Haiku OS R1 Alfa 1 duyuruldu

0
madanadam
Openbeos'un devamı olan ve BeOS işletim sistemini geliştirmek amaçlı kurulan Haiku işletim sisteminin ilk resmi sürümü duyuruldu.
Openbeos'un devamı olan ve BeOS işletim sistemini geliştirmek amaçlı kurulan Haiku işletim sisteminin ilk resmi sürümü duyuruldu. Sistem 128 MB ram (Şu anda bu satırları yazdığım bilgisayar) ve 600 MB sabitdisk gibi konfigürasyonda çalışıyor. CD veya USB'ye yazılıp boot edilebilir veya sanallaştırma programlarıyla denenebilir. CD'den başlangıçta 'Desktop' ve 'Installer' seçeneği sunuyor. İlk kullananlar için 'Desktop' seçeneği tavsiye edilir. Halen alfa sürümü olduğu için kurulumda sistem açılışına zarar verebiliyor. Sistemin Türkçe karakter ve klavye desteği var. Eski BeOS 5 kullanan veya deneyenlerinin Haiku'yu denemesi tavsiye edilir. Sistem aşağıdaki adresten indirilebilir. http://www.haiku-os.org/get-haiku

Görüşler

0
Challenger
Haiku'nun BeOS koduyla bir ilgisinin olmadigini, tamamen sifirdan yazilmis yeni bir isletim sistemi oldugunu belirtmekte de fayda var.
0
zzveyz
ama herşey beos daki gibi :)
0
Challenger
Evet, BeOS'in arayuzune sahip ve %100 BeAPI destegi sagliyor. Ancak ne cekirdek kodu ne de baska bir sey BeOS'ten alinti degil. Sadece daha once YellowTAB tarafindan bagislanmis bazi suruculere sahipler.
0
Tarık
Toshiba Satellite L30-113 dizüstü makinede ekran karincalandi normal bir görüntü elde edemedim.
p4 2.4ghz cpu, 1gb hafizali pc makinede virtualbox 3.0.8 üzerinde 384 mb ayrilmis hafiza + 32 mb ayrilmis video hafıza ile oldukça yavaş ve verimsizdi. aynı ozelliklerde ki sanal alanda, xubuntu gayet rahat ve hızlı. fakat gorunum itibari ile gayet rahat ve ferah bir ortam gibi gibi, sahsen 4-5 sene once denedigim solaris (motif) i hatirlatti. bu haiku surumu icin ilk izlenimlerim bunlar.

0
madanadam
Ben Haiku'yu önceden beri takip ediyordum. QEMU altında çok iyi çalışmasına rağmen kendi bilgisayarımda çalıştıramamıştım. Alfa 1 sürümünü AMD Athlon 2 GHz 1 GB RAM ve Nvidia GeForce 6600 512 MB Ekran Kartı olan bilgisayarıma ve Pentium III 500 MHz 128 Mb ram'i olan bilgisayarda denedim ses dışında gayet güzel çalıştı. BeOS'un Personal Edition sürümü 46 MB setup dosyası olarak Windows 98 bilgisayara kuruluyordu ve 500 MB yer kaplıyordu zamanına göre çok basit ve kullanışlı bir sistemdi bence. O yüzden Haiku'nun gelişmesi beni mutlu etti.
0
Challenger
Bu yeni duyuru icin tekrar bir haber basligi acmaya gerek var mi bilmiyorum ama QT Haiku'ya port edildi:
http://dev.osdrawer.net/projects/qt-beos
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Photoshop Arayüzlü GIMP

ebola

Sizde benim gibi uzun zaman Photoshop kullanmis GIMP'i sevmenize ve kullanmak istemenize rağmen arayüzüne bir türlü uyum sağlayamadı iseniz size güzel bir haber.

Bu sorundan muzdarip bir dostumuz GIMP'e Photoshopun arayüzünü temel alarak yeni bir arayüz yazmış.
Bence güzel olmuş. Tahminimce GIMP'in ilerki sürümlerinde menüde arayüz seçimi diye bir seçenek olacak.

Tekir İle İşler Tıkırında

FZ

PC Magazine dergisi, Şubat sayısında Tekir'in 1.1 güncellenmiş sürümünü okurlarına dağıtıyor. CD olarak dağıtılan bu sürüm yine Windows ve GNU/Linux sistemler üzerinde HSQLDB veri sistemi ile çalışmakta. Dergi sayfalarında ayrıca Tekir'in kurulumu ve temel özellikleri anlatan detaylı bir de yazı bulunmakta.

İşleri bir yerde tutmak bu kadar zor mu?

huseyin

Elimde MS Windows ve GNU/Linux yüklü bir makina, Ericsson R520M ve IPAQ PDA var.
Tek istediğim, bir şekilde bunlardan birkaçıyla senkronize çalışıp, yapılacak işler, proje ve ajanda'yı yönetecek bir program.
Bugüne kadar denediklerim aşağıda yazıyor. Biriniz çıkar bir yol söylesin, yoksa bi ajanda alıp hepsini çöpe atacağım.

BEA da Eclipse'e destek veriyor.

vst

Eclipse Projesi, büyük firmalardan destek toplamaya devam ediyor.

IBM, Intel, HP gibi büyük firmaların ardından, BEA da 1.5 milyon dolar, kod ve personel ile birlikte projeye her sene destek vereceğini söylüyor.

Herhangi Bir Metnin Hangi Dilden Olduğunu Hızlıca Anlama

FZ

Yapay zekâ dersim için Prolog ile boğuşurken ve comp.lang.prolog haberleşme/tartışma grubunu mesaja boğarken oraya katkıda bulunan bir hocanın, Gertrand Van Noord'un enteresan bir çalışması dikkatimi çekti.

Perl ile yazılmış bir tür dil kategorizasyon programı. Yani bir GİRDİ'ye bakıp, "hmm bu Türkçe" diyor, başka bir girdiye bakıp "hmm, bu da Portekizce" diyor ve bunu kısa sürede, yüksek başarım oranı ile, 69 farklı dil için yapıyor. Açık kodlu, özgür yazılım kategorisinde alan TextCat'in bir de web demosu var.

Van Noord, TextCat'in ticari ve ticari olmayan rakiplerini de sıralamış. Kendi yazılımına dil sayısı olarak en çok yaklaşan yazılım XEROX Language Identifier ticari bir yazılım ve 40 civarı dil ayırt edebiliyor.

Hep birlikte tekrarlıyoruz: Özgür Yazılımı Seviyoruz! :)