CPU - Beyin

0
conan
İnsan beyni ile Intel Pentium 4 1.5 GHz bilgisayar işlemcisinin karşılaştırılması hakkında ilginç bir döküman buldum. Araştırmanın başlığı "Information Processing in Human Body" yani "İnsan vücüdunda bilgi işlenişi". Aslında MIT öğrencisi Vadim Gerasimov'un final projesi araştırması bir iki sayfalık bir rapordan ibaret. Ama içinde ilginç veriler var. Örneğin insan nöronlarının 2.500 pinlik bir kabloya benzetilmesi, Beyin ile CPU'nin çalışma sıcaklıklarının karşılaştırılması, yine beynin ve işlemcinin güç harcamaları vs...

Proje 98'de hazırlanmış ama 2000'de son güncellemeleri ve düzeltmeleri yapılmış. Özellikle sayfa başında kullanılan logo çok hoşuma gitti :)

Görüşler

0
anonim
Logo mogo hikaye, içerisi boş bence. Çok mekanik yaklaşmış. İyi de tamam hesap etmiş, ölçmüş Ne diyecez peki, ne ifade edecek bize.
Beni sinirlendirdi açıkcası. İnsanı mekanik sistemle karşılaştıran zihniyete hasta oluyorum..
0
FZ
Biri bir gün gelir önüme bir makine koyar. Bu makineye şimdiye kadar yayınlanmış tüm matematik kitaplarını ve dergilerini yüklerim. Sonra da derim ki : 'PI sayısını hesaplamak için şimdiye dek geliştirilmiş algoritmalardan daha gelişmiş, etkin ve hızlı bir algoritma bul ve bulduğunu ispatla.' Eğer ki bu makina bunu yaparsa işte o zaman tüylerim diken diken olur ve işte o zaman varoluş ve zeka konusu üzerine derin bir tefekküre dalarım ya da belki... Makineyi parçalarım!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

KAISER, Meltdown, Spectre... Neler oluyor?

tongucyumruk

butch kibarca "neler oluyor?" diye sorduktan sonra kısaca son günlerde bilişim dünyasini sallayan, "bulutlarımız ne olacak?", "oyunlar da mı yavaşlayacak?" ve, "Bitcoin alalım mı?" gibi sorulara yol açan haberler üzerine kısa bir Türkçe açıklama yapma ihtiyacı hissettim.

Baştan söyleyeyim, konu üzerine çok derin bilgisi olan bir insan değilim, bu konu...

OpenML: Yapay Zekâ, Intel Tarzı ve Açık Kodlu

FZ

Mikroişlemci devi INTEL, OpenML (ML: Machine Learning) bağlamında geliştirdiği sistemleri açık kodlu yazılım şeklinde kamuya açtı. PNL (Probabilistic Networks Library) fonksiyon kitaplığı bünyesinde yine açık kodlu olarak ses ve görüntü tanıma kitaplıkları da mevcut.

Bilgisayarlara anlamlı çıkarımlar yaptırmaya çalışan, makinaların karman çorman, bağlantısız ve alakasız gibi görünen verilerdeki örüntüleri, kalıpları, vs. öğrenmelerini sağlamak için kafa patlatan araştırmacıların bu kapsamlı yazılım sistemini incelemelerinden fayda var.

Intel, Linux için Yeni Derleyicilerini Çıkardı

FZ

Efsanevi mikroişlemci üreticisi Intel sadece bir donanım firması değil bildiğiniz gibi. Linux için C++ ve Fortran derleyicilerinin 5.0 sürümünü piyasaya çıkaran Intel bu sürüm ile programcıların Itanium ve Pentium 4 işlemcilerinin gücünden faydalanmasını hedefliyor.

Intel'in geliştirdiği Linux için C++ ve Fortran Derleyicileri prosedürler arası optimizasyon, otovektörizasyon ve profil-yönlendirmeli optimizasyon gibi özelliklerle geliyor.

Söz konusu derleyiciler aynı zamanda birden çok işlemciye sahip bilgisayarları programlamanızı sağlayan yüksek seviyeli OpenMP direktiflerini kullanmanıza izin veren OpenMP desteğine de sahipler.

Merhaba DRM, Güle Güle Özgürlük

tongucyumruk

Ve sonunda gerçekleşti... Intel 26 Mayıs'ta yeni çift çekirdekli işlemcisi Pentium D ve onunla birlikte piyasaya giren yeni i945 yonga setini duyurdu. Duyurulmayan veya satır aralarında geçiştirilen ise işlemci ve yonga setinin donanıma gömülü DRM teknolojileri içeriyor olduğuydu.

DRM (Digital Rights Management - Dijital Hak Yönetimi) telif hakkı sahiplerinin kendilerine ait içeriğin kullanımını donanım seviyesinde kısıtlayabilmelerini sağlayan bir teknoloji. Bu sayede telif hakkı sahibi elinizdeki CD'yi kaç defa dinleyebileceğinizden tutun kimlere ödünç verebileceğinize kadar her türlü konuda söz hakkına sahip oluyor.

Evet, bilgisayarını özgürce kullanmak isteyenler için son çağrı.

Intel Ekran Kartı Sürücülerinin Kaynak Kodunu Açtı

Titus

Ekran kartı sürücülerinin kaynak kodunu açan intel bunun için ayrı bir web sitesi de açtı.

Detaylı bilgi: http://lwn.net/Articles/194724/