Haiku OS R1 Alfa 1 duyuruldu

0
madanadam
Openbeos'un devamı olan ve BeOS işletim sistemini geliştirmek amaçlı kurulan Haiku işletim sisteminin ilk resmi sürümü duyuruldu.
Openbeos'un devamı olan ve BeOS işletim sistemini geliştirmek amaçlı kurulan Haiku işletim sisteminin ilk resmi sürümü duyuruldu. Sistem 128 MB ram (Şu anda bu satırları yazdığım bilgisayar) ve 600 MB sabitdisk gibi konfigürasyonda çalışıyor. CD veya USB'ye yazılıp boot edilebilir veya sanallaştırma programlarıyla denenebilir. CD'den başlangıçta 'Desktop' ve 'Installer' seçeneği sunuyor. İlk kullananlar için 'Desktop' seçeneği tavsiye edilir. Halen alfa sürümü olduğu için kurulumda sistem açılışına zarar verebiliyor. Sistemin Türkçe karakter ve klavye desteği var. Eski BeOS 5 kullanan veya deneyenlerinin Haiku'yu denemesi tavsiye edilir. Sistem aşağıdaki adresten indirilebilir. http://www.haiku-os.org/get-haiku

Görüşler

0
Challenger
Haiku'nun BeOS koduyla bir ilgisinin olmadigini, tamamen sifirdan yazilmis yeni bir isletim sistemi oldugunu belirtmekte de fayda var.
0
zzveyz
ama herşey beos daki gibi :)
0
Challenger
Evet, BeOS'in arayuzune sahip ve %100 BeAPI destegi sagliyor. Ancak ne cekirdek kodu ne de baska bir sey BeOS'ten alinti degil. Sadece daha once YellowTAB tarafindan bagislanmis bazi suruculere sahipler.
0
Tarık
Toshiba Satellite L30-113 dizüstü makinede ekran karincalandi normal bir görüntü elde edemedim.
p4 2.4ghz cpu, 1gb hafizali pc makinede virtualbox 3.0.8 üzerinde 384 mb ayrilmis hafiza + 32 mb ayrilmis video hafıza ile oldukça yavaş ve verimsizdi. aynı ozelliklerde ki sanal alanda, xubuntu gayet rahat ve hızlı. fakat gorunum itibari ile gayet rahat ve ferah bir ortam gibi gibi, sahsen 4-5 sene once denedigim solaris (motif) i hatirlatti. bu haiku surumu icin ilk izlenimlerim bunlar.

0
madanadam
Ben Haiku'yu önceden beri takip ediyordum. QEMU altında çok iyi çalışmasına rağmen kendi bilgisayarımda çalıştıramamıştım. Alfa 1 sürümünü AMD Athlon 2 GHz 1 GB RAM ve Nvidia GeForce 6600 512 MB Ekran Kartı olan bilgisayarıma ve Pentium III 500 MHz 128 Mb ram'i olan bilgisayarda denedim ses dışında gayet güzel çalıştı. BeOS'un Personal Edition sürümü 46 MB setup dosyası olarak Windows 98 bilgisayara kuruluyordu ve 500 MB yer kaplıyordu zamanına göre çok basit ve kullanışlı bir sistemdi bence. O yüzden Haiku'nun gelişmesi beni mutlu etti.
0
Challenger
Bu yeni duyuru icin tekrar bir haber basligi acmaya gerek var mi bilmiyorum ama QT Haiku'ya port edildi:
http://dev.osdrawer.net/projects/qt-beos
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

4`üncü Fonksiyonel Programcılar Konferasyonu

anonim

4`üncü Fonksiyonel Programcılar Konferasyonu 3-5 Eylül tarihlerinde Floransa'da başlıyor, Türk yazılımcıları da oralarda görmek isteriz, umarım katılan olur. Detaylı bilgi için: http://cristal.inria.fr/ICFP2001/prog-contest/
(Editörün notu: ICPF, International Conference on Functional Programming 2001 bünyesinde bir de programlama yarışması var.)

PowerPoint (Ya Da Killer App Gerçekten Öldürür Mü?)

FZ

Yazılımcıların pek çoğu Bob Gaskins'in yerinde olmak ister(di) herhalde. Dünyanın en çok kullanılan programlarından birini geliştiren bu yazılımcı acaba geliştirdiği PowerPoint ile milyonlarca kişiyi zihinsel bir çıkmaza sokacağının farkında mıydı?

PowerPoint insanda beyin hasarı yaratır mı? Karmaşık bilginin gözden kaçmasına yol açar mı? PowerPoint, hayati risk taşıyan durumların fark edilmesini engelleyerek ve konuyu "basitleştirerek" (!) insan hayatını tehlikeye atar mı? Olası çözümler nedir? Pekiyi ya karşıt görüşler? Devam edelim...

VMWare Server 1.0 Çıktı

vst

Kullandığınız işletim sistemi üzerinde başka bir işletim sistemi çalıştırmanıza yarayan sanal makine yazılımı VMWare Server bedava olarak piyasaya sürüldü. İndirip kullanmak isteyenler buyursunlar.

Seaside Framework ile Internet Programlama

FZ

Bill Clementson, en son gerçekleştirilen Vancouver Lisp Kullanıcıları Toplantısında gerçekleştirilen bir sunumu video olarak kaydedip insanlık ile paylaşmaya karar vermiş.

Söz konusu video, Avi Bryant tarafından Smalltalk [1, 2] dili ile geliştirilmiş Seaside isimli bir Internet programlama "framework"ü ile ilgili ve Common Lisp ile geliştirilmiş sağlam bir Internet programlama "framework"ü olan UnCommon Web'e benzer şekilde "devam ediş" (continuation) tekniğinden faydalanıyor.

Yapay Zeka Üstadı Sizlere Ömür

FZ

Klasik bir YZ programı olan "Parry"nin yaratıcısı Dr. Kenneth Mark Colby 81 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Yale Üniversitesi'de tıp eğitimini tamamlayan, Amerikan Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışan ve Stanford Üniversitesi'nde de bilgisayar bilimleri profesörü olarak çalışan Colby, "Parry"yi, 1971 yılında Joseph Weizenbaum'un öncü diyalog programı "Eliza"dan yola çıkarak hazırlamıştı. Eliza sisteminden farklı olarak Colby'nin yazılımı kendi konularını önerebiliyor ve diyalog esnasında karmaşık kişilik kalıplar sergileyebiliyordu.