AMD bir yandan, Transmeta öbür yandan...Intel nerde? INTEL INSIDE

0
parsifal
Demek rakipleri olmasa yeni bir şey çıkaracağı yok bu INTEL'in...

Önümüzdeki yıl işlemci fiyatları düşerken hızlarıda aynı oranda aratacağa benzer.
Intel karlı mobil işlemci pazarında kaybetmeye başlayınca yeni kazanç kapıları aramaya başladı. Taşınabilirler de (laptop) 1 GHz'lik işlemciler ve çok az enerji harcıyan işlemciler Intel'in yeni ürünleri arasında yer alacak.

2001'in ilk yarısında 1 Ghz'lik Pentium III'ün çıkarılması düşünülürken Intel'in yaptığı gösteride kullanılan işlemci açık bir ana kartın üstünde çalıştırıldı !!!

Ayrıca önümüzdeki yıl piyasaya sürülmesi düşünülen diğer işlemcide düşük enerji harcayan 500 MHz'lik işlemciler. Yine Intel'in bu işlemci için yaptığı gösteride kullanılan 300 MHz'lik bir işlemciydi.

Masaüstü bilgisayarların pabucunu daman atan taşınabilirlerin ortak özellikleri hızlı işlemcilere sahip olmaları ve az enerji harcamaları tabi ki. Intel'in üretmeyi düşündüğü bu iki işlemci kullanan taşınabilirler ise günümüzdekilerden hem daha ince, hem de daha hafif olacak. Düşünülen ağırlıkları 1.8 ile 2.7 kg. arasında değişiyor.

Esas oğlan her ne kadar Intel gibi gözükse de tabiki Intel'in yeni bir şeyler yapıp pazarı geri almak istediği adamlardan biri, hatta en önemlisi Transmeta.

Nasıl AMD masaüstü işlemcilerinde hız rekorları kırıp Intel'i hüsrana uğratıyorsa, bu taşınabilir ortamınında gaz adamı Transmeta.

1995 yılında kurulan Transmeta Santa Clara, California'da ikamet etmekte. OEM kullanıcılarla ilgilendiği gibi taşınabilir internet bilgisayarcılığı alanında çözümler arayan bir firma. İlk ürünleri Crusoe, taşınabilirleri hafifletmeyi amaçladığı gibi yüksek performansı daha az enerjiyle sağlamak üzerine tasarlanmış.

Crusoe, 700 MHz'lik hızıyla günümüzde taşınabilirlerde kullanılan uygulamalar ihtiyaç verecek bir hıza sahipken bir de x86 platformunda kullanılan tüm uygulamaları çalıştırabiliyor. DVD seyredin, ofis programları çalışın, internette dolaşın, oyun oynayın ...

Masaüstü bilgisayarlarda enerji sorunu olmadığından sistem her an her şeyi yapabilecekmiş gibi en yüksek performansında emrinize amade kullanıcısını bekler. Taşınabilirlerde ise olay biraz daha farklı. Akünün ömrü en önemli konudur. Eğer sistem ihtiyactan daha fazla performans veriyorsa akünüzün bir kısmını boşa harcıyorsunuz demektir. İşte Crusoe istenilen performansa göre taşınabilir bilgisayarınızı hazır tutuyor.

3 ayrı model üstünde yapılan test sonuçlarını www.transmeta.com adresinden temin edebilirsiniz. Ama şunuda belirtmekte yarar var. 3 modelde tüm x86 platformunun kullandığı işletim sistemlerini kullanabiliyor.

İstenildiğinde son sürat ve bugüne kadar görülmemiş bir akü ömrü sadece Crusoe'nun vaat ettikleri.

Görüşler

0
robin
Sony'nin yeni VaIo modeli Transmeta'nin islemcisini kullaniyor zaten, ama maalesef pil omru konusunda Transmeta'nin iddia ettigi kadar iyi degil. Bunun sebebi sistemdeki diger parcalarin (ozellikle LCD ekran) cok fazla guc gerektirmesi.
0
ozgur
Asıl Crusoe pda lere gelse Arm''ın pabucu dama atılır.600mhz lik pocket pc ler silip süpürür ortalığı.Acep bu laptop satışlarına nasıl etki eder?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Intel'den Hafniyum kullanan işlemci

esrefatak

Bilgisayarlarımızın en önemli donanımı işlemcilerdir. İşlemciler konusunda dünyanın en büyüğü olan Intel, işlemcide Hafniyum elementini kullanarak çok büyük bir yenilik yaptı.

OpenML: Yapay Zekâ, Intel Tarzı ve Açık Kodlu

FZ

Mikroişlemci devi INTEL, OpenML (ML: Machine Learning) bağlamında geliştirdiği sistemleri açık kodlu yazılım şeklinde kamuya açtı. PNL (Probabilistic Networks Library) fonksiyon kitaplığı bünyesinde yine açık kodlu olarak ses ve görüntü tanıma kitaplıkları da mevcut.

Bilgisayarlara anlamlı çıkarımlar yaptırmaya çalışan, makinaların karman çorman, bağlantısız ve alakasız gibi görünen verilerdeki örüntüleri, kalıpları, vs. öğrenmelerini sağlamak için kafa patlatan araştırmacıların bu kapsamlı yazılım sistemini incelemelerinden fayda var.

KAISER, Meltdown, Spectre... Neler oluyor?

tongucyumruk

butch kibarca "neler oluyor?" diye sorduktan sonra kısaca son günlerde bilişim dünyasini sallayan, "bulutlarımız ne olacak?", "oyunlar da mı yavaşlayacak?" ve, "Bitcoin alalım mı?" gibi sorulara yol açan haberler üzerine kısa bir Türkçe açıklama yapma ihtiyacı hissettim.

Baştan söyleyeyim, konu üzerine çok derin bilgisi olan bir insan değilim, bu konu...

Merhaba DRM, Güle Güle Özgürlük

tongucyumruk

Ve sonunda gerçekleşti... Intel 26 Mayıs'ta yeni çift çekirdekli işlemcisi Pentium D ve onunla birlikte piyasaya giren yeni i945 yonga setini duyurdu. Duyurulmayan veya satır aralarında geçiştirilen ise işlemci ve yonga setinin donanıma gömülü DRM teknolojileri içeriyor olduğuydu.

DRM (Digital Rights Management - Dijital Hak Yönetimi) telif hakkı sahiplerinin kendilerine ait içeriğin kullanımını donanım seviyesinde kısıtlayabilmelerini sağlayan bir teknoloji. Bu sayede telif hakkı sahibi elinizdeki CD'yi kaç defa dinleyebileceğinizden tutun kimlere ödünç verebileceğinize kadar her türlü konuda söz hakkına sahip oluyor.

Evet, bilgisayarını özgürce kullanmak isteyenler için son çağrı.

Intel, Linux için Yeni Derleyicilerini Çıkardı

FZ

Efsanevi mikroişlemci üreticisi Intel sadece bir donanım firması değil bildiğiniz gibi. Linux için C++ ve Fortran derleyicilerinin 5.0 sürümünü piyasaya çıkaran Intel bu sürüm ile programcıların Itanium ve Pentium 4 işlemcilerinin gücünden faydalanmasını hedefliyor.

Intel'in geliştirdiği Linux için C++ ve Fortran Derleyicileri prosedürler arası optimizasyon, otovektörizasyon ve profil-yönlendirmeli optimizasyon gibi özelliklerle geliyor.

Söz konusu derleyiciler aynı zamanda birden çok işlemciye sahip bilgisayarları programlamanızı sağlayan yüksek seviyeli OpenMP direktiflerini kullanmanıza izin veren OpenMP desteğine de sahipler.