Intel`den VIA`ya dava

0
elrond
Intel VIA nın Pentium 4 çipler için ürettiği P4X266 ve P4M266 chipsetleri nedeni ile VIA`ya dava açmaya hazırlanıyor. Intel VIA nın P4 chipseti için lisansa sahip olmadığını iddia ediyor. VIA CEO su Wen Chi Chen Intel` in daha önce de Cyrix` e benzer davalar açtığını ve hep kaybettiğini söylüyor ve ekliyor "Intel duruşmaları çok seviyor galiba"
VIA bilindiği gibi S3 ile bir joint venture anlaşması yapmıştı ve S3`ün P4 için lisansa sahip olduğunu ve bunu kullanabileceğini düşünüyor. Ancak bu Intel`e göre sınırlı bir lisans.

Intel`in asıl kızdığı durum VIA chipsetlerinin hızlı DDR DRAM kullanması. Intel P4 ler ile RDRAM kullanılmasını istiyor. Ancak DDR DRAM ler kimilerine göre RDRAM den daha hızlı (yada en az RDRAM kadar iyi) ve üstelik RDRAM ler hala çok pahallı Intel halen ATI, Acer Labs (ALI) ve SIS`e P4 için chipset lisansı vermiş durumda. Bu üreticiler yakında chipsetleri çıkaracaklar. Bunun yanında VIA nın chipsetlerini kullanan mainboard üreticilerininde de Intel`in olası davalarına maruz kalabileceği aktrılmış.

...one ring to rule them all.

İlgili Yazılar

Intel Ekran Kartı Sürücülerinin Kaynak Kodunu Açtı

Titus

Ekran kartı sürücülerinin kaynak kodunu açan intel bunun için ayrı bir web sitesi de açtı.

Detaylı bilgi: http://lwn.net/Articles/194724/

AMD bir yandan, Transmeta öbür yandan...Intel nerde? INTEL INSIDE

parsifal

Demek rakipleri olmasa yeni bir şey çıkaracağı yok bu INTEL'in...

Önümüzdeki yıl işlemci fiyatları düşerken hızlarıda aynı oranda aratacağa benzer.

OpenML: Yapay Zekâ, Intel Tarzı ve Açık Kodlu

FZ

Mikroişlemci devi INTEL, OpenML (ML: Machine Learning) bağlamında geliştirdiği sistemleri açık kodlu yazılım şeklinde kamuya açtı. PNL (Probabilistic Networks Library) fonksiyon kitaplığı bünyesinde yine açık kodlu olarak ses ve görüntü tanıma kitaplıkları da mevcut.

Bilgisayarlara anlamlı çıkarımlar yaptırmaya çalışan, makinaların karman çorman, bağlantısız ve alakasız gibi görünen verilerdeki örüntüleri, kalıpları, vs. öğrenmelerini sağlamak için kafa patlatan araştırmacıların bu kapsamlı yazılım sistemini incelemelerinden fayda var.

Merhaba DRM, Güle Güle Özgürlük

tongucyumruk

Ve sonunda gerçekleşti... Intel 26 Mayıs'ta yeni çift çekirdekli işlemcisi Pentium D ve onunla birlikte piyasaya giren yeni i945 yonga setini duyurdu. Duyurulmayan veya satır aralarında geçiştirilen ise işlemci ve yonga setinin donanıma gömülü DRM teknolojileri içeriyor olduğuydu.

DRM (Digital Rights Management - Dijital Hak Yönetimi) telif hakkı sahiplerinin kendilerine ait içeriğin kullanımını donanım seviyesinde kısıtlayabilmelerini sağlayan bir teknoloji. Bu sayede telif hakkı sahibi elinizdeki CD'yi kaç defa dinleyebileceğinizden tutun kimlere ödünç verebileceğinize kadar her türlü konuda söz hakkına sahip oluyor.

Evet, bilgisayarını özgürce kullanmak isteyenler için son çağrı.

KAISER, Meltdown, Spectre... Neler oluyor?

tongucyumruk

butch kibarca "neler oluyor?" diye sorduktan sonra kısaca son günlerde bilişim dünyasini sallayan, "bulutlarımız ne olacak?", "oyunlar da mı yavaşlayacak?" ve, "Bitcoin alalım mı?" gibi sorulara yol açan haberler üzerine kısa bir Türkçe açıklama yapma ihtiyacı hissettim.

Baştan söyleyeyim, konu üzerine çok derin bilgisi olan bir insan değilim, bu konu...