Haiku OS R1 Alfa 1 duyuruldu

0
madanadam
Openbeos'un devamı olan ve BeOS işletim sistemini geliştirmek amaçlı kurulan Haiku işletim sisteminin ilk resmi sürümü duyuruldu.
Openbeos'un devamı olan ve BeOS işletim sistemini geliştirmek amaçlı kurulan Haiku işletim sisteminin ilk resmi sürümü duyuruldu. Sistem 128 MB ram (Şu anda bu satırları yazdığım bilgisayar) ve 600 MB sabitdisk gibi konfigürasyonda çalışıyor. CD veya USB'ye yazılıp boot edilebilir veya sanallaştırma programlarıyla denenebilir. CD'den başlangıçta 'Desktop' ve 'Installer' seçeneği sunuyor. İlk kullananlar için 'Desktop' seçeneği tavsiye edilir. Halen alfa sürümü olduğu için kurulumda sistem açılışına zarar verebiliyor. Sistemin Türkçe karakter ve klavye desteği var. Eski BeOS 5 kullanan veya deneyenlerinin Haiku'yu denemesi tavsiye edilir. Sistem aşağıdaki adresten indirilebilir. http://www.haiku-os.org/get-haiku

Görüşler

0
Challenger
Haiku'nun BeOS koduyla bir ilgisinin olmadigini, tamamen sifirdan yazilmis yeni bir isletim sistemi oldugunu belirtmekte de fayda var.
0
zzveyz
ama herşey beos daki gibi :)
0
Challenger
Evet, BeOS'in arayuzune sahip ve %100 BeAPI destegi sagliyor. Ancak ne cekirdek kodu ne de baska bir sey BeOS'ten alinti degil. Sadece daha once YellowTAB tarafindan bagislanmis bazi suruculere sahipler.
0
Tarık
Toshiba Satellite L30-113 dizüstü makinede ekran karincalandi normal bir görüntü elde edemedim.
p4 2.4ghz cpu, 1gb hafizali pc makinede virtualbox 3.0.8 üzerinde 384 mb ayrilmis hafiza + 32 mb ayrilmis video hafıza ile oldukça yavaş ve verimsizdi. aynı ozelliklerde ki sanal alanda, xubuntu gayet rahat ve hızlı. fakat gorunum itibari ile gayet rahat ve ferah bir ortam gibi gibi, sahsen 4-5 sene once denedigim solaris (motif) i hatirlatti. bu haiku surumu icin ilk izlenimlerim bunlar.

0
madanadam
Ben Haiku'yu önceden beri takip ediyordum. QEMU altında çok iyi çalışmasına rağmen kendi bilgisayarımda çalıştıramamıştım. Alfa 1 sürümünü AMD Athlon 2 GHz 1 GB RAM ve Nvidia GeForce 6600 512 MB Ekran Kartı olan bilgisayarıma ve Pentium III 500 MHz 128 Mb ram'i olan bilgisayarda denedim ses dışında gayet güzel çalıştı. BeOS'un Personal Edition sürümü 46 MB setup dosyası olarak Windows 98 bilgisayara kuruluyordu ve 500 MB yer kaplıyordu zamanına göre çok basit ve kullanışlı bir sistemdi bence. O yüzden Haiku'nun gelişmesi beni mutlu etti.
0
Challenger
Bu yeni duyuru icin tekrar bir haber basligi acmaya gerek var mi bilmiyorum ama QT Haiku'ya port edildi:
http://dev.osdrawer.net/projects/qt-beos
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenBSD 3.1 Çıktı!

Wookiert

Default kurulum yapıldığında bile en güvenli işletim sistemlerinden biri olan OpenBSD 3.1 sürümüyle planlanan tarihte hayranlarına kavuştu.

Kriptografi konusunda tam teşekküllü -ve yasal- bir sisteme sahip olarak gelmesi de OpenBSD'nin en çok tercih edilme sebeplerinden. İsteyenler hemen yansılardan birinden download'a başlayabilir.

Bu arada bootable cd yapmak için .iso dosyaları arayanlar biraz hayal kırıklığına uğrayacak, çünkü resmi cdleri daha çok satılması için bootable iso'ları online olarak konulmamış. Yine de dağıtımda gelen cdrom31.fs dosyasını floppy image olarak gösterip cd'nizi bootable yapmanız mümkün.

Beta olmak ya da olmamak

redogre

Ya da bir projeyi Beta olarak yayınlarken yapılmaması gerekenler.

Malum Fm wars büyük bir gazla yayına başladı ama birçok hata yüzünden haftalardır oynayan yok. Ben kısaca yaptığım hataları sıralayacağım, eksik gördüklerinizi eklersek şahane bir "Ne yapmalı ne yapmamalı" olabilir...

NumSum , Web Tabanlı Hesap Tablosu

anonim

Tamam excel yada open office calc kadar yetenekli değil ama ufak tefek hesap tabloları hazırlamak ve arkadaşlarınızla paylaşmak istiyorsanız numsum işinize yarayabilir.

Örnek bir sayfaya buradan ulaşabilirsiniz.

YazBoz API'nin İlk Sürümü Çıktı

FZ

Daha önce bahsettiğimiz yazboz.com ile ilgili yeni bir gelişmeyi paylaşmak istiyoruz: sistemi kendi uygulamalarında kullanmak isteyen araştırmacılar için bir API hazırlandı.

yazboz.com geliştiricileri Can Altıneller ve Özgür Oktay'ın hazırladığı API belgesinin ilk sürümünü FM takipçisi bilgisayarcılarla paylaşmak istiyoruz:

YazBoz.com'da biriktirdiğiz verileri bilim insanları ve uygulama geliştirmek isteyen herkesle paylaşabilmek için bir API geliştirdik. Bugüne kadar Yazboz'u inceleyen yapay zekâ araştırmacıları, dilbilimciler ve bilişsel bilimciler yazboz verilerinin kendi çalışmalarına önemli katkılarda bulunabileceğini düşündüler. YAZBOZ API’nin bu ilk sürümü ile bilim insanları ve geliştiriciler yeni uygulamalar yapabilecekler. Uygulamalar çoğaldıkça ve geliştikçe biz de YAZBOZ API yi geliştireceğiz.

Xen: VMware® için özgür alternatif

roktas

VMware`in özgür ve üstelik daha hızlı alternatifini buluyoruz galiba. Bu haber OSNews`de dikkatimi çekti. Xen, Cambridge üniversitesi Bilgisayar Labortuvarlarında geliştirilmiş özgür lisanslı bir sanal makine yazılımı. İhtiyaç sahipleri bilirler, sanal makine yazılımları özellikle önyükleme ve sistem kurulumu yazılımlarının test edilmesinde, kirlilik oluşturmadan farklı işletim sistemlerinin denenmesinde çok yararlıdır. VmWare`in mevcut alternatifleri Bochs ve Qemu yeterli performansa sahip değiller ve böyle bir şeye hakikaten ihtiyaç vardı. (Qemu Bochs`dan çok daha iyi durumda, fakat VmWare ile karşılaştırıldığında maalesef o da yavaş kalıyor.) Xen özel tekniklerle (?) böylesi bir yüksek performansa ulaşabiliyor. Daha şimdiden Redhat, Novel, HP vb. bu projeye üşüşmüş durumdalar. Xen`in Linux çekirdek kod tabanına eklenmesi de gündemde. Ha unutmadan, anladığım kadarıyla teknik olmaktan ziyade yasal nedenlerden dolayı Xen'de sanal Windows çalıştırmak mümkün değil henüz. Ama ekran görüntüleri NetBSD`yi deneyebileceğinizi söylüyor. Bu güzel :-)