AMD bir yandan, Transmeta öbür yandan...Intel nerde? INTEL INSIDE

0
parsifal
Demek rakipleri olmasa yeni bir şey çıkaracağı yok bu INTEL'in...

Önümüzdeki yıl işlemci fiyatları düşerken hızlarıda aynı oranda aratacağa benzer.
Intel karlı mobil işlemci pazarında kaybetmeye başlayınca yeni kazanç kapıları aramaya başladı. Taşınabilirler de (laptop) 1 GHz'lik işlemciler ve çok az enerji harcıyan işlemciler Intel'in yeni ürünleri arasında yer alacak.

2001'in ilk yarısında 1 Ghz'lik Pentium III'ün çıkarılması düşünülürken Intel'in yaptığı gösteride kullanılan işlemci açık bir ana kartın üstünde çalıştırıldı !!!

Ayrıca önümüzdeki yıl piyasaya sürülmesi düşünülen diğer işlemcide düşük enerji harcayan 500 MHz'lik işlemciler. Yine Intel'in bu işlemci için yaptığı gösteride kullanılan 300 MHz'lik bir işlemciydi.

Masaüstü bilgisayarların pabucunu daman atan taşınabilirlerin ortak özellikleri hızlı işlemcilere sahip olmaları ve az enerji harcamaları tabi ki. Intel'in üretmeyi düşündüğü bu iki işlemci kullanan taşınabilirler ise günümüzdekilerden hem daha ince, hem de daha hafif olacak. Düşünülen ağırlıkları 1.8 ile 2.7 kg. arasında değişiyor.

Esas oğlan her ne kadar Intel gibi gözükse de tabiki Intel'in yeni bir şeyler yapıp pazarı geri almak istediği adamlardan biri, hatta en önemlisi Transmeta.

Nasıl AMD masaüstü işlemcilerinde hız rekorları kırıp Intel'i hüsrana uğratıyorsa, bu taşınabilir ortamınında gaz adamı Transmeta.

1995 yılında kurulan Transmeta Santa Clara, California'da ikamet etmekte. OEM kullanıcılarla ilgilendiği gibi taşınabilir internet bilgisayarcılığı alanında çözümler arayan bir firma. İlk ürünleri Crusoe, taşınabilirleri hafifletmeyi amaçladığı gibi yüksek performansı daha az enerjiyle sağlamak üzerine tasarlanmış.

Crusoe, 700 MHz'lik hızıyla günümüzde taşınabilirlerde kullanılan uygulamalar ihtiyaç verecek bir hıza sahipken bir de x86 platformunda kullanılan tüm uygulamaları çalıştırabiliyor. DVD seyredin, ofis programları çalışın, internette dolaşın, oyun oynayın ...

Masaüstü bilgisayarlarda enerji sorunu olmadığından sistem her an her şeyi yapabilecekmiş gibi en yüksek performansında emrinize amade kullanıcısını bekler. Taşınabilirlerde ise olay biraz daha farklı. Akünün ömrü en önemli konudur. Eğer sistem ihtiyactan daha fazla performans veriyorsa akünüzün bir kısmını boşa harcıyorsunuz demektir. İşte Crusoe istenilen performansa göre taşınabilir bilgisayarınızı hazır tutuyor.

3 ayrı model üstünde yapılan test sonuçlarını www.transmeta.com adresinden temin edebilirsiniz. Ama şunuda belirtmekte yarar var. 3 modelde tüm x86 platformunun kullandığı işletim sistemlerini kullanabiliyor.

İstenildiğinde son sürat ve bugüne kadar görülmemiş bir akü ömrü sadece Crusoe'nun vaat ettikleri.

Görüşler

0
robin
Sony'nin yeni VaIo modeli Transmeta'nin islemcisini kullaniyor zaten, ama maalesef pil omru konusunda Transmeta'nin iddia ettigi kadar iyi degil. Bunun sebebi sistemdeki diger parcalarin (ozellikle LCD ekran) cok fazla guc gerektirmesi.
0
ozgur
Asıl Crusoe pda lere gelse Arm''ın pabucu dama atılır.600mhz lik pocket pc ler silip süpürür ortalığı.Acep bu laptop satışlarına nasıl etki eder?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Intel Ekran Kartı Sürücülerinin Kaynak Kodunu Açtı

Titus

Ekran kartı sürücülerinin kaynak kodunu açan intel bunun için ayrı bir web sitesi de açtı.

Detaylı bilgi: http://lwn.net/Articles/194724/

CPU - Beyin

conan

İnsan beyni ile Intel Pentium 4 1.5 GHz bilgisayar işlemcisinin karşılaştırılması hakkında ilginç bir döküman buldum. Araştırmanın başlığı "Information Processing in Human Body" yani "İnsan vücüdunda bilgi işlenişi". Aslında MIT öğrencisi Vadim Gerasimov'un final projesi araştırması bir iki sayfalık bir rapordan ibaret. Ama içinde ilginç veriler var. Örneğin insan nöronlarının 2.500 pinlik bir kabloya benzetilmesi, Beyin ile CPU'nin çalışma sıcaklıklarının karşılaştırılması, yine beynin ve işlemcinin güç harcamaları vs...

Proje 98'de hazırlanmış ama 2000'de son güncellemeleri ve düzeltmeleri yapılmış. Özellikle sayfa başında kullanılan logo çok hoşuma gitti :)

Intel gençlerin projelerini yarıştırıyor

aragorntheelessar

Intel ve TÜBİTAK ortaklaşa olarak yaratıcılık yarışması düzenliyor. Gençler mobil iletişimi geliştiren projeleri ile yarışacak. Intel ve TÜBİTAK’ın gerçekleştirdiği Cisco veKeySmart’ın sponsoru olduğu ‘Gelecek için Teknoloji’ yarışmasında öğrenciler, kendi geliştirdikleri bilgisayar mimarisi tasarımları, uygulamaları ve oyunları ile rekabet edecek. Finalistler bir yarışmacı, İngiltere’deki Intel Uygulama ve Tasarım Merkezi’nde (Application Design Center) 1 yıl çalışma şansına sahip olacak. Yarışma Hyatt Recency’da yapılan basın toplantısıyla başladı.

OpenML: Yapay Zekâ, Intel Tarzı ve Açık Kodlu

FZ

Mikroişlemci devi INTEL, OpenML (ML: Machine Learning) bağlamında geliştirdiği sistemleri açık kodlu yazılım şeklinde kamuya açtı. PNL (Probabilistic Networks Library) fonksiyon kitaplığı bünyesinde yine açık kodlu olarak ses ve görüntü tanıma kitaplıkları da mevcut.

Bilgisayarlara anlamlı çıkarımlar yaptırmaya çalışan, makinaların karman çorman, bağlantısız ve alakasız gibi görünen verilerdeki örüntüleri, kalıpları, vs. öğrenmelerini sağlamak için kafa patlatan araştırmacıların bu kapsamlı yazılım sistemini incelemelerinden fayda var.

Intel'den Hafniyum kullanan işlemci

esrefatak

Bilgisayarlarımızın en önemli donanımı işlemcilerdir. İşlemciler konusunda dünyanın en büyüğü olan Intel, işlemcide Hafniyum elementini kullanarak çok büyük bir yenilik yaptı.