Haiku OS R1 Alfa 1 duyuruldu

0
madanadam
Openbeos'un devamı olan ve BeOS işletim sistemini geliştirmek amaçlı kurulan Haiku işletim sisteminin ilk resmi sürümü duyuruldu.
Openbeos'un devamı olan ve BeOS işletim sistemini geliştirmek amaçlı kurulan Haiku işletim sisteminin ilk resmi sürümü duyuruldu. Sistem 128 MB ram (Şu anda bu satırları yazdığım bilgisayar) ve 600 MB sabitdisk gibi konfigürasyonda çalışıyor. CD veya USB'ye yazılıp boot edilebilir veya sanallaştırma programlarıyla denenebilir. CD'den başlangıçta 'Desktop' ve 'Installer' seçeneği sunuyor. İlk kullananlar için 'Desktop' seçeneği tavsiye edilir. Halen alfa sürümü olduğu için kurulumda sistem açılışına zarar verebiliyor. Sistemin Türkçe karakter ve klavye desteği var. Eski BeOS 5 kullanan veya deneyenlerinin Haiku'yu denemesi tavsiye edilir. Sistem aşağıdaki adresten indirilebilir. http://www.haiku-os.org/get-haiku

Görüşler

0
Challenger
Haiku'nun BeOS koduyla bir ilgisinin olmadigini, tamamen sifirdan yazilmis yeni bir isletim sistemi oldugunu belirtmekte de fayda var.
0
zzveyz
ama herşey beos daki gibi :)
0
Challenger
Evet, BeOS'in arayuzune sahip ve %100 BeAPI destegi sagliyor. Ancak ne cekirdek kodu ne de baska bir sey BeOS'ten alinti degil. Sadece daha once YellowTAB tarafindan bagislanmis bazi suruculere sahipler.
0
Tarık
Toshiba Satellite L30-113 dizüstü makinede ekran karincalandi normal bir görüntü elde edemedim.
p4 2.4ghz cpu, 1gb hafizali pc makinede virtualbox 3.0.8 üzerinde 384 mb ayrilmis hafiza + 32 mb ayrilmis video hafıza ile oldukça yavaş ve verimsizdi. aynı ozelliklerde ki sanal alanda, xubuntu gayet rahat ve hızlı. fakat gorunum itibari ile gayet rahat ve ferah bir ortam gibi gibi, sahsen 4-5 sene once denedigim solaris (motif) i hatirlatti. bu haiku surumu icin ilk izlenimlerim bunlar.

0
madanadam
Ben Haiku'yu önceden beri takip ediyordum. QEMU altında çok iyi çalışmasına rağmen kendi bilgisayarımda çalıştıramamıştım. Alfa 1 sürümünü AMD Athlon 2 GHz 1 GB RAM ve Nvidia GeForce 6600 512 MB Ekran Kartı olan bilgisayarıma ve Pentium III 500 MHz 128 Mb ram'i olan bilgisayarda denedim ses dışında gayet güzel çalıştı. BeOS'un Personal Edition sürümü 46 MB setup dosyası olarak Windows 98 bilgisayara kuruluyordu ve 500 MB yer kaplıyordu zamanına göre çok basit ve kullanışlı bir sistemdi bence. O yüzden Haiku'nun gelişmesi beni mutlu etti.
0
Challenger
Bu yeni duyuru icin tekrar bir haber basligi acmaya gerek var mi bilmiyorum ama QT Haiku'ya port edildi:
http://dev.osdrawer.net/projects/qt-beos
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Freemind Türkçe!

batasoy

Açık kaynak kodlu "zihin haritası" programı Freemind artık Türkçe. Program hakkında Türkçe bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Özellikle öğretmenlerin, proje hazırlayanların ve yazılım geliştiricilerin çok işine yarayacağını düşünüyoruz. Windows kurulum paketi hazır; GNU/Linux içinse birkaç gün daha beklemek gerekecek.

Programı www.pozitifpc.com adresinden indirebilirsiniz.

Design Patterns: Tasarım Şablonları ve Programlama Dillerinin Kötü Yönleri

FZ

Geçen sene Eylül ayında, Volkan Yazıcı programlama dünyasının sıcak konularından biri olan tasarım şablonlarına yani 'design patterns' konusuna değinmişti:

Merhaba, comp.lang.lisp listesinde "This may be a nonsensical question, but I was wondering if it is idiomatic to apply common design patterns to lisp applications." kaşıntısı ile başlayan bir tartışmalar dizisi oldukça ilgimi çekti -- şüphesiz ki bunda bu dönem almaya başladığım Aspect-Oriented Software Development dersinin de etkisi olmuştur -- ve sizin ile oradan çok ufak bir mesajı paylaşmak istedim.


Tasarım Şablonları, nam-ı diğer Design Patterns mevzusu epey bir süredir sıcak konular arasında. Bu gibi durumlarda sık sık karşılaştığımız gibi konu basit bir teknik konu olmaktan çıkıp pek çok yanlış anlamayı, çok çeşitli felsefi bakış açılarını, alakasız yerlere dallanıp budaklanmayı, düpedüz mantıksal hataları, politik ve ekonomik savaşları bünyesinde barındırmaya başlıyor. Acaba neden?

Egzotik Programlama Araçları Yaygınlaşıyor

FZ

TDK sözlüğüne göre "egzotik" kelimesinin anlamı: "Uzak, yabancı ülkelerle ilgili, bu ülkelerden getirilmiş, yabancıl." Bir çoğumuz için yapay sinir ağları, genetik programlama, Common Lisp, PROLOG gibi güçlü teknolojiler "günlük" programlama deneyimlerinin ötesindeki karanlık ve gizemli alanlar, uzak diyarlar. eWeek'e göre ise bu durum hızla değişiyor.

HTML 5 Yenilikleri ve JavaScript ile Canvas elementini Kullanan Yılan Oyunu

kulker

HTML 5, Web 2.0 teknolojisinin bize sunduğu en büyük nimetlerden biri. Canvas,video ve audio gibi 3 önemli elementle daha gelişmiş web uygulamaları geliştirmek mümkün.

Ne vahimdir ki MSIE desteklemediği için kullanım oranının az olduğunu görüyoruz. Buna rağmen Firefox, Opera ve Google chrome HTML5 i desteklediği için bu güzelim teknolojiyi test edip kullanmaya başlamak fazla zaman kayıp etmemek lazım.

Detaylı bir Python - Ruby Kıyaslaması

FZ

Gerçek anlamda yüksek seviyeli dil olarak kabul edilebilecek, popülariterleri gittikçe artan ve Java programcıları tarafından dahi ciddi ciddi değerlendirilmeye başlanan Python ve Ruby dilleri ile ilgili detaylı ve güzel bir kıyaslama makalesi: Ruby, Python, "Power"