gibraltar

Görüşler

3
auselen

Yazarlar benim de yasadigim sehirden, Isvec/Lund. Kucucuk sehirden (100k) cikan yenilik/bilim sayisi inanilmaz.

1
FZ

Boyu degil islevi onemli kategorisinden bir sehir demek ki :) Belcika'daki Leuven'i hatirlatti, 100 bin kisilik sehir ama imec gibi muazzam bir teknoloji merkezine ev sahipligi yapiyor.

2
tongucyumruk

Yalniz o kucucuk sehirdeki Lund universitesinin 1666'dan beri bir universite olarak hizmet verdigini, eger egitim kurumu olarak tarihine bakilirsa hemen hemen 1000 yillik bir tarihi oldugunu unutmayalim (Evet, temelleri Türkler Anadolu'ya girdigi sirada atilmis). Tabi universite olmasinin buyuk Londra yangini ile cakismasindaki zamanlama da manidar.

Dusununce aslinda Oxford (150000), Cambridge (124000) gibi sehirlerin de nufusu oldukca kucuk. Acaba basarili universitelerin bununla bir iliskisi olabilir mi? Deney amaciyla Konya Ovasi Fazlamesai Universitesi kurulmasini teklif ediyorum.

2
FZ

11 sene once "Takiyüddin, Tyco Brahe ve Osmanlı'nın Astronomi ile İmtihanı" diye bir seyler karalamistim. O geldi aklima simdi, 15.-16. yy. ve Isvec konusu acilinca. Basarili kurumlarin sirri belki biraz da keyfe keder birkac yillik politik degisimlerden uzak, istikrarli, bir nebze bagimsiz/ozerk bir yapiya sahip olmalari olabilir diye dusunuyorum bu aralar.

1
auselen

Yazi guzel, lakin biraz "romantik" olmus. Tyco'yu ben ilk duydugum da yerel bir kahraman oldugunu sanmistim, zira daha once karsilasmamistim bu isimle. Takiyuddin'i hala pek bilmemekle beraber Tyco'yu biraz tanidim. Kepler'e yol göstermesi bile kendisini baya bir yere koyar. Fakat mesele Tyco'nun asilzade olmasi. Ustelik dinini kurtarmaya calisan, zalim biri. Demek istedigim isler "romantizmin" aksine bir "korku/dram/macera" filmi tadinda.

Bunun disinda "Ven" adasina gitmek oldukca kolay. Adada Tyco'nun calisma yaptigi yerler, klise, oyun alani var. Arac trafigi yok ama önceden reserve etmek tavsiyesiyle bisiklet mumkun. Herkese tavsiye ederim. Beklentiyi yuksek tutmamak, iskandinav mutevaziligini bilerek gitmek de fayda var.

2
FZ

Bu arada 16. yy'i hazirlayan onceki yuzyillari daha iyi anlamak icin şu kaynak da fena degil: "The Edge of the World: How the North Sea Made Us Who We Are "

1
FZ

özdeğer ve özvektör konularini nasil anlatacaklarini merakla bekliyorum, ellerine saglik yapanlarin. Keske 1994 yilinda lineer cebir alirken bu tur bir sey olsaydi elimizin altinda. (Soyle bir sey vardi gerci: http://maxima.sourceforge.net/ ama cok fazla yonlendiren yoktu)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Var mısın Yok musun!

sefalet

Halkımızın giderek zenginleşmesi ile birlikte televizyondaki yarışmalar da değişmeye başladı. Eskiden mutfak robotu veya yüz bakım seti için saatlerce telefonda bekleyen ve sunucuya binbir dil döken halkımız, artık milyarlar kazanınca bile mutsuz olur oldu. Umuyoruz ki, halkımızı sosyal ve ekonomik anlamda bu medeniyet seviyesine yükseltmekten sorumlu herkes müstahakkını alsın.

Kısa sosyal çözümlemeden sonra gelelim işin matematik ile olan ilişkisine.

Wolfram'ın 2, 3 Turing Makinasının Evrensel Olduğu İspatlandı

FZ

Dün yani 24 Ekim 2007 Çarşamba günü Stephen Wolfram'ın A New Kind of Science kitabında kurallarını verdiği ve evrenselliğinin ispatlanması karşılığında 25.000$ ödül koyduğu sistemin evrenselliğinin ispatlandığı duyuruldu. Birmingham, İngiltere'de bilgisayar bilimleri okuyan 20 yaşındaki Alex Smith'in 40 sayfalık ispatı ile ödülü kazanmayı hak etti.

Matematik Dünyası - Yeni Sayı Çıktı - 2005/I

FZ

14. yılının 1. sayısı ile tekrar okurları ile buluşan Matematik Dünyası dergisi yine dolu dolu.

Bu sayının kapak konuları: Kaos, Kadın Matematikçiler ve Sayma

Detaylı içerik ise buradan öğrenilebilir.

The Simpsons ve Fermat Teoremi (Yanlış Mı?)

FZ

cember.net'in bilişim forumunda gördüğüm ve Volkan Özçelik tarafından yazılmış eğlenceli bir mesajı (ufak tefek editöryel müdahale ile) paylaşmadan duramadım: Fermat'nın son teoremine göre a^n + b^n = c^n eşitliği 2den büyük hiçbir tamsayı için doğru değildir. Bu teoremin doğruluğu çok yakın bir geçmişte ispatlandı. Yani yıllarca matematikçilere karın ağrıları çektiren bir teorem bu. Ancak

1782^12 + 1841^12 = 1922^12

ediyor (en azından Homer Simpson öyle düşünüyor!)

Yeni TL, Türklerin Matematik Sevgisi ve Google Insights

FZ

Bugün ilk kez yeni çıkan TL banknotlarından birini gördüm. Boran'ın gösterdiği banknotun üzerinde Türk matematikçi Cahit Arf'ın bir resmi vardı. Acaba piyasaya yeni sürülen TL banknotları Türklerdeki matematik şevkini ve hevesini nasıl etkilemiştir diye merak ettim ve Google'a sorayım dedim. İlk iş olarak 'cahit arf' ne kadar aranmış bir bakayım dedim: