kareler, algoritmalar ve bilgisayarlar...

FZ

Bakü´deki uluslararası bir konferanstan birkaç saat önce döndüm ve orada karşılaştığım bir bilimadamı ile ilgili deneyimimi paylaşmak istedim.

Azeri kökenli ve şu anda Gaziantep Üniversitesi´nde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Asker Ali Abiyev ile tanışma ve söyleşme imkânı bulduk, profesörün epey heyecanla bahsettiği bir sihirli kareler konusu vardı. Hani şu içine tamsayıları yerleştirdiğimiz ve yatayda, dikeyde ve çaprazda toplam alındığında sabit bir sayı veren kare matrisler.

Prof. Abiyev söz konusu karelerle ilgili olarak genel bir formül bulduğunu, keyfi büyüklükte bir sihirli kare oluşturmak için bir algoritma geliştirdiğini ve bu karelerle ilgili özelliklerden yola çıkılarak fiziksel birtakım yasalara da erişilebileceğini iddia ediyordu. Bir başka uygulama alanı olarak da bunların şifrebilim (kriptoloji) alanında kullanılabileceğinden bahsediyordu. Söz konusu algoritmayı canlı olarak çalışır halde izlemek isteyenler şu adrese bakabilir: http://www1.gantep.edu.tr/~bingul/php/magic/tr-index.php

CiteULike: Akademik Dünya Web 2.0 ile Tanıştı

FZ

CiteULike, bilimcilerin okudukları ve depolamak, paylaşmak istedikleri akademik makaleler için Web 2.0 tarzı bedava bir Internet hizmeti. Sisteme kaydolduktan sonra İlgilendiğiniz bir makale olursa bir düğmeye basarak kişisel kitaplığınıza eklemeniz mümkün, citeulike otomatik olarak makale bilgilerini tespit eder.

XEROX'tan Tekrar Tekrar Yazılabilen Kağıt

yellowelephant

Xerox, kağıt üzerine basılı görüntü ve bilgilerin 16-24 saat içinde kaybolmasına ve aynı kağıdın tekrar tekrar kullanılmasına imkan veren bir teknoloji keşfettiğini ve patent başvurusunda bulunduğunu duyurdu.

Uykucular için çalar saat

ercumend

MIT'nin Media Laboratuvarı'nda geliştirilen bir çalar saat en iddialı uykucuyu bile yatağından kaldıracak yetenekte. Clocky adı verilen çalar saat, yepyeni bir yöntemden yararlanıyor. Saat belirli bir saatte çaldıktan sonra susturma düğmesine basılsa dahi, içindeki mekanizma, saati yatağın yanında durduğu yerden oynatarak yere düşürüyor ve üzerindeki tekerlekler yardımıyla her seferinde farklı bir yerde saklanmasını sağlıyor. Saat yeniden çaldığı zaman, saati aramak için yatağından kalkan kişi, garantili bir şekilde uyanıyor.

Kaynak : 09.04.2005 Cumhuriyet Bilim Teknik Sayfa 9

RobotCub: Yeni ve İddialı bir Robot Projesi

FZ

Avrupa Komisyonu tarafından Unit E5 "Cognition" projesi kapsamında 5 yıl boyunca desteklenecek RobotCub projesi çalışmalarına başladı. Projenin amaçlarından biri gerçek robot ürünleri üzerinden insan bilişsel faaliyetlerine dair daha çok bilgi sahibi olmak. Bu yüzden bilgisayar bilimlerinin yanısıra bilişsel sinirbilim gibi bilim dallarından araştırmacılar çalışacaklar. Proje platformu açık kodlu yazılım prensiplerine göre geliştirilip dağıtılacak.

Hedefler arasında 2.5 yaşındaki bir çocuk boyutlarında ve yeteneklerinde insansı bir robot geliştirmek de var.